Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, βρίσκονται σήμερα μπροστά σε ένα οξύτατο πρόβλημα, που αφορά την αγωγή και φροντίδα του παιδιού, τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Στο δήμο Αγρινίου λειτουργούν 10 παιδικοί σταθμοί (8 στο Αγρίνιο, 1 στον Άγιο Κων/νο και 1 στο Δοκίμι), που είναι πολύ λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες μίας πόλης 100.000 κατοίκων.
Η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης των σταθμών με προσωπικό , οι ανεπαρκείς αλλά και ακατάλληλες, πολλές φορές, συνθήκες ( κτίρια – αίθουσες), η ελάχιστη χρηματοδότηση για τη φροντίδα των παιδιών (π.χ φαγητό), η μεγάλη αναλογία παιδιών - εκπαιδευτικών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο του προσωπικού.
Το αποτέλεσμα: πολλοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό πολύ χαμηλής δυνατότητας κάλυψης των αναγκών, υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αυτό φανερώνει μόνο το ένα μέρος του προβλήματος καθώς είναι πολλές οι οικογένειες που ούτε καν αίτηση δεν μπορούν να κάνουν, λόγω των περιοριστικών ορίων.
Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους είναι θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του μνημονίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Οι διοικήσεις των δήμων όπου για χρόνια στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα μέτρα που παίρνουν, τώρα αναλαμβάνουν το ρόλο του δήμιου των λαϊκών αναγκών.
Με οδηγό τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του μνημονίου τσακίζουν τα νέα ζευγάρια που παραδέρνουν μεταξύ της ευκαιριακής δουλειάς και της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα τμήματα που καταργούν είναι τα τμήματα βρεφών, τα οποία υπολείπονται από τις υπάρχουσες ανάγκες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο Αγρίνιο λειτουργεί μόνο ένα.
Οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που για χρόνια τους κρατούσε ομήρους, φτηνό εργατικό δυναμικό των άθλιων συμβάσεων. Γι' αυτές τις εξελίξεις έχουν την καθοριστική ευθύνη οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ενιαία προπαγάνδιζαν την ανάληψη αρμοδιοτήτων βασικών κοινωνικών τομέων από την τοπική διοίκηση, με την περιβόητη "αποκέντρωση". Στηρίχτηκαν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με ημερομηνία λήξης και στο χαράτσωμα των γονιών.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
είναι υπεύθυνοι γιατί εμπορεύτηκαν τις ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων στις δομές της Πρόνοιας. Αλλά και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυπεύθυνες γιατί ειδικά στην τοπική διοίκηση έχουν συμμαχήσει και συνδιοικήσει σε δεκάδες δήμους με το ΠΑΣΟΚ. Έχουν δώσει άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν και είναι αντίθετη στην εκχώρηση των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους. Πρώτα απ’ όλα γιατί η προσχολική αγωγή αποτελεί συστατικό στοιχείο στη διαμόρφωση του ανθρώπου από την προσχολική ακόμη ηλικία και απαιτείται να υπάρχει ενιαία, ως προς το περιεχόμενο, σύγχρονη παροχή τέτοιας αγωγής.
Καλούμε τους νέους γονείς και εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες ΝΑ αντιδράσουν, ΝΑ ξεσηκωθούν.
ΟΛΟΙ να διεκδικήσουμε:
Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων.

Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των Σταθμών να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό με αύξηση της χρηματοδότησης.

Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών Παιδικών Σταθμών, και με βρεφικά τμήματα, που θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.

Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις, χωρίς κριτήρια, γιατί ο παιδικός σταθμός δεν πρέπει να είναι «παιδοφυλακτήριο», πρέπει να έχει παιδαγωγικό-κοινωνικό χαρακτήρα και ο/η νηπιοβρεφιοκόμος-παιδαγωγός να προσφέρει τα μέγιστα για τη διαμόρφωση και προετοιμασία του βρέφους-παιδιού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με 25, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 35, νήπια στο τμήμα.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών ανέργων και απολυμένων, των οικογενειών μεταναστών, καθώς και των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά

Δύο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη ειδικής αγωγής.

Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, πλήρη μισθολογικά-εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους Σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
Η ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού και η ομαλή κοινωνικοποίησή του είναι ανάγκη και δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας και του ίδιου του παιδιού, σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
ΜΟΝΟ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο