Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Να γιατί άρχισαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε άλλα βλαχοχώρια της Ακαρνανίας και σταμάτησαν οριστικά στην Παλαιομάνινα..

Μία φωνή εκ βαθέων του πρωτεργάτη της διοργάνωσης του «Βλάχικου Γάμου της Παλαιομάνινας» Δημήτρη Στεργίου

Εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια στις διοικήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων του Στρογγυλοβουνίου, των Αγραμπέλων και της Γουριώτισσας για τη μεγάλη επιτυχία των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν εφέτος στα τρία αυτά βλαχοχώρια.
Η συμπαράσταση της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ήταν πρόθυμη, αμέριστη και δωρεάν. Παραχωρήθηκαν τα καζάνια και παραδοσιακές στολές, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του σωματείου μας.
Επίσης, εκφράζω τις θερμές ευχές να έχουν συνέχεια και να μη διακοπούν ή ματαιωθούν, όπως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό μου, την Παλαιομάνινα, που άρχισαν πριν από 15 χρόνια και συνεχίστηκαν από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας έως το 2006 με κορυφαίο θέμα το «Βλάχικο Γάμο της Παλαιομάνινας», πολλές αναπαραστάσεις βλάχικων εθίμων και συναυλίες κορυφαίων Ελλήνων μουσικοσυνθετών και καλλιτεχνών, που έχουν τιμήσει με τα έργα τους το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Γιάννης Μαρκόπουλος, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Σαλέας, Πέτρος Γαϊτάνος και άλλοι).
Η αισιοδοξία μου για απρόσκοπτη συνέχιση των πολιτιστικών αυτών εκδηλώσεων και μάλιστα με τη διανομή δωρεάν του περίφημου βλάχικου γαμήλιου φαγητού, όπως πρωτοκαθιέρωθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Παλαιομάνινα από το 1996, στηρίζεται στην ενθαρρυντική διαπίστωση έντονου εθελοντισμού και δωρεάν προσφοράς όλων των κατοίκων των παραπάνω χωριών, που δεν παρατηρήθηκε σε καμιά περίπτωση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Παλαιομάνινας. Και για το λόγο αυτό σταμάτησαν το 2006 και μάλιστα σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και εφιαλτικής οικονομικής κρίσης, κατά την οποία ο πολιτισμός θα αποτελούσε μια σημαντική τονωτική ένεση, ένα σημαντικό αντίδοτο.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Παλαιομάνινα διοργανώνονταν επί σειρά ετών από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, διότι πίστευα ότι ο πολιτισμός αποτελεί μια σημαντική «πρώτη ύλη» για ανάπτυξη. Και η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε από τη συμβολή της πρωτοβουλίας αυτής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Παλαιομάνινας. Σημειώνεται ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες προωθήθηκαν στην Παλαιομάνινα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των συγχωριανών μου. Αντιθέτως, ένα μεγάλο μέρος του ποσού από χορηγίες που εξασφαλίζονταν έμενε στο χωριό μας, ενώ κατά τις ημέρες των πολιτιστικών εκδηλώσεων σημειωνόταν μεγάλη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα στην Παλαιομάνινα και ενισχυόταν έτσι σημαντικά το οικογενειακό τους εισόδημα, όπως καταδεικνύεται από ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στη συνέχεια.
Ενισχύθηκαν άμεσα επαγγελματίες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών καθώς και φορείς του χωριού με ποσό που ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ, ενώ η συνολική προσφορά από τα ταμεία της Εταιρείας για τις ενισχύσεις αυτές και έργα (αγορά και ανακαίνιση αλευρόμυλου, ανακαίνιση τυροκομείου, ανασκαφές κ.λπ) ξεπερνά το ποσό των 660.000 ευρώ! Και όλη αυτή η προσφορά οφείλεται, κυρίως, στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αποτελούσαν τη βασικότερη πηγή εσόδων (χορηγίες).

Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ιδρύθηκε το 1997, αλλά ουσιαστικά η δραστηριότητά της άρχισε από τα μέσα του 1998 και έγινε εντονότερη το 1999 με την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων με κορυφαίο θέμα το Βλάχικο Γάμο, το Βλάχικο Γαμήλιο Φαγητό, Τραπέζι και Γλέντι. Δηλαδή, εφέτος συμπληρώθηκαν δέκα τρία χρόνια από την έναρξη της ουσιαστικής λειτουργίας της Εταιρείας, αλλά έντονη δραστηριότητα παρουσίασε μόνο σε έξι χρήσεις (το 1997 και το 1998 ήταν έτη προετοιμασίας, ενώ το 2004 και το 2005 έκανε απλή διαχείριση).
Κατά τις έξι αυτές, λοιπόν, ουσιαστικά χρήσεις το έργο της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ήταν πλούσιο. Σημαντική ήταν η συμβολή κατά τις χρήσεις αυτές της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας στην ενίσχυση του εισοδήματος συγχωριανών μας, στην προώθηση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για έργα και δραστηριότητες καθώς και στην έναρξη των ανασκαφών και τη σύνταξη διάφορων μελετών, όπως προκύπτει από μια πρώτη εξέταση των λογιστικών στοιχείων, των ισολογισμών και των απολογισμών ( η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας από το Νόμο έχει ΑΦΜ και τηρεί λογιστικά βιβλία κατά το διπλογραφικό σύστημα, συντάσσει ισολογισμούς και απολογισμούς που εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση και που υποβάλλονται στην εφορία).
Ειδικότερα, η προσφορά αυτή αποτυπώνεται, σύμφωνα με μερικά ενδειτικά στοιχεία, ως εξής (σε ευρώ):
- Για αγορά αγαθών από κατοίκους του χωριού 151.585.
- Αγορά παλιού αλευρόμυλου με χορηγία της ΕΤΒΑ: 30.000
- Ανακαίνιση παλιού αλευρόμυλου (Κ. Πρόγραμμα): 31.000
- Ανακαίνιση παλιού τυροκομείου (Πολ. Κέντρο): 33.000
- Για ενίσχυση φορέων (βραβεία, σύλλογοι, Ναός): 15.725.
- Για εκδρομές του χορευτικού (όχι χοροδιδάσκαλο):10.800.
- Δαπάνες έναρξης αρχαιολογικών ανασκαφών: 21.270
- Για αγορά καζανιών (εξυπηρετείται το χωριό):7.000
------------------------------------------------------------------------------
Σύνολο…………………………………… 300.380

Επίσης, με πρωτοβουλίες και προτάσεις της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας προς αρμόδιους υπουργούς και αρμόδιες κρατικές αρχές προωθήθηκαν στο χωριό μας σημαντικά έργα. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ακόλουθα :
- Ασφαλτόστρωση δρόμου προς την «Πόρτα» και κατασκευή λιθόστρωτων δρόμων προσπέλασης στην ακρόπολη και αρχαιολογικούς χώρους (επί κ. Χρίστου Βερελή): 176.100
- Λιθόστρωση δρόμων στο χωριό (επί Β. Παπανδρέου): 44.000
- Έργα συντήρησης Γυμνασίου & εξοπλισμός: 34.000
- Επιχορήγηση Α.Ο «Φλόγα» (Γρ. Αθλητισμού): 11.800
- Επιχορήγηση ΤΟΕΒ: 95.000
-------------------------------------------------
Σύνολο……………………………………360.900
Γενικό σύνολο………………………….661.280

Δηλαδή, η συνολική προσφορά της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας στο χωριό μας κατά τις έξι αυτές χρήσεις από τα αποθεματικά της και από πρωτοβουλίες ξεπερνά το ποσό περίπου των 660.000 ευρώ ή των 200 εκατ. δραχμών!
Στην προσφορά αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται και τα έμμεσα οφέλη για τους επαγγελματίες του χωριού μας κατά τις ημέρες των πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τις οποίες συνέρρεαν στην Παλαιομάνινα χιλιάδες επισκέπτες. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμός με διδακτικό υλικό, φωτοτυπικό μηχάνημα, υπολογιστές, γραφεία, βιβλιοθήκη, αρχειοθήκη, καρέκλες και άλλα του Δημοτικού Σχολείου Παλαιομάνινας, του Νηπιαγωγείου Παλαιομάνινας, του ΤΟΕΒ Παλαιομάνινας και του Ιατρείου Παλαιομάνινας.
Ακόμα, στη συνολική αυτή προσφορά δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για φωτογραφίσεις, για βιντεοσκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων και αξιοθέατων τοποθεσιών του χωριού μας, για βιντεοκασέτες με αναπαράσταση βλάχικων γαμήλιων και άλλων εθίμων, για αγορά βιβλίων και πάγιων εγκαταστάσεων.
Κι όμως, οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις σταμάτησαν οριστικά και αμετάκλητα στην Παλαιομάνινα.
Οι λόγοι; Μα το λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός: όχι μόνο δεν αγιάζει κανένας στον τόπο του, αλλά τον θεωρούνε κιόλας και κλέφτη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο