Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τα καζάνια του Αγραμπέλου…


















Στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών στο Αγράμπελο, το Σάββατο 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Αγραμπελιωτών, το παραδοσιακό μαγείρεμα και μοίρασμα δωρεάν γαμήλιου φαγητού (κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη κόκκινη σάλτσα βρασμένα σε μεγάλα καζάνια), συνεχίζοντας το έθιμο αναβίωσης του γαμήλιου γεύματος για τρίτη συνεχή χρονιά. Το αδιαχώρητο έγινε από την συμμετοχή του κόσμου. Ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εκατοντάδες.
Τους καλεσμένους καλωσόριζε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσέλιος και η εκδήλωση ξεκίνησε με ευχαριστίες προς όλους τους καλεσμένους για την παρουσία τους, από τον Γραμματέα Δημήτρη Καμπέρη. Στη συνέχεια χαιρέτησαν τη γιορτή, ο Δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάϊκος, ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός και ο Μπερερής Πέτρος από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο οποίος είχε διατελέσει παλιότερα και δάσκαλος στο Αγράμπελο.
Από το πρωί οι γυναίκες ετοίμασαν τα 15 καζάνια, έκοψαν τα κρεμμύδια, άναψαν φωτιά και στη συνέχεια ο μάγειρας έβαλε όλη του την τέχνη, ώστε σε κάθε καζάνι να μπουν τα ανάλογα υλικά (κρέας, μακαρόνια, κ.α) για να γίνει νόστιμο το φαγητό. Το παραδοσιακό γαμήλιο φαγητό είναι βραστό πρόβατο, κοκκινιστό με μακαρόνι χοντρό. Αφού σιγόβρασε το φαγητό για πολλές ώρες στα καζάνια, το βραδάκι άρχισε να σερβίρεται με μεγάλους δίσκους σε όλους τους καλεσμένους ζεστό, πεντανόστιμο και αρκετά πικάντικο. Όλοι οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την νοστιμιά του.
Μετά το φαγητό το… γλέντι άναψε για τα καλά. Αγραμπελιώτες και φίλοι με την καταπληκτική ορχήστρα , έγιναν μια παρέα και χόρευαν μέχρι το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο