Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αναδρομές: Ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος για τον συντοπίτη μας δημοσιογραφο Δημήτρη Στεργίου.

«Ο Δημήτρης ο Στεργίου υπήρξε έντιμος δημοσιογράφος, μαχόμενος δημοσιογράφος, δεν υπηρέτησε ούτε υπουργούς ούτε κυβερνήσεις. Δεν υπηρέτησε ούτε εκδότες, ούτε συγκροτήματα και διαμόρφωσε μια στάση ζωής που έχει περιεχόμενο και μήνυμα ήθους».
Το 2002 έγινε στη Στοά του Βιβλίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Δημήτρη Στεργίου υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Φούσκα της Οικονομίας, 1981 – 2001», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Το βιβλίο παρουσίασαν, κατά σειράν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ. Γεράσιμος Αρσένης, ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων. Μητσοτάκης με συντονιστή το δημοσιογράφο – βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο. Για το βιβλίο αυτό ελέχθησαν πολλά κατά την παρουσίαση αυτή και έχουν γραφεί ακόμη περισσότερα στις εφημερίδες. Αυτά είναι γνωστά. Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι η γόνιμη συζήτηση που προκάλεσε το βιβλίο αυτό κατά την παρουσίασή του από τους κ.κ. Κων. Μητσοτάκη, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη, Πάνο Παναγιωτόπουλο και από τις παρεμβάσεις των πρώην υπουργών κ.κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά και Βασίλη Κεδίκογλου και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. κ. Κων. Τράκα. Οι εισηγήσεις, που ανέπτυξαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου αυτού οι κ.κ. Μητσοτάκης, Κωνσταντόπουλος, Αρσένης και Παναγιωτόπουλος αποτελούν ισχυρά ντοκουμέντα και μέγιστη συμβολή στη συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε μια κρίσιμη και αμφιλεγόμενη οικονομικά περίοδο της χώρας μας και μάλιστα από τρεις μεγάλες προσωπικότητες, από τις οποίες δύο (οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αρσένης) ήταν κορυφαίοι διαχειριστές της και ο τρίτος (ο κ. Κωνσταντόπουλος) χρημάτισε υπουργός και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης.
Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του Παναθηναϊκού από τον κ. Κωνσταντόπουλο, παραθέτουμε στη συνέχεια επιγραμματικά μερικές γνώμες του για τον Δημήτρη Στεργίου, τις οποίες εξέφρασε κατά την παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου του.
«Το βιβλίο αυτό είναι βαθύτατα πολιτικό, είναι ένα βιβλίο κρίσιμο για να μειώσουμε κάποτε ένα μεγάλο έλλειμμα που έχουμε, ένα έλλειμμα ιστορικής και πολιτικής αυτογνωσίας. Νομίζω ότι μας λείπει η θεώρηση των πραγμάτων σε έναν μεσοϊστορικό ορίζοντα και η αποτίμηση των δεδομένων έξω από τη λογική του άσπρο – μαύρο, έξω από την πρακτική των απολογητών και των κατεδαφιστών. Αυτό το μοντέλο δυστυχώς κυριαρχεί. Το λέω δε διότι κάποτε πρέπει να δούμε και να αποτιμήσουμε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα που είναι το κυρίως πεδίο της ζωής μας, όλων μας όσων είμαστε εδώ. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα αμέσως μετά έναν δραματικό εμφύλιο με όλα όσα έμειναν ανολοκλήρωτα από την περίοδο της κατοχής και της αντίστασης»
• «Ο Δημήτρης ο Στεργίου διέτρεξε αυτή την περίοδο στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως ασκώντας έντιμη δημοσιογραφία, ασκώντας κριτική δημοσιογραφία, ασκώντας δημοσιογραφία, η οποία ποτέ δεν υπέκυψε στην ευκολία της εκ των προτέρων δημαγωγίας και ποτέ δεν υιοθέτησε την ευκολία της εκ των υστέρων πρόγνωσης».
• «Ο Δημήτρης ο Στεργίου υπήρξε έντιμος δημοσιογράφος, μαχόμενος δημοσιογράφος, δεν υπηρέτησε ούτε υπουργούς ούτε κυβερνήσεις. Δεν υπηρέτησε ούτε εκδότες, ούτε συγκροτήματα και διαμόρφωσε μια στάση ζωής που έχει περιεχόμενο και μήνυμα ήθους».
• «Μέσα από αυτή τη «φούσκα» της οικονομίας, που λέει ο Δημήτρης ο Στεργίου, μέσα από αυτή την έλλειψη αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευκαιριών και των δυνατοτήτων, μέσα από αυτή την εξακολουθητική μη ορθολογική αξιοποίηση των πόρων και των θυσιών προκύπτει η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί σωστά».
• «Σήμερα είμαστε σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Το βιβλίο, ο στοχασμός, οι διαγνώσεις και οι παρατηρήσεις του Δημήτρη του Στεργίου είναι περισσότερο από ποτέ ωφέλιμες και μακάρι να συμβάλουν στο να διευρυνθεί αυτός ο πολιτικός προβληματισμός γύρω από τα θέματα της οικονομίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο