Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Λαμπρύνει το Ξηρόμερο, το γιορτάσιο της Αγίας Παρασκευής στην Κωνωπίνα!



















Στις 25 και 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στην Κωνωπίνα, χωριό του Κεντρικού Ξηρομέρου, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Οσιομάρτυρος και θαυματουργής Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων έξω από το χωριό και μέσα στη «καρδιά» του δάσους.
Σ’ όλο το Ξηρόμερο, ειδικότερα όμως στην Κωνωπίνα, γιορτάζεται κάθε χρόνο με ξεχωριστό τρόπο, η χάρης της θαυματουργής Αγίας και αγκαλιάζεται με ιδιαίτερη λατρεία από την τοπική κοινωνία.
Οι Κωνωπινιώτες προστατεύουν με τον καλύτερο τρόπο, το παραδοσιακό στοιχείο αυτών των εκδηλώσεων και συμμετέχουν μαζικά σ΄ ένα γιορτάσιο, που αποτελεί όαση χαράς και πολιτισμού, μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.
Πάνω από εφτακόσιοι (700) προσκυνητές (πρωτοφανής αριθμός πιστών) προσήλθαν από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο, Βαρθολομιό κλπ, την Κυριακή 25 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν το Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε υπαιθρίως, χοροστατούντος του αιδεσιμοτάτου Δημητρίου Χαμαλέτσου.
Ο περιβάλλον χώρος και ο δρόμος του εξωκλησιού θύμισαν για λίγες ώρες σκηνές από “πλατεία Ομονοίας” με εκατοντάδες αυτοκίνητα ν’ αναζητούν χώρο στάθμευσης.
Ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια προσκύνημα Καβαλαραίων του Ιππικού Ομίλου Μεδεώνος, όπου ήλθαν με τα «χαϊδιάρικα» άλογά τους, στον αύλιο χώρο της εκκλησίας και προσκύνησαν έφιπποι τη χάρη της Αγίας, καταχειροκροτούμενοι από το πλήθος.
Με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, διατέθηκαν στους πεντακοσίους (500) περίπου παρευρισκομένους, που κάθησαν στο τραπέζωμα, (26) ψητές προβατίνες, συνοδευόμενες από ψωμί και τυρί Ξηρομερίτικο, προσφορές χωριανών μας αλλά .και συμπατριωτών μας από τα γύρω χωριά: Αετό, Άγιο Νικόλαο, Φυτείες, Μπαμπίνη, Κομποτή, γεγονός που υποδηλώνει την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου
Στη συνέχεια το γλέντι άναψε για τα καλά και επιδέξιοι χορευτές ανέδειξαν τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας με τους συνδημότες μας Αετινούς να κλέβουν την παράσταση και το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε απονομή τιμητικών διακρίσεων:
α) Στα μελη του Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, περιόδου 1991-1993, σε ένδειξη αναγνώρισης της συλλογικής πρωτοβουλίας, για την ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και για την εξ ολοκλήρου κάλυψη της σχετικής δαπάνης από συνεισφορές Μελών και Φίλων του Συλλόγου.
β) Στον συγχωριανό μας Παναγιώτη Βασ. Μπεκιράκη, που παραχώρησε τον χώρο ιδιοκτησίας του για την ανέγερση της εκκλησίας
γ)
Στου Ιππικό Όμιλο Μεδεώνος επεδόθη Αναμνηστικό συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Αγίας Παρασκευής στην Κωνωπίνα.
Την επομένη 26-7-2010 και ώρα 07.30 τελέσθηκε παρουσία πιστών η θεία λειτουργία μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε κέρασμα (καφές, αναψυκτικά, γλυκίσματα) στο προαύλιο της εκκλησίας, προσφορά μέλους του Συλλόγου μας.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεόδωρος Στούπας, ο πρωην Δήμαρχος Μεδεώνος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Τζαβαλάς Δημήτριος, οι Κωνωπινιώτες Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Τσαμποδήμος, Νώντας Τσαμποδήμος και Γεράσιμος Τσαμποδήμος, Ο Πρόεδρος του Χωριού μας Κων/νος Κωστακιώτης, ο Αντιπρόεδρος Απόστολος Ράπτης, ο Τοπικός μας Σύμβουλος Χρήστος Α. Τίγκας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης» Σπύρος Μπενέκος, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης Γιώργος Μπαρμπαρούσης και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας Λάκης Μούχας.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων, υποσχόμενος του χρόνου ακόμα καλύτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο