Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Χέρσα τα έρμα τα καπνοχώραφα. Με πρωτοβουλίες των αγροτών οι εναλλακτικές καλλιέργειες και την Πολιτεία απούσα!

Μετά και το πέρας της καπνοκαλλιέργειας στο Ξηρόμερο, δεν φαίνεται να παίρνει πρωτοβουλίες η Πολιτεία για συντονισμένη εξεύρεση νέων εναλλακτικών και συνάμα κερδοφόρων καλλιεργειών.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ότι έχει γίνει, έγινε από τους ίδιους τους παραγωγούς. Οι πρώην καπνοπαραγωγοί από το υστέρημά τους ή με δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.), άρχισαν να καλλιεργούν δένδρα όπως δαμασκηνιές, ελιές, αχλαδιές, ροδιές, μηλιές κτλ, να ασχολούνται με την κτηνοτροφία και να σπέρνουν τα χωράφια τους με τριφύλλια, καλαμπόκια, σιτηρά κτλ.
Επιπλέον, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η άδεια που θα δίνεται στους πρώην καπνοπαραγωγούς, κατʼ εξαίρεση, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων πάρκων, ίσως φανερώνει την αδυναμία της Πολιτείας για την εξεύρεση νέων καλλιεργειών, διότι μην μπούμε στην «λογική» ότι κάνουν και χάρη στους παραγωγούς μας!
Με τα φωτοβολταϊκα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι θα δεσμεύονται οι αγροί, δεν θα μπορούν να παράγουν προϊόντα οι παραγωγοί μας και εν τέλει λοιπόν τι θέλουμε αγρότες πού θα παράγουν ή επιχειρηματίες παραγωγούς ενέργειας;
Φωτογραφίες: Χρήστος Σαλτογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο