Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Γιόρις Μπέκε: Είδος προς εξαφάνιση οι νέοι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον κατάλογο των ειδών που έχουν εξαφανιστεί από την Ευρώπη κινδυνεύουν να ενταχθούν σύντομα οι νέοι αγρότες, σύμφωνα με τον Γιόρις Μπέκε, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών. Την παρατήρηση αυτή έκανε ο κ. Μπέκε μιλώντας στο συνέδριο για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει ο δικτυακός τόπος euobserver, o κ. Μπέκε επεσήμανε ότι μόνο το 7% των Ευρωπαίων αγροτών είναι κάτω των 35 ετών. «Λυπούμαστε πολύ που οι νέοι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα», τόνισε νέος αγρότης από την Ολλανδία.
Τα κοινοτικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών περιλαμβάνουν το πριμ πρώτης εγκατάστασης, το οποίο επιτρέπει στους νέους αγρότες να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της αγοράς γης και εξοπλισμού. Ωστόσο δεν συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη στο πρόγραμμα στήριξης των νέων αγροτών. Η Μάλτα και η Ολλανδία από την αρχή επέλεξαν να μη συμμετέχουν, ενώ Ιρλανδία και Λετονία έπαυσαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών τόνισε ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων αγροτών μειώνεται συνεχώς. Οι συνέπειες της τάσης αυτής είναι σημαντικές για την οικονομική δραστηριότητα των αγροτικών περιοχών. «Θα μπουν στο χώρο εταιρείες, και εκτός Ε.Ε. Κινούμαστε προς ένα σύστημα σαν αυτό που ισχύει στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου μεγάλες εταιρείες μισθώνουν τη γη, αγοράζουν εκατό τρακτέρ και καλλιεργούν μόνο όταν οι τιμές των σιτηρών είναι υψηλές», επεσήμανε ο κ. Μπέκε, ζητώντας ενεργότερη στήριξη στο μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας.
ΠΗΓΗ: AGRENDA, www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο