Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Καλλιέργεια ροδιάς: Μια εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς μας.

Επιμέλεια: Χρήστος Σαλτογιάννης
Η άσκηση της γεωργίας, αποτελούσε και αποτελεί έναν νευραλγικό τομέα ανάπτυξης, που επηρεάζει ολόκληρη την οικονομική δομή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), είχε ως αποτέλεσμα, την αποσύνθεση του πρωτογενούς παραγωγικού ιστού της ευρύτερης περιοχής μας. Ακόμη και σήμερα, χιλιάδες στρέμματα, παραμένουν ακαλλιέργητα, ενώ παράλληλα οι αγρότες μας και κατά συνέπεια τα νοικοκυριά τους έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Παρόλη αυτή την κατάσταση, ορισμένοι παραγωγοί του τόπου μας, δεν έμειναν «με σταυρωμένα τα χέρια», αλλά προέβησαν σε πρωτοβουλίες με σκοπό την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους.
Έτσι λοιπόν εξήντα παραγωγοί πρώην καπνοκαλλιεργητές τόλμησαν και δημιούργησαν συνεταιρισμό για την καλλιέργεια ροδιάς, με σκοπό να συνεχίσουν να παράγουν, να προσφέρουν στα νοικοκυριά τους και κυρίως να παραμείνουν στις εστίες τους.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Είναι ένας νεοσύστατος συνεταιρισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε από αγρότες πρώην καπνοπαραγωγούς του τόπου μας και απαρτίζεται από 60 μέλη.
Στον συνεταιρισμό μετέχουν αγρότες από τις Φυτείες, την Παπαδάτου, την Αμφιλοχία, την Γαβαλού, την Γουριώτισσα, την Λεπενού, την Νεάπολη και την πέρα Μακρυνεία.
Όλα τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν την ποικιλία wonderful και παραγωγική κατεύθυνση του συνεταιρισμού είναι η χυμοποίηση μέσω της επεξεργασίας.
Επιπλέον, πρωταρχικός σκοπός των μελών του συνεταιρισμού είναι να διαχειριστούν (διάθεση προϊόντος) μόνοι τους το προϊόν και ζητούν την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.
Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Κόντος μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι το πρώτο βήμα για να κρατηθεί ο κόσμος στα χωριά μας». Όσον αφορά ειδικά, την καλλιέργεια της ροδιάς προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «είναι πλούτος και ανάπτυξη για την περιοχή μας». Επίσης, σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του συνεταιρισμού, τονίζει ότι κύριο μέλημα τους είναι η ένταξη σε ένα αναπτυξιακό πλάνο με την κατασκευή ενός σύγχρονου συσκευαστηρίου, μιας μεταποιητικής μονάδας για την παραγωγή χυμού ροδιού.
Wonderful: η πιο αποδοτική ποικιλία
Κατάγεται από τη Φλόριντα των Η.Π.Α. και αποτελεί μια σημαντική ποικιλία με αυξημένη εμπορική αξία παγκοσμίως.
Ο καρπός της είναι μεγάλος με χρώμα βαθύ μωβ έως κόκκινο. Ο φλοιός παρουσιάζει μέτριο πάχος, ενώ η σάρκα έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι χυμώδης με θαυμάσια γεύση.
Οι σπόροι δεν είναι σκληροί, με αποτέλεσμα οι καρποί να προσφέρονται περισσότερο για παρασκευή χυμών παρά για νωπή κατανάλωση.
Μια παραγωγή που συνεχώς αυξάνει
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής ροδιού τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 2.250.000 τόνους. Τα τελευταία χρόνια, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, φαίνεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ροδιάς έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω νέων φυτεύσεων σε πολλές χώρες και κυρίως στο Ισραήλ.
Για την Ελλάδα, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (1989), μόνο το 10% του συνόλου των δέντρων βρίσκονταν σε οργανωμένους οπωρώνες ενώ η συνολική ετήσια παραγωγή, ανερχόταν σε 2.700 τόνους περίπου. Τη δεκαετία του 1990, τόσο οι εκτάσεις κανονικών οπωρώνων όσο και η συνολική παραγωγή, μειώθηκαν σημαντικά.
Σήμερα, στην περιοχή της Ερμιόνης, όπου η ροδιά αποτελεί παραδοσιακή καλλιέργεια, παράγεται ο κύριος όγκος (300-400 τόνοι) ροδιών στην Ελλάδα.
Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλοί παραγωγοί έχουν προβεί σε νέες φυτεύσεις δέντρων ροδιάς κυρίως της ποικιλίας wonderful, στην Αργολίδα, στην Ηλεία, στη Λακωνία, στα Γιαννιτσά, στην Ξάνθη, στη Λάρισα, στα Φάρσαλα και φυσικά στην δική μας περιοχή.
Ένας θάμνος από την Περσία για την Μεσόγειο
Η ροδιά (Punica granatum L.) κατάγεται από την Περσία και καλλιεργείται κυρίως σε εύκρατες περιοχές, τόσο σε χαμηλό όσο και σε μέσο και υψηλό υψόμετρο.
Θεωρείται σχετικά ανθεκτική στο ψύχος και μάλιστα πιο ανθεκτική από τα εσπεριδοειδή και την ελιά, ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης, βαθιά, γόνιμα και αρδευόμενα. Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις επιτυγχάνονται σε εδάφη με pH από 5.5 έως 7, που αρδεύονται συχνά.
Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια της ροδιάς έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα όπως και στον ελληνικό χώρο.
Ένα προϊόν που το έχει ανάγκη η αγορά
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, παρατηρείται μια συνεχώς ανάπτυξη της καλλιέργειας ροδιάς.
Συγκεκριμένα, είναι ένα ελλειμματικό προϊόν, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνής αγοράς.
Μάλιστα, πολλές εταιρίες, που παράγουν προϊόντα με βάση τα ρόδια δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν με Έλληνες παραγωγούς.
Από την άλλη, οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ντόπια προϊόντα από τα εισαγόμενα και τείνουν να αγοράζουν προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας όπως αυτά που προέρχονται από ροδιές.
Πρόκειται λοιπόν, για μια καινοτόμα και ριζοσπαστική καλλιέργεια, που σίγουρα έχει να «δώσει» πολλά στην ελληνική γεωργία.
Ο Μύθος λέει: "Ρόδι… ο καρπός τον Ολύμπιων θεών"
Το ρόδι σύμβολο της ζωής, της γονιμότητας και της ευημερίας, είναι ο καρπός που από τα αρχαία χρόνια, θεοί και άνθρωποι λάτρευαν.
Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία, η Ροδιά ήταν αφιερωμένη στην Ήρα, προστάτιδα του γάμου και της γέννησης. Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα, συνέδεσε το όνομα της με την ίδια την καταγωγή της Ροδιάς, μια και εκείνη φύτεψε για πρώτη φορά το δένδρο στην Κύπρο.
Επίσης, αναφορά στη ροδιά κάνει και ο Όμηρος, στην Οδύσσεια, περιγράφοντας τις καλλιέργειες του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου, ενώ ο Αριστοτέλης επισημαίνει κάποια ποικιλία ροδιών χωρίς κουκούτσια.
Στη Βίβλο, η Ροδιά παρομοιάζεται με τη γυναικεία ομορφιά, οι σπόροι της συμβολίζουν τη γονιμότητα και ο κατακόκκινος χυμός τους το νέκταρ της αγάπης.
Επιπλέον, στη Λαϊκή μας παράδοση, το ρόδι συνδέεται με το γάμο, ως σύμβολο γονιμότητας και με το έθιμο της πρωτοχρονιάς, σαν ένδειξη καλής τύχης και ευημερίας.
Χυμός ροδιού… σημαίνει μακροζωία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B,C μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και την αντιοξειδωτική ουσία, σελήνιο.
Το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του προστάτη ή να επιβραδύνει την εξάπλωσή του, ενώ η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.
Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του είναι στυπτικοί, αφροδισιακοί, δροσιστικοί και ανακουφίζουν από τον πυρετό. Τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, καθαρίζουν το αίμα, τα νεφρά και την κύστη. Το αφέψημα από τα άνθη της Ροδιάς, υπό μορφή γαργάρας, θεραπεύει την ουλίτιδα και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, ενώ το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού καταπολεμά τις αμοιβάδες.
Ο δε χυμός του ροδιού, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, εξαφανίζει τις κηλίδες από το δέρμα και σβήνει τις ρυτίδες, ενώ το ρόδι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Αναλυτικά οι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού
1. Αποτροπή ανάπτυξης καρκινικών όγκων, HIV-1, οξείδωσης της hLDL και αρτηριοσκλήρωσης.
2. Προστασία του καρδιοαγγειακού συστήματος.
3. Αντιδιαβητική δράση .
4. Μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και απώλειας ωστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση.
5. Αντιική και αντιμυκοτοκτόνο δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο