Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Σε τεντωμένο σκοινί ο τουρισμός στο παραθαλάσσιο Ξηρόμερο φέτος.


- Τι λένε στην ΑΙΧΜΗ οι δήμαρχοι τεσσάρων τουριστικών δήμων του νομού - Απαισιοδοξία στην Πάλαιρο σε αντίθεση με τον Μύτικα. Επενδύσεις αναμένει η Βόνιτσα
Απαισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα
από την τουριστική κίνηση στο νομό μας αφού ήδη παρατηρείται μείωση του τουρισμού στην περιοχή της Παλαίρου, παρόλο που θεωρείται ως ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς. Φέτος η μείωση είναι της τάξης του 50%, σε ότι αφορά τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.
Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή οι κρατήσεις που είχαν γίνει αφορούσαν την περίοδο μέχρι και το τέλος του Αυγούστου ενώ φέτος μόλις που φθάνουν ως τον Ιούλιο.
Ενθαρρυντικό είναι μόνο το γεγονός ότι η μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα «Βουνάκι» που έχει δυναμικότητα 1500 κλινών, παρουσιάζει ήδη μια πληρότητα της τάξης του 70% από ξένους τουρίστες κυρίως βορειοευρωπαίους. Η μείωση της προσέλευσης τουριστών γενικότερα θα επηρεάσει ολόκληρη την τοπική οικονομία, καθώς θα αγγίξει και τις υπόλοιπες συναφείς επιχειρήσεις, όπως είναι της εστίασης και της αναψυχής.
Αυτό όμως που δίνει μια ανάσα στους τοπικούς επιχειρηματίες είναι όταν οι επισκέπτες βγαίνουν στην πόλη για περίπατο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κατανάλωση και ζωή στον τόπο, όπως τονίζει και ο δήμαρχος Παλαίρου Νίκος Σολδάτος. Ένα άλλο στοιχείο που δίνει ο δήμαρχος και σηματοδοτεί τη διαφορά, είναι ότι πέρυσι την ίδια περίοδο οι Σουηδοί και οι άλλοι βορειοευρωπαίοι τουρίστες καταλάμβαναν το 80% των κλινών, με αποτέλεσμα η φετινή μείωση της τουριστικής κίνησης να έχει και άλλες προεκτάσεις, όπως είναι η ανεργία που θα προκύψει.
Χτύπημα για τον τουρισμό αποτελεί και το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού σε ότι αφορά τα οργανωμένα γκρουπ, πράγμα που ήδη έχει φανεί από το ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις στις μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
Αντίθετα στην περιοχή του Μύτικα επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία, αφού εκεί υπάρχει διαφορετικού είδους τουριστική κίνηση, παρόλο που ακόμα η τουριστική περίοδος δεν έχει αρχίσει. Ο Μύτικας βρίσκεται ανάμεσα στις προτιμήσεις των Γερμανών και άλλων βόρειων τουριστών, που, κατά την άποψη του δημάρχου Αλυζίας Δημ. Τριποτσέρη, δεν θα πάψουν να επισκέπτονται τον τόπο, αφού εκτός των άλλων έχουν αναπτύξει και συναισθηματικούς δεσμούς με την περιοχή. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια αυξητική τάση και από τον εσωτερικό τουρισμό πράγμα που κάνει το δήμαρχο να εκτιμά ότι δεν θα μειωθεί η τουριστική προσέλευση. Aλλωστε ο Μύτικας θεωρείται οικονομικός προορισμός, ενώ παράλληλα ενδείκνυται και για ολιγοήμερες διακοπές και μικρές αποδράσεις.
Σε ότι αφορά το Μενίδι αυτό προσελκύει κυρίως επισκέπτες από τη γύρω περιοχή, οι οποίοι το επιλέγουν για τις παράλιες του, όπου όμως δεν αναμένεται μεγάλη κατανάλωση από τις επιχειρήσεις ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως τονίζει ο δήμαρχος Μενιδίου Μ. Βασίλας, οι λουόμενοι δεν σκέφτονταν τα χρήματα και οι μικρές τους αποδράσεις, εκτός από το μπάνιο τους συνοδεύονταν και από τον καφέ και το φαγητό τους στις εξοχικές ταβέρνες. Τώρα όμως με την οικονομική κρίση οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν το μπάνιο τους και να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να περιορίσουν τα έξοδά τους. Αγκάθι στον τουρισμό αποτελεί επιπρόσθετα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης επενδυτικής δραστηριότητας στο Μενίδι, αφού δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής διαθέσιμες εκτάσεις προκείμενου να δημιουργηθούν τουριστικές μονάδες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο που να καθορίζει τις χρήσεις γης. Όπως ενημερώνει ο δήμαρχος, το ΣΧΟΟΑΠ βρίσκεται τώρα στην δεύτερη φάση του και με την ολοκλήρωσή του θα δώσει ανάσα στην περιοχή, αφού θα γίνουν και οι επεκτάσεις πόλης ώστε να υπάρξουν διαθέσιμοι χώροι, τέτοιας έκτασης που να εξυπηρετούν τη δημιουργία μεγάλων μονάδων, αφού οι ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν σήμερα είναι ανεπαρκείς. Όμως ο κ. Βασίλας είναι υπέρμαχος και της συνολικής ανάπτυξης του Μενιδίου και της υπόλοιπης περιοχής ταυτόχρονα με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, όπως είναι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του Αμβρακικού, αφού όπως λέει τα μεμονωμένα έργα δεν έχουν αναπτυξιακή προοπτική.
Στη Βόνιτσα, που είναι ένας επίσης σημαντικός τουριστικός προορισμός, ήδη έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα ένα ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται επαφές προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επενδύσεων, αν τελικά το ενδιαφέρον οριστικοποιηθεί.
BAΣΩ ΒΗΤΤΑ
Πηγή: http://www.aixmi-news.gr/
(ΦΩΤΟ: Κουβέλης Γιώργος http://maheras.wordpress.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο