Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το φάντασμα της λειψυδρίας πλανάται και πάλι απειλητικά στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου!


Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…
Επαναλαμβανόμενο σίριαλ κατάντησε το καινούργιο δίκτυο ύδρευσης του Χωριού μας
Μέσιασε σχεδόν η Άνοιξη
κοντεύει Καλοκαίρι και οι οιωνοί προμηνύουν δυσοίωνο το μέλλον του Χωριού μας καθώς και πάλι πλανάται απειλητικό το φάντασμα της λειψυδρίας και μάλιστα… σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη εποχή, όπου φαίνεται να οδηγείται μοιραία το μικρό μας Xωριό σε ολοκληρωτικό μαρασμό.
Φαίνεται ότι η περσινή ταλαιπωρία των χωριανών μας που δοκιμάστηκαν έντονα την καλοκαιρινή περίοδο από το φάσμα της λειψυδρίας όχι μόνο δεν συγκίνησε κανέναν, αλλά απεναντίας ανέδειξε μία πρωτοφανή και προκλητική αδιαφορία από πλευράς υπευθύνων (και εννοούμε την Δημοτική μας Αρχή) που επί της ουσίας, πραγματικά χρήζει απάντησης σε σειρά ερωτηματικών για την στάση των τοπικών μας αρχόντων και ιδιαίτερα του Δημάρχου μας.
Η ανασκόπηση του “σίριαλ” του δικτύου εσωτερικής ύδρευσης της Κωνωπίνας, δείχνει έντονα και ανάγλυφα την εγκατάλειψη του Χωριού μας, προκαλώντας τα εύλογα παράπονα των χωριανών μας αλλά και την δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για την παντελή απουσία του Δήμου μας και την άνιση μεταχείριση σε σχέση με τα όμορα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Οι χωριανοί μας αισθάνονται αδικημένοι και εγκαταλειμμένοι από τον Δήμο μας, συγκρινόμενοι ατυχώς με τα υπόλοιπα οικεία διαμερίσματα και δεν είναι μόνο το φλέγον θέμα του νερού.
Αναπόφευκτες είναι οι συγκρίσεις και δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης, γιατί τα έργα μιλούν από μόνα τους και ότι άλλο επιχειρείται ως δικαιολογία από πλευράς Δήμου, είναι "άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε".
Δεν είναι δυνατόν το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Αετού να τελειώνει σε λίγους μήνες και αμέσως μετά να τελειώνει και το αποχετευτικό δίκτυο (και καλώς γίνανε τα έργα αυτά), το δίκτυο της Τρύφου που άρχισε στο τέλος του καλοκαιριού 2009 να είναι ήδη τελειωμένο και της Κωνωπίνας να πηγαίνει τέσσερα χρόνια τώρα από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη !
Έλεος πια!
Γιατί αυτή η επιλεκτική μεταχείριση των άλλων Χωριών και γιατί αυτή η αδιαφορία σε βάρος του Χωριού μας κ. Δήμαρχε;
Τι σας φταίξαμε και μας συμπεριφέρεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο;
Μήπως υπάρχει λόγος που εμείς δεν τον ξέρουμε και πληρώνουμε το τίμημα;
Είναι τραγικό στη σημερινή μας εποχή, να δοκιμάζονται δεινώς στην καθημερινότητά τους, οι αντοχές ανθρώπων ενός μικρού Χωριού για βασικές τους ανάγκες, όπως είναι το νερό, και να γινόμαστε έρμαια των δικών σας παραλείψεων.
Είστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου και βάση όρκου να μας προστατεύετε και να διευκολύνετε την ζωή μας και όχι να μας “τιμωρείτε”, προκαλώντας με την απραξία σας συνθήκες περαιτέρω απαξίωσης ενός ήδη υποβαθμισμένου τόπου.
Είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στο μέσον της Άνοιξης και να μην έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι μετρητές (τα ρολόγια) και να μην έχει γίνει δοκιμή του νέου δικτύου;
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι κ. Δήμαρχε.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο χωριανέ Αντιδήμαρχε.
Φτάνει πια ο εμπαιγμός του Χωριού μας.
Είστε ικανοποιημένος κ. Αντιδήμαρχε από τα “σπουδαία σας επιτεύγματα”, που ως Δήμος παρείχατε “απλόχερα” στο Χωριό μας ;
Περιμέναμε όλοι οι χωριανοί, πως και πως, την δική σας θητεία, OXI για να ευνοηθούμε ως χωριό έναντι των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων, αλλά με την παρουσία σας στη νευραλγική θέση του Αντιδημάρχου, τουλάχιστον να MHN μας αδικούν κατάφορα και να μας αποδίδονται αυτά που δικαιούμαστε ως Χωριό .. και δυστυχώς απεδείχθη ακριβώς το αντίθετο !
Δεν ξέρουμε αν εσείς κ. Αντιδήμαρχε πίνετε νερό προερχόμενο από την δεξαμενή μας ή εμφιαλωμένο νερό …..αλλά σας βεβαιώνουμε ότι οι περισσότεροι χωριανοί μας πίνουν νερό ΚΟΡΠΗΣ, γιατί η δεξαμενή μας είναι πραγματική κατάντια.
Καλά κάνατε κ. Δήμαρχε και περιφράξατε τις Δημοτικές υδατοδεξαμενές (λούτσες) για να αποφευχθούν ατυχήματα ανθρώπων και ζώων..(τώρα θα μας πείτε που βρεθήκαν οι άνθρωποι και που βρίσκονται τα ζώα στην σημερινή μας εποχή, είναι ένα θέμα…) αλλά προέχει να διασφαλίσετε πρωτίστως το νεράκι στους λιγοστούς χωριανούς μας που έχουν απομείνει και όχι να τους στέλνετε στη γκιλοτίνα της λειψυδρία, απορυθμίζοντας την ζωή τους με τις όποιες παραλείψεις σας.

Δεν καταλάβαμε προς τι, ο εκνευρισμός του συμπαθούς Αντιδημάρχου μας κ. Προδρομίτη κατά την επίσκεψη του Νομάρχη μας κ. Θύμιου Σώκου στο Χωριό μας κατά τον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου, που λίγο έλειψε να μας “μαλώσει”, για το “λάθος” που κάναμε, όταν αναφέραμε στον Νομάρχη μας, το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλάνισε το Χωριό μας το περασμένο καλοκαίρι αλλά και τη στασιμότητα των εργασιών του δικτύου ύδρευσης;
Μήπως θα έπρεπε να επιβραβεύσουμε το Δήμο μας κ. Αντιδήμαρχε για την πρόοδο των εργασιών που έχουν συντελεστεί τέσσερα χρόνια τώρα…και αυτό μας διέλαθε;
Τι άλλαξε από πέρυσι κ. Δήμαρχε (εσείς που ξέρετε, γιατί πιθανόν ο Αντιδήμαρχος να μην γνωρίζει) αναφορικά με την πορεία των εργασιών του δικτύου ύδρευσης του Χωριού μας, όπου κατά την επίσκεψη πάλι του Νομάρχη μας στο Χωριό μας.... ακριβώς ίδια μέρα, στο καφενείο του χωριανού μας Νώντα Τσαμποδήμου, παρουσία σας ο Πρόεδρος του Χωριού μας έθεσε το θέμα του νερού στον ανώτατο άρχοντα του Νομού μας, τον Νομάρχη μας μήπως δεν είναι;) και εσείς ούτε λίγο ούτε πολύ ενοχληθήκατε.. λέγοντας ότι το δίκτυο είναι έτοιμο …και ότι τα ρολόγια απομένουν ….και όλα είναι εντάξει…και είναι ζήτημα ημερών… κλπ !
Η μήπως ενοχλήστε γιατί δεν τηρούμε τα πρωτόκολλα εθιμοτυπίας και αυθαιρετούμε!
Δεν σας ζητάμε να μας φτιάξετε σύγχρονο γυμναστήριο και να αναπλάσετε ριζικώς το Χωριό μας …όπως κάνουνε κάποιοι άλλοι Δήμαρχοι σε άλλους Δήμους!

Σας ζητάμε τα αυτονόητα δηλαδή: να καθαρίσετε την Δεξαμενή μας, να έχουμε νερό να πίνουμε το καλοκαίρι, να φροντίσετε τα νεκροταφεία μας, που δεν τολμάς να πας να ανάψεις το καντήλι της συνείδησης στους κεκοιμωμένους προγόνους μας, να έχουν προσπελάσιμους δρόμους οι εναπομείναντες χωριανοί μας για να πηγαίνουν στα χωράφια και στα ζώα τους, να έχουμε φωτισμό στις κολώνες τα βράδια για να μπορούμε να περπατάμε, να αποκαταστήσετε τουλάχιστον εμφανισιακά την εικόνα του Σχολείου μας (που τόσο μας πληγώνει…) που απαράδεκτα εγκαταλείψατε, να ενδιαφερθείτε για την αίθουσα του πάλαι ποτέ Συνεταιρισμού που είναι Δημοτικό πλέον κτίριο και είναι σε τραγική κατάσταση, να ενδιαφερθείτε για να ξαναέλθει έστω ο αγροτικός γιατρός που σταμάτησε να επισκέπτεται το Χωριό μας εδώ και οκταμήνου και επί τέλους ενδιαφερθείτε για το Σπήλαιο του Δήμου μας, ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ!

Εάν σας φαίνονται πολλά αυτά τα αιτήματα, κάντε περικοπές από αλλού… και όχι πάντως από την καθημερινότητά μας.
Κύριε Δήμαρχε, “ως εδώ και μη παρέκει”!
Δεν παρακαλούμε. Απαιτούμε και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά όπως αντιλαμβάνεσθε ΔΕΝ μπορούμε να τα δεχθούμε! Και μην έχετε ψευδαισθήσεις, οι Χωριανοί μας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι, κατά τη διάρκεια της οκταετούς σας θητείας, το έργο σας (αναφορικά με το Χωριό μας), πόσο ελλειμματικό και ανεπαρκέστατο είναι.
Να γνωρίζετε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ το καλοκαίρι, όταν το πόσιμο νερό ρέει εν αφθονία στα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα ή να χάνεται στο δρόμο, σε “Λόγγους” και “Λιβάδια”, γελάδια και γουρούνια.
Κ. Αντιδήμαρχε
, επί θεμάτων ύδρευσης του Δήμου μας, είστε εκτεθειμένος στις συνειδήσεις των Χωριανών μας, που δύο χρόνια τώρα αυτοαναιρούνται οι διαβεβαιώσεις σας, που ήθελαν το Χωριό μας να έχει νερό από το καινούργιο δίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2008.
Χάσατε την ευκαιρία κ. Αντιδήμαρχε να συνδέσετε το όνομά σας με έργα ωφέλιμα
για το Χωριό μας και να αφήσετε διαχρονικά την σφραγίδα σας. Η πλειοψηφία των χωριανών μας αισθάνονται δικαίως απογοητευμένοι, γιατί εξανεμίστηκαν οι προσδοκίες τους και χάθηκε η ύστατη ελπίδα που είχαν στο πρόσωπό σας.

Κύριε Πρόεδρε του Χωριού μας! Δυστυχώς ο Καποδίστριας μας προσπέρασε και φαίνεται πως ο επερχόμενος Καλλικράτης θα μας αφήσει πολλή πίσω. Μπορεί να σας αφαίρεσαν επί της ουσίας αρμοδιότητες, δεν μπορούν όμως να σας αφαιρέσουν την δύναμη της φωνή σας.
Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγέλλετε φωνάζοντας δυνατά, και σ’ όλους τους τόνους τα δίκαια αιτήματα που απασχολούν το Χωριό μας !
Τότε, προς τι…ο λόγος ύπαρξης του Τοπικού Συμβουλίου;
Κύριε Δήμαρχε
σας καλούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να συναισθανθείτε τις ευθύνες σας, και να αποκαταστήσετε με πράξεις την κατάφωρη αδικία, που συντελείται σε βάρος του Χωριού μας.
Χωριανοί,
Μας εξανάγκασαν να γίνουμε νοσταλγοί της προ Καποδίστρια Ι εποχής, τότε δηλ. που το Χωριό μας ήταν αυτόνομη Κοινότητα και κάποιοι Πρόεδροι φέρανε στο Χωριό το νερό, φτιάξανε δρόμους φτιάξανε την πανέμορφη Πλατεία μας και σε συνάρτηση με την εποχή ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.
Το Χωριό μας τώρα διέρχεται πρωτόγνωρη και πολυεπίπεδη κρίση, την οποία όλοι μας την γνωρίζουμε και για την οποία λίγο - πολύ όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθυνών είτε είμαστε βολεμένοι είτε είμαστε αιχμάλωτοι κομπάρσοι σε ξεκουρδισμένο θίασο. Στην Καλλικράτειο εποχή που έρχεται ΔΕΝ θα έχουμε σαν Χωριό καμία εκπροσώπηση. Είναι στο χέρι μας ΕΝΩΜΕΝΟΙ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αντιμετωπίσουμε την δεινή πραγματικότητα βοηθώντας ο καθένας όπως μπορεί, ώστε να βγούμε από το τέλμα.
Τώρα η πλάστιγγα έγειρε ανάποδα και είμαστε αναγκασμένοι να διαβούμε δυστυχώς ΜΟΝΟΙ μας τις συμπληγάδες!

«Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας θα έχουν αντιληφθεί ότι στην μέχρι σήμερα πορεία του εντύπου μας “TA NEA της Κωνωπίναςπαραμείναμε και παραμένουμε συνειδητά μακριά από πολιτικούς και κόμματα και σε απόσταση από τα Δημοτικά και Κοινοτικά τεκταινόμενα, γιατί πιστεύουμε βαθύτατα ότι οι εναγκαλισμοί με πολιτικούς και κόμματα αφ΄ ενός, είναι ότι χειρότερο για ένα Σύλλογο και η ανορθόδοξη αναρμόδια εμπλοκή σε τοπικά θέματα αφ’ ετέρου, που είναι δουλειά των τοπικών φορέων, μόνο προς την σωστή κατεύθυνση ΔΕΝ είναι.
Αυτά σαν γενική αρχή έχουμε οριοθετήσει ως ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ και προσπαθούμε να μην παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο των επιλογών μας.
Βέβαια, είναι πρόδηλο σ’ ότι αφορά άμεσα πρωτίστως το Χωριό μας, αλλά και το Δήμο μας και σχετίζεται με επιλογές της Κεντρικής εξουσίας ή της Δημοτικής αρχής θετικές ή αρνητικές, αυτές θα υπερθεματίζονται, γιατί για μας αυτό είναι υποχρέωση αλλά και το ζητούμενο».
Η Συντακτική Επιτροπή της Εφημερίδας
Πηγή: Εφημερίδα «Τα νέα της Κωνωπίνας» Φύλλο 59.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο