Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

«Eκρηξη» τoυ βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη σπατάλη και την απληστία των φαρμακοβιομηχάνων που απειλούν την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή κου Παναγιώτη Κουρουμπλή στην χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας».
Ο κος Κουρουμπλής απευθυνόμενος στον Υπουργό και στους παριστάμενους Βουλευτές ανέφερε πως η νομιμοποίηση, που έχει η σημερινή Κυβέρνηση τόσο από την κοινωνία, όσο και από την πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, πρέπει να αξιοποιηθεί με βαθιές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τις προτάσεις που τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο του διαχωρισμού των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, από τον κλάδο σύνταξης.
Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων, ο κος Κουρουμπλής υποστήριξε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αναφορά που έκανε ο ίδιος για τις φαρμακαποθήκες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό και προκλητικό, πως παρά το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περιθώριο κέρδους των φαρμακαποθηκών κυμαίνεται από 1,5% έως 3%, στην Ελλάδα αγγίζει το 8%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των φαρμακαποθηκών στον Ελλαδικό χώρο φτάνει τις 200, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5 έως 10».
Επίσης ο κος Κουρουμπλής ανέφερε: «Το κέρδος των φαρμακείων θα πρέπει να είναι πάγιο και όχι να προστίθεται ως ποσοστό. Εκτός αυτού θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να μην ανεχόμαστε πλέον οι φαρμακοβιομηχανίες να παρέχουν διαφορετική έκπτωση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας απ’ ότι στο δημόσιο».
Επιπρόσθετα, ο κος Κουρουμπλής τόνισε πως το Ι.Κ.Α. κάτω από την πίεση που έχει ασκηθεί, έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές όπως για παράδειγμα, να μειώσει παραπάνω από το ήμισυ τις ανώτατες τιμές για τα υλικά αγγειοπλαστικών επεμβάσεων(στεντ), ενώ άλλα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να λειτουργούν με το παλιό καθεστώς. Ακόμα ανέφερε πως η Ελλάδα αγοράζει σε τιμές πολύ υψηλότερες από άλλες χώρες όπως π.χ. η Γερμανία και η Ιταλία.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κος Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στον Υπουργό, επισήμανε: «Κύριε Υπουργέ, πρέπει να εξετάσουμε εις βάθος το θέμα των συντάξεων. Δεν είναι δυνατόν να παρατηρείται 38% εισφοροδιαφυγή στον Ο.Α.Ε.Ε. και άλλο τόσο στο Ι.Κ.Α. . Εάν δεν φτάσουμε στο σημείο να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αυτό το 38% θα γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο 10%, αυτό θα είναι ένα μεγάλο δράμα για την πολιτική ηγεσία. Εάν πρώτα δεν πιστώ ότι λαμβάνονται μέτρα αποτελεσματικά και αποφασιστικά για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, της σπατάλης και της απληστίας των φαρμακοβιομήχανων, θα σκεφτώ με βάση τη συνείδησή μου τι θα πρέπει να ψηφίσω σε νόμους που απειλούν πραγματικά την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο