Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Λουκέτο στο φράγμα της Συκιάς.-Εκτρέπονται τα έργα εκτροπής του Αχελώου.

Λουκέτο έβαλαν οι εργολάβοι της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα εργοτάξια στο φράγμα της Συκιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες σταμάτησαν οι εργασίες στο φράγμα της Συκιάς ενώ φαίνεται να υπάρχει αδυναμία στο να πληρωθούν μισθοί εργαζομένων.
Οι ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από τους εργαζόμενους αναφέρουν ότι η ΜΗΧΑΝΙΚΗ το τελευταίο διάστημα έκλεισε εργοτάξια σε διάφορα έργα ανά περιοχές που έχει αναλάβει ενώ τονίζουν ότι η εταιρεία δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους της τους τελευταίους μήνες. Αναφέρεται μάλιστα ότι το χρονικό διάστημα απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων είναι τουλάχιστον οι τελευταίοι 4 μήνες.
Χωρίς να είμαστε βέβαιοι έχουμε την εντύπωση πως όταν κάποιος εργολάβος παραλαμβάνει ένα δημόσιο έργο καταθέτει μεγάλες χρηματικές εγγυήσεις που σε περίπτωση αδυναμίας ή καθυστέρησης θα έπρεπε να πληρωθούν οι οφειλές προς εργαζομένους.
Όσον αφορά το λουκέτο στις εργασίες στο φράγμα της Συκιάς αυτό έγινε λίγες ημέρες πριν την απόφαση του ΣτΕ για διακοπή όλων των εργασιών που αφορούν τη εκτροπή του Αχελώου.
Το φράγμα της Συκιάς μαζί με τα έργα που γίνονται στην Μεσοχώρα είναι αναπόσπαστα τμήματα της εκτροπής του Αχελώου.
Σε αυτό το σημείο να κάνουμε κα μία παρένθεση μιας και τα δύο ζητήματα, του λουκέτου που έβαλε η ΜΗΧΑΝΙΚΗ με τα έργα της εκτροπής, εμπλέκονται.
Μερικοί θεωρούν ότι μόνο το φράγμα της Συκιάς αφορά την εκτροπή του Αχελώου και όχι και το φράγμα της Μεσοχώρας.
Αυτή η άποψη συμπίπτει και με την προσπάθεια των όψιμων εργολάβων της πράσινης ανάπτυξης των “νεοεισερχομένων” του ΠΑΣΟΚ είναι ψευδεστατη. Από το φράγμα της Μεσοχώρας θα ξεκινά σήραγγα που θα φέρνει τα νερά στον ΥΗΣ σταθμό της Γλύστρας και από εκεί στον ταμιευτήρα του Φράγματος της Συκιάς θα διοχετεύεται στην Θεσσαλία.
Το φράγμα της Μεσοχώρας, ο ταμιευτήρας της που θα βυθίσουν το χωριό και τα υπόλοιπα έργα είναι αφενός μέρη της εκμετάλλευσης των νερών για παραγωγή ενέργειας μέσω σηράγγων σε ΥΗΣ, κλπ και αφετέρου αναπόσπαστα τμήματα της εκτροπής του Αχελώου. Η προσπάθεια αποσύνδεσης της Μεσοχώρας από την εκτροπή εμπίπτει στις γλοιώδεις προφάσεις περί πράσινης ανάπτυξης(ΥΗΣ ενέργειας) των κρατικών αξιωματούχων που για άλλη μία φορά προσπαθούν να σώσουν το τερατούργημά τους..
Το φράγμα της Συκιάς τελικός αποδέκτης των νερών του Αχελώου πριν αυτά γυρίσουν προς τη Θεσσαλία το έχει αναλάβει η ΜΗΧΑΝΙΚΗ αρχικά με προϋπολογισμό 175 εκατομμύρια ευρώ(2004)….
Περί ανάπτυξης ο λόγος
Η φιλολογία που θέλει τέτοιου είδους έργα να προσφέρουν “θέσεις εργασίας”, “ανάπτυξη” και “ευημερία” είναι πολύ απλά τερατόμορφες φούσκες που όταν σκάνε αποκαλύπτουν και στους πιο δύσπιστους τον δηλητηριώδη αέρα με τον οποίο φούσκωσαν.
Έργα που κατασπατάλησαν άπειρο δημόσιο πλούτο, καταλήγουν αγέρωχα σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή της φύσης και σε μία ανυπολόγιστη εκμετάλλευση(και εργασιακή) του ανθρώπου και των τόπων του.Ενός ανθρώπου που αντιστάθηκε και που συνεχίζει να αντιστέκεται αλλά και...
Ενός ανθρώπου που έχει ευθύνες, που συμμετέχει στο έργο ως εργαζόμενος, ως καταναλωτής(αυριανός αγρότης και καταναλωτής ενέργειας) αλλά και ενός ανθρώπου θύμα πλέον μιας φύσης που κατάστρεψε και μίας “νέας φύσης” που δημιούργησε.
http://athens.indymedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο