Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΓΑ.

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα την παραμονή των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων στον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ.
Η Βουλευτής σημείωσε στην ερώτησή της ότι η εγγραφή στον Ο.Α.Ε.Ε (πρώην Τ.Ε.Β.Ε) των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων με την καταβολή των εισφορών όλο το χρόνο, είναι οικονομικά ασύμφορη και δυσβάσταχτη, λόγω της περιοδικότητας εργασίας, των οικονομικών απολαβών και της μικρής εμβέλειας των επιχειρήσεών τους.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή της η Βουλευτής τονίζει ότι η εργασία των ελαιοτριβείων διαρκεί από 2 έως και 3 μήνες το χρόνο ανάλογα με την περιοχή και ότι το εισόδημα που απορρέει λειτουργεί συμπληρωματικά για τους ίδιους. Επίσης επισημαίνεται στην ερώτηση ότι είναι μία εργασία καθαρά τοπιστική, με την έννοια ότι κάθε ελαιοτριβείο εξυπηρετεί τους κατοίκους της έδρας του και κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων δεν μπορούν να επεκταθούν σε μακρινές περιοχές εκτός των γύρων χωριών, όπως θα μπορούσε μία άλλη επιχείρηση.
Επίσης η κα Γιαννακά στην ερώτησή της αναφέρετε στην πρόταση των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ, αφού είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες και να πληρώνουν τις εισφορές τους μόνο σε αυτόν τον φορέα και να ελέγχονται τα οικονομικά τους στοιχεία κατά περίπτωση. Επιπλέον η Βουλευτής τονίζει στην ερώτησή της το ενδεχόμενο να οδηγηθούν τα ελαιοτριβεία σε κλείσιμο εάν οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που έχουν και την ιδιότητα των αγροτών, εγγραφούν στον Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην Τ.Ε.Β.Ε).
Τέλος η κα Γιαννακά ερωτά τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εάν προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραμονή των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων στον ΟΓΑ και να μην ενταχθούν στον Ο.Α.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο