Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Να φύγει η Αιτωλοακαρνανία από τη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος;


Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Συνείδησης, το οποίο περιέχει ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Φώτη Μπερίκου. Το εν λόγω ρεπορτάζ προσπαθεί να αποτυπώσει ποιοι θέλουν και ποιοι όχι να παραμείνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπως έχει σήμερα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ να ΜΗΝ παραμείνουμε στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τάσσονται οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Γ. Σιορίκης, Π. Μοσχολιός, Π. Τσιχριντζής, Δ. Σταμάτης, Γ. Παπαναστασίου, Π. Παπαδόπουλος, Σπ. Τορουνίδης, Θαν. Παπαθανάσης, Θ. Κουτσουπιάς.
Αντίθετη άποψη έχουν οι κοι Απ. Κοιμήσης, Π. Κουρουμπλής
, οι οποίοι ωστόσο προσθέτουν ότι η ενδεχόμενη αλλαγή των περιφερειών πρέπει να εξεταστεί αργότερα και ξεχωριστά από τον Καλλικράτη ενώ η κα Σ. Γιαννακά τονίζει ότι μεγάλα έργα υποδομών έχουν συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση και η περιφέρεια Δεν πρέπει να αλλάξει.
Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
Στη «Σ», μη μπορώντας να περιμένουμε περισσότερο για το πότε θα… συγκινηθούν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι να τοποθετηθούν, αποφασίσαμε να τους υποχρεώσουμε τρόπω τινά, ως εκ του ρόλου μας δυνάμεθα, συνεχίζοντας τη δική μας προσπάθεια για την ανάδειξη του τόσο σημαντικού και καθοριστικού για την πορεία ανάπτυξης του νομού μας θέμα. Οι απόψεις μας έχουν εγκαίρως εκφραστεί και είναι ταυτόσημες με όλων εκείνων που θεωρούν ότι «…απ’ την Πάτρα να φύγουμε κι όπου θέλουν ας μας πάνε»!
Το Επιμελητήριο Αιτ/νίας, όπως αναλυτικά γράψαμε, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας και ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής «ξεσπάθωσε» χθες το πρωί μιλώντας στον Δυτικά FM, όπου και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φύγουμε.
Αναφανδόν υπέρ της «απόσχισης» απ’ την Αχαΐα και την Περιφέρεια Δ.Ε. είναι και ο βουλευτής Αιτ/νίας Ανδ. Μακρυπίδης, ο οποίος μίλησε στην ίδια εκπομπή, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα στην επικείμενη συνάντηση με τον υπ. Εσωτερικών.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Σταμάτης σε δηλώσεις του στη «Σ» θυμίζει ότι και ως νομάρχης παλιότερα είχε θέσει ζήτημα Περιφέρειας, φροντίζοντας μάλιστα να παρουσιάσει με στοιχεία οικονομικά το πόσο η Αχαΐα αδικούσε συστηματικά την Αιτ/νία. Σαφώς υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας ο κ. Σταμάτης, που δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ανήκουμε στη Στερεά Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Αιτ/νίας κ. Γιώργος Σιορίκης
τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας, απερίφραστα, όπως και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
Ο δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θανάσης Παπαθανάσης συμπληρώνει ότι όχι μόνο σε νέα Περιφέρεια πρέπει να πάμε, αλλά η Αιτ/νία να είναι έδρα αυτής της Περιφέρειας.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς τονίζει κι αυτός την ανάγκη δημιουργίας νέας Περιφέρειας, …με την προϋπόθεση έδρα της να είναι η Αιτ/νία.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου τονίζει ότι πρέπει να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για τη δημιουργία νέας Περιφέρειας και να το παλεύσουμε… μέχρις εσχάτων.
Απ’ τον Συνασπισμό, ο υπεύθυνος για τα θέματα αυτοδιοίκησης κ. Πάνος Παπαδόπουλος τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας, όπως κάνει και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Τορουνίδης, ο οποίος σημειώνει ότι είναι αδιανόητο να έχουμε αλλαγές ορίων σε άλλες περιοχές και να μην γίνει το ίδιο με την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος.
Ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης δεν απαντά ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο ερώτημά μας, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το τι έρχεται να υπηρετήσει η διοικητική μεταρρύθμιση και πώς είναι εσφαλμένη η αντίληψη του να φύγουμε από ένα σχήμα που μας αδικεί με στόχο να δημιουργήσουμε ένα καινούριο όπου εμείς θα αδικούμε τους άλλους.
Ο πρώην υφυπουργός κ. Μάριος Σαλμάς απέφυγε το ερώτημά μας, τονίζοντας όμως ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει τα σχέδιά της.
Ανάλογη ήταν και η απάντηση του δημάρχου Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν ανοίγει το θέμα δεν έχει νόημα η συζήτηση, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο ίδιος πάντα τοποθετείται ξεκάθαρα, αφού όμως έχει πρώτα συζητήσει με τη δημοτική του ομάδα και το Δημ. Συμβούλιο.
Ο Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Κώστας Καραγκούνης σημειώνει ότι αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», αλλά με συλλογική απόφαση κατόπιν ωρίμου σκέψεως και ανάλυσης όλων των παραμέτρων.
Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, είναι να δούμε τι συμφέρει περισσότερο το νομό μας και τι θα σημαίνει να παραμείνει στη Δυτ. Ελάδα ή αν πάει στη Στερεά, στα Επτάνησα ή όπου αλλού.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θάνος Μωραΐτης, ως μέλος της κυβέρνησης αδυνατεί να τοποθετηθεί δημόσια. Αυτή ήταν η απάντηση που μας έδωσε επί του τύπου συνεργάτης του, στον οποίο μας παρέπεμψε το γραφείο του στο υπουργείο. Αν και επιμέναμε να μιλήσουμε με τον ίδιο, εξηγώντας στη γραμματέα το θέμα, αυτό δεν στάθηκε δυνατό, καθ’ ότι ο κ. Μωραΐτης ήταν σε σύσκεψη.
Ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη (Δυτικά FM) σημείωσε ότι ναι μεν είναι ένα θέμα η θέση της Αιτ/νίας και η συμμετοχή της στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, λόγω του ΕΣΠΑ όμως, της κατανομής του και του χρόνου που ήδη έχει χαθεί, δεν μπορεί να αλλάξουν τα όρια των Περιφερειών. Τουλάχιστον όχι τώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Αποστόλη Κοιμήση, ο οποίος σημειώνει επιπρόσθετα ότι το θέμα των Περιφερειών πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο του Καλλικράτη Νο 2. Να εξεταστεί δηλαδή σε επόμενη φάση, στο πλαίσιο ξεχωριστής μεταρρύθμισης.
Η βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ κα Σοφία Γιαννακά έχει την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Άποψη που, όπως τονίζει η ίδια, θα δώσει μάχες για να την υπερασπιστεί και την τεκμηριώνει λέγοντας ότι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η ΠΑΘΕ, η Ιόνια Οδός, η Εγνατία… είναι στοιχεία που δεν δικαιούμαστε να παραβλέψουμε. Υπήρξαν αγώνες για τα έργα αυτά, τα οποία και είχαν συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση.
Αν πάμε σε μια άλλη Περιφέρεια, λ.χ. Στερεάς, θα χάσουμε δεκαετίες για να φτάσουμε, από άποψης υποδομών, εδώ που είμαστε σήμερα με την Περιφέρεια Δ.Ε. Ούτε ένας δρόμος δεν μας ενώνει…
Ο νομάρχης Αιτ/νίας κ. Θύμιος Σώκος χθες απουσίαζε στην Κεφαλλονιά όπου και συμμετείχε σε συνέδριο, στερώντας μας τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί του."
Πηγή: http://agrinio-news.blogspot.com/
Αρχική Πηγή: http://www.sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο