Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία του κ. Μάριου Σαλμά κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων στη Βουλή.

Αβάσιμα και αναπόδεικτα χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την επαναθεσμοθέτηση της λίστας φαρμάκων ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνος του τομέα υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριος Σαλμάς κατά την συζήτηση της τροπολογίας για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. O κ. Μάριος Σαλμάς μεταξύ άλλων είπε:
« Κυρίες και κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε μία νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά τη λίστα φαρμάκων και που είναι ένα μέρος μιας δέσμης μέτρων που με κοινή συνέντευξή τους οι τρεις Υπουργοί στις 18 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν ως πολιτική που θα ακολουθηθεί για το φάρμακο.
Κατ’ αρχήν πρέπει να θυμίσω ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το φάρμακο έχει τέσσερις γραμμές.
Διαβάζω: Πολιτική για το φάρμακο. Με υπογραμμισμένα γράμματα έχει την καθιέρωση της λίστας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Κι έχει μία αναβάθμιση του ΕΟΦ, ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και εξοικονόμηση πόρων. Αυτό είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το φάρμακο.
Σήμερα, λοιπόν, συνεπές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο πρόγραμμά του, φέρνει τη λίστα φαρμάκων.
Πριν σχολιάσω, όμως, τη λίστα, θα ήθελα να κάνω μία υποσημείωση για κάθε ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τρεις Υπουργοί στις 18 Νοεμβρίου.
Εκτός από την επαναφορά της λίστας, γίνεται αναφορά σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νοσοκομεία για την αγορά σκευασμάτων, που θα εφαρμοστεί.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι προβλέπεται στο Ν. 3580/2007. Άρα, δεν επινοήσατε κάτι καινούργιο.
Μιλήσατε για νοσοκομειακές συσκευασίες των φαρμάκων.
Θα σας καταθέσω –με ημερομηνία 2 Ιουνίου του 2008- την επιστολή του ΕΟΦ με την οποία ζητά από τις φαρμακοβιομηχανίες να ετοιμαστούν για νοσοκομειακή συσκευασία.
Μιλήσατε για ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το αντίστοιχο του ΕΟΦ. Θα καταθέσω Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Απασχόλησης, με ημερομηνία 26/8/2009, που αναφέρει ακριβώς την πρωτοβουλία αυτή για το μηχανογραφικό σύστημα και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί:
Σύσταση επιστημονικής επιτροπής για τη λίστα, που το περιλαμβάνετε. Πάγωμα τιμών για τα νέα φάρμακα, που ζητήθηκε.
Επανακοστολόγηση των έξι χιλιάδων κυκλοφορούντων φαρμάκων με το πρώτο νέο δελτίο τιμών. Θα σας καταθέσω το Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 23 Ιουλίου του 2009, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που ακριβώς αναφέρει την πρόθεση να επικαιροποιηθεί η διάταξη με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη των είκοσι έξι που θεσπίσαμε.
Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων. Είπατε ότι θα το πάτε στις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δούμε αν θα το κάνετε μέχρι τέλους. Σας θυμίζω ότι εμείς φέραμε στο 80% της τιμής τα πρωτότυπα φάρμακα μετά τη λήξη της πατέντας.
Αναφέρετε για τα ογδόντα εννέα ακριβά φάρμακα –τότε ίσως να μην το είχατε σκεφτεί- ότι θα διατίθενται από τα φαρμακεία. Όπως είπε ο Υπουργός, ο κ. Λοβέρδος ήδη διατίθενται, εκτός από το ΙΚΑ.
Και δεν καταλαβαίνω γιατί φέρνετε αυτή την τροπολογία. Οι φαρμακοποιοί σήμερα πωλούν αυτά τα ογδόντα εννέα ακριβά φάρμακα έχοντας ένα κέρδος –αν αφαιρέσουμε το Φ.Π.Α.- 9%. Εσείς στην τροπολογία δεν λέτε σε τι τιμή θα πωλούνται. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα. Θα είναι σε ακριβότερη ή σε φθηνότερη τιμή; Δεν έπρεπε να το πείτε;
Πράγματι στην Ευρώπη –σχεδόν σε όλες τις χώρες- υπάρχει η λίστα, είτε θετική είτε αρνητική.
Όταν εμείς καταργήσαμε τη λίστα το 2006, αυτόματα καθιερώσαμε αρνητική λίστα, όπως προβλεπόταν, και με απόφασή μας είπαμε και ποια φάρμακα δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Άρα, είχαμε λίστα η οποία ήταν αρνητική. Και αρνητική λίστα έχουν η Δανία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Φιλανδία.
Εσείς ξαναφέρνετε τώρα τη λίστα με ένα βασικό επιχείρημα. Το είπε πολλές φορές η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μου δίνεται η ευκαιρία τώρα να τη ρωτήσω μέσα στην Ολομέλεια. Στοίχισε η κατάργηση της λίστας 2 δις -πολλές φορές είπατε και 2,5 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο; Εάν το αποδείξετε σήμερα, θα σκεφθώ πολύ σοβαρά εάν πρέπει να στηρίξουμε την τροπολογία σας, γιατί θα μας πείσετε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Φοβούμαι, όμως, ότι δεν θα έχετε κανένα στοιχείο να μου το αποδείξετε. Αντιθέτως, εγώ έχω στοιχεία να σας αποδείξω ότι δεν επηρέασε καθόλου τη φαρμακευτική δαπάνη.
Κλείνοντας κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάποιες προτάσεις. Έχουμε πάρει μέτρα ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από αυτά καθυστερήσαμε να τα εφαρμόσουμε και πραγματικά γι’ αυτό δεν συγκρατήσαμε τις δαπάνες.
Ηλεκτρονικές προμήθειες. Πρώτον. Είμαστε μαζί, το έχουμε πει και το έχουμε προβλέπει. Μηχανογράφηση των φαρμάκων και έλεγχος της συνταγογράφησης. Ιατρικά πρωτόκολλα διαχείρισης ασθενών. Συνέχιση του υπάρχοντος συστήματος τιμολόγησης. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επιστροφή από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις των οφειλόμενων. Αξιοποίηση της ομαδοποίησης των φαρμάκων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον ΕΟΦ και σας έχει παραδοθεί και φαρμακοοικονομική αξιολόγηση.
Πιστεύω ότι εάν εφαρμόσετε όλες αυτές τις προτάσεις και συνεχίσετε την πολιτική που έχουμε ξεκινήσει, θα οδηγηθούμε στα σωστά αποτελέσματα για την εξοικονόμηση πόρων, αφού βεβαίως σας πω ότι όταν μιλάτε για ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν θα πρέπει να εννοείτε τον μηχανογραφικό έλεγχο των συνταγών που ξεκινήσαμε εμείς και δημοπρατήσαμε το διαγωνισμό το 2007 και ολοκληρώθηκε τώρα. Είναι αυτό που λέει ο κ. Λοβέρδος, ότι από 1η Μαΐου θα υπάρχει μηχανογραφικός έλεγχος των συνταγών. Δεν είναι ηλεκτρονική η συνταγογράφηση. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το e-health..
Προϋποθέτει ηλεκτρονική κάρτα υγείας, ηλεκτρονική κάρτα επαγγελματία υγείας, αυτό χρειάζεται γύρω στα δύο με τρία χρόνια να το τελειώσετε , αλλά αν προχωρήσετε θα το στηρίξουμε.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο