Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Πάσχει το Κέντρο Υγείας Αστακού, αφού λειτουργεί με μόνο ένα γιατρό!

- Δραματική η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Αστακού όπου υπηρετεί όλος κι όλος ένας παθολόγος! - Κενές οι θέσεις, στα όρια των αντοχών του ο μοναδικός γιατρός - Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου αποστέλλονται οι ασθενείς...
Η υγεία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας όχι μόνο νοσεί αλλά ψυχορραγεί, καθώς για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα καθημερινά ακούγονται παράπονα από ασθενείς ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Αυτό βέβαια δεν αφορά τους γιατρούς που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπερβάλλουν εαυτούς για να κρατήσουν ζωντανά τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία. Πρόκειται για γιατρούς - ήρωες που από φιλότιμο δεν αφήνουν τις θέσεις τους ακόμα και όταν δεν έχουν εφημερία.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Αστακού, το οποίο βέβαια δεν είναι σημερινό, αλλά αναδεικνύεται και πάλι μετά από το παράπονο που εξέφρασε ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός που το τελευταίο διάστημα ζει στον Αστακό.
Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος επισκέφθηκε το Κ.Υ. Αστακού ως ασθενής, όπου εξετάστηκε από το γιατρό που του συνέστησε να κάνει μια ακτινογραφία θώρακος. Όμως αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί στον ίδιο χώρο όπου, παρόλο που υπάρχει το ακτινολογικό εργαστήριο, δεν υπάρχει ακτινολόγος, αλλά ούτε καν η εμφανίστρια!. Και αυτό γιατί εδώ και δυο χρόνια σχεδόν η υπάλληλος αυτή μετακινήθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου – προσωρινά - και από τότε δεν επέστρεψε. Το ακτινολογικό καλύπτεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τη συγκεκριμένη υπάλληλο που έρχεται στον Αστακό για λίγο. Όμως ακόμα και αν η εμφανίστρια ακτινογραφιών ήταν μόνιμα στο Κ.Υ. Αστακού το πρόβλημα δεν θα λυνόταν, αφού δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός για να κάνει τις διαγνώσεις στα επείγοντα κυρίως περιστατικά.
Έτσι ο συγκεκριμένος ασθενής - και πόσοι άλλοι ακόμα - έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Αυτό για τον ίδιο σήμαινε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αλλά και απώλεια χρόνου. Οπότε καταλαβαίνει ο καθένας τι γίνεται όταν πρόκειται για έκτακτο περιστατικό που ακόμα και για τη διάγνωση θα πρέπει ο ασθενής να διανύσει μια ώρα δρόμο και να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι, εκτός και αν αρρωστήσει Τρίτη ή Πέμπτη όποτε θα μπορέσει τουλάχιστον να βγάλει μια ακτινογραφία και να κάνει τη διάγνωση ο μοναδικός παθολόγος που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας, αν και δεν είναι στο πλαίσιο των σπουδών του και κανονικά απαιτείται η παρουσία του ειδικού.
Η έλλειψη παθολόγων είναι ένα άλλο μεγάλο αγκάθι για τη λειτουργία του Κ.Υ., καθώς από τις 4 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα είναι καλυμμένες μόνο οι 2, αλλά ουσιαστικά υπηρετεί μόνο ο ένας, αφού ο δεύτερος έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Έτσι ο μοναδικός γιατρός, που είναι ο κ. Ζούλας, θα πρέπει να καλύψει όλες τις εφημερίες. Αυτό βέβαια είναι αδύνατο, γιατί όσο και να το θέλει ο ίδιος, βιολογικά σίγουρα αδυνατεί να βρίσκεται μέρα και νύχτα στο Κ.Υ. ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι τα περιστατικά δεν θα είναι και τόσα πολλά και θα μπορούσε να κοιμηθεί κάποιες ώρες μέσα στον ίδιο χώρο. Ε!, όχι και να αναγκαστεί ένας άνθρωπος, που πράγματι χάρη στις φιλότιμες προσπάθειές του λειτουργεί αυτό το κέντρο υγείας, να μετακομίσει εκεί!
Και από τις υπόλοιπες ειδικότητες που προβλέπονται, όπως είναι του παιδιάτρου, του γυναικολόγου, του μικροβιολόγου κ.λπ., δεν είναι καμία καλυμμένη, ενώ υπάρχουν κενά και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο δήμαρχος Αστακού Παν. Στάικος έχει κάνει παλιότερα έγγραφα προς το υπουργείο για την κάλυψη των κενών, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση, και μιας και ο ίδιος είναι γιατρός στο επάγγελμα εξετάζει και κανέναν ασθενή, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που απευθύνονται στο γιατρό Στάικο!
Αν λοιπόν η πολιτεία και οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας κοιμούνται ήσυχοι, ότι υπάρχουν γιατροί ήρωες ή αλλιώς «κορόιδα», που παλεύουν μέρα - νύχτα προσφέροντας ότι περισσότερο μπορούν, κάνει πολύ κακώς, γιατί με αυτό τον τρόπο, το ίδιο το υπουργείο είναι που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αφού το έκτακτο περιστατικό μπορεί να μην τυχαίνει κάθε μέρα, όταν όμως θα συμβεί μπορεί να είναι μοιραίο και δεν μπορούν να μένουν ουσιαστικά ακάλυπτες τόσο μεγάλες περιοχές.
Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και γιατροί που δεν θέλουν να δουλέψουν - το έχουμε δει και αυτό άλλωστε - εφευρίσκοντας τρόπους να μην λειτουργούν και καμιά φορά εξαιτίας αυτών «παίρνει η μπάλα» και την πλειοψηφία των άλλων που μοχθούν. Και αυτό όμως είναι θέμα του υπουργείου να το ελέγξει με τους μηχανισμούς που σίγουρα διαθέτει και να το λύσει…
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Εφημερίδα "ΑΙΧΜΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο