Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ. Το σαββατοκύριακο ο «Καποδίστριας», καθυστερεί ο εκλογικός νόμος.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ. Το σαββατοκύριακο ο «Καποδίστριας», καθυστερεί ο εκλογικός νόμος. Ποιοι είναι οι φόβοι των βουλευτών για νέους περιφερειάρχες, δημάρχους.
Προσπάθεια διαχωρισμού του «Καποδίστρια 2» που φαίνεται ότι δημιουργεί λιγότερες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από τον εκλογικό νόμο κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, επισπεύδοντας τη διαδικασία συζήτησης του α΄ μέρους του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι αφιερωμένο στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας καθώς το απόγευμα του Σαββάτου θα συζητηθεί στο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι της Κυριακής στο Υπουργικό Συμβούλιο και το απόγευμα σε σύσκεψη των γραμματέων των Περιφερειακών Οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος στην Ιπποκράτους υπό τον γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ενώ η «υπόθεση εκλογικός νόμος», πάει λίγο πιο πίσω.
Στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι αντισυσπειρώσεις που προκαλεί ο εκλογικός νόμος να συνδυαστούν με τη συνένωση των δήμων. Και αυτό γιατί:
- Η ΝΔ ενώ αντιδρά για το πρώτο θέμα, το μόνο που θέτει ως προϋπόθεση για τον «Καποδίστρια 2» είναι τα 4 εκ. ευρώ, που, πάντως, ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί
- Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται αντίθετοι με το διαχωρισμό τους σε «πατρίκιους και πληβείους» (εννοώντας όσους θα εκλέγονται με λίστα και των άλλων με την ψήφο των πολιτών στις μονοεδρικές), κατά την έκφραση ενός εξ αυτών στην αυτοδιοίκηση gr, εμφανίζονται θετικότεροι (ή αδιάφοροι) για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.
Οι αντιρρήσεις βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων
Τα επιχειρήματα των βουλευτών για το θέμα των αιρετών περιφερειαρχών και των συνενώσεων δήμων εστιάζονται κυρίως στις υπερεξουσίες που μεταφέρονται στους δύο αυτούς νέους πόλους. Bουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην αυτοδιοίκηση gr εκφράζουν φόβους ότι θα είναι άμεσα εξαρτημένοι τόσο από τον αιρετό περιφερειάρχη (που, άλλωστε θα εκλέγεται, από πολύ μεγαλύτερο εκλογικό σώμα από τους βουλευτές των μονοεδρικών) όσο και από τον τοπικό δήμαρχο, όταν μάλιστα ο δήμος στον οποίο εκλέγεται είναι ταυτισμένος με την εκλογική περιφέρεια. Μάλιστα, όπως λένε με το σχεδιασμό που κάνει το υπουργείο Εσωτερικών κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να συμβαίνει στην πλειοψηφία των δήμων. Επιπλέον, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν οι αντιπεριφερειάρχες θα διορίζονται από τον περιφερειάρχη (γεγονός που θα του δίνει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες) ή θα εκλέγονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο κατά τα πρότυπα των σημερινών υπερνομαρχιών. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει ανάμεσα στους βουλευτές σχετικά με τις υπερεξουσίες των νέων τοπικών αρχόντων είναι το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι που αρχίζουν να συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο μεταπηδήσουν από τη Βουλή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα προβληματισμός επικρατεί και ανάμεσα σε δημάρχους και νομάρχες τόσο όσον αφορά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όσο και σε σχέση με το δικό τους πολιτικό μέλλον στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί με τον "Καποδίστρια 2".
«Γαλάζιοι» και «πράσινοι» δήμοι
Από την άλλη πλευρά στη Ρηγίλλης εκφράζονται φόβοι ότι αν και ο υπουργός Εσωτερικών διαρρηγνύει τα ιμάτια του, σε πολλές περιπτώσεις οι συνενώσεις δήμων θα γίνουν με στόχο να «πρασινίσουν». Ως προς αυτό από τη Βασιλίσσης Σοφίας απαντούν ότι οι συνενώσεις θα γίνουν με βάση τη μελέτη του ΙΤΑ και τις προτάσεις των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων.
http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο