Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας: Προσθήκη και επισκευή αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου του Δήμου Ανακτορίου.


Την δημοπράτηση του έργου «Προσθήκη και επισκευή αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου του Δήμου Ανακτορίου» ενέκρινε σήμερα (Τρίτη 30 Ιουνίου 2009) η Επιτροπή Υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 150.000,00 ευρώ και είναι ενταγμένο στο νομαρχιακό πρόγραμμα σχολικής στέγης.
Σύμφωνα με τη μελέτη θα προστεθούν δύο νέες αίθουσες και θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και επισκευής στο υπόλοιπο κτίριο του Σχολείου (επέκταση κεραμοσκεπής του αίθριου, εργασίες επισκευής στου χώρους υγιεινής, χρωματισμοί εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου κ.λ.π).

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται το Περιφερειακό Ιατρείο Παπαδάτου-Δήμου Φυτειών. Καταγγελία από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυτειών.

Σε καταγγελία προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Φυτειών με ομόφωνη απόφαση στη Συνεδρίαση της 23/6/2009, σχετικά με την εγκατάλειψη του Ιατρείου από την διορισθείσα Αγροτική Ιατρό, όχι με έγγραφη απόφαση αλλά με προφορική εντολή (!) του Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, προκαλώντας και τον προβληματισμό του Συμβουλίου ως προς την νομιμότητα της ενέργειας. Ως εκ τούτου το Περιφερειακό Ιατρείο Παπαδάτου ενόψει και του Καλοκαιριού που ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται είναι ουσιαστικά χωρίς Ιατρό, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων του χωριού αλλά και τους Θερινούς επισκέπτες του.
Aπό το Γραφείο Τύπου

Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Δήμου Φυτειών για το 2008


Σε απολογισμό πεπραγμένων προέβη η Δημοτική Αρχή Δήμου Φυτειών στις 28/6/2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Φυτειών.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Τζαχρήστας παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία του Οικονομικού Απολογισμού επιμένοντας στην αύξηση των εσόδων κατά το 2008 σε ποσοστό 28 % σε σχέση με το 2007, με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά τα έκτακτα έσοδα (αύξηση 45%), συνέπεια της δράσης της δημοτικής αρχής ως προς την άντληση πόρων από διάφορες πηγές εσόδων. Εν συνεχεία παρουσιάστηκαν τα έργα ανά ενότητα (τοπική οικονομία, αντιπλημμυρικά, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, Σχολεία, Παιδικός Σταθμός, Προμήθειες, Αγορές, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Σύνταξη Προώθηση Μελετών, Προβολή Δήμου).
Κλείνοντας την παρουσίαση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στους στόχους της Δημοτικής Αρχής για το επόμενο διάστημα. Ακολούθησε παρέμβαση του Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας κ. Ανδρέα Μακρυπίδη. Ακούστηκαν Παρεμβάσεις – Ερωτήσεις από Συμβούλους της Αντιπολίτευσης αλλά και από τους εκπροσώπους Φορέων και Πολίτες.
Από το Γραφείο Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι: Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 6ο Τακτικό Συνέδριο. Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου εξελέγη και ο Ξηρομερίτης Στέλιος Φούντας.


Με την εκλογή του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη από τις 26-28.06.2009. Στόχος του συνεδρίου ήταν η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως η διαμόρφωση του πολιτικού προσανατολισμού, της οργάνωσης αλλά και της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος στη νέα περίοδο αναβαθμισμένων απαιτήσεων και προσδοκιών στην οποία έχει εισέλθει. Το 34μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο συνεδρίασε, για πρώτη φορά, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου και εξέλεξε τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Πρόκεται για τους: Ελεονόρα Ζώτου, Ιωάννα Κοντούλη, Κάτια Λεμπέση, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Μιχάλη Πετράκο και Νίκο Χρυσόγελο. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δεν θα μπορούσε να είναι μέλος από τη στιγμή που εξελέγη ευρωβουλευτής, διευκρίνισαν οι Πράσινοι, λόγω του καταστατικού του κόμματος. Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου εξελέγη και ο Αιτωλοακαρνάνας εκπαιδευτικός Στέλιος Φούντας.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Άγιος Βάρβαρος στην Τρύφου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Κοσμά.






Με λαμπρότητα, με τη συμμετοχή δεκάδων πιστών και με την παρουσία του Μητροπολίτη κ. Κοσμά, η Τρύφου αλλά και το Ξηρόμερο γιόρτασε τον Άγιο Βάρβαρο. Ανήμερα της εορτής του Αγίου (Tρίτη 23 Ιουνίου), τελέσθηκε ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, παρουσία του Ιερού κλήρου και πλήθος κόσμου. Με φόντο τη μικρή εκκλησία που ασκήτεψε ο Άγιος, οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα του και αντάλλαξαν ευχές.
Λίγα λόγια για τον Άγιο Βάρβαρο
Ο Όσιος Βάρβαρος, ο Πενταπολίτης, ο οποίος έζησε τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Καταγόταν από την Αίγυπτο, ήταν ληστής στην αρχή, αλλά ύστερα από τις αλλεπάλληλες προσευχές των χριστιανών γονέων του, από άγριος κουρσάρος μετατράπηκε σε έναν ασκητή. Ο Άγιος Βάρβαρος ασκήτεψε στην Τρύφου του Ξηρομέρου, αλυσοδεμένος, γιατί πίστευε πώς έτσι υποτάσσει το πνεύμα του, με το να δένει το σώμα του. Από αυτό το χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, την Τρύφου αναχώρησε ο Άγιος, ύστερα από άσκηση σκληρή για το Χριστό.
ΦΩΤΟ: Photo art angelos

Τηλεφωνική απάτη στη Κωνωπίνα - Προσοχή!

Στο υποκατάστημα του ΟΤΕ Αγρινίου χθες το πρωί οι 6 εξαπατηθέντες από την Κωνωπίνα… προσπάθησαν να βγάλουν άκρη γι’ αυτό το απίστευτο γαϊτανάκι. Χρεώθηκαν τηλεφωνικές συσκευές αξίας 580 ευρώ έκαστη. Αίτημα στον ΟΤΕ Αθηνών να ακυρωθούν τα τιμολόγια.
Μοιάζει λίγο μπερδεμένο όλο αυτό που συνέβη, είναι όμως ακριβώς όπως το αναφέραμε. Πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη που ξεκίνησε από έναν Αιγύπτιο για να καταλήξει… στην Κωνωπίνα του Δήμου Μεδεώνος στο κεντρικό Ξηρόμερο. Η διαδρομή μέσω ΟΤΕ και με ενδιάμεσο σταθμό ΚΕΠ των Αθηνών! Αιγύπτιος ήταν αυτός που κατέστρωσε και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στα Λιόσια επικύρωσε τις εξουσιοδοτήσεις των ανυποψίαστων θυμάτων. Έξι τον αριθμό, από την Κωνωπίνα. Ο ΟΤΕ στην Αθήνα ήταν ο πωλητής των συσκευών. Και όλο το σχέδιο ασφαλώς υλοποιήθηκε τηλεφωνικά!
Το λάθος που έκαναν οι εν λόγω κάτοικοι της Κωνωπίνας είναι ότι έδωσαν τον Α.Φ.Μ. τους και τον αριθμό του Δελτίου της Ταυτότητάς τους στον άνθρωπο που τους τηλεφώνησε δήθεν απ’ τον ΟΤΕ… με το πρόσχημα της διόρθωσης κάποιων στοιχείων. Δεν μπορούσαν βεβαίως να υποψιαστούν τι επρόκειτο να συμβεί και με ποιον είχαν να κάνουν, σε κάθε περίπτωση όμως…έκαναν λάθος. Προσωπικά στοιχεία και δη τέτοιου χαρακτήρα (αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, κωδικούς καρτών, Α.Φ.Μ. κ.τ.λ.) δεν πρέπει να δίδεται ποτέ και σε κανέναν. Και για κανέναν λόγο.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πώς με βάση το Α.Φ.Μ. των συγκεκριμένων πολιτών, τον αριθμό της ταυτότητας και το όνομά τους, που οι ενορχηστρωτές του σχεδίου εξαπάτησής τους βρήκαν… απλά ανοίγοντας τον τηλεφωνικό κατάλογο, το συγκεκριμένο ΚΕΠ εξέδωσε επικυρωμένες εξουσιοδοτήσεις… Κατά τα φαινόμενα χρησιμοποιήθηκαν κλεμμένες σφραγίδες… Μ’ αυτές τις πλαστές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξουσιοδοτήσεις, αγοράστηκαν πάντως, στο όνομα των θυμάτων, τηλεφωνικές συσκευές, αξίας 580 ευρώ η κάθε μια και χρεώθηκαν στους λογαριασμούς των ανυποψίαστων συνδρομητών του ΟΤΕ. Δηλαδή μόνο απ’ την περιοχή της Κωνωπίνας, οι επιτήδειοι προμηθεύτηκαν συσκευές αξίας 3.500 ευρώ! Ολοκαίνουργιες και έτοιμες προς μεταπώληση ενδεχομένως. Μέχρι στιγμής άλλα «κρούσματα» δεν έχουν αναφερθεί στην Αιτ/νία, ενδέχεται όμως οι δράστες να «χτύπησαν» και σε άλλα χωριά ή πόλεις. Και στην Αιτ/νία και αλλού… Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα, …όταν φτάσει η στιγμή του λογαριασμού!
Όπως ακριβώς έγινε και με τους κατοίκους της Κωνωπίνας, οι οποίοι και έλαβαν ξαφνικά την ειδοποίηση να πληρώσουν… γι’ αυτό που δεν είχαν αγοράσει! Έτσι, χθες το πρωί μετέβησαν στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στο Αγρίνιο, προκειμένου να συζητήσουν με τους υπευθύνους… και να δουν τι μπορεί να κάνουν.
Η λύση που υπεδείχθη είναι αυτή της αίτησης προς τα κεντρικά του ΟΤΕ στην Αθήνα, όπου έγινε και η αγορά των συσκευών. Το αίτημα είναι να επιστραφούν τα τιμολόγια… και να ακυρωθούν. Η απόφαση του ΟΤΕ κεντρικά θα ληφθεί τις επόμενες μέρες. Για τους 6 της Κωνωπίνας πάντως είναι αδιανόητο να πληρώσουν…
Πηγή: Εφημερίδα «Συνείδηση» http://www.sinidisi.gr/

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Η Μαθητική Θεατρική Ομάδα του Γυμνάσιου Αστακού στο Περιστέρι.






Άκρως επιτυχημένη ήταν η θεατρική παράσταση του Καραμούζειου Γυμνασίου Αστακού, που δόθηκε στο θέατρο «Φοίνικα» στο Περιστέρι, χθες Σάββατο 27 Ιουνίου 2009, με διοργανωτή την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Η έξοδος». Παρουσίασε το θεατρικό έργο του Άγγελου Βλάχου «Η κόρη του παντοπώλου» και όλη η παράσταση ήταν εξαιρετικά προσεγμένη, από τα σκηνικά, τα κοστούμια, μέχρι τις ερμηνείες των μαθητών που έκαναν την παράσταση να έχει μία σχεδόν επαγγελματική προσέγγιση.
Στη μικρή τελετή έναρξης τιμήθηκε για την προσφορά του στο θέατρο, το Καραμούζειο Γυμνάσιο Αστακού και την πλακέτα παρέλαβε ο Διευθυντής του Σχολείου Ιωάννης Μπουραντάς, ο οποίος με το μεστό και εύστοχο λόγο του σκιαγράφησε μοναδικά τη προσφορά στο πολιτισμό της θεατρικής ομάδας. Επίσης τιμήθηκε η Αντιδήμαρχος Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα, η οποία εξέφρασε τα συναισθήματα αγάπης και φιλίας των Περιστεριωτών προς τη Θεατρική Ομάδα του Αστακού και μετέφερε την πρόταση του Δημάρχου Παχατουρίδη για στενή συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Αστακού Στάϊκος Παναγιώτης.
Η παράσταση παρακολουθεί σκωπτικά μια οικογένεια μικροαστών και δεν διστάζει μαζί με τους ήρωές του να υπονομεύσει συνολικά τη δομή των σχέσεων που αναπτύσσονται πίσω απ’ την κλειστή πόρτα του ελληνικού σπιτιού. Καλοστημένη, με μαθητές ταλαντούχους και κεφάτους, που απέδωσαν σχεδόν επαγγελματικά τους χαρακτήρες του έργου, ανάμεσα σε υπέροχα και εναρμονισμένα με την εποχή σκηνικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της παράστασης.
Όλα τα παραπάνω υπό την καθοδήγηση και σκηνοθεσία του Λάμπρου Πιτσούλια, που για άλλη μια φορά ανέδειξε τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού. Συγχαρητήρια σε όλους.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο Δημήτρης Στεργίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), Σπύρος Μπάκας, Άγγελος Μηλιώνης, μέλη του Κ. Σ. ΟΠΣΥΞ, ο ταμίας της ΠΑΝ.ΣΥ Κοθρούλας Δημήτρης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Βελανιδιάς" Χρήστος Γαζέτας, ο π. Γυμνασιάρχης Αστακού Δήμος Βαρόπουλος, ο Συγγραφέας Μπάμπης Τσελεπής, ο Αντιπρόεδος του Συλλόγου Τρυφιατών Πάνος Αγραφιώτης, ο επιχειρηματίας Φάνης Παύλου, το μέλος του Συλλόγου Αστακιωτών Ρούλα Βραχά, ο Χρήστος Μάντζαρης, π. δημοτικός σύμβουλος Αστακού, κ.α.
ΦΩΤΟ: photo art angelos

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Δηλητηριάσεις ζώων στον Αστακό

Λένε πως έναν λαό κι έναν τόπο τους χαρακτηρίζεις πολιτισμικά από τη συμπεριφορά τους στα ζώα. Φαίνεται πως εδώ στον Αστακό έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμη, μιας και τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες περιστατικών ομαδικής δηλητηρίασης σκύλων και γατιών. Υπενθυμίζω ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ποινή φυλάκισης και τσουχτερό πρόστιμο. Αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει κάποιος. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι για να καταλάβουν ορισμένοι ότι, αν δεν μπορούν να ζουν καλά με τους συνανθρώπους τους, ας επιστρέψουν στο κορφοβούνι από το οποίο κατέβηκαν. Δεν γνωρίζω ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά τα περιστατικά, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω διαστάσεις στο θέμα, δημοσιεύοντάς το σε αρκετά sites στο ίντερνετ. Δεν με νοιάζει καθόλου αν θα δυσφημιστεί ο τόπος στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Ούτε με ενδιαφέρει αν θα αρχίσουν να μας βάζουν στο μάτι οικολογικές οργανώσεις και φιλοζωικοί σύλλογοι. Απλά θέλω κάποιοι να χάσουν τον ύπνο τους.
Βασίλης Ζαγκότας, δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Αστακού
Για περισσότερα υπάρχει και διαδικτυακός σύνδεσμος facebook group: http://www.facebook.com/group.php?gid=46508644979
ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS:
Μαζί με το δραστήριο δάσκαλο Βασίλη Ζαγκότα και εμείς υψώνουμε τη φωνή μας διαμαρτυρόμενοι για την απάνθρωπη πράξη και ελπίζουμε στην παραδειγματική απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους και στη νόμιμη τιμωρία τους. Το πράγματι αποτρόπαιο έγκλημα της θανάτωσης των ζώων, καταδικάζεται απερίφραστα από κάθε νοήμονα Ξηρομερίτη και η απάνθρωπη αυτή πράξη και οι «εκτελεστές» της πρέπει να τύχουν παραδειγματικής τιμωρίας.

Εργασίες για την εξασφάλιση της παραγωγής στη λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Εμπλουτισμός της λίμνης Οζερού με γόνους κυπρίνου.

Ένα από τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα που αφορούν την εξασφάλιση της παραγωγής της λιμνοθάλασσας αντιμετωπίστηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με υποβρύχιες εργασίες δύτη.
Η επέμβαση αφορούσε την παρεμπόδιση της διαφυγής των ψαριών από την καταστραμμένη πόρτα Διαύλου Μεσολογγίου - Αιτωλικού η οποία λειτουργεί για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Η καταστροφή της πόρτας έγινε την εποχή των μεγάλων καταστροφών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του χειμώνα και από τότε παρά τις επανειλημμένες εκλύσεις των αλιέων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ουδεμία ενέργεια είχε γίνει από τους αρμόδιους φορείς.
Από το γεγονός αυτό ήταν δεδομένο ότι με τις επόμενες ζέστες θα διέφευγε το μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της λιμνοθάλασσας με οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα των εκατοντάδων αλιέων της περιοχής.
Είναι προφανές ότι η λύση που δόθηκε έχει προσωρινό χαρακτήρα και για αυτό το λόγο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ζητήσει την ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Στο μεταξύ, στα πλαίσια των ενεργειών της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας για παραγωγική αναβάθμιση των λιμνών του νομού την επόμενη εβδομάδα θα γίνει από την Δ/νση Αλιείας όπως, και το 2008, εμπλουτισμός της λίμνης Οζερού με ιχθύδια κυπρίνου.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: Μηνύματα και προκλήσεις

του Πάνου Τρυφιάτη*
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Έστειλε μηνύματα που θα απασχολήσουν ιδιαίτερα τη δημόσια πολιτική συζήτηση και τις δραστηριότητες των κομμάτων. Η ισχυρή και καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις και δρομολογεί εξελίξεις για τις μελλοντικές πολιτικές αλλαγές στο τόπο μας.
Στις ευρωκλογές, εκτός από την καταγραφή της προτίμησης των πολιτών για τα κόμματα, διαπιστώθηκε και μια σημαντική αποχή από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, ως αρνητικό στίγμα για το πολιτιστικό σύστημα. Φαίνεται ότι οι «αναποφάσιστοι» των δημοσκοπήσεων ήταν «αποφασισμένοι» για τη μεγάλη αποχή. Ιδιαίτερα μεγάλη «συμμετοχή» στην αποχή έχει και το ζωτικότερο τμήμα της κοινωνίας μας: η νεολαία.
Οι πολίτες με ηχηρό τρόπο έδειξαν την απαξίωση της πολιτικής και την αδιαφορία τους για τα πολιτικά δρώμενα. Εδώ δεν φτάσαμε τυχαία. Ανεξάρτητα από τις όποιες ερμηνείες, η αποχή πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τα κόμματα και τον πολιτικό κόσμο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα των σκανδάλων, της διαφθοράς και της διαπλοκής δημιούργησαν ένα ρυτιδιασμένο και αποκρουστικό τοπίο στη χώρα μας.
Δημιουργήθηκε κρίση στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, στη κοινωνία, στις αξίες. Όλα αυτά έκαναν τον πολίτη να γυρίσει την πλάτη στη πολιτική. Έτσι στις ευρωεκλογές βρήκε την ευκαιρία να δείξει έμπρακτα με την αποχή του την απαξιωτική στάση του απέναντι στη πολιτική και τους πολιτικούς, προσθέτοντας έτσι στη πολιτική επικαιρότητα ένα νέο αρνητικό φαινόμενο.
Μεγάλη ευθύνη για την αποξένωση των πολιτών από τη πολιτική έχουν τα κόμματα. Δεν θωράκισαν ικανοποιητικά με τη δράση τους το πολιτικό σύστημα και αποστέρησαν την πολιτική από το καλύτερο χαρακτηριστικό της: την αξιοπιστία.
Αυτή την κρίσιμη ώρα για την πολιτική, πρέπει να προβληματιστούμε περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ψαχτούμε, να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας, να εντοπίσουμε τα αίτια για την κρίση και τα αρνητικά για την πολιτική φαινόμενα και να αφουγκραστούμε με ακρίβεια τους κοινωνικούς τριγμούς.
Να εφοδιαστούμε με γνώση για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε μελλοντικές επιπτώσεις και να αντιδράσουμε δημιουργικά και αποτελεσματικά. Να συζητήσουμε ουσιαστικά τα πραγματικά ζητήματα και τις ανάγκες της ζωής μας. Να κάνουμε εν τέλει κοινωνούς τους πολίτες για την χρησιμότητα της πολιτικής, πείθοντάς τους ότι η αποχή δεν εξυπηρετεί ούτε αυτούς, ούτε το δημόσιο συμφέρον και τη δημοκρατία. Αντίθετα εξυπηρετεί σκοπιμότητες και συμφέροντα άλλων παραγόντων.
Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το πολιτικό σύστημα με αξίες, γιατί διαθέτει επαρκή πολιτικά και ιδεολογικά προτάγματα, για να δώσει άλλο αέρα στην πολιτική. Έχει χρέος προς τους πολίτες να φρεσκάρει το πολιτικό τοπίο με καινούριες ιδέες, με αξιόπιστα πρόσωπα και με δράσεις ελκυστικές. Να κάνει τον πολίτη να επιστρέψει στην πολιτική. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να ελκύσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων και να τους πείσει για τις πολιτικές τους, που παρέχουν τη γνώση και την παιδεία, διασφαλίζοντας την αξιοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους κατευθύνουν στους δρόμους των μεγάλων ευκαιριών.
Για το ΠΑΣΟΚ η κρίση μπορεί να γίνει η ευκαιρία και πρόκληση, αν προτάξει πλέον την μεταρρυθμιστική του πρόταση και παγιώσει μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές, την ιδεολογική και πολιτική του ηγεμονία στην κοινωνία. Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε ήδη τους πέντε εθνικούς στόχους που σχεδιάζει, καθορίζοντας την πολιτική του πρόταση και επιβεβαιώνοντας τον καθαρό προσανατολισμό του για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι η πρώτη συμβολή, που πρέπει να συνεχισθεί και να εμπλουτισθεί, προκειμένου να συνδεθεί άρρηκτα η διαμόρφωση του μελλοντικού πολιτικού τοπίου με τη δυναμική ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.
(* Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΣΤΑΜΕ και μέλος Γραμματείας Τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ).

Στη διάθεση του κοινού το νέο βιβλίο του Νίκου Θεοδ. Μήτση «Δήμος Ανακτορίων-Λησμονημένοι μαχητές του 1821».

Από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυμιωτών και Θυρρειωτών Αθήνας ανακοινώνεται ότι το βιβλίο του Νίκου Θεοδ. Μήτση "Δήμος Ανακτορίων-Λησμονημένοι μαχητές του 1821" διατίθεται από τους δύο συλλόγους και όποιος ενδιαφέρεται να το αποκτήσει μπορεί να επικοινωνήσει με τους εξής:
Καλός Παναγιώτης, τηλ: 6941-664827,
Κουτρούμπας Γεώργιος, τηλ: 6974-480337,
Μωραΐτης Περικλής, τηλ: 6977-578974.

Tελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 και ώρα 11.30 π. μ. θα γίνει η τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου από τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριο Σαλμά.
Το έργο χρηματοδοτείται από το 3ο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.050.000 ευρώ.
Πρόγραμμα Επισκέψεων Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριου Σαλμά.
Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
11.30 : Τελετή θεμελίωσης της Νέας Πτέρυγας Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου.
12.00: Σύσκεψη στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου
18.00: Επίσκεψη στον Δήμο Αλυζίας. Παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
19.15: Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Βονίτσης δήμου Ανακτορίου και παράδοση ασθενοφόρου.
20.15: Παράσταση του Υφυπουργού στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βονίτσης.

Νέος πρόεδρος της ΚΕΔ, ο Αιτωλοακαρνάνας Βασίλης Τεροβίτσας.

Ο πρώην διαιτητής του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας που κρέμασε την σφυρίχτρα του το φθινόπωρο του 2007, Βασίλης Τεροβίτσας είναι ο νέος αρχιδιαιτητής στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ τον εξέλεξε την Τετάρτη με ομόφωνη απόφαση (19-0 οι ψήφοι), στην προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Στο πλευρό του, ο νέος αρχιδιαιτητής θα έχει τον Αθηναίο Κώστα Φινοκαλιώτη και τον Λάκωνα Σπύρο Παπαδάκο.

Ομιλία του Χρίστου Βερελή στη παρουσίαση του βιβλίου, του Κώστα Χρυσόγονου, «η ιδιωτική δημοκρατία».


O Χρίστος Βερελής παρουσιάζοντας το βιβλίο του Κώστα Χρυσόγονου, την Τρίτη 23.06.09, «η ιδιωτική δημοκρατία» μεταξύ άλλων είπε: "Η αναποτελεσματικότητα είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που δημιουργεί απαξία για την πολιτική. Επειδή συγκαθορίζεται και από την απόλυτη έλλειψη συναίνεσης, ακόμη και στα απολύτως προφανή, όπως είναι η παιδεία, υγεία και η οικονομική διαχείριση σε περίοδο κρίσης ανάγεται σε πρωταρχικό ζήτημα. Πολυμορφία και πολυπλοκότητα σε επίπεδο Βαβέλ, στις ανάγκες, τα συμφέροντα και τις τάσεις μέσα στους κόλπους της σύγχρονης κοινωνίας, οδηγεί τα κόμματα εξουσίας στην ανάγκη εάν θέλουν να έχουν ρεαλιστική προοπτική διεκδίκησης της εξουσίας, να δίνουν προεκλογικά αντιφατικές υποσχέσεις προς ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες όμως αδυνατούν να εκπληρώσουν μετεκλογικά.
Η οπτικοποίηση με τηλεοπτικούς όρους της πολιτικής πρότασης, εκφυλιζόμενης στις θεατρικές ικανότητες χαρισματικών προσωπικοτήτων, καθίστανται το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα κόμματα υποβαθμίζονται σε επιτροπές στήριξης προεκλογικών αγώνων.
Στις παρούσες συνθήκες η αποχή, αποτελεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της, σκληρή πολιτική επιλογή, που δείχνει την άποψη όσων την ακολούθησαν για την ύπαρξη όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται πολιτικού κενού.
Στενή σχέση μεταξύ διαφθοράς και παραοικονομίας όπου χώρες με μεγάλη παραοικονομία, παρουσιάζουν υψηλό δείκτη διαφθοράς. Αφού η παραγωγή μαύρου χρήματος «επενδύεται» εν μέρει στην παραγωγή νέου μαύρου χρήματος, μέσω εξαγορών «δυνατοτήτων» Η δημοκρατία χωρίς την αξίωση για αλήθεια είναι κενή περιεχομένου. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ένα απλό παιχνίδι συμφερόντων.
Όπου υπάρχει έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας οδηγεί σε ανάπτυξη φεουδαρχικών δομών στα κόμματα, και τότε ευδοκιμούν αντί για πολιτικά στελέχη με άποψη, φοβισμένοι υπάλληλοι που κολακεύουν.
Οι επιστήμονες κάνουν το καθήκον τους με το λόγο, όπως αυτό το εξαίρετο βιβλίο, και θα συμπληρώσω εγώ ότι για τους πολιτικούς δεν έχουν σημασία τόσο τα λόγια, όσο οι πράξεις. Και ιδιαίτερα πράξεις με ισχυρούς συμβολισμούς. Άρα και με μεγάλο κόστος, διότι αυτό αποτελεί και τη θεωρημένη απόδειξη, που πρέπει οι πολιτικοί να επιδείξουν ώστε να αιτιολογήσουν όχι το οικονομικό αλλά το πολιτικό πόθεν έσχεν τους".

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ξεκίνησε η επαναλειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου.

Ένας από τους καλύτερους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων του Ξηρομέρου, ο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας κινδύνευσε να σταματήσει λόγω χρεών στη ΔΕΗ. Αυτή η εξέλιξη θα έφερε σοβαρό πλήγμα για τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Όμως ο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας κατάφερε να αντιμετωπίσει όλα τα συσωρευμένα προβλήματα, χάριν των προσπαθειών του νεοσύστατου Δ.Σ. και ειδικότερα του Αντιπρόεδρου Μπιτσώρη Επαμεινώνδα, ο οποίος με μια σημαντική όσο και απρόσμενη κίνηση κατάφερε να πάρει προσωπικό δάνειο 40.000,00 € για τη σωτηρία και τη λειτουργία του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Έτσι από τα χρήματα του δανείου πληρώθηκαν τα πρώτα έξοδα, προκαταβολή προηγούμενης οφειλής στη Δ.Ε.Η. και διάφορα μικροέξοδα.
Θα θέλαμε εδώ να επισημάνουμε ότι δεν αρκούν μόνο οι προσωπικές προσπάθειες των μελών του Τ.Ο.Ε.Β. για να δοθούν λύσεις και επιβάλλεται η χρηματοδότηση από το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Ζητάνε να επιχορηγηθούν για τη λειτουργία του γιατί αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα το κόστος συνεχώς θα αυξάνεται, αφού αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην είσπραξη τελών άρδευσης και αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ.
Εδώ και τώρα πρέπει ο Πρόεδρος να καλέσει σε ανοιχτό διάλογο τα τοπικά συμβούλια των χωριών που ανήκει το Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοβίτσας, Αγραμπέλου, Προδρόμου, Αστακού, τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών αυτών και να τους ενημερώσει για τη κατάσταση του Τ.Ο.Ε.Β. Και να ακούσει και της απόψεις αυτών, καλώντας ταυτόχρονα και ειδικούς να δώσουν τις προτάσεις τους για τη βιωσιμότητα του Τ.Ο.Ε.Β. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν σύντομα γιατί το πρόβλημα λειτουργίας δεν έχει λυθεί αλλά έχει πάρει μια παράταση, προσθέτοντας πως όλα μπορούν να λυθούν με προτάσεις, θέσεις και μελέτες από ανθρώπους που νοιάζονται για τον κάμπο.
Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ τον Επαμεινώνδα Μπιτσώρη.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων «τα Κόροντα»
ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Καθαρισμός ακτών από τη Νομαρχια Αιτωλοακαρνανίας

Η εμπέδωση της συνεργασίας φορέων και πολιτών στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και η ευαισθητοποίηση στην μη ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στις παραλίες του νομού, είναι δύο από τις βασικές επιδιώξεις της δράσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας να καθαρίσει και φέτος τις ακτές όλου του νομού με ειδικά μηχανήματα.
Η εκστρατεία καθαρισμού των ακτών ξεκινά την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009 με τη συνεργασία των παράκτιων δήμων και σ’ αυτή την πρωτοβουλία ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος καλεί τον κάθε πολίτη να γίνει συμπαραστάτης «ώστε το φυσικό περιβάλλον του νομού να προστατευθεί για λόγους υγείας, αισθητικής και πολιτισμού». «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας και με διάφορες ενέργειες και έργα επιχειρούμε να απαλλάξουμε την Αιτωλοακαρνανία από ένα μεγάλο βάρος όπως αυτό της ανεξέλεγκτης ρίψης των απορριμμάτων. Την εποχή αυτή δίνουμε βαρύτητα στον καθαρισμό των ακτών από τη Ναύπακτο έως την Πάλαιρο και χρειάζεται η φροντίδα όλων μας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Σώκος.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Φρίκη με πινακίδες που διαφημίζουν αλυσοπρίονα και τοποθετήθηκαν στο βελανιδοδάσος «δήθεν» για προστασία του. Βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα...



Πρόσφατα τοποθετήθηκαν μέσα στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου πινακίδες, που διαφημίζουν αλυσοπρίονα με πρόσχημα την προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές και εδώ κολλάει στα σίγουρα το «βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Οι Πινακίδες αυτές βολεύουν την εταιρεία με τα αλυσοπρίονα για να περνάει προς τα έξω ότι δήθεν προστατεύει το περιβάλλον, ώστε να αποκρύψει τη πραγματικότητα που είναι η μόνιμη λεηλασία του δάσους.
Αλήθεια τι γυρεύουν οι πινακίδες γνωστής εταιρίας που εμπορεύεται αλυσοπρίονα, μέσα στην έκταση του δάσους;
Μας προτρέπουν μάλιστα να προστατέψουμε το δάσος από τις πυρκαγιές! Γιατί όμως δεν μας προτρέπουν να το προστατέψουμε και από την λαθροϋλοτομία; Προφανώς γιατί θα πέσουν κατακόρυφα οι πωλήσεις των αλυσοπρίονων. Εδώ το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο!!.
Από τα βιογραφικά στοιχεία της εταιρείας που εμπορεύεται τα αλυσοπρίονα προκύπτει ότι η τοποθέτηση των πινακίδων έγινε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς νομών, δήμων, κοινοτήτων και της πυροσβεστικής!. Εφόσον οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, δημιουργείται μείζον ηθικό και περιβαλλοντικό θέμα από την επιλογή τους να δώσουν άδεια στην εταιρεία που προστατεύει «δήθεν» το δέντρο και ρημάζει το δάσος.
Εδώ να σημειώσουμε ότι τους χειμερινούς μήνες που πέρασαν τα εγκλήματα κατά του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου και κατά των βελανιδιών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Οι λαθροϋλοτόμοι παρέδωσαν για μια ακόμη φορά μαθήματα ασυδοσίας, ανευθυνότητας και παρανομίας πραγματοποιώντας την κοπή 25 αιωνόβιων βελανιδιών μέσα σε 4 ημέρες στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 και λίγες μέρες αργότερα σε άλλο σημείο του βελανιδοδάσους ακολούθησε η μαζική κοπή επιπλέον 12 βελανιδιών.
Αυτά τα δύο περιστατικά ήταν τα μόνα που έλαβαν τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στον τοπικό τύπο, εννοείται πως η συστηματική κοπή μεμονωμένων δέντρων για εμπόριο καυσόξυλων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ανησυχητικό είναι ότι οι λαθροϋλοτόμοι έχουν αλλάξει πλέον τακτική. Έχοντας εξασφαλισμένη την ανεπάρκεια ελέγχου και φύλαξης του βελανιδοδάσους από τα αρμόδια δασαρχεία, αντί να προβαίνουν σε μεμονωμένες κοπές δέντρων αραιά και αποσπασματικά επιδίδονται πλέον σε μαζικές κοπές βελανιδιών, αποψιλώνοντας με ταχείς ρυθμούς ολόκληρες εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων εντός του βελανιδοδάσους. Έχει χαθεί κάθε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι υπεύθυνοι να μην κλείνουν τα μάτια τους και να μην βουλώνουν τα αυτιά τους, διότι το κόψιμο των δέντρων δεν γίνεται με χειροπρίονα όπως γινότανε πριν κάποιους αιώνες, αλλά γίνεται με αλυσοπρίονα και μάλιστα πολύ μεγάλα και ο θόρυβος είναι πολύ δυνατός.
Εδώ και τώρα να ξηλωθούνε οι προκλητικές πινακίδες και ας φροντίσει η Πολιτεία για την πραγματική και ουσιαστική περιφρούρηση του εθνικού πλούτου του Βελανιδοδάσους κι ας σταματήσει επιτέλους την προκλητική αδιαφορία της.
Θέλουμε ένα δάσος ζωντανό - όχι νεκρό, ένα δάσος αντάξιο της ιστορίας του και της ομορφιάς του.
Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος

Σε λειτουργία και πάλι η καρδιολογική κλινική στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, που παρέμενε κλειστή για 15 ολόκληρους μήνες με αποτέλεσμα την ελλιπή ιατρική φροντίδα των κατοίκων της περιοχής, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς.
Ήδη από χθες 22 Ιουνίου 2009 η Καρδιολογική Κλινική άρχισε να εφημερεύει και δέχθηκε τους πρώτους ασθενείς. Μάλιστα αυτή την στιγμή νοσηλεύονται σ΄ αυτήν 3 ασθενείς.
Ο κ. Σαλμάς, αφού ευχαρίστησε τόσον τη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της Καρδιολογικής Κλινικής γι΄ αυτή την θετική εξέλιξη, επεσήμανε τα εξής :
«Τώρα πλέον η ευθύνη της Πολιτείας και η δική μου είναι μεγαλύτερη, προκειμένου το Νοσοκομείο να λειτουργεί εύρυθμα και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα προχωρήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα στη λήψη αποφάσεων, που θα ενισχύσουν τόσον το προσωπικό του Νοσοκομείου όσον και την έγκριση του Οργανισμού του»

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΟ ΔΗΜΟ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΟ ΔΗΜΟ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ
Κυριακή 19 Ιουλίου
Παραδοσιακοί χοροί
Με τη συμμετοχή τριών παραδοσιακών συγκροτημάτων
Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας «Ο Φωτεινός»
Το Σύλλογο Ποντίων Αγίου Νικόλαου Βόνιτσας και το Δήμο Αλυζίας

ΩΡΑ: 20:30 μ.μ
Στην Κανδήλα
Δευτέρα 10 Αυγούστου
Προβολή της ταινίας «το Βουνό μπροστά»
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
στο Μύτικα
Σε συνεργασία με:
Τον Προοδευτικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Κανδήλας Βάρνακα
Τον Αλυζιακό Αθλητικό Όμιλο Μύτικα
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αλυζίας

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ
Δευτέρα 20 Ιουλίου
Θεατρική παράσταση “Τάσος και Γκόλφω for ever”
Από το θεατρικό σχήμα του Πολιτιστικού -Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Θύρειου
Τρίτη 21 Ιουλίου
Συναυλία Νεανικής Μουσικής
Με τη συμμετοχή των μουσικών συγκροτημάτων Foxrot και Dark shadows
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στη Βόνιτσα
Σάββατο 25 Ιουλίου
Παράσταση Παιδικού Θεάτρου “Ραπουνζέλ”
από το θέατρο «ΠΡΟΒΑ»
ΩΡΑ: 20:30 μ.μ
Στη Βόνιτσα
Παρασκευή 7 Αυγούστου
«Χορεύουμε Ελληνικά…»
Παραδοσιακοί Χοροί από την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θράκη και τον Πόντο
ΩΡΑ: 20:00 μ.μ
Στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας
Σε συνεργασία με:
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Αγίου Νικολάου
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ανακτορίου

ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
Τετάρτη 15 Ιουλίου
Γιορτή ψαριού
ΩΡΑ: 20:00 μ.μ
Στον Αστακό
Τετάρτη 22 Ιουλίου
«Παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια»
ΩΡΑ: 20:00 μ.μ
Στον Αστακό
Τετάρτη 29 Ιουλίου
Θεατρική παράσταση «Η σπασμένη Στάμνα»

Από το Θεατρικό σχήμα του Γυμνασίου Αστακού
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στον Αστακό
Πέμπτη 30 Ιουλίου
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστακός ένα παράθυρο στο χρόνο…»
του Θόδωρου Μπαμπούρη
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στο Πνευματικό Κέντρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Αστακού
Από 29 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου
Έκθεση φωτογραφίας « Παλιός και νέος Αστακός»
Στο Στέκι του Συλλόγου Γυναικών Αστακού
Στον Αστακό
Πέμπτη 6 Αυγούστου
Μουσική βραδιά
Με την κομπανία του συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ»
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στο Δ.Δ. Μαχαιρά
Κυριακή 9 Αυγούστου
Θεατρική παράσταση “Μαρία Πενταγιώτισσα»
Από το Θεατρικό σχήμα του Προοδευτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Ματαράγκας
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στο Δ.Δ. Μπαμπίνη
Τρίτη 25 Αυγούστου
Μουσική βραδιά
Με την κομπανία του συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ»
ΩΡΑ:21:00 μ.μ
Στον Αστακό
Πέμπτη 27 Αυγούστου
Συναυλία Rock μουσικής
Με τους «Αλιγάτορες»
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στον Αστακό
Σε συνεργασία με:
Το Σύλλογο Γυναικών Αστακού
Το Σύλλογο Μουσικής «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης»
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αστακού

ΔΗΜΟΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου
Παραδοσιακοί χοροί
Με τη συμμετοχή τριών παραδοσιακών συγκροτημάτων
Από Αλυζία, Γαβαλού και Ματαράγκα
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
στην Κατούνα
Τετάρτη 12 Αυγούστου
Θεατρική παράσταση «Ο κήπος με τ’ αγκάθια»
Από το θεατρικό Σχήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ακαρνανικό φως»
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
στην Κατούνα
Σε συνεργασία με το Δήμο Μεδεώνος

ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
Δευτέρα 27 – Κυριακή 2 Αυγούστου
3*3 Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης
Στάδιο Νεοχωρίου
Κυριακή 2 Αυγούστου
2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορών Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Με τη συμμετοχή επτά σχημάτων παραδοσιακών χορών
ΩΡΑ: 20:00 μ.μ
Δ. Δ. Κατοχής
Πέμπτη 13 Αυγούστου
RIVER PARTY
στον Αχελώο (στο Δ.Δ. Πενταλόφου)
Με τη συμμετοχή
Μουσικών γκρουπ από το Μεσολόγγι
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Σε συνεργασία με:
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αχελωίς»
Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Οινιάδων
Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Δήμου Οινιάδων

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
Τρίτη 11 Αυγούστου
Μουσική βραδιά
Από το μουσικό σχήμα «Λαϊκότροπον»
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στο Δ.Δ. Πλαγιάς
Δευτέρα 31 Αυγούστου
Θεατρική παράσταση “31”
Από το Θεατρικό σχήμα της πολιτιστικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κάνθαρος»
ΩΡΑ: 21:00 μ.μ
Στην Πάλαιρο
Σε συνεργασία με:
Τον αθλητικό σύλλογο Πλαγιάς
Το Δήμο Παλαίρου

ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
Δευτέρα 3 Αυγούστου
Λιμναία Βραδιά στην Αμβρακία
ΩΡΑ:18:00 – 21:00
Ψάρεμα – κανόε καγιάκ – βαρκάδα
Στο Ρίβιο
Έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ριβίου

Τρίτη 4 Αυγούστου
Μουσική βραδιά
Με την ορχήστρα του Χ. Βλαχογιάννη
ΩΡΑ:21:00 μ.μ
Στις Φυτείες
Σε συνεργασία με:
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ακαρνανικό Φώς»
Το Ναυτικό Όμιλο Αγρινίου
Το Δήμο Φυτειών

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Υπεγράφη η ένταξη της χρηματοδότησης του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Κέντρου Υγείας Κατούνας, συνολικού προϋπολογισμού 1.230.000 €.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς για την ένταξη της ανέγερσης του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Κέντρου Υγείας Κατούνας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού έτσι πραγματοποιείται ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους που έθεσε με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του.
Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι μετά την υπογραφή του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας Κατούνας στις 16 Μαρτίου 2009, που προβλέπει εικοσιοκτώ (28) οργανικές θέσεις, οι προσπάθειες του κ. Σαλμά είχαν επικεντρωθεί στο να ενταχτεί η ανέγερση του κτιρίου στις Δημόσιες Επενδύσεις, γεγονός πού έγινε στις 16 Ιουνίου 2009, οπότε και το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό έργου 2009ΣΕ09100002 και συνολικό προϋπολογισμό 1.230.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό σημαίνει άμεση δημοπράτηση του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Κέντρου Υγείας Κατούνας, η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει τους επόμενους μήνες.

Παρέμβαση Σπήλιου Λιβανού για την οικονομική ενίσχυση του ΤΟΕΒ Παλαίρου.

Την οικονομική ενίσχυση του ΤΟΕΒ Παλαίρου με το ποσό των 30.000 ευρώ ζήτησε ο Σπήλιος Λιβανός με παρέμβασή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφερόμενος στην ενέργειά του, ο Βουλευτής είπε η έκτακτη αυτή ενίσχυση είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΤΟΕΒ να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ, η οποία έχει προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα αντλιοστάσια και οι αγρότες να μην έχουν νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα το Υπουργείο πρέπει να σταθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία, τονίζει ο Σπήλιος Λιβανός, καθώς η έλλειψη νερού για τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου θα οδηγήσει σε καταστροφή των καλλιεργειών τους, καταφέροντας έτσι μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία. Ακολουθεί κείμενο επιστολής όπου ο Σπήλιος Λιβανός περιγράφει το πρόβλημα απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο.
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2009
Θέμα: «Οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ Παλαίρου»
Κύριε Υφυπουργέ,
Κατόπιν διενέργειας ελέγχων του εκλεγμένου νέου Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Παλαίρου διαπιστώθηκαν ορισμένες οικονομικές εκκρεμότητες του Οργανισμού μεταξύ των οποίων και οφειλές προς τη ΔΕΗ Λευκάδος. Το ύψος των οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, όμως ο ΤΟΕΒ δεν διαθέτει τα χρήματα για να προβεί στην εξόφλησή τους. Ως αποτέλεσμα αυτού η ΔΕΗ Λευκάδος διέκοψε τη ρευματοδότη των αντλιοστασίων, όπερ και σημαίνει ότι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφιά τους. Το πρόβλημα αφορά στους αγρότες των περιοχών Παλαίρου, Πλαγιάς, Πογωνιάς, Στενού και Αμμούσας των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής, αφού έχουν μείνει κυριολεκτικά στεγνές από νερό. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω της αρδευτικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή του κατά πλειοψηφία αγροτικού πληθυσμού των ανωτέρω περιοχών ζητώ τη δική σας άμεση παρέμβαση, ενισχύοντας οικονομικά τον ΤΟΕΒ Παλαίρου με το ποσό των 30.000 ευρώ ώστε να πληρωθεί η ΔΕΗ και τα αντλιοστάσια να επαναλειτουργήσουν. Γνωρίζοντας την κοινωνική σας ευαισθησία, καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών της ελληνικής περιφέρειας ευελπιστώ στην ικανοποίηση του παρόντος, επείγοντος αιτήματος.

Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας: «Ο πολιτισμός μας στο προσκήνιο…»

Με κεντρικό σύνθημα: «Ο πολιτισμός μας στο προσκήνιο» ξεκινά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στις 2 Ιουλίου 2009 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα απλωθεί σε κάθε σημείο του νομού.
Το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 καταρτίσθηκε και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Πνευματικών Κέντρων των Δήμων, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτισμού και πενήντα τεσσάρων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ
«Φίλες και Φίλοι
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, σας παρουσιάζω ένα συγκροτημένο πρόγραμμα καλοκαιρινών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, το οποίο καταρτίσαμε σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, καθώς και τους δήμους του Νομού μας.
Ένα πρόγραμμα το οποίο αγκαλιάζει ολάκερη σχεδόν την Αιτωλοακαρνανία και στηρίζεται αποκλειστικά στον πολιτισμό που παράγουν οι άνθρωποι της, οι δικοί μας άνθρωποι. Το «Αξίζουμε περισσότερα και καλύτερα και μπορούμε να τα κατακτήσουμε», ως βασική μας επιδίωξη για την Αιτωλοακαρνανία και τους Αιτωλοακαρνάνες, αποτελούσε και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό μας.
Τόσο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί η ΝΕΛΕ, αλλά και των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς μας συλλόγους.
Η υγιής συνεργασία αυτών των δυο ετών, αποτέλεσε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που τώρα έχετε στα χέρια σας.
Φίλες και Φίλοι
Σας προσκαλώ αυτό το καλοκαίρι να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 12 Σεπτεμβρίου στο Νομό μας.
Να υποστηρίξετε την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία που παράγεται στον τόπο μας. Να διασκεδάσετε, να ψυχαγωγηθείτε, να χαρείτε τις ομορφιές του φυσικού μας τοπίου αλλά και του δικού μας πολιτισμού
».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΠΑΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
«Παρακολουθητές ή συμμέτοχοι και παραγωγοί πολιτισμού στον τόπο μας; Αυτό ήταν το κεντρικό δίλημμα το οποίο μας απασχόλησε, προκειμένου να θέσουμε τη δική μας πινελιά στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού μας.
Γνωρίζουμε το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό του Νομού μας. Τους αφανείς και άοκνους αυτούς ανθρώπους των πολιτιστικών μας συλλόγων, τους εθελοντές αλλά και «αιμοδότες» του τοπικού μας πολιτισμού. Μαζί τους προχωρήσαμε καθώς και σε συνεργασία με τα κύτταρα πολιτισμού των δήμων - τα Πνευματικά Κέντρα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτισμού - στη διαμόρφωση για πρώτη φορά, ενός κοινού προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν αυτό το καλοκαίρι ολάκερη σχεδόν την Αιτωλοακαρνανία. Του προγράμματος που φέρνει τον «πολιτισμό μας στο προσκήνιο…» και το οποίο ξεκινά στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 85 πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, στηρίζεται, προβάλλει και αναδεικνύει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία που παράγεται στον τόπο μας. Περιλαμβάνει εννέα θεατρικά σχήματα, δεκαέξι συγκροτήματα παραδοσιακών χορών, επτά μουσικά γκρουπ νεανικής μουσικής, πέντε κομπανίες λαϊκής και δημοτικής μουσικής, ένα θίασο θεάτρου σκιών. Συνδυάζεται με εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, καθώς και με προβολές κινηματογραφικών ταινιών. Διαμορφώνει νέους θεσμούς κοινής πολιτιστικής έκφρασης, όπως το διήμερο «Art Lake Fest», η «2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορών, η «εβδομάδα Θεατρικής ερασιτεχνικής δημιουργίας», το τριήμερο «φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους».
Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Γι’ αυτό διοργανώνουμε: 1ον) αθλητικούς αγώνες (ποδηλατικοί, κολύμβησης, κανόε – καγιάκ,), οι οποίοι «δένουν» με το φυσικό τοπίο και την ομορφιά του. 2ον) Εκδηλώσεις που συνδέονται με την ιστορική κληρονομιά και παράδοση του κάθε τόπου (Αρχαία Χαλκίς, Βυζαντινά μνημεία Αρακύνθου, λημέρι Μακρή, ιαματικές πηγές κ.α).
Φίλοι και φίλες
Επιλέξαμε το δύσκολο αλλά και συνάμα ουσιαστικό δρόμο. Με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος, δίχως ατζέντηδες, χωρίς θεάματα άνευ ουσίας. Επιδιώκουμε η ολοκλήρωση αυτών των εκδηλώσεων να αφήσει ανεξίτηλα ίχνη συνέχειας και να συμβάλλει στη βελτίωση του τοπικού μας πολιτισμού.
Πράγματι αυτό το καλοκαίρι, ο πολιτισμός της Αιτωλοακαρνανίας θα έρθει στο προσκήνιο…»

Μείωση της αισιοδοξίας για την έξοδο από την κρίση.

Άρθρο του Χρίστου Βερελή
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, με χαμηλούς τόνους προς τα έξω, αλλά με έντονο τρόπο στο εσωτερικό τους, πανηγύριζαν για την επιβίωσή τους από την κρίση. Έδειχναν μάλιστα ότι θα ήθελαν να απαλλαγούν το συντομότερο δυνατόν από τη συμμετοχή του Αμερικανικού δημοσίου, το οποίο, με μεγάλη γενναιοδωρία και πολιτικό θάρρος, στήριξε όλο το τραπεζικό σύστημα. Τώρα οι πανηγυρισμοί αυτοί αποδεικνύονται σιγά-σιγά πρώιμοι και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμα. Το Δ. Ν Τ. προβλέπει βέβαια για τις ΗΠΑ, μέση ανάπτυξη για το 2010, 0,75%, όλοι όπως γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ και αργά προσαρμόζει τις προβλέψεις του στην πραγματικότητα, αλλά και όταν τις προσαρμόσει συνήθως τις διορθώνει προς τα κάτω. Μια εταιρία δείκτης για την αμερικανική αγορά είναι η BOEING. Τις ημέρες αυτές γίνεται στη Γαλλία, στο Le Bourget η παγκόσμια αεροπορική έκθεση. Από την εξέλιξη της κίνησης της έκθεσης αυτής, η Boeing έχει βγάλει τα συμπεράσματα της και ανακοίνωσε ότι φοβάται ότι η διαρκής κρίση, εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2010. Αντιθέτως η Airbus δέχθηκε μια μη δεσμευτική ακόμη παραγγελία 24 αεροπλάνων από το Κατάρ και φαίνεται ότι παίρνει μια βαθειά ανάσα. Για να συμπληρωθεί το σκηνικό πρέπει να αναφερθεί ότι η Deutsche Βank εξέδωσε την πρόγνωσή της για το 2010, όπου είναι έντονα αποτυπωμένη η απαισιοδοξία: προβλέπονται 5 εκατομ. άνεργοι στη Γερμανία για τις αρχές του 2010, και η ανακοίνωση της Deutsche Βank περιλαμβάνει τη φράση «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Πως τώρα μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό με μια τρομακτική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στην Ελλάδα κάθε τρεις και λίγο στήνεται και ένα μικρό χρηματιστηριακό πάρτυ, από χαρούμενους πονηρούς και αισιόδοξους βλάκες, είναι απορίας άξιον. Όχι γιατί δεν πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, αλλά γιατί αισιοδοξία χωρίς καμία προσπάθεια, ισοδυναμεί για όσους αντιλαμβάνονται τα πράγματα με συγγνωστή εξαπάτηση.

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο στο Καραϊσκάκη. Mε τη χορηγία και την υποστήριξη του Θεοφάνη Παύλου.






Την ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση του, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουνίου το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο. Στη γιορτή συμμετείχαν γονείς και μαθητές όλων των τμημάτων, με αφορμή το τέλος της σχολικής χρονιάς 2008-2009. Στις φετινές εκδηλώσεις για το τέλος της σχολικής χρονιάς πήραν μέρος όλα τα παιδιά δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και θέαμα με σκετσάκια και τραγούδια, δείχνοντας έτσι ένα μέρος των γνώσεων που απέκτησαν στο σχολείο. Στην εντυπωσιακή εορταστική εκδήλωση απενεμήθησαν έπαινοι σε τρία παιδιά που αρίστευσαν στην Στ΄τάξη του δημοτικού σχολείου. Ο πατριώτης Φάνιας Παύλου, συνεχίζοντας την παροχή κινήτρων στους μαθητές και γενικότερα στη νεολαία για ευγενή άμιλλα και μόρφωση, επιχορήγησε για μια ακόμη χρονιά τα βραβεία στους μαθητές, που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στη μόρφωση. Ο Φάνιας Παύλου στο τέλος της εκδήλωσης βράβευσε με αναμνηστικά διπλώματα, στη μνήμη των γονέων του, τα τρία αριστεύσαντα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου που διακρίθηκαν. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν ήταν οι: Νικόλαος Γ. Μέντης, Αλεξάνδρα Ζ. Καραγιάννη και η Αγγελική Ι. Παπαζώη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε και ο Δήμαρχος Αστακού Στάικος Παναγιώτης. Αμέσως μετά το τέλος της γιορτής ακολούθησε δεξίωση στο σπίτι του Θεοφάνη Παύλου. Εμείς από τη πλευρά μας να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στους δασκάλους, στο διευθυντή του σχολείου Αργύρη Θανάση, να συγχαρούμε για μια ακόμα φορά τον Φάνια Παύλου, που δείχνει έμπρακτα και μόνιμα την αγάπη του για τον τόπο μας και να ευχηθούμε σε όλους καλό καλοκαίρι.
ΦΩΤΟ: Photo art angelos

Θεατρική Παράσταση από το Γυμνάσιο Αστακού με το έργο «Η κόρη του παντοπώλου», το Σάββατο 27 Ιουνίου, στο Περιστέρι.

Η θεατρική ομάδα του Καραμούζειου Γυμνασίου Αστακού θα παρουσιάσει το έργο του Άγγελου Βλάχου «Η κόρη του παντοπώλου» στο θέατρο «Φοίνικα» στο Περιστέρι, το Σάββατο 27 Ιουνίου 2009 στις 8 μ.μ. Πρόκειται για κείμενο γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, με έντονη την αίσθηση του κοινωνικού σχολιασμού, μιας και μέσα από τη σάτιρα προσπαθούν να φέρουν τον θεατή του σήμερα πιο κοντά στην κοινωνική κατάσταση του τότε, σε μια εποχή μεταβατική τόσο γλωσσικά όσο και συνολικότερα. Στην "Κόρη του παντοπώλου" ο Άγγελος Βλάχος παρακολουθεί σκωπτικά μια οικογένεια μικροαστών και δεν διστάζει μαζί με τους ήρωές του να υπονομεύσει συνολικά τη δομή των σχέσεων που αναπτύσσονται πίσω απ' την κλειστή πόρτα του ελληνικού σπιτιού.
Διοργανωτής: Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Η έξοδος»
Πηγή: http://astakos.wordpress.com//

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετινών Αθήνας.


Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος». Επανεξελέγη Πρόεδρος ο Χρήστος Αλ. Ντέμος για δεύτερη συνεχή θητεία. Αναλυτικά το συμβούλιο που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 20 Ιουνίου 2009, έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ντέμος Αλ. Χρήστος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α: Ζαφείρης Σ. Χρήστος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β: Ντέμος Ι. Κώστας
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ζαφείρη Σ. Γεωργία
ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σουλτάνης Χ. Σπύρος
ΤΑΜΙΑΣ: Ντέμος Χ. Διονύσιος
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: Βαλλιάνου Ε. Δήμητρα

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Νίκου Θ. Μήτση: «ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ Λησμονημένοι μαχητές του 1821».

Οι Σύλλογοι των εν Αθήναις ΔΡΥΜΙΩΤΩΝ & ΘΥΡΙΩΤΩΝ, στα πλαίσια των πολιτιστικών – λαογραφικών, πολιτισμικών και ιστορικών τους δραστηριοτήτων, εξέδωσαν πρόσφατα (Ιούνιος 2009), το ιστορικό βιβλίο με τίτλο: «ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ Λησμονημένοι μαχητές του 1821».
Πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα, του Νικολάου Θεοδ. Μήτση, που στηρίζεται πρώτα απ’ όλα σε ευρήματα, που έρευνα κοπιαστική, δαπανηρή, χρονοβόρα-πάνω από 25 έτη-έφερε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και κατά δεύτερον, σε ευρήματα από έρευνα πλούσιας βιβλιογραφίας σε περιοδικά, χάρτες, γκραβούρες και εφημερίδες του 19ου αιώνα, σε βιβλία Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, καθώς και έρευνες στους φακέλους των αγωνιστών-μαχητών- στο Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων-Μητρώα των Οπλαρχηγών του 1821-στην Εθνική Βιβλιοθήκη κ.λ.π.
Η παρούσα έκδοση αφορά το ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής του τ. Δήμου Ανακτορίων (Βόνιτσα, Ζαβέρδα, Μοναστηράκι, Θύριο, Δρυμός, Παλιάμπελα, Πλαγιά και Περατιά) σε αλλοτινούς χρόνους, όπου ξεκινάει απ’ τον 19ο μ. Χ. αιώνα και καταλήγει σχεδόν μέχρι και των ημερών μας.
Είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό «μνημόσυνο», σ’ αυτούς που όταν έπεσαν στα πεδία των μαχών δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ… και μείνανε ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους αποσκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης.
Το βιβλίο αυτό που αποτελείται από (620) εξακόσιες είκοσι σελίδες, περιέχει συν τοις άλλοις, πρωτότυπους χάρτες, πλούσιο και ανέκδοτο ιστορικό-φωτογραφικό υλικό (πάνω από 450 φωτογραφίες) προερχόμενο ως επί το πλείστον από τα διάσπαρτα και κακέκτυπα πολλές φορές χειρόγραφα που εμπεριέχονται μέσα στους φακέλους των αγωνιστών-μαχητών από τον τ. Δήμο Ανακτορίων, αλλά και από τους δυσεύρετους στην έρευνά μας στρατολογικούς καταλόγους των Οπλαρχηγών του 1821-1829.
Ο Αιτωλοακαρνάνας, ο Ξηρομερίτης και ιδιαίτερα ο Βονιτσάνος με την ευρύτερη έννοια, θα έχει την ευκαιρία, να εντρυφήσει με περίσσιο ζήλο και διάθεση, στο από πάσης πλευράς, μεστό και καλαίσθητο πόνημα και να πληροφορηθεί μέσα από τις ιστορικές πηγές, αλλά και από τα αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, τα ακόλουθα:
-
Για το σχηματισμό και την εξέλιξη του τ. Δήμου Ανακτορίων (Βόνιτσα), τ. Δήμου Αλυζίας (Μοναστηράκι), τ. Δήμου Παλαίρου (Ζαβέρδα), από το 1836 έως το 1842 που δημιουργήθηκε ένας ενιαίος Δήμος, ο και ονομαζόμενος των Ανακτορίων με έδρα τη Βόνιτσα, καθώς και για τους διατελέσαντες Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Πάρεδρους, Ενόρκους, Επαρχιακούς Συμβούλους, Ορκωτικό Δικαστήριο, κ.λ.π. θεσμικούς παράγοντες εκείνης της εποχής.
- Για τον πρώτο εκλογικό κατάλογο του Δήμου Ανακτορίων το 1842 καθώς και το Μητρώο αρρένων αυτού.
- Για τους Δημάρχους του τ. Δήμου Ανακτορίων (1836-1865) και την προσφορά τους στο Ξηρόμερο, μέσα από πρωτότυπα έγγραφα, σφραγίδες και τις πρωτότυπες υπογραφές και τις σφραγίδες των Δημάρχων.
- Για την πρώτη Δημογεροντία της Βόνιτσας
με την πρωτότυπη Σφραγίδα και τις υπογραφές των Δημογερόντων επί Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (1828- 1832) , καθώς και για τον πρώτο Δήμαρχο της Βόνιτσας [Ιωάννης Γαβριλάκης 1836-1840].
- Για τους Ιερείς της περιοχής από το 1840 ως το 1866.
- Για το αδημοσίευτο Βασιλικό διάταγμα του 1835 περί ιδρύσεως Δήμων στην Ακαρνανία υπογεγραμμένο από τον τότε βασιλιά Όθωνα.
- Για τις Γενικές Συνελεύσεις των Βονιτσάνων α) το 1826 για την εκλογή των Πληρεξουσίων στην Γ’ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου και β) τη Συνέλευση του 1843 για την εκλογή των Πληρεξουσίων στην πρώτη Συνταγματική των Ελλήνων Συνέλευση στις 26 Σεπτεμβρίου 1843.
- Για τα επαναστατικά γεγονότα στο Ξηρόμερο και στην Αιτωλοακαρνανία, με ιδιαίτερη αναφορά σε όλες τις διεξαχθείσες μικρές ή μεγάλες μάχες , από το 1821 έως και 1829 στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τους νεκρούς και τραυματίες στις εν λόγω μάχες.
- Για τα «καπάκια» και τον «αμφίβολο», από πολλούς, ρόλο, του στρατηγού Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη που απ’ το 1823 ως το 1827 ήταν απών απ΄ τον αγώνα.
- Για την οργανωτική και στρατιωτική δομή των αξιωματικών του στρατού ( Στρατηγοί, Αντιστράτηγοι, Χιλίαρχοι, Πεντακοσίαρχοι, Εκατόνταρχοι, Πενήνταρχοι κ.λ.π.) από το 1821 έως και το 1835.
- Για τους 120 Ακαρνάνες αξιωματικούς του Ταξιαρχικού Σώματος του Καποδίστρια το 1830 στη Βόνιτσα και τους αξιωματικούς της Β΄ Τετραρχίας της Βασιλικής Φάλαγγας του 1836 του βασιλιά Όθωνα και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς αυτής, καταγόμενους από τον τ. Δήμο Ανακτορίων (Βόνιτσα).
- Για την κραταιά και περίτρανη μάχη στον Προφήτη Ηλία στον Αετό του Ξηρομέρου στις 9 Αυγ. 1822, καθώς και για όλους τους Ξηρομερίτες Οπλαρχηγούς και Καπεταναίους που πήραν μέρος σ’αυτή τη μάχη (π.χ. Γεώργιος Βαρνακιώτης, Θεοδ. Γρίβας, Δήμο Τσέλιος, Δημ. Παλιογιάννης, Αποστ. Κουσουρής, Στάθης Κατσαρός, Σπύρος Καρπούζης, Κώστας Καπογιωργάκης, Αντρέας Γριβογιώργος, Κωσταντής Βαλιανάκης κ.λ.π.)
- Για τις ένδοξες και κραταιές μάχες της Βόνιτσας στις 28 Μαΐου 1821 και 15 Δεκ. 1828, καθώς και την απελευθέρωση της Βόνιτσας στις 15 Μαρτίου 1829 υπό την ηγεσία του Αρχιστράτηγου της Δυτ. Ελλάδος Ρίχαρντ Τσώρτς με τη συμμετοχή των επιφανών τότε αξιωματικών του στρατού όπως των: Δήμου Τσέλιου, Γαρδικιώτη Γρίβα, Γεωργίου Τσόγκα, Διαμαντή Ζέρβα και Στάθη Κατσικογιάννη.
- Για την ιερά Μονή της Ρόμβου
(Ρουμπιάτσα), τη δράση του Μοναστηριού καθώς και τα Ηγουμενοσυμβούλια του 1837 και του 1845.
- Για τις πλούσιες σε ιστορικό υλικό βιογραφίες των εκατόν εξήντα πέντε και πλέον (165) βαθμοφόρων καπεταναίων, οπλαρχηγών και στρατιωτών από την περιοχή της Βόνιτσας, που συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα του 1821- 1829, βιογραφίες οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με πρωτότυπα και ανέκδοτα ιστορικά έγγραφα του 1821 όπως π. χ. στρατολογικοί κατάλογοι, προαγωγές, μισθολογικές καταστάσεις, σφραγίδες κ.λ.π.
- Για τις ιστορικές οικογένειες των : Γριβαίων (Θοδωράκη, Φλώρου και Γαρδικιώτη), των Κατσικογιανναίων, για τους : Γ. Τσόγκα , Γιαννάκη Σουλτάνη, για τους Κοτζαμπάσηδες της Βόνιτσας ( Χαλικιόπουλος ή Λογοθέτης , Μοναστηριώτης) και το ρόλο τους στα τεκταινόμενα της εποχής.
Το βιβλίο αυτό των 620 σελίδων, που εκδίδεται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των εν Αθήναις Δρυμιωτών και Θυριωτών και με την οικονομική αρωγή του Δήμου Ανακτορίου, είναι αποκλειστικά επίμονη, επίπονη και από πολλά χρόνια ιστορική έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), του εξ Αρχοντοχωρίου Ξηρομέρου καταγόμενου Νικολάου Θεοδ. Μήτση , ο οποίος και προς τιμήν του, εκχώρησε στους Συλλόγους τα απ΄ το νόμο (Ν.2121/93) απορρέοντα πνευματικά του δικαιώματα, της παρούσης πρώτης έκδοσης, με την ευχή και την προτροπή του, οι εισπράξεις από τις πωλήσεις του βιβλίου που θα περιέλθουν καθ’ ολοκληρίαν στα ταμεία των Συλλόγων, να βρουν την από καρδιάς ποθητή ανταπόκριση, προς ευόδωση των σκοπών και των στόχων των προαναφερθέντων Συλλόγων.
Η παρουσίαση του βιβλίου που φέρει τον τίτλο:
«ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ Λησμονημένοι μαχητές του 1821
»
θα γίνει στις 14 Αυγούστου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9μ.μ στην πλατεία της Βόνιτσας (παραλία), κατά την διάρκεια των ετήσια καθιερωμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ανακτορίου.
Το βιβλίο αυτό είναι το έκτο κατά σειρά με ιστορικό περιεχόμενο που έχει γράψει ο Νίκος Θεοδ. Μήτσης.

«Ζήτησε συγγνώμη» στο δικαστήριο ο Xρήστος Χούτας και ο Κώστας Μπαλωμένος ανακάλεσε τη μήνυση που είχε καταθέσει, για συκοφαντική δυσφήμιση.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ
Το Δ. Σ. του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου ότι, την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα από τις 9/4/09 ποινική δίκη του κατηγορούμενου κ. Χρήστου Χούτα για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και του Προέδρου του κ. Κώστα Μπαλωμένου.
Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κ. Χρήστος Χούτας, παρουσιάστηκε ενώπιον του Δ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.
Κατά την εξέταση της υπόθεσης στο Δικαστήριο και έπειτα από ερώτημα της Προέδρου, δήλωσε ότι ζητάει συγνώμη για τις πράξεις του και την βλάβη που προξένησαν αυτές, στην τιμή και υπόληψη του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και του Προέδρου του κ. Κώστα Μπαλωμένου.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Κώστας Μπαλωμένος ερωτώμενος από την κα Πρόεδρο δήλωσε ότι, στόχος του δεν ήταν η ποινική εξόντωση και ο προσπορισμός χρηματικής αποζημίωσης από τον κατηγορούμενο, αλλά η αποκατάσταση της αλήθειας και η ηθική δικαίωση.
Για το λόγο αυτό, δήλωσε ότι αποδέχεται τη δημόσια συγνώμη του κ. Χούτα και δεν επιθυμεί την περαιτέρω ποινική του δίωξη.
Στη συνέχεια ο κ. Χούτας, ανακάλεσε τα όσα ψευδή και συκοφαντικά είχε δηλώσει στον τύπο με γραπτή δήλωσή του, η οποία καταχωρήθηκε στα πρακτικά του Δικαστηρίου.
Η εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημά του κ. Κώστα Μπαλωμένου και ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης κατά του κ. Χούτα.
Μετά Τιμής
Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Χούτα παρουσιάζονται κατωτέρω:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Δ’ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Δήλωση των:
1) Χρήστου Χούτα του Νικολάου
2) Κωνσταντίνου Μπαλωμένου του Παναγιώτη
Ενώπιον του Δ’ Τριμελούς Πλημ/ειου Αθηνών, σήμερα, την 18/06/2009
και κατά την εκδίκαση της ποινικής δίκης με κατηγορούμενο τον Χρήστο Χούτα του Νικολάου κατόπιν έγκλησης του Σωματείου «Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου- Κοσμάς ο Αιτωλός» όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρόεδρο του Κωνσταντίνο Μπαλωμένο, δηλώνεται από τον κατηγορούμενο Χρήστο Χούτα ότι ουδεμία πρόθεση είχε να θίξει την τιμή και την υπόληψη του σωματείου και του προέδρου του και ζητάει συγνώμη αν κάτι τέτοιο συνέβη. Μοναδική του πρόθεση ήταν η προσωπική του αποκατάσταση ως προς τα εσφαλμένα στοιχεία δημοσίευσης της εφημερίδας “ To Παρόν» στις 13/01/2008
Ειδικότερα:
Α) Ότι εσφαλμένα ανέφερε ότι η έδρα του συλλόγου Αιτωλοακαρνανών Περιστερίου – Κοσμάς ο Αιτωλός είναι η οικεία του προέδρου του, γεγονός το οποίο εσφαλμένα πίστευε.
Β) Ότι δεν είχε καμία πρόθεση να συνδέσει το ως άνω σωματείο με παράνομες και κατευθυνόμενες χρηματοδοτήσεις
Γ)Ότι με τον χαρακτηρισμό του ως άνω σωματείου ως «γαλάζιο» δεν είχε σκοπό να προσδώσει σε αυτό κομματικό χαρακτήρα
Δ) Ότι δεν εννοούσε ότι ο πρόεδρος του ως άνω σωματείου προσπορίζεται ίδια οφέλη μέσω αυτών (δηλ. των σωματείων)
Ε)Δεσμεύεται να ανακαλέσει την με ΑΒΜ Β08/3059 έγκληση του κατά του ως άνω σωματείου και του προέδρου του.
ΣΤ)Δηλώνει ότι θα δημοσιεύσει με μέριμνα του ενημερωτικό δελτίο τύπου προς τις εφημερίδες του Περιστερίου καθώς και στην εφημερίδα «Μαχητής» της Αιτ/νίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Κων/νος Μπαλωμένος ενεργών και ως νόμιμος εκπρόσωπος του ως άνω σωματείου δηλώνει ότι:
Α) Αποδέχεται τις ως άνω εξηγήσεις, δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του Χρήστου Χούτα και ανακαλεί την παρούσα έγκληση, ανάκληση την οποία αποδέχεται ο Χρήστος Χούτας
Β)Παραιτείται της αγωγής του με αριθμό κατάθεσης δικογράφου 6581/2009 ενώπιον του ΜΠΑ καθώς και της εν γένει αστικής του αξίωσης στο επίδικο συμβάν του κατηγορητηρίου.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (αρ.47) του περιοδικού «Παρουσία» της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών.

Κυκλοφόρησε το 47ο τεύχος του περιοδικού «Παρουσία» της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, περιέχοντας μια πλούσια και ποικίλη ύλη. Το περιοδικό «Παρουσία» είναι τριμηνιαίο λογοτεχνικό, μορφωτικό περιοδικό, τέχνης και προβληματισμού. Στο περιοδικό βρίσκουν καταφύγιο και βήμα οι ευαίσθητες, δημιουργικές και πρωτοποριακές γραφές της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο, που προάγουν τη λογοτεχνία, αλλά και την επίδραση που ασκεί αυτή, στο αισθητικό, πολιτισμικό κριτήριο της κοινωνίας μας. Διαβάστε μεταξύ άλλων τους συγγραφείς: Σαράντης Καργάκος, Χρήστος Τζούλης, Χρήστος Κορέλας, Κώστας Λάμπος, Ευάγγελος Μιλεούνης, Χρυσούλα Σπυρέλλη, Γιώργο Αναγνωστόπουλο, Πολυξένη Χούσου, κ.α. Άλλα κείμενα που περιλαμβάνει το νέο τεύχος είναι: το πορτραίτο του Σταύρου Σταυρίδη, Παιδική ποίηση, διηγήματα, επισημάνσεις, προβληματισμοί, κ.α.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Λυκούργου 9, 10551 Αθήνα, τηλ: 210-3245298.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Συνέδριο στο Μεσολόγγι με την ευκαιρία των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά, από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία.

Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε), υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και σε συνεργασία με το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει επιστημονικό συνέδριο στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου με την ευκαιρία των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά με θέμα : «Ο Κωστής Παλαμάς σήμερα. 150 χρόνια από τη γέννηση του».Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας την 19 και 20 Ιουνίου 2009 (έναρξη Παρασκευή 19/6 από ώρας 18.00 έως 21.00 και Σάββατο 20/6 από ώρας 09.00 έως 13.00 το πρωί και 17.30 έως 21.00 το βράδυ). Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 28 εισηγήσεις πανεπιστημιακών από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων και άλλων ειδικών. Με τις εισηγήσεις αυτές θα επιχειρηθεί να φωτιστούν πλευρές του παλαμικού έργου και η θέση του σήμερα. Το συνέδριο θα κλείσει με σύντομο θεατρικό δρώμενο για τον Παλαμά, του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου και με την επιμέλεια του ποιητή κ. Κουτσουρέλη.
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος: Παναγιώτης Ι. Κοντός
Ο Γενικός Γραμματέας: Γιάννης Β. Καρύτσας
Πηγή: http://agrinio-news.blogspot.com/

Νέο blog: www.mysasathens.blogspot.com από το Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Φοιτητών Αθήνας

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ... http://www.mysasathens.blogspot.com/
Μετά από επίθεση που δέχθηκε από ¨ξένους¨ hackers η ιστοσελίδα του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Φοιτητών http://www.saif.gr/ , η οποία και δυστυχώς έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, καταλήξαμε σε μία προσωρινή λύση ως προς την ενημέρωση των μελών και φίλων του Συλλόγου για τις δραστηριότητες του, την δημιουργία ενός blog, εώς ότου βέβαια αποκατασταθεί πλήρως η ζημιά που έχει προκληθεί στην ιστοσελίδα.Το blog μπορεί κάποιος να το δεί πληκτρολογώντας την διέθυνση www.mysasathens.blogspot.com
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
.
www.fbook.me/aitoloakarnania

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των Αιτωλοακαρνάνων, εκφράζω τη λύπη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του δολοφονηθέντος υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα ο οποίος σήμερα έπεσε θύμα της τρομοκρατίας και της αλόγιστης βίας.
Δολοφονήθηκε από ανθρώπους που πραγματικά έχουν πλήρη σύγχυση για το τι σημαίνει διαμαρτυρία, επανάσταση, τρομοκρατία.
Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα θα διαπιστώσουμε απανωτές απόπειρες και δολοφονίες εργαζόμενων αστυνομικών γιατί οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι.
Θα πρέπει η Πολιτεία πρώτα και κύρια να υπερασπίζεται την ασφάλεια των πολιτών καθώς και την ασφάλεια των οργάνων τα οποία είναι επιφορτισμένα για την ασφάλεια των πολιτών.
Το θέμα της τρομοκρατίας αφορά όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί μονίμως να μένει παρατηρητής σε αυτά τα θέματα
.
Προκύπτουν τεράστιες ευθύνες για το αρμόδιο Υπουργείο.
Επιτέλους πρέπει να υπάρξει αρχή, συνέχεια και τέλος στην καταπολέμηση τέτοιων γεγονότων, όπως αυτό του αδικοχαμένου αστυνομικού.
Καλώ την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να πράξει επιτέλους αυτό που πρέπει και επιβάλλεται να πράξει.

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα ‘‘Πράσινες Υποδομές 2009’’ για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, σε δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τα μέλη του ότι στις 27/05/2009 έγινε η προδημοσίευση του Προγράμματος ‘‘Πράσινες Υποδομές’’ για την ενίσχυση δράσεων ενσωμάτωσης της Περιβαλλοντικής Διάστασης στη Λειτουργία των Επιχειρήσεων στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013.

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
- Ο προσανατολισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της διαχείρισης / εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων
- Η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων
- Η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για την μεταποιητική δραστηριότητα.
- Η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων
- Η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών
- Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν από μια πρόταση υφιστάμενες ή νέες (υπό σύσταση) πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα διαχείρισης ή εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, με Κωδικό Άσκησης Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.):
37: Επεξεργασία λυμάτων
38: Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων, ανάκτηση υλικών
39: Δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων
Στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 300.000€- 3.000.000€.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση, παρέχονται στους δικτυακούς τόπους του Ε.Σ.Π.Α. http://www.espa.gr/ και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας http://www.etakcci.gr/.
Για περισσότερες πληροφορίες - διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Ενημέρωσης Επενδυτών, 2ος Όροφος, Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1 στο Αγρίνιο. Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Κωνσταντίνος Καρράς, τηλ. 26410 74622, Λάμπρος Σαμαρτζής τηλ. 26410 74621 & Ιωάννης Ζάβρας τηλ. 26410 74623.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ