Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2009 ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ΦΥΤΕΙΩΝ σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο " ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ" διοργανώνουν παραδοσιακά Κούλουμα την Καθαρα ΔΕΥΤΕΡΑ στον ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ. Από τις 10.30 το πρωί οι Δημότες από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τους οικισμούς αλλά και επισκέπτες θα βρίσκονται στο πολύ όμορφο περιβάλλον του Δασυλλίου Φυτειών για το πέταγμα του Χαρταετού, αλλά και για το γλέντι που θα ακολουθήσει στον ηλιόλουστο χώρο του Προφήτη Ηλία και στο χοροστάσι του μικρού θεάτρου. Οι γυναίκες του Συλλόγου θα προσφέρουν καλομαγειρεμένα νηστήσιμα φαγητά και βέβαια ... άφθονο κρασί!!
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!! ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!
Πηγή: http://www.fities.org/

ΑΣΤΑΚΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2009


Στο Δήμο Αστακού διοργανώνεται και φέτος το Αστακιώτικο καρναβάλι, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 1 Μαρτίου. Το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αστακού με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών Αστακού, υπόσχονται αξέχαστες στιγμές σε ρυθμούς σάμπα και λάτιν.
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16:30: Έναρξη Αστακιώτικου Καρναβαλιού
17:00 Παιδικό πάρτυ
με κλόουν
18:30: Γιορτή Γαλακτομπούρεκου
19:30: Παρέλαση Τσελιγκάδων
με παραδοσιακό γλέντι, κρασί και ψητά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ
17:00: Παρέλαση αρμάτων και των γκρούπ στη Κεντρική Οδό ως τη Παραλία.
19:30: Καύση Καρνάβαλου-Πυροτεχνήματα και τρελό γλέντι στη παραλία.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση του Σπήλιου Λιβανού, για την έλλειψη προσωπικού στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας και επισημαίνει τους κινδύνους για τη προστασία του Βελανιδοδάσους.

Τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία του Δασαρχείου Αμφιλοχίας εξαιτίας της σημαντικής υποστελέχωσής του και την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, επισημαίνει με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο Βουλευτής Σπήλιος Λιβανός. Στην ερώτησή του, ο Σπήλιος Λιβανός επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η έλλειψη δασολόγων και δασοφυλάκων για την προστασία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου και ζητά να δοθεί άμεση λύση σε αυτό το πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια. Μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φυσικός παράδεισος που ονομάζεται Βελανιδοδάσος, ένα επιπλέον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει και που θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητά του, είναι αυτό της παράνομης υλοτομίας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: Θέμα: «Ενίσχυση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Δασαρχείου Αμφιλοχίας»
Στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Αμφιλοχίας υπάγεται μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Η Επαρχία Βάλτου, που είναι σε έκταση όση ο μισός Νομός Άρτας και η Επαρχία Ξηρομέρου, που είναι μεγαλύτερη της Νήσου Λευκάδος, όση περίπου ο Νομός Πρεβέζης. Ως εκ τούτου το Δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι επιφορτισμένο με έναν τεράστιο όγκο εργασίας. Επί παραδείγματι, οι πρόσφατες αιτήσεις χαρακτηρισμού (κτηματολογική εργασία) ξεπερνούν τις 120. Για μια τόσο σοβαρή δουλειά υπάρχουν μόνο δύο (2) δασολόγοι ενώ ο κανονισμός λειτουργίας του Δασαρχείου Αμφιλοχίας προβλέπει την απασχόληση εννέα (9) δασολόγων. Οι δασονόμοι που υπηρετούν στο Δασαρχείο είναι μόνο τρεις (3) και για τις δυο παραπάνω επαρχίες τη στιγμή που ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει δεκαοχτώ (18). Τα δασοφυλάκια είναι δεκαπέντε (15) και υπάρχουν μόνο δέκα (10) δασοφύλακες αντί των προβλεπόμενων τριανταεπτά (37).
Επίσης, για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας είναι αναγκαία η προμήθεια ενός καινούργιου οχήματος (Jeep) καθώς και η εξασφάλιση των απαιτούμενων εξόδων κίνησης. Με δεδομένα τα ανωτέρω και προκειμένου το Δασαρχείο να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών – επισημαίνεται ότι στην δικαιοδοσία του Δασαρχείου ανήκει και τμήμα του σημαντικότατου από περιβαλλοντικής πλευράς Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου - και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1) Θα υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη δασονόμων, δασολόγων και δασοφυλάκων στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας ως προτείνεται παραπάνω; 2) Θα εξασφαλισθούν επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη των εξόδων κίνησης των οχημάτων (Jeep) του Δασαρχείου και θα υπάρξει μέριμνα για την προμήθεια ενός επιπλέον Jeep;

Ο Χρήστος Κωστόπουλος νέος πρόεδρος στο Σύλλογο Κωνωπινιωτών.


Όλοι μαζί ενωμένοι προχωράνε. Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2009, συνήλθε σε σώμα το νέο Δ. Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες στις 15/2/2009. Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Χρήστος Κωστόπουλος, που αντικατέστησε τον πολύ δημιουργικό και επιτυχημένο Θεόδωρο Χολή, ο οποίος ανέλαβε Γενικός Γραμματέας. Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών κάνει ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή με το νέο πρόεδρο, με κύρια εφόδια αφενός τη πείρα και τη στήριξη των παλαιότερων Νίκου Κορομηλά, Θεόδωρου Χολή, Κώστα Γεροχρήστου, Σάκια Καψογιώργου και Λεωνίδα Καραμπέκιου, αφετέρου την ενότητα και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις όλων των Κωνωπινιωτών. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. υποσχέθηκαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για τη συνέχιση της λαμπρής ιστορίας του Συλλόγου τους.
Το νέο Δ. Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου «Οι Δώδεκα Απόστολοι», έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρήστος Κωστόπουλος, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νικόλαος Κορομηλάς, ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Θεόδωρος Χολής, ΤΑΜΙΑΣ: Κωνσταντίνος Γεροχρήστος, ΕΦΟΡΟΣ: Αθανάσιος Καψογιώργος, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Λεωνίδας Καραμπέκιος και ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Ελένη Κ. Τσαμποδήμου.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Κοπή πίτας με προβολή Ντοκιμαντέρ από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)




Σε μια ζεστή γιορτή, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑΝ.ΣΥ, κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Στεργίου και τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου αποδείχτηκαν άριστοι οικοδεσπότες και έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους παριστάμενους μέλη και φίλους να αισθανθούν σε οικείο περιβάλλον, να παρακολουθήσουν την προβολή ντοκιμαντέρ με θύμισες από το παλιό Ξηρόμερο και να απολαύσουν στο τέλος της εκδήλωσης τα εδέσματα, ποτά και γλυκά που προσφέρθηκαν από την Ομοσπονδία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία της πίτας από τον Ιερέα πάτερ Γιάννη Αναγνωστόπουλο από τον Άγιο Σπυρίδωνα Πειραιά και στη συνέχεια ο γιατρός Χρήστος Κλαδευτήρας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ακολούθησε ομιλία του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Δημήτρης Στεργίου ο οποίος ευχήθηκε σε όλα τα μέλη, αλλά και όλους τους Ξηρομερίτες μια καλή χρονιά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επιγραμματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ξηρόμερο και η Ομοσπονδία.
Προβολή Ντοκιμαντέρ για το «Ξηρόμερο».
Στη συνέχεια, σιωπηλοί και συγκινημένοι όλοι οι παρευρεθέντες παρακολουθήσαν ένα ντοκιμαντέρ- ντοκουμέντο για το Ξηρόμερο. Το 15λεπτο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τάκη Μπαμπούρη που κατάγεται από τον Αστακό, τους εξέπληξε όλους ευχάριστα και αφορούσε μία «περιήγηση» στο Ξηρόμερο μέσα από παλιές φωτογραφίες και πλούσιο εικαστικό υλικό, που τους ταξίδευσε στο παρελθόν και τους θύμισε πόσο σημαντική είναι η ιστορία της πατρογονική κοιτίδας. Μέσα από παλιές φωτογραφίες, ζωντάνευσε μπροστά τους όλο το Ξηρόμερο. Γέμισε η ψυχή τους με χρώματα μα κυρίως με κατάνυξη και ομορφιά μέσα απ’ τις πανέμορφες εικόνες του. Δυνατό άρωμα από το παρελθόν, που τους παρέσυρε στην νοσταλγία του παλιού Ξηρόμερου, εξαιρετική ταινία που αποδεικνύει ότι το προσεγμένο κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μπορεί να συγκινήσει και να αποτελεί έργο υψηλής αισθητικής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθιερέας του Αγίου Σπυρίδωνα Πόππης Βασίλειος, από τη ΠΑΝ.ΣΥ ο Πρόεδρος Χολής Πάνος, ο Αντιπρόεδρος Αλεξανδρής Δημήτρης και ο ταμίας Κοθρούλας Δημήτρης, ο πολιτευτής Κατερινόπουλος Αθανάσιος, ο Νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών και Πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Κόκκαλης Βασίλειος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Σάββας Αλέκος, ο π. πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Φαρμάκης Φίλιππος, οι συγγραφείς Μήτσης Νίκος και δημοτικός σύμβουλος Αλυζίας, Λαζαρόπουλος Πάνος, Μπαρμπαρούσης Γιώργος, Τσελεπής Μπάμπης, ο δημοτικός σύμβουλος Αλυζίας Ρούπας Γιάννης, ο π. δημοτικός σύμβουλος Αστακού Μάτζαρης Χρήστος, τα π. στελέχη της Ομοσπονδίας Βενέτης Σπύρος, Τομαράς Διονύσιος, ο π. Πρόεδρος του συλλόγου Κατουνιωτών Μαγαζής Γεώργιος, ο εκδότης της «Αιτωλοακαρνανικής» Πατούλας Χρυσόστομος, ο π. πρόεδρος του Συλλόγου Προδρόμου Μπιτσάβας Θωμάς, από την Ομοσπονδία Ρουμελιωτών ο Τρίτσας Αθανάσιος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Βελανιδιάς Γαζέτας Χρήστος, ο Αντιπρόεδρος της Βελανιδιάς Χρόνης Γιάννης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Μπαμπίνης Μπενέκος Σπύρος, καθώς τέλος και εκπρόσωποι όλων των συλλόγων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία.

Εγκρίθηκε πίστωση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τρύφου, του Δήμου Μεδεώνος.


Το δίκτυο ύδρευσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Τρύφου, του Δήμου Μεδεώνος, ήταν αρκετά παλιό κι αποτελούνταν στο σύνολό του από αμιαντοσωλήνες, κάτι που το καθιστούσε επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Το εν λόγω δίκτυο έχει κατασκευασθεί προ 45ετίας και σε πολλά σημεία του παρατηρούνταν αλλοιώσεις και σπασίματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια νερού και σε ορισμένες περιπτώσεις μείωση ροής. Υπήρχαν πραγματικά σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας και επιβάλλονταν η άμεση αντικατάσταση του υπάρχοντος εσωτερικού δικτύου, με ένα σύγχρονο και απόλυτα ασφαλές για τους κατοίκους δίκτυο. Την ευχάριστη είδηση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Τρύφου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2009, στο Υπουργείο Υγείας, ο οποίος ενημέρωσε τον Δήμαρχο Μεδεώνος Γιάννη Σεραφή, ότι ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 1.080.000 ευρώ, για την δημιουργία δικτύου ύδρευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τρύφου του Δήμου Μεδεώνος.

Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά με παράγοντες, για το Κέντρο Υγείας της Κατούνας.

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριου Σαλμά πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2009, στο Υπουργείο Υγείας, σύσκεψη με τη συμμετοχή παραγόντων, με αντικείμενο την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κατούνας. Στη σύσκεψη που είχε ως θέμα την επίλυση του ζητήματος των κτηριακών υποδομών καθώς και των σχετικών πιστώσεων για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Κατούνας, έλαβαν μέρος ο Υφυπουργός, ο Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας Θωμάκος, ο Προϊσταμένος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας Τζωρτζής και ο Δήμαρχος Μεδεώνος Γιάννης Σεραφής.
Η πρωτοβουλία αυτή του Σαλμά, πραγματοποιήθηκε ακριβώς δύο μέρες μετά τη συνάντηση του με τον Υφυπουργό Οικονομίας Νικόλαο Λέγκα, κατά την οποία ο ίδιος του υπέβαλε προς υπογραφή το σχετικό έγγραφο για την εξασφάλιση της πίστωσης του Οργανισμού του εν λόγω Κέντρου Υγείας.
Όλες αυτές οι ενέργειες του Σαλμά αποσκοπούν στην ικανοποίηση ενός αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, που χρειαζόταν μερικές δεκαετίες την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Υγείας στην Κατούνα, αφού τόσο με τη σύσταση του Οργανισμού όσο και με την ανέγερση του κτηρίου στο οποίο θα στεγασθεί, το έργο ουσιαστικά δρομολογείται, προκειμένου να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ





Αντιπροσωπεία της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκε το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι βουλευτές ξεναγήθηκαν, προκειμένου να δουν από κοντά το μεγαλύτερο δρυοδάσος των Βαλκανίων από τον συγγραφέα Μπάμπη Τσελεπή και στη συνεχεία επισκέφτηκαν τη Δημοτική βιβλιοθήκη στη Σκουρτού και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρο Φυσελιά, αλλά και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο δάσος και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελείτο από τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη και τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Χρήστο Βερελή, Θάνο Μωραίτη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπανιά. Παρόντες ήταν και ο Αντινομάρχης Δημοσθένης Καπώνης, ο π. Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο ε.α Αντιπτέραρχος, τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου Γεώργιος Πρεβεζάνος, ο Νομαρχιακός σύμβουλος Σκαρμούτσος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Γεώργιος Παπαναστασίου , οι Δήμαρχοι Αστακού Στάϊκος Παναγιώτης, Αλυζίας Δημήτρης Τριποτσέρης, Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας, η Δασάρχης Αμφιλοχίας Κοσμετάτου Αμαλία καθώς και πολλοί άλλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δασαρχεία, τους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για την επίσκεψη τους στο δάσος, ξεκίνησε την ομιλία με ταυτόχρονη προβολή σλάιτς και αφού πρώτα ανέφερε τους σημαντικότερους κίνδυνους που απειλούν το βελανιδοδάσος και που έχουν συντελέσει διαχρονικά στην συρρίκνωσή του, και είναι: «Οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις του δημόσιου δάσους, οι εμπρησμοί που γίνονται με σκοπό την επέκταση των βοσκοτόπων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η υπερβόσκηση με κύρια είδη τα αιγοπρόβατα που εμποδίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη των νεαρών βελανιδιών και ο σημαντικότερος όμως κίνδυνος εξαφάνισης του δάσους οφείλεται στην λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, το οποίο διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα κοντινά αστικά κέντρα της περιοχής. Η λαθροϋλοτομία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αφότου σταμάτησε να γίνεται η συλλογή του βελανιδιού. Είναι συγκριτικά η πλέον κερδοφόρα μορφή παράνομης εκμετάλλευσης του βελανιδοδάσους και ταυτόχρονα αποτελεί τον πιο ανήθικο οικολογικά στόχο αυτής της εκμετάλλευσης. Τα δέντρα της βελανιδιάς δεν βλέπονται πλέον σαν μια πηγή βασικού οικονομικού παράγοντα και είναι εκτεθειμένα σε παράνομη ξύλευση για τις επιχειρήσεις ξυλείας και για τη θέρμανση από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Η παράνομη ξύλευση είναι δύσκολο να σταματήσει και αυτό έχει δημιουργήσει έντονο τοπικό ενδιαφέρον για την προστασία του υπολειπομένου δάσους». Και κατέληξε: «Προκειμένου να διατηρηθεί, να προστατευθεί και να αναδειχθεί το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου απαιτείται να ενταχθεί σε ένα καθεστώς προστασίας, να αποτελέσει δηλαδή Προστατευόμενη Περιοχή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στο πλαίσιο του Ν. 1650/1986 σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία μεταξύ των άλλων θα προβλέπει και τη σύσταση ενός αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή και παρακολούθηση των όσων θα προβλέπει η ως άνω μελέτη. Η μελέτη αυτή κατά τη διάρκεια της εκπόνησής της θα πρέπει να τεθεί υπόψη και να συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και κυρίως με την τοπική κοινωνία, ώστε να διαμορφωθεί κατά το δυνατό κοινή συναίνεση στα διάφορα διαχειριστικά μέτρα και τα μέτρα προστασίας και να εξασφαλισθεί η πραγματοποίηση των σκοπών του διαχειριστικού σχεδίου και της προστασίας της περιοχής».
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της επιτροπής χαιρέτησε λέγοντας : «Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον Σύλλογο φίλων Βελανιδιάς για την αναλυτική ενημέρωση και θα προτείνουμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, καθαρές και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον του δάσους. Ο φυσικός μας πλούτος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας. Πρέπει να τον διατηρήσουμε, να τον προστατεύσουμε και να τον αναδείξουμε».
Ήταν ακόμα εκεί: Οι ιερείς Φώτης Χαντζής και Παπούλιας Κώστας, οι Αντιδήμαρχοι Στράτου Σωτήρης Στυλιαράς και Χρήστος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Φυτειών Γιάννης Γαλάνης, από το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.Π.ΣΥ.Ξ ο Άγγελος Μηλιώνης, αντιπροσωπεία από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αστακού Γιώτης Αλέξανδρος και Κοσσόβας Ηλίας, ο π. Δήμαρχος Φυτειών Πάνος Γαζέτας, οι πρόεδροι Τ.Σ. Γουριώτισσας Κώστας Κώστας, Ρίγανης Μιχάλης Χαραλάμπους, από το Τ.Σ. Σκουρτούς ο Σταμάτης Τζογάνης, ο δημοσιογράφος Μάκης Γουβέλης, η εκδότρια της εφημερίδα Αποκάλυψη Λίτσα Μπαμπάνη, από τη Ραδιοφωνία Ξηρομέρου ο Μιχάλης Βραχάς, ο Πρόεδρος του συλλόγου Σκουρτιανιτών Μάκης Στρατούλης, όλα τα παιδιά της βελανιδιάς, κ.α.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς, για τη συνάντηση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, για την διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

Με αφορμή την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στη Σκουρτού, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς καλεί όλους τους φίλους της Βελανιδιάς και του Περιβάλλοντος, τους πολίτες του Δήμου Αστακού, τους Ξηρομερίτες, τους Αιτωλοακαρνάνες, να παραστούν στη συνάντηση για να ζητήσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων, για να διασώσουμε το δασικό μας πλούτο, το τεράστιο Βελανιδιδάσος, ένα από τους ελάχιστους πλέον, εναπομείναντες δασικούς πνεύμονες του νομού μας, που παραμένει απροστάτευτο, έρμαιο του κάθε Λαθροϋλοτόμου.
Η επικείμενη επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από πρόταση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού, στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας θεωρείται κομβικό σημείο για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα του Νομού. Για πρώτη φορά η εν λόγω Επιτροπή θα επισκεφθεί το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα έπειτα από τις μακροχρόνιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογός μας, για την ανάδειξη του βελανιδοδάσους και την ένταξή του σε καθεστώς προστασίας.
Η λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, σε συνδυασμό και με άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες συρρίκνωσαν δραματικά το μοναδικό σε μέγεθος και ποιότητα οικοσύστημα της ήμερης βελανιδιάς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες με πρωτοβουλία είτε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ (που είναι και οι αρμόδιοι φορείς), ώστε να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) στο πλαίσιο του Ν. 1650/1986 για την ένταξη του δάσους σε καθεστώς προστασίας είτε ως Εθνικό Πάρκο, είτε ως Περιοχή Οικοανάπτυξης.
Η επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμπίπτει χρονικά με ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει δεχθεί το βελανιδοδάσος τα τελευταία χρόνια: την μαζική κοπή 25 και 12 δέντρων βελανιδιάς σε δύο διαφορετικά σημεία του δάσους. Είναι μοναδική η ευκαιρία της ανάδειξης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και πιέσεων που υφίσταται το βελανιδοδάσος, αλλά και της τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας θεσμικής προστασίας του.
Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς θεωρεί ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει αφενός στην κήρυξη του Βελανιδιδάσους ως προστατευόμενη περιοχή και αφετέρου στην αποτελεσματική διαχείρισή του. Η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου αυτής της περιοχής, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή και να εντάξουν το δάσος σε πρόγραμμα προστασίας, ως Ευκαιρία για την Διαφύλαξη της Φυσικής μας Κληρονομιάς. Έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν την καταστροφή του και τους ζητάμε να το πράξουν.
Εμείς τα μέλη του συλλόγου βελανιδιάς, αγωνιζόμαστε για την προστασία του δάσους της βελανιδιάς που αποτελεί δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, για να κερδίσουμε την υγεία, τη ζωή, το αύριο και το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

Κυκλοφόρησαν τα «Χρυσοβιτσάνικα νέα» (φύλλο 157), η παλιότερη πολιτιστική εφημερίδα του Ξηρομέρου.

Η εφημερίδα «Χρυσοβιτσάνικα νέα», είναι η παλιότερη εφημερίδα του πολιτιστικού πατριδοτοπικού Ξηρομερίτικου κινήματος και εκδίδεται από το Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα», κάθε δίμηνο χωρίς διακοπή, από τον Απρίλιο του 1981 μέχρι σήμερα. Όταν η πολιτιστική κοπιαστική δουλειά συνδυάζεται με το μεράκι τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την επιτυχία. Η επιτυχία έχει νούμερο και αυτό είναι το 157. Πρόκειται για τη μακροβιότερη εφημερίδα του πολιτιστικού κινήματος και μια από τις μακροβιότερες σε ότι έχει να κάνει με τον τοπικό τύπο. 28 χρόνια αδιάκοπης ενημέρωσης, ανάδειξης των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας της Χρυσοβίτσας, υποστήριξη του πολιτισμού, του αθλητισμού, του σχολείου, των κατοίκων. Όταν ο πολιτιστικός τύπος, γράφει την ιστορία του τόπο του, είναι ένα μετερίζι δύσκολο που χρειάζεται ευθύνη, ήθος και πολύ μεράκι, αρετές που χαρακτηρίζουν την «ψυχή» της εφημερίδας Αλέκο Σάββα, τους κατά καιρούς προέδρους που περάσανε αλλά και τον σημερινό πρόεδρο Κώστα Γεωργούλα. Γνώμονας του Συλλόγου είναι κάθε χρόνο να γίνεται και καλύτερη η εφημερίδα. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η ηλεκτρονική έκδοση http://takoronta.ucoz.com που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων του συνδέσμου, άμεσα, έγκυρα και μπορείτε να διαβάστε και την εφημερίδα «Χρυσοβιτσάνικα νέα» ηλεκτρονικά. Για επικοινωνία: Κώστας Γεωργούλας, Περιστάσεως 89, 18450 Νίκαια, τηλ: 6973/330607.

Θαυμάσια η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πιστικού «Ομήρου Οδύσσεια -Νέκυια, λ’ ραψωδία», στη Στοά Bιβλίου.


Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου που γέμισε τους χώρους της αίθουσας στη στοά του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε η ξεχωριστή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ποιητή Δημήτρη Πιστικού. Το βιβλίο του ποιητή Δημήτρη Πιστικού «Ομήρου Οδύσσεια-Νέκυια, λ’ ραψωδία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δωδώνη», παρουσίασαν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009, μετά από πρωτοβουλία της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε), ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας), ο Νικόλαος Μπεζαντάκος (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), η Έρη Σταυροπούλου-Αλεξίου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών). Tην εκδήλωση συντόνισε ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας και Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση για τη μετάφραση της «Νέκυια του Ομήρου», έγινε παρουσία προσωπικοτήτων της πανεπιστημιακής κοινότητας, των λογοτεχνών και της διανόησης της Αθήνας, του Πειραιά και της Αιτωλοακαρνανίας. Την παρουσίαση έκλεισε ο ποιητής Δημήτρης Πιστικός, ο οποίος γεννήθηκε στο Παναιτώλιο της Αιτωλοακαρνανίας και μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν στην μετάφραση του έργου του Ομήρου.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΩΣΗ ΑΛΥΖΙΩΝ: ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009, η Ένωση Αλυζίων στο ξενοδοχείο «ΗΝΙΟΧΟΣ» στην Ομόνοια. Ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Θεόδωρος Λιότσος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τους ευχήθηκε καλή χρόνια και στην συνέχεια αφού έκοψε την πίτα την μοίρασε στους συμπατριώτες ευχόμενος υγεία και ευτυχία. Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αλυζίας Δημήτρης Τριποτσέρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλυζίας Γιάννης Ρούπας και Ηλίας Ταμπάκης. Κατόπιν χαιρέτισαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αλυζίων ευχόμενοι με την σειρά τους καλή χρονιά και οι οποίοι ζήτησαν απ’ όλους την στήριξη του Συλλόγου. Ακολούθησε βράβευση των επιτυχόντων μαθητών από το Δήμο Αλυζίας στα Α.Ε.Ι. στους οποίους ευχήθηκαν καλή πρόοδο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Αλυζίας Δημήτρης Τριποτσέρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλυζίας Γιάννης Ρούπας και Ηλίας Ταμπάκης, ο εκδότης της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανική» Χρυσόστομος Πατούλας κ.ά.

Σύλλογος Αστακού: Λαμπρή χοροεσπερίδα και βράβευση με αξία.




Επιτυχημένη ήταν η ετήσια χοροεσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αστακιωτών, στη σάλα του κέντρου «Αρχοντικό», στο Περιστέρι, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009. Μέλη και φίλοι του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας με παραδοσιακούς και λαϊκούς ήχους. Πλούσιες ήταν οι μελωδίες από την ορχήστρα του κέντρου που ξεσήκωσαν τον κόσμο και γέμισε η πίστα μεράκι και χορό. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του συλλόγου Αστακιωτών Λεωνίδα Παπαρίζου, ο οποίος αφού πρώτα αναφέρθηκε στο διαρκή αγώνα του συλλόγου του, ενάντια στη λιθανθρακική μονάδα, συμπαραταγμένοι με την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών, στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή διασκέδαση.
Ακολούθησε η βράβευση με τιμητική πλακέτα στον Γεώργιο Τσούκα, πρ. Γενικό Δ/ντή του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τη συμμετοχή του στην ημερίδα "ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών και την συμβολή του στην αποτροπή κατασκευής μονάδος λιθάνθρακα στον Αστακό.
Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Αστακιωτών έδωσε με τη φετινή βράβευση, έμφαση στο περιβάλλον του Αστακού και τίμησε τον άνθρωπο που συνέβαλε με την επιστημονική του κατάρτιση, στην αποτροπή δημιουργίας εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα στον Αστακό.
Στην παρέα τους βρέθηκαν ο π. Βουλευτής Κουρουμπλής Πάνος, το μέλος του Π.Γ. του Συνασπισμού Στρατούλης Δημήτρης, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ Στεργίου Δημήτρης, ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. γιατρός Κλαδευτήρας Χρήστος και το μέλος του Κ.Σ. Σάββας Ταξιάρχης, ο Ταμίας της ΠΑΝ.ΣΥ Κοθρούλας Τάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβιτσάνων Γεωργούλας Κώστας, οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Αστακού Μπαμπούρης Κώστας, Μάντζαρης Χρήστος και Γαλάνης Κώστας κ.α

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής θα επισκεφθεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, το νομό Αιτωλοακαρνανίας και το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου.

Το νομό Αιτωλοακαρνανίας θα επισκεφθεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Σκοπός της επίσκεψης είναι η διαπίστωση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν το νομό, η ενημέρωση από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους περιβαλλοντικούς φορείς για τα προβλήματα και η συζήτηση πρωτοβουλιών αντιμετώπισής τους. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής είναι, ανάμεσα σε άλλα, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ο Αμβρακικός Κόλπος και η λίμνη Τριχωνίδα. Με αφορμή την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είναι να βρισκόμαστε κοντά στα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Αιτωλοακαρνανία είναι προικισμένη με πολλές φυσικές ομορφιές ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μία από τις πλέον ευαίσθητες οικολογικά περιοχές της χώρας μας. Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να την επισκεφθούμε, συνεχίζοντας το πρόγραμμα επισκέψεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούμε ως Επιτροπή σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα είναι μια εποικοδομητική επίσκεψη και ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να συμβάλλουμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες».

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009.

Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί το νομό Αιτωλοακαρνανίας, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009. Οι βουλευτές της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές από όλα τα κόμματα, θα επισκεφθούν ειδικότερα την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, τον Αμβρακικό κόλπο και την λίμνη Τριχωνίδα, προκειμένου να συζητήσουν με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και οικολογικές οργανώσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους. Στόχος της επίσκεψης είναι η διαπίστωση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, η ενημέρωση και η συζήτηση με Νομάρχη, Δημάρχους, τοπικούς φορείς και πολίτες της περιοχής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΤΡΙΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

*ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Άφιξη : 9:00 π. μ.
Σημείο συνάντησης : Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας
Διοικητήριο (Κύπρου 30) Μεσολόγγι

Αναχώρηση : 9:30 π.μ.

*ΑΙΤΩΛΙΚΟ Άφιξη : 9.45 π .μ.

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού.

Σύντομη περιήγηση στη λιμνοθάλασσα, συνάντηση με τους Δημάρχους Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιάδων, φορείς των αλιέων και ενημέρωση από εκπρόσωπο του φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας για το Θέμα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Αιτωλικού.

Αναχώρηση: 11:00 π.μ.

*ΣΚΟΥΡΤΟΥ Άφιξη: 12.15 μ.μ.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ. Δ. Σκουρτού, Δήμου Αστακού.

Σύντομη περιήγηση στο Bελανιδοδάσος Ξηρομέρου, συνάντηση με τους Δημάρχους Αλυζιας, Αστακού, Οινιάδων, Στράτου, Φυτειών, εκπροσώπους του Δασαρχείου, περιβαλλοντικούς φορείς και ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Βελανιδιάς «η Αμαδρυάδα» Σπύρο Φυσελιά, για το ζήτημα της προστασίας του δάσους.

Αναχώρηση: 13.00 μ.μ.

*ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ Αφιξη: 14.00 μ.μ.

Κέντρο «Νάκας» (Εθνική οδός Αμφιλοχίας-Άρτας)
Γεύμα και συνάντηση με τους Δημάρχους Αμφιλοχίας, Ανακτορίου, Μενιδίου, Κατούνας και των Δήμων Άρτας, Πρεβέζης, φορείς αλιέων και ενημέρωση από εκπρόσωπο του φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού για το ζήτημα της προστασίας του Αμβρακικού κόλπου .

Αναχώρηση: 15.30 μ .μ.

*ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Άφιξη: 16.30 μ.μ.

ΚΕΝΤΡΟ «Πιθάρι» (Δογρί)
Σύντομη περιήγηση σε τμήμα της λίμνης και συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τριχωνίδας Αναπτυξιακής ΑΕΚΑΙ της Διαδημοτικής συνεργασίας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Τριχωνίδας.

Αναχώρηση: 17.45 μ .μ.

*ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Άφιξη: 18.30 μ.μ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Συνάντηση και συζήτηση με Νομάρχη, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Τοπικούς φορείς και ΜΜΕ.

Αναχώρηση : 20.00 μ.μ.

Ερώτηση στη Βουλή για τον Πύργο της Αρχαίας Αλυζίας, από το βουλευτή Σπήλιο Λιβανό.

Για την εγκατάλειψη του Πύργου της Αρχαίας Αλυζίας, ο οποίος καταρρέει απευθύνει ερώτηση προς τον Yπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός. Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρεται ότι: «Το ανωτέρω μνημείο, που κατασκευάσθηκε περί το 600 π.χ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάρρευσής του». Αναλυτικά σημειώνει:
Θέμα: «Στατική ενίσχυση Πύργου Αρχαίας Αλυζίας»
Στο Δήμο Αλυζίας, στους πρόποδες τμήματος των Ακαρνανικών βουνών, πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Αγρινίου-Μύτικα, βρίσκεται το αρχαίο μνημείο, «ο Πύργος της Αρχαίας Αλυζίας». Οι κάτοικοι της περιοχής, όταν αναφέρονται στον Πύργο, μιλούν για τον δικό τους μικρό «Παρθενώνα», λόγω της πολύ μεγάλης, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας.
Τα τελευταία, όμως πέντε χρόνια, το ανωτέρω μνημείο, που κατασκευάσθηκε περί το 600 π.χ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάρρευσής του. Αιτία γι’ αυτό αποτελεί ένα σχίσμα σε πλάκα του βουνού, πολύ κοντά στον Πύργο. Ο κίνδυνος αποκόλλησης της πλάκας, η οποία κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή, είναι άμεσος. Επισημαίνεται δε, ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα απειληθεί μόνο η ακεραιότητα του Πύργου, αλλά και ανθρώπινες ζωές, οι οδηγοί και επιβάτες των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Για την διασφάλιση της στατικής επάρκειας του Πύργου απαιτείται άμεση παρέμβαση. Επιπλέον, είναι αναγκαία η στήριξη και θεμελίωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και συνοδές παρεμβάσεις για την ανάδειξη του μνημείου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς αυτό (π.χ. ο ηλεκτροφωτισμός του και η δημιουργία μονοπατιού).
Με δεδομένα τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Πότε θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη στατική επάρκεια του Πύργου και την ασφάλεια των πολιτών;
2. Εξετάζεται από το Υπουργείο το ενδεχόμενο υλοποίησης συνοδών παρεμβάσεων για την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του Πύργου;

Συνεστίαση και κοπή πίτας από το Σύλλογο Βονιτσάνων

Το Διοικητικό Συμβούλιο των εν Αθήναις Βονιτσάνων, πραγματοποίησε εκδήλωση συνεστίαση, όπου έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι, στη μουσική ταβέρνα «Πατιρντί», οδός Δαΐρπφελδ 5-είσοδος από Πατησίων 339, στα Άνω Πατήσια, με τη συμμετοχή μελών και φίλων. Την πίτα έκοψε ο Πρόεδρος Κώστας Τσαβαλάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή και ευτυχισμένη χρονιά σε όλους. Το μεσημέρι κύλησε ευχάριστα με φαγητό, ποτό, τραγούδι και χορό από τη ζωντανή ορχήστρα του κέντρου. Στην εκδήλωση, εκτός από το καλό φαΐ, περιλαμβάνονταν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.
Στην γιορτινή εκδήλωση παρέστησαν: ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς, η Βουλευτής Σοφία Γιαννακά, ο Βουλευτής Θάνος Μωραίτης, ο Π. βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Δημήτριος Στεργίου, η Γραμματέας Χριστίνα Βρακατσέλη και το μέλος του Κ. Συμβουλίου γιατρός Χρήστος Κλαδευτήρας. Να ευχηθούμε από καρδιάς και του χρόνου με υγεία.

«Έσπασε ο Ρίβιος…»

Μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις σημειώνονται το φετινό χειμώνα στη Χώρα μας με επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα. Η βροχή που έπεσε στο Χωριό μας την Κωνωπίνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, ήλθε σαν βάλσαμο ύστερα από μία περίοδο έντονης ξηρασίας που η συνέχειά της θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή μας, με κυριότερο την επάρκεια ύδρευσης των Χωριών μας.
«Μούλιασε ο τόπος!» κατά την τοπική μας διάλεκτο. Όλα τα βαρκά χωράφια γίνανε λίμνες. Οι λούτσες και τα πηγάδια ξεχείλισαν, στο οδικό δίκτυο παρουσιασθήκανε προβλήματα από τις κατολισθήσεις, αγροτικοί δρόμοι γίνανε ρέματα και οι πιο πολλές κεραμοσκεπές των σπιτιών που δεν είχαν «συρθεί» έβαλαν νερά. Μέχρι και οι πέτρες «βγάλανε νερό». Όμως απόδειξη του μεγέθους των φετινών βροχοπτώσεων είναι το προ-δεκαπενθημέρου «ξέσπασμα του Ρίβιου».
Όλοι οι συντοπίτες μας ξέρουν επακριβώς τι σηματοδοτεί η παραπάνω φράση. Όταν οι βροχές είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή μας, στον οικισμό Ρίβιο που βρίσκεται επί της Εθνικής οδού Αγρινίου-Αμφιλοχίας και πλησίον της Λίμνης Αμβρακίας, εδαφική περιοχή του Δ.Δ. Παπαδάτου του Δήμου Φυτειών, ξεσπάει η γη από τον υπερκορεσμό των υπογείων υδάτων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πεταλά (ίσως δε και του Βάλτου) με αποτέλεσμα να δημιουργείται κανάλι (μπουτοβάγια) χλιαρού νερού!, που χύνεται στο πέλαγος.
Οι συγχωριανοί μας και οι συντοπίτες μας κάνουν επίκληση του παραπάνω «φαινομένου», για να δώσουν έμφαση είτε στις πολλές βροχοπτώσεις όπως συμβαίνει τώρα: «Έσπασε ο Ρίβιος από τις πολλές βροχές» είτε και σε εποχές ανομβρίας-λειψυδρίας για την περιοχή μας, όπου το νερό της λίμνης υποχωρεί αισθητά και τότε το απόφθεγμα είναι: «Άμα δεν σπάσει ο Ρίβιος μην περιμένεις να χορτάσει νερό η γη και να γιομίσει το πέλαγος».
Πηγή: http://www.konopinaps.gr/
Πηγή ΦΩΤΟ: «Έσπασε ο Ρίβιος», papamitsos, WWW.PANORAMA.GR

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το νέο ανανεωμένο φύλλο της εφημερίδας «Φυτειώτικα Νέα».

Με πλούσια ύλη 14 σελίδων κυκλοφόρησε το νέο ανανεωμένο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας «Φυτειώτικα Νέα» με καινούργιες ενότητες και ανανεωμένη θεματολογία, που εκδίδει ο πολιτιστικός σύλλογος Φυτειωτών «Το λιγοβίτσι». Οι αλλαγές ξεκινούν με τις νέες στήλες όπως «Έχουμε και λέμε..», «Νεανικός Φυτειώτικος παλμός», «Παρουσίαση έργων εξωραϊσμού» κ.α. Η αλήθεια είναι ότι η εφημερίδα είναι πιο φρέσκια, δροσερή, ευκολοδιάβαστη, με πολλές φωτογραφίες και πιο πλούσια ύλη. Στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί αρ. 96, πέρα από τις ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, υπάρχουν τα ενδιαφέροντα θέματα: «Δημότες ή φίλους με οικονομική ευρωστία και πολιτιστική ευαισθησία έχουν ανάγκη οι Φυτείες», το έμβλημα του Δήμου Φυτειών, βιβλιοκριτική για το βιβλίο Ξηρομερίτικο γλωσσικό ιδίωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μπάμπη Κουβέλη, ιστορικά, συνέντευξη από το τοπικό συμβούλιο νέων, ο Ακαρνανικός, κ.α. Αν επιθυμείτε να γίνετε συνδρομητής, επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φυτειωτών Χρήστο Σαλτογιάννη, Αχαρνών 303, 10446 Αθήνα, τηλ: 6972072813 η στείλτε e-mail: fitiotikanea@yahoo.gr
Διαβάστε (και κατεβάστε) την εφημερίδα online: http://www.fities.org

Kυκλοφόρησε ο καινούργιος «Αετός»

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας «ο Αετός», η οποία εκδίδεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετινών Αθήνας «Ο Μπούμστος». Στη πρώτη σελίδα γράφει: «O Αετός λέει ξεκάθαρα όχι: Στη κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα στον Αστακό. Να μην γίνει τo λιμάνι του Αστακού ορμητήριο και πέρασμα όπλων και πυρομαχικών». Διαβάστε επίσης την παρουσίαση του βιβλίου «Αετός Ξηρομέρου, ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων» στην Αθήνα, τη λαμπερή Χοροεσπερίδα του Συλλόγου, τις ασφαλτοστρώσεις στα δρομάκια μέσα στο χωριό, το άσπρισμα των αγιογραφιών στην Αγία Αικατερίνη, τοπικά δρώμενα και γεγονότα κοινωνικού περιεχομένου και σχολιασμού. Καθώς ξεφυλλίζετε θα βρείτε πολλά κείμενα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Όποιος θέλει να ενημερώνεται μπορεί γίνει συνδρομητής με ένα τηλεφώνημα στον Πρόεδρο του Συλλόγου: Χρήστος Ντέμος, τηλ: 6973-209953.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΘΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΣΚΟΥΡΤΟΥ.


Τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα επισκεφθεί μετά από πρόταση του βουλευτή Σπήλιου Λιβανού, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος θα επισκεφθούν εκτός των άλλων (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αμφιλοχία, Παράβολα) και το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στις Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Σκουρτού.
Θα ακολουθήσει συνάντηση με το Σύλλογο Φίλων της Βελανιδιάς, ο οποίος θα καταθέσει πρόταση ένταξης του Βελανιδοδάσους Ξηρόμερου σε καθεστώς προστασίας. Το εν λόγω δάσος αποτελεί μοναδικό φυσικό απόθεμα, η περιβαλλοντική αξία του οποίου ξεπερνά τα όρια του νομού μας. Επειδή όμως την παρούσα στιγμή οι περιβαλλοντικές ισορροπίες στο Βελανιδόδασος βρίσκονται σε οριακό σημείο (ο σημαντικότερος κίνδυνος εξαφάνισης του δάσους οφείλεται στη λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, το οποίο διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα κοντινά αστικά κέντρα της περιοχής) και προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την σωτηρία του, θα πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ένταξη του δάσους σε καθεστώς προστασίας. Το Βελανιδόδασος του οποίου η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς αναφορές γι’ αυτό συναντάμε ακόμη και στα ομηρικά κείμενα, αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο περιβαλλοντικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, το οποίο δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαθεί.
Η συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Πιστικού «Ομήρου Οδύσσεια -Νέκυια, λ’ ραψωδία», στη Στοά του βιβλίου.

Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Πιστικού «Ομήρου Οδύσσεια-Νέκυια, λ’ ραψωδία», εκδόσεις Δωδώνη, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 7. 30 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα λόγου και τέχνης. Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, στην Αθήνα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γιώργης Γιατρομανωλάκης (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας), Νικόλαος Μπεζαντάκος (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Έρη Σταυροπούλου - Αλεξίου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών). Την εκδήλωση συντονίζει ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας και Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περιγραφή:
Εδώ έχουμε μια πρώτη καταγραφή των απόψεων των αρχαίων Ελλήνων: για τη μετά θάνατον ζωή (αθανασία ψυχής), για τον Παράδεισο και την Κόλαση (Ηρακλής από τη μια και το τρίδυμο των αιώνιων κολασμένων από την άλλη), για την κάθοδο στον 'Αδη (θάνατος) και τελικά για την ανάβαση (Ανάσταση) που είναι και τα κύρια, νομίζω, θέματα της αρχικής νέκυιας. Το αίμα, το οποίο συμβολικά πίνουν οι σκιές των νεκρών (που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μνήμη των ζωντανών αγαπημένων), για να ζωντανέψουν, να αναστηθούν, να γνωρίσουν τους δικούς τους, να κλάψουν μαζί τους, να πουν και ν' ακούσουν, συντηρούν παλιότερες αντιλήψεις και επιπλέον θυμίζουν μεταγενέστερα χριστιανικά δείπνα και μυστήρια
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Πιστικός γεννήθηκε στο Παναιτώλιο της Αιτωλοακαρνανίας, τον Φλεβάρη του 1948. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και ζει στον Πειραιά όπου δικηγορεί. Πρωτοδημοσίευσε μαθητής στο περιοδικό «Διαλεκτική» του Αγρινίου. Το 1991 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Ανάγνωση» και το 1992 την ποιητική σύνθεση «Ηλιοπαιδεία», που του χάρισε το Α' Βραβείο Ποίησης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Βραβείο Αρώνη). Το 1997 εξέδωσε την ποιητική σύνθεση «Η ενάτη σταυροφορία», έκδοση «Δωδώνη». Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας ποιήματα και δοκίμια. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες. Το 1996 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αποκριάτικο γλέντι από τους Παπαδαταίους στο Αγρίνιο.

Οι Παπαδαταίοι του Αγρινίου διοργανώνουν το αποκριάτικο γλέντι τους, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:30 στο κέντρο «Πιθάρι Studio» στο Αγρίνιο. Οι μάσκες, οι καρναβαλικές στολές και οι σερπατίνες θα έχουν την τιμητική τους στον αποκριάτικο χορό, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τη παράδοση του τόπου μας και θα γιορτάσουν με χορό, τραγούδι και ξεφάντωμα την Αποκριά. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 25 ευρώ και περιλαμβάνει φαγητό και απεριόριστο κρασί ή μπύρες ή αναψυκτικά.
Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ» ΔΗΜΟΥ ΦΥΤΕΙΩΝ

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται...
Η κατεύθυνση της λειτουργίας και των δράσεων-παρεμβάσεων κάθε δημοτικής αρχής, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των δεδομένων και παραμέτρων καθώς και της ιδεολογικής-πολιτικής-κοινωνικής θεώρησης των πραγμάτων, όσων απαρτίζουν το σώμα που αποφασίζει. Η μεγάλη δυσκολία στη διοίκηση και επί του προκειμένου, στη διοίκηση του Δήμου Φυτειών, απ’ ότι παρουσιάστηκε μέχρι τα σήμερα, δεν βρίσκεται στο αποφασίζειν. Δόξα τω Θεό, οι αποφάσεις αρκετές. Και με περισσό «θάρρος»... Η δυσκολία και ίσως το πρόβλημα βρίσκεται στο ορθώς αποφασίζειν. Πότε αποφασίζουμε ορθά; Διδάσκουν κάποιοι ότι, τις περισσότερες πιθανότητες για να είναι μια απόφαση ορθή, τις συγκεντρώνει αυτή, της οποίας προηγήθηκε η συγκέντρωση των δεδομένων, η συζήτηση γύρω απ’ αυτά, η εκτίμηση και μετά ακολουθεί η απόφαση. Αυτά για τα απλά Θέματα που δεν θίγουν αξιακά συστήματα, ήθη και έθιμα και ακόμη δεν θίγουν οικονομικά τους δημότες. Τα φιλόδοξα σχέδια, «προγράμματα» και θέλω, μιας δημοτικής αρχής, έχουν δυο τρόπους υλοποίησης, σε ότι αφορά το οικονομικό πακέτο που απαιτείται. Ο ένας τρόπος είναι με το να αξιοποιηθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς που διαθέτουν κονδύλια για δράσεις δημοτικού επιπέδου και ο άλλος τρόπος είναι να αναλάβει από μόνη της η δημοτική αρχή το κόστος, δηλαδή σι ίδιοι οι δημότες. Αν ένας δήμος έχει οικονομικά ανεξάρτητους δημότες, τότε ο δήμος δημιουργεί σύγχρονες υποδομές, προσέχει την αισθητική κάθε παρέμβασης και ανεβάζει το επίπεδο ποιότητας ζωής των δημοτών χρόνο με το χρόνο, επιβαρύνοντας τους δημότες τους που δεν έχουν πρόβλημα. Αν σε ένα δήμο τα οικονομικά των δημοτών δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση τότε το πνεύμα της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι διαφορετικό. Ίσως πολύ πιο διαφορετικό.
Είναι πάρα πολύ εύκολο να επιβαρύνεις τους πολίτες για να κάνεις έργα. Αυτό μπορούν να το κάνουν όλοι, ανεξαιρέτως...
Πρέπει όμως η κάθε μορφή εξουσίας, εξαιρουμένων των εξουσιαστικών μορφών, να λαμβάνει υπ’ όψιν της και τα οικονομικά των δημοτών της. Δεν ξέρουμε αν η τωρινή δημοτική αρχή προβληματίζεται γύρω απ’ αυτά τα πράγματα αλλά η συμπεριφορά της, η πρακτική της μας δείχνει ότι δεν την απασχολούν αυτοί oι προβληματισμοί, έστω. Διαφορετικά θα ήταν, το λιγότερο, πιο φειδωλοί στις αυξήσεις της τάξεως του 100% και απανωτά του 70%, επιβαρύνοντας τους δημότες, κάνοντας χρήση της ευχέρειας που δίνουν νόμοι και διατάξεις νόμων στη δημοτική αρχή για επιβολή αυξήσεων. Το ερώτημα είναι το εξής: Η επίκληση και χρήση των νόμων γίνεται υπέρ ποιών; Των δημοτών; Ημών των ιδίων ή της υστεροφημίας; Κοντολογίς, δηλώνουμε στους δημότες και δημότισσες του Δήμου Φυτειών, την πλήρη αντίθεση μας στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την αύξηση που επέβαλε στους δημότες:
α. στο τέλος ακίνητης περιουσίας στο ανώτατο επιτρεπτό όριο
β. στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (στη διετία 2008-2009 σε ποσοστό 166%).
γ. στην ύδρευση αύξηση 100% στα πάγια τέλη και 67% στο κυβικό για το2009.
Δεσμευόμαστε ως δημοτική παράταξη ότι Θα αναζητήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο τροποποίησης τους και φυσικά προς όφελος των δημοτών. Προτρέπουμε τη δημοτική αρχή για δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση της αναζήτησης χρηματοδοτήσεων στους φορείς του κράτους και της ευρωπαϊκής ένωσης και επειδή οι καιροί, σε ότι αφορά τα οικονομικά είναι δύσκολοι και γίνονται δυσκολότεροι για όλους, να περιορίσει τις «περιττές» και αλόγιστες δαπάνες...
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΟΤΗΤΑ» ΔΗΜΟΥ ΦΥΤΕΙΩΝ
Π. Γαζέτας
Πηγή: http://www.anaitolika.gr

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ( Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) για την έλευση της Νέας Χρονιάς θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΑΝ.ΣΥ. Πατησίων 5, (4ος όροφος)Πλατεία Ομόνοιας, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:00 – 20:30.
Η παρουσία σας θα είναι τιμή μας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Με τιμή
Για το Κεντρικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δημήτρης Στεργίου
Η Γεν. Γραμματέας Χριστίνα Βρακατσέλη

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, εξήγγειλε την αναβάθμιση του Περιφερειακού ιατρείου Κατούνας, σε πολυδύναμο Κέντρο Υγείας.


Τη Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, ο Yφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς εξήγγειλε από το βήμα, στη κοπή πίτας του Συλλόγου Κωνωπινιωτών, την αναβάθμιση του Περιφερειακού ιατρείου Κατούνας, σε πολυδύναμο Κέντρο Υγείας.
Όπως είπε ο Yφυπουργός Yγείας, το αίτημα των κατοίκων του Δήμου Μεδεώνος για την αναγκαιότητα και την αναβάθμιση του ιατρείου Κατούνας σε Κέντρο Υγείας, θα γίνει σε λίγο καιρό πραγματικότητα και θα στελεχωθεί πλήρως με ιατρικό και άλλο προσωπικό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.
Επίσης ο Yφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που εστιάζεται στην κτιριακή υποδομή, επειδή το κτίριο είναι μικρό, τα γραφεία είναι λίγα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες και τόνισε ότι είναι σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Γιάννη Σεραφή για την αναζήτηση νέας κτιριακής εγκατάστασης. Η εξαγγελία του Σαλμά έφερε ικανοποίηση σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Μεδεώνος καθώς μετά από προσπάθειες αρκετών ετών, δίνεται λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολούσε την ευρύτερη περιοχή.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Σύλλογος Κωνωπίνας: Kοπή πίτας με ευχές για μια δημιουργική χρονιά.



Μέσα σε μία ιδιαίτερα κεφάτη και εορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου ATHENS IMPERIAL, στη Πλατεία Καραϊσκάκη, η καθιερωμένη κοπή της πατροπαράδοτης Βασιλόπιτας από το Σύλλογο Κωνωπινιωτών «Οι Δώδεκα Απόαστολοι».
Οι συγχωριανοί, τα μέλη του συλλόγου και οι φίλοι, αντάλλαξαν ευχές για το νέο χρόνο και βρήκαν την ευκαιρία για χαλαρή κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα γλυκίσματα και τον ζεστό καφέ. Η συμμετοχή των Κωνωπινιωτών ήταν πρωτοφανής, σε µία εντυπωσιακή και κατάµεστη από κόσµο αίθουσα του Ξενοδοχείου και οι εντυπώσεις κατά γενική ομολογία, ήταν άριστες.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Χολής, ο οποίος απηύθυνε ευχές για υγεία και ευτυχία για το 2009 και ακολούθησε η κοπή της πίτας. Αμέσως μετά χαιρέτησε την εκδήλωση ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς, ο οποίος εξήγγειλε την αναβάθμιση του Περιφερειακού ιατρείου Κατούνας σε Κέντρο Υγείας και την πλήρη στελέχωση του. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τη Βουλευτή Σοφία Γιαννακά, το Π. βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη και το Π. βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οποίοι ευχήθηκαν υγεία και εξήραν το μεγάλο και πετυχημένο έργο του δημιουργικού συλλόγου.
Το φλουρί της πίτας, που αντιστοιχούσε σε ένα χρυσό Κωνσταντινάτο, έπεσε στο Πρόεδρο του Συλλόγου Αγραμπέλου, Γιώργο Τσέλιο.
Αμέσως μετά τη κοπή της πίτας ακολούθησε σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση του Δ.Σ. η Τακτική Γενική συνέλευση του Συλλόγου και αφού διαπιστώθηκε απαρτία ξεκίνησαν οι εργασίες. Το λόγο πήρε αμέσως ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Νίκος Ράππος ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ. και έδωσε το λόγο στον πρόεδρο, Θεόδωρο Χολή, ο οποίος έκανε απολογισμό για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. στη συνέχεια ο ταμίας Κώστας Γεροχρήστος διάβασε τον οικονομικό απολογισμό και ακολούθησε εκλογική διαδικασία.
Στην παρέα τους βρέθηκαν: ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς, η Βουλευτής Σοφία Γιαννακά, ο Π. βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Π. βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, o Αντιδήμαρχος Μεδεώνος Λάμπρος Ράπτης, ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Δημήτριος Στεργίου και το μέλος του Κ. Συμβουλίου γιατρός Χρήστος Κλαδευτήρας, ο επίτιμος πρόεδρος της βελανιδιάς Χρήστος Γαζέτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Γιώργος Τσέλιος, ο συγγραφέας Μπάμπης Τσελεπής, ο εκδότης της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανική» Χρυσόστομος Πατούλας, ο εκδότης της εφημερίδας «Κατούνα» Βαγγέλης Κουτιβής , κ.α.

H ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ.

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ.
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) με αφορμή τον αποκλεισμό της προοπτικής δημιουργίας μονάδας με καύση λιθάνθρακα, στο Πλατυγιάλι του Αστακού, θεωρεί θετική την εξέλιξη και πιστεύει ότι είναι μια μεγάλη νίκη όλων Ξηρομεριτών που με τις αντιδράσεις τους απέτρεψαν τη δημιουργία εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα στο τόπο μας. Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή με διαμαρτυρίες, ημερίδες, επιστολές, δημοσιεύματα, τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του λιθάνθρακα, για το δικαίωμα στη ζωή σε ένα καθαρό και ασφαλές, φυσικό περιβάλλον. Η Ομοσπονδία χαιρετίζει όλους τους αγωνιστές κατοίκους του Αστακού αλλά και τους Ξηρομερίτες της ευρύτερης περιοχής που αρνήθηκαν να συναινέσουν στο σχεδιαζόμενο έγκλημα, παρά το ότι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, κατόρθωσαν σε δύσκολες συνθήκες, να αντιτάξουν ένα ισχυρό όχι ενάντια στα σχέδια της εταιρείας Εdison.
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου είναι και θα είναι πάντα με καθαρό λόγο, συμπαραταγμένη με όλους τους Ξηρομερίτες για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων. Οι καθολικές αντιδράσεις φορέων και πολιτών κατά του λιθάνθρακα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναδίπλωση των κυβερνητικών χειρισμών, αλλά η επαγρύπνηση είναι αναγκαία, για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του Αστακού και της Αιτωλοακαρνανίας, από τυχόν νέες απόπειρες παρόμοιου χαρακτήρα.
Από το καλό αποτέλεσμα του Συλλογικού αγώνα ας προβληματιστούμε όλοι.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας είναι πολλά και μεγάλα, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα του λιθάνθρακα, πρέπει να το κάνουμε και για τα άλλα προβλήματα. Σαφήνεια στους στόχους επιμονή στον αγώνα, συστράτευση όλων των δυνάμεων. Είναι βέβαιο ότι αν και στα άλλα προβλήματα κυριαρχήσει αυτή η λογική μόνο καλύτερες μέρες περιμένει το Ξηρόμερο και την Αιτωλοακαρνανία.
Αγαπητοί πατριώτες είναι πάρα πολλά αυτά που μας ενώνουν και ελάχιστα αυτά που μας χωρίζουν.
Πηγή:(Δελτίο τύπου της Ο.Π.ΣΥ.Ξ)

Απάντηση στο Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών ενάντια στη λιθανθρακική μονάδα στον Αστακό, από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

H Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποτραπεί η κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα στον Αστακό. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ξηρομέρου από την πρώτη στιγμή αντέδρασε έντονα με διαμαρτυρίες, ημερίδες, επιστολές, δημοσιεύματα και τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του λιθάνθρακα, για το δικαίωμα στη ζωή σε ένα καθαρό και ασφαλές, φυσικό περιβάλλον. Σε ότι αφορά το Ψήφισμα ενάντια στην λιθανθρακική μονάδα που εκδόθηκε αμέσως μετά την επιτυχημένη ημερίδα της Ο.Π.ΣΥ.Ξ στο Αγρίνιο (14/12/2008) και το οποίο απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, λάβανε και δημοσιεύουμε την απάντηση από το από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας):
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Δ/νση Βιομ/κης Χωροθεσίας και Περ/ντος, Τμήμα Α΄, Ταχ. Δ/νση Μεσογείων 119.
Αθήνα 26.1.2009, Αρ. Πρωτ.: Φ/Α.5/29/3665/28
ΠΡΟΣ:
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
(ΟΠΣΥΞ)
Πατησίων 5, 10431, Αθήνα.

Θέμα: Ψήφισμα Ο.Π.ΣΥ.Ξ. σχετικά με τη λειτουργία λιθανθρακικής μονάδας στην ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.
ΣΧΕΤ.: Το με αριθ. Πρωτ. 91 ψήφισμά σας.
Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, σας ενημερώνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, τα εξής:
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 133032/5.9.2003 Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα έργα της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας και την υπ’ αριθ. Οικ. 125813/30.1.2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση που την τροποποιεί, δεν προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού.
Στην παρούσα φάση έχει υποβληθεί αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανανέωση – τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα έργα της ΝΑΒΙΠΕ. Ωστόσο μέχρι στιγμής δε έχει εκδοθεί ΚΥΑ ανανέωσης-τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων.
Σε περίπτωση που εκδοθεί ΚΥΑ τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων που να επιτρέπει την εγκατάσταση ανάλογης μονάδας, για τη λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτηθεί έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς και απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη συγκεκριμένη μονάδα. Για την έκδοση της παραπάνω Ε.Π.Ο. απαιτείται επίσης και η έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια του οποίου μπορούν να προβάλουν τις θέσεις και τις απόψεις τους οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Μ. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Δημοπράτηση του έργου Άκτιο- Αμβρακία

Στα μέσα Ιουλίου η έναρξη των εργασιών, λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέσα στο 2009 οι συνδέσεις Ακτίου-Λευκάδας και Αστακού-Πλατυγιαλιού με Ιόνια.
Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά διακηρύχθηκε η δημοπράτηση της κατασκευής σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ μήκους 48,50 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 338,2 εκατομμυρίων ευρώ (κόστος κατασκευής, απαλλοτριώσεις). Ο οδικός άξονας ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο New Jersey. Η κατάθεση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου. Στα μέσα Ιουλίου υπολογίζεται να γίνει η έναρξη των εργασιών με χρόνο κατασκευής 3 χρόνια. Δηλαδή η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στο μέσον του 2012. Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη δυτική Ελλάδα αφού είναι κάθετος άξονας στην υπό κατασκευή Ιόνια Οδό την οποία και θα συνδέσει με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου, αξιοποιώντας πλήρως το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου είναι τα ακόλουθα:
Επτά (7) ανισόπεδοι κόμβοι, Είκοσι έξι (26) κάτω διαβάσεις, Τέσσερις (4) άνω διαβάσεις, Τρεις (3) κοιλαδογέφυρες ( 134, 212 και 202 μέτρα), Επτά (7) γέφυρες ρεμάτων ( από 35 έως 90 μέτρα). Ειδικότερα για την δυτική Ελλάδα όπως ήδη έχει εξαγγείλει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και άλλα οδικά έργα, τα οποία θα δημοπρατηθούν εντός του 2009, όπως: -Η σύνδεση της πόλης της Λευκάδας με τον δημοπρατούμενο άξονα, η σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στην περιοχή της Φιλιππιάδας και
- Η σύνδεση των λιμανιών του Πλατυγιαλίου και του Αστακού με την Ιόνια Οδό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ-ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ ΑΡΗ ΜΠΙΤΣΩΡΗ



Στις 30 του Γενάρη, στου Βιβλίου τη Στοά
οργανώσατε για μένα μια ποιητική βραδιά.
Ήταν προς το πρόσωπό μου η υπέρτατη τιμή,
φίλοι και συμπατριώτες, σας ευχαριστώ πολύ.

Τη Βελανιδιά πρωτίστως που τραβούσε το κουπί
την ΟΠΣΥΞ, τους Λογοτέχνες και την Πολιτιστική
-την Αιτωλική Εταιρία-, κάθε παρουσιαστή
και το ρήτορα σε ρόλο γλαφυρού συντονιστή.

Μα και τους εννιά Συλλόγους απ’ τα γύρω τα χωριά
κι όσοι μίλησαν για μένα έστω κι υπερβολικά.
Το συγκρότημα που ήρθε, το συνθέτη ειδικά,
τις κυρίες που φροντίσαν για ’ξορέξια και γλυκά.

Κι όλους όσοι παρατήσαν της ρουτίνας τους ρυθμούς
και προσήλθαν για ν’ ακούσουν λίγους στίχους ταπεινούς.
Ένιωσα του Ξηρομέρου την αγκάλη τη ζεστή,
η θερμή σας η αγάπη πώς μπορεί να ξεχαστεί;
4-2-2009
Άρης Μπιτσώρης

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδα «Αγραμπελιώτικα νέα»

Κυκλοφόρησε το 12 φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδας «Αγραμπελιώτικα νέα», με πλούσια ύλη για τα προβλήματα στο χωριό τους, τις θέσεις και τη δράση του Συλλόγου. Στο 8 σέλιδο φύλλο, που διανέμεται σε συνδρομητές, οι αναγνώστες θα διαβάσουν για τον αγώνα για το περιβάλλον, την απαράδεκτη κατάσταση στο βελανιδοδάσος από τους λαθροϋλοτόμους, τη γιορτή των Αγίων Ταξιαρχών, το πανηγύρι, τη καταπηκτική βραδιά του χορού, την ιστορία του βλάχικου χωριού Κουτσούφλιανη, τα νέα πειράγματα στα σχόλια, τα Χριστούγεννα της Μαρίας Μπαμπάνη, την ιστορία του νερού, καθώς και νέα από όλους τους συλλόγους.
Όσοι επιθυμούν να γίνουν συνδρομητές και να παίρνουν την εφημερίδα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο Γιώργο Τσέλιο, τηλ: 210-9568322, 6973/661013.
Επίσης πολλά κείμενα μπορείτε να τα διαβάσετε και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: http://agrampelonews.blogspot.com/ Εφημερίδα «Αγραμπελιώτικα νέα » η φωνή του Χωριού Αγράμπελο και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Να μην λείψει από κανένα Αγραμπελιώτικο σπίτι.

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Εν Μπαμπίνη»

Κυκλοφόρησε το τεύχος 31 της εφημερίδας «Εν Μπαμπίνη». Ανάμεσα στα άλλα μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες δραστηριότητες του Συλλόγου, τις «διαδρομές» του Αποστόλη Κομπλίτση, το αφιέρωμα στη χοροεσπερίδα, το αφιέρωμα στον Άρη Μπιτσώρη, την επιστολή απάντηση για τις αρχαίες φοιτίες που θα συζητηθεί, άρθρα (oδοιπορικό στο ΕΑΜ Μπαμπίνης, του Αλέξανδρου Κυριαζή), τα «εν Μπαμπίνη» γινόμενα, την έκδοση του βιβλίου Μπαμπίνη. Γραφτείτε συνδρομητές για να γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την Μπαμπίνη, επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο Σπύρο Μπενέκο, τηλ: 2103471506. Μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να διαβάζετε και ηλεκτρονικά όλα τα τεύχη της εφημερίδας σε αρχεία pdf στο site: http://www.xiromero.gr