Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

H ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ-ΠΟΙΗΤΗ ΑΡΗ ΜΠΙΤΣΩΡΗ

Από τη στοά του βιβλίου θα περάσει η παραδοσιακή μουσικός, τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ για να διαβάσει αγαπημένους στίχους, που θα μας εισάγουν στον ποιητικό κόσμο του Γυμνασιάρχη-Ποιητή Άρη Μπιτσώρη. Τη βραδιά συνοδεύει μουσικά ο Βασίλης Παπαδογιώργος και η ορχήστρα του. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά και στο έργο του Άρη Μπιτσώρη από τους εκπαιδευτικούς Αλέκο Παλιούρα, Δημήτρη Μίγγα, τον Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντό Παναγιώτη και τον συγγραφέα Τσελεπή Μπάμπη.
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 6.30 μ.μ.
στη Στοά του βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα (Αίθουσα Λόγου & Τέχνης). Ώρα έναρξης: 6.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία , Σύλλογος φίλων Βελανιδιάς, Ομοσπονδία Ξηρομεριτών Ο.Π.ΣΥ.Ξ , Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών
Με την υποστήριξη

των Πολιτιστικών Συλλόγων: Αγραμπέλου, Αετού, Κανδήλας,
Κατούνας, Κωνωπίνας, Μπαμπίνης, Παπαδάτου, Προδρόμου και Φυτειών

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ ΑΡΗ ΜΠΙΤΣΩΡΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΠΙΤΣΩΡΗ


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ

Πρόσκληση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης» σας προσκαλεί στην ετήσια χοροεσπερίδα, που θα γίνει την 1 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 12 το μεσημέρι. Στην αίθουσα δεξιώσεων στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ, στην οδό Αγίου Δημητρίου 17 και Ηροδότου 3 (100 μέτρα από το Μετρό Δάφνης) με πλούσιο μενού και εκλεκτή ορχήστρα περιμένουμε για να κόψουμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε.
Φιλικά
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

O ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ


Η ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΑΙΩΝ

Ο Σύλλογος Παπαδαταίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009, διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του στο κέντρο «ΒΑΛΚΑΝΙΑ» οδός Ι. Μέρλα 11-13, Πλ. Αγίων Αναργύρων . Τηλ. 210 2626015, 210 2639350. Ώρα προσέλευσης 9.30 μ.μ.
Το Δ. Σ. καλεί τους συγχωριανούς και φίλους να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση του Συλλόγου και να περάσουμε μια όμορφη βραδιά με Λαϊκά – Δημοτικά και Νησιώτικα τραγούδια. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου: Δημήτρης Στεργίου 210 2625406, 6972660909, Βαγγέλης Αλεξανδρής 210 9323669 , 6932559675, Σωτηρίου Παναγιώτης 210 2625742, 6974377923, Νικόλαος Κόκκιος 210 5760581, 6974084061, Αλέξης Κατσιγιάννης 6974643724 και Γεώργιος Χαραλάμπους 210 6141349, 6944946873.
Σας περιμένουμε όλους..

Επερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Σοφία Γιαννακά, με θέμα: "Οι Αμπελοκαλλιέργειες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην αγροτική οικονομία του Δήμου Φυτειών"

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής του Νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Χατζηγάκη, με θέμα την αναγκαία πλέον αλλαγή των προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου. Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Δ. Φυτειών για αντικατάσταση των σημερινών καλλιεργειών με καλλιέργεια αμπελιών, η βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων στην ερώτησή της προς τον Υπουργό: «Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πληγεί απανωτά με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν ούτε καν τα προς το ζην. Η πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2007 που κατέκαψε 30.000 στρέμματα στο Δ. Φυτειών, αλλά και η αποκαρδιωτικές εξελίξεις στις επιδοτήσεις της καπνοκαλλιέργειας για τα επόμενα έτη, έχουν οδηγήσει τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής στην αναζήτηση λύσεων για την επαγγελματική τους επιβίωση στο μέλλον». Η καλλιέργεια αμπέλου είχε εγκαταληφθεί σταδιακά, λόγω της εντατικής καλλιέργειας καπνού. Ωστόσο σήμερα κρίνεται απαραίτητος ο επαναπροσανατολισμός των αγροτών της περιοχής προς την καλλιέργεια αμπελιών η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την καλλιέργειά τους, ενώ η πώληση του προϊόντος είναι εξασφαλισμένη, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και της υψηλής ζήτησης του κρασιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Τέλος η δυνατότητα συνύπαρξης της συγκεκριμένης καλλιέργειας με άλλες είναι απολύτως εφικτή. Επειδή αφενός η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 2007 έχουν οδηγήσει την περιοχή σε οικονομικό αδιέξοδο και αφετέρου η προσαρμοστικότητα των αγροτών στα νέα δεδομένα αλλά και η αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να επιβραβεύεται από την Πολιτεία, η βουλευτής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Προτίθεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Φυτειών και των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος τους;
2. Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο, υπό τη νέα ηγεσία, να κάνει –έστω και τώρα- την υπέρβαση και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις των αγροτών για κατ’ εξαίρεση χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων από το Εθνικό Απόθεμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα κακή οικονομική κατάσταση των αγροτών αλλά κυρίως το γεγονός ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όχι μόνο δικαιολογείται αλλά απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων, όταν αυτά λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία του πολίτη.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ) με μοναδική ειδικότητα Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, στο Δήμο Στράτου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας στο Υπουργείο Παιδείας, κατά τη συνεδρίαση Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009. Η πρόταση αυτή του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έρχεται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε στελεχιακό δυναμικό που παρατηρούνται στο Νομό μας, ο οποίος κατατάσσεται στην κορυφή της πυραμίδας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη του τομέα της κτηνοτροφίας. Η πρόταση τυγχάνει της απολύτου στήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στράτου, το οποίο για το σκοπό αυτό αποφάσισε τη διάθεση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ματσουκίου στο Υπουργείο Παιδείας. Αν η πρόταση εγκριθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, τότε θα πρόκειται για τη μοναδική στη χώρα Επαγγελματική Σχολή με αυτή την ειδικότητα, που θα υπόκειται στο Υπουργείο Παιδείας.
(Δελτίο τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας)

Φως στο τούνελ για την Παλιοβούνα

Υπερψηφίσθηκε την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, η πρόταση του Νομάρχη Θύμιου Σώκου για την κατασκευή σήραγγας (τούνελ) στη θέση Kλόκοβα (Παλιοβούνα) από την οποία θα διέλθει ο Δυτικός Άξονας αντί της λύσης που είχε επιλεγεί από τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ που προέβλεπε απλά επέκταση του υφιστάμενου δρόμου με τη μέθοδο της γεφυροποίησης.
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου συμμετείχαν ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ζήσιμος Καρβούνης, ο μελετητής του έργου κ. Μαυρομάτης και ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, ως εκπρόσωπος της παραχωρησιούχου εταιρίας κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος. Από τις τοποθετήσεις τους έγινε ξεκάθαρο ότι η επιλογή της λύσης του τούνελ στην περιοχή της Παλιοβούνας με τα σημερινά τεχνικά δεδομένα είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και πιο σωστή.
«Θέλουμε ένα έργο λειτουργικό, ασφαλές και άρτιο και κυρίως ένα έργο για το συμφέρον της περιοχής, επεσήμανε στην ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος και ζητάμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να γιατρέψει την αδυναμία της επιλογής που ακολούθησε. Η λύση του τούνελ είναι εφικτή και με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αυτό ακριβώς προτείνουμε. Έτσι ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο έργο το οποίο θα παραδοθεί χωρίς καμία επιβράδυνση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του».
(Δελτίο τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας)

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Είμαστε μακριά νυχτωμένοι... To Πλατυγιάλι είναι η διπλανή μας πόρτα!

Με αφορμή το τεραστίων διαστάσεων θέμα, που έχει εγερθεί ύστερα από την διαφαινόμενη προσπάθεια που καταβάλλεται, για δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι Αστακού και τις ποικίλες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το θέμα αυτό από την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς και Συλλόγους, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα που έτσι ή άλλως έχει από μόνο του το θέμα.
Το θέμα του Πλατυγιαλιού ΔΕΝ είναι χθεσινό ούτε και προχθεσινό είναι παλιό.
Όλα ξεκίνησαν όταν γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ιταλικής εταιρείας EDISON η οποία, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της παραγωγής ενέργειας, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να εισέλθει στα ενεργειακά πράγματα της χώρας μας. Προχώρησε μάλιστα σε σύμπραξη με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛ.ΠΕ), το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας συστήνοντας από κοινού Holding εταιρεία συμμετέχοντας ισόποσα με 50% έκαστος.
Βολιδοσκόπησαν και επέλεξαν ως περιοχή για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 KW με λιθάνθρακα το Πλατυγιάλι (περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας). Παράλληλα «καλοβλέπουν» και την μετατροπή της χρήσης του λιμανιού του Αστακού από εμπορικό ναυτιλιακό κέντρο, όπως είχε επιλεγεί, σε κέντρο εκφόρτωσης και διακίνησης των μηχανημάτων και των προϊόντων του εργοστασίου.Έτσι λοιπόν από κοινού EDISON & ΕΛ.ΠΕ, στις 31 Μαΐου 2007 υπέβαλαν αίτηση για έγκριση, στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) .
Το Ξεκίνημα του αγώνα
Με το άκουσμα της εξέλιξης αυτής οι φορείς και οι δημότες του Αστακού ξεσηκώθηκαν και πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με το αιτιολογικό ότι η επένδυση αυτή θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον καθώς η καύση του άνθρακα είναι ως γνωστόν ρυπογόνα και επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με τον αγώνα των κατοίκων του Αστακού συντάχτηκαν πλήθος φορέων του νομού, οικολογικές οργανώσεις, Σύλλογοι, κλπ.
Δυστυχώς, οι όποιες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί από τους παραπάνω, ήταν αποσπασματικές και δεν επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την αφύπνιση του κόσμου ώστε να αντιληφθεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει το τέρας του ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ (Βλέπε Καβάλα, Μαντούδι Ευβοίας, Αντίκυρα Βοιωτίας κα) και να προκληθεί σθεναρή αντίδραση στην διαφαινόμενη απειλή.
Τα χρονικά περιθώρια άρχισαν όλο να στενεύουν. Έφτασε σχεδόν ο κόμπος στο χτένι! Προσπάθησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους (συγκεντρώσεις, ψηφίσματα, καταγγελίες, ανακοινώσεις κα) αλλά “ηττήθηκαν” πριν καλά-καλά αρχίσει η μάχη, γιατί, “προδόθηκαν οι στρατιώτες από τον κακό τους εαυτό”.
Διάφοροι λόγοι που έχουν να κάνουν ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και δευτερευόντως με λανθασμένες ενέργειες τακτικής από τους εμπλεκόμενους φορείς ύψωσαν τείχος απροσπέλαστο… μέχρι στιγμής, που εμποδίζουν το ποτάμι της οργής των Ξηρομεριτών, να πνίξει τα σχέδια της EDISON.
Είμαστε ΞΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;
Με όλο τον απαιτούμενο σεβασμό που πρέπει κανείς να έχει στην εκλεγμένη Δημοτική Αρχή του Αστακού, πληθώρα ερωτηματικών γεννά η μέχρι τώρα στάση του κ. Δημάρχου, ο οποίος αντί να ηγείται, ως όφειλε, της πανστρατιάς κατά του λιθάνθρακα, να είναι αυτός το γκεσέμι που θα ακολουθήσει το κοπάδι, αναλώνεται σε πρακτικές αντιπαράθεσης – χωρίς λόγο – κυρίως με την Ο.Π.ΣΥ.Ξ αλλά και με τις διάφορες κινήσεις Πολιτών που ενδιαφέρονται για το αυτονόητο! Ενδιαφέρονται για τον τόπο τους.
Δημιούργησε εύλογο σκεπτικισμό η στάση του και η σθεναρή εναντίωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αστακού, κατά του αιτήματος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, για παραχώρηση αίθουσας του Δήμου για την προγραμματισθείσα για την 7η Δεκεμβρίου 2008 ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: με θέμα: «ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ - Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Αστακό, η οποία ακυρώθηκε… και τελικώς πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την επόμενη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου με μεγάλη επιτυχία, γιατί …. ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΩΡΟΣ Σ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ … για να στεγασθεί η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Άκουσον- Άκουσον !) να πραγματοποιήσει την εκδήλωση… και το πιο ανησυχητικό αν θέλετε… είναι ότι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ!
Δηλαδή κ.κ. του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΣΤΑΚΟY, είμαστε ΞΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ;
Αισθανθήκατε ασφαλείς, δυνατοί αλλά και ευχάριστα που εμποδίσατε την Ημερίδα στο Αστακό ;
Είναι δύσκολο να κατανοηθεί το λεκτικό επιχείρημα του κ. Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Δεν θα φέρω εγώ την EDISON στον Αστακό από την πίσω πόρτα »..
Δηλαδή κύριε Δήμαρχε; υπονοείτε ότι την EDISON θα την φέρει στο Αστακό η Ο.Π.ΣΥ.Ξ ή οι απαρτίζοντες την ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;
Κύριοι, το Πλατυγιάλι είναι εδαφική περιοχή του Αστακού, αλλά η υπόθεση Πλατυγιαλιού ΔΕΝ είναι υπόθεση ΜΟΝΟ των Αστακιωτών, είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι θα πάρουμε…. το μερίδιο που μας αναλογεί!
Είναι μακριά νυχτωμένοι εάν κάποιοι νομίζουν ότι, ο Αστακός πέφτει λίγο μακριά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, το Πλατυγιάλι είναι η διπλανή μας πόρτα!
Το διοξείδιο του άνθρακα ΔΕΝ μαντρώνεται ΟΥΤΕ και μπαίνει σε καλούπια.
Παράλληλη τοποθέτηση έκανε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ Γεώργιος Τσούκας αναφερόμενος στο θέμα ως εισηγητής της Ημερίδας της Ο.Π.ΣΥ.Ξ που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο λέγοντας: “Τα μολυσμένα αέρια δεν γνωρίζουν τα διοικητικά όρια του Στάϊκου. Πάνε παντού !!! ”
Ήρθε η ώρα για κοινό αγώνα, για κοινή δράση
Όμως, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προέκυψε –ως φαίνεται- και αντιπαράθεση μεταξύ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ που την απαρτίζουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι αλλά και φορείς του Αστακού που νοιάζονται για τον τόπο τους, με την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ που νοιάζεται για τον ίδιο λόγο, χωρίς να γίνονται κατανοητά τα αίτια, παρά τις όποιες ερμηνείες που ανεβάζουν στα μπλογκ του διαδικτύου διάφοροι «πρωταγωνιστές»!
Το βέβαιο είναι ότι, δεν βοηθά καθόλου στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού απεναντίας μάλιστα, ρίχνει νερό στο μύλο, αυτών, που επιθυμούν στα «μουλωχτά», να φέρουν τον λιθάνθρακα στην περιοχή μας.
Ήρθε η ώρα να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις και να συσπειρωθούμε όλοι για κοινό αγώνα, για κοινή δράση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε «γινάτια»!
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε – σ’ αυτούς τους λίγους - που συνειδητά τορπιλίζουν την κοινή προσπάθεια, να γίνονται τροχοπέδη στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα, στον αγώνα κατά της υποβάθμισης της ίδιας μας της ζωής.
Πλανώνται πλάνη οικτρά -αυτοί οι λίγοι- που στο όνομα των όποιων ανειλημμένων και ανόμων δεσμεύσεών των, έχουν δέσει πισθάγκωνα το συμφέρον του δύσμοιρου τόπου μας, μπροστά στα ιδιοτελή συμφέροντά των, εκβιάζοντας συνειδήσεις απλοϊκών ανθρώπων υπό την απειλή των υπό αίρεση θέσεων εργασίας, που τους έχουνε ήδη προσφέρει !
Πλανώνται πλάνη οικτρά – αυτοί οι λίγοι – που στο όνομα προσωπικών αντιπαραθέσεων και στρατηγικών έχουν καταστήσει το έρμο Πλατυγιάλι σε πεδίο μάχης, ξευτελίζοντας ολόκληρο το Ξηρόμερο και τους περήφανους ανθρώπους του...
Ξεχνούν όμως… ότι δεν θα είναι υπόλογοι και κατάπτυστοι μόνο στην κοινωνία, θα είναι υπόλογοι στα παιδιά και στα εγγόνια τους.
Δεν είναι δυνατόν, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην υπάρχει πανστρατιά και γενικός ξεσηκωμός, αλλά ο καθένας να διατηρεί το δικό του ασκέρι για να ρετουσάρει το προσωπικό του προφίλ!
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου «ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» με αίσθημα ευθύνης, διατρανώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του, στην προσπάθεια δημιουργίας μονάδας λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι Αστακού.
Εκφράζεται μέσα από τις πρωτοβουλίες της Ο.Π.ΣΥ.Ξ για το θέμα αυτό και στηρίζει τις όποιες δραστηριότητες κοινωνικών και περιβαντολλογικών φορέων της περιοχής ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική περιβαντολλογική καταστροφή του Ξηρομέρου.
Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ» αρ. φύλλου 54, σελ: 1,3.
Ηλεκτρονική διεύθυνση
: http://www.konopinaps.gr/

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΕΒΙΑ... ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑ.


Απόλυτα επιτυχημένη θεωρείται η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Οι προοπτικές καλλιέργειας του φυτού Στέβια και άλλων αρωματικών φυτών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Αγρίνιο) με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και συνδιοργανωτές το Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου, τη Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου, το ΕΘΙΑΓΕ, τον Καπνικό Σταθμό Αγρινίου, το ΓΕΩΤΕΕ, της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, Αστακού – Ξηρομέρου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.
Διακεκριμένοι εισηγητές μετέφεραν στο πολυπληθές ακροατήριο επιστημονική γνώση και εμπειρία για το φυτό Στέβια (πειράματα Στέβιας στην Ελλάδα και αποτελέσματα, οικονομική ανάλυση παραγωγής Στέβιας στην Ελλάδα κ.λ.π.).
«Πρέπει να επιχειρήσουμε την αρχή μιας καινούριας περιόδου με νέες καλλιέργειες και προϊόντα ώστε να σπάσουμε την κρούστα της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου στο νομό μας. Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης στην αγροτική οικονομία της περιοχής και της χώρας χρειαζόμαστε να αξιοποιήσουμε την εργασία μας, το παραγωγικό δυναμικό, να αξιοποιήσουμε τις περιουσίες μας. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν αλλά χρειαζόμαστε τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής αλυσίδας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στο εμπόριο που ξεκινάνε από την καλλιέργεια. Πρέπει να αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη του. Ως Νομαρχία προσπαθούμε να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Λέγοντας την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση και μετά πείθοντας εκείνους που μπορούν να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανέλαβε και θα αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί έχω εδραιωμένη την πίστη μου ότι στην Αιτωλοακαρνανία αξίζουμε και μπορούμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να κερδίσουμε πολλά με πρόγραμμα, μόχθο αλλά και ρίσκο».
Είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
(Δελτίου Τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας)

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ

Ο ανεμόμυλος αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο ταυτότητας των Φυτειών κι αυτό οφείλεται στην μοναδική τοποθεσία που βρίσκεται. Είναι πάνω απ' το οικιστικό τμήμα της κωμόπολης, στην υψηλότερη κορυφή του λόφου (υψόμετρο 375 m), πράγμα που τον κάνει να είναι ορατός από μεγάλες αποστάσεις της ευρύτερης περιοχής και να δεσπόζει σ' ένα απέραντο φυσικό περίγυρο. Η θέα προς και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι μοναδική και τώρα με τα θεριεμένα πεύκα τριγύρω του φαντάζει αγέρωχος και κραταιός ώστε να αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού.

AΝΑΓΚΕΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ: Το μνημείο είναι παρατημένο στη φθορά του χρόνου. Κι όμως σαν στοιχείο αγροτικής κληρονομιάς, μοναδικό στην περιοχή θα μπορούσε να αποκατασταθεί ως μουσειακή και αισθητική παρέμβαση στην περιοχή . Άλλωστε γειτνιάζει και με το υπάρχον περιαστικό πευκόφυτο Δασύλλιο των Φυτειών και το υπαίθριο θέατρο που χρησιμοποιούνται ήδη για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
(Μνημεία πολιτισμού Δήμου Φυτειών χρήζοντα βοήθεια)
Πηγή: http://www.fities.org/

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ (Κοιμητηριακός ναός Δ. Δ . Παπαδάτου)

Η εκκλησία της Παναγιάς Μαυρομάτας, σήμερα είναι κοιμητηριακός ναός του χωριού Παπαδάτου. Παλιότερα λειτουργούσε ως μοναστήρι. Η ίδρυση και το κτίσιμο του μοναστηριού σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση τοποθετείται χρονολογικά γύρω στα 1700. Από την μελέτη των τοιχογραφιών οι ειδικοί την τοποθετούν το 1750. Με την ανάπτυξη του χωριού Παπαδάτου δηλαδή μετά το 1830 χάνεται η μοναστηριακή ζωή και μένει μόνο η εκκλησία, ένα ερειπωμένο και μια στέρνα αδιάψευστοι μάρτυρες του μοναστηριακού παρελθόντος..
Το νεκροταφείο του χωριού ήταν μέχρι τότε στον περίβολο του ενοριακού ναού του Αγίου Νικολάου. Η μεταφορά των οστών στο νέο Νεκροταφείο ολοκληρώθηκε το 1932.
Περιγραφή του Ναού
Εξωτερικά φαίνεται ότι είναι ρυθμού Βασιλικής άνευ τρούλου και εσωτερικά παρουσιάζεται ως ρυθμός βυζαντινός με τρούλο .Το δάπεδο είναι δύο σκαλοπάτια κάτω απ' την επιφάνεια της γης και πλακόστρωτο. Η κύρια είσοδος είναι δυτικά και μια δεύτερη είσοδο από την νότια πλευρά. Οι διαστάσεις της είναι 13,75μ. επί 6,85 μέτρα. Τα εννέα (9) παράθυρά της είναι μεν μικρά, αλλά πολύ ικανά να δώσουν στον εσωτερικό της χώρο πλούσιο φωτισμό. Αξιοθαύμαστη είναι και η υπέροχη ακουστικότητα του εσωτερικού χώρου. Στο λιθόχτιστο τέμπλο, δύο τοξωτά ανοίγματα οδηγούν από τον κύριο Ναό στο Ιερό. Οι τοιχογραφίες της Παναγιάς Μαυρομάτας είναι έργο λαϊκών ζωγράφων. Γενικά οι λαϊκοί καλλιτέχνες προσπαθούν με την κίνηση των χεριών και την ελαφριά στροφή της Κεφαλής αριστερά ή Δεξιά να ζωντανέψουν τα πρόσωπα, πράγμα που δείχνει ότι είχαν καλό πρότυπο.. Στο ιερό εικονίζονται οι μορφές των Πλατυτέρας με το Χριστό, η Μετάδοση και η μετάληψη των Αποστόλων. Στην κόγχη του Ιερού εικονίζονται οι συλλειτουργούντες Ιεράρχες, ο Στέφανος, ο Μελχισεδέκ και η Άκρα Ταπείνωση, όπου διακρίνονται μισοσβησμένα τα ονόματα πολλών μοναχών και ιερομονάχων.
Στον κύριο ναό ο Παντοκράτορας ο οποίος περιβάλλεται από μορφές Αγγέλων, προφήτες και ευαγγελιστές, εποπτεύει με την επιβλητική του μορφή από εκεί ψηλά τα πάντα. Οι ζωγράφοι ακολούθησαν το καθιερωμένο εικονογραφικό μεταβυζαντινό πρόγραμμα τοποθετώντας τις Χριστολογικές σκηνές στα ανώτερα τμήματα των τοίχων και πιο χαμηλά τη ζώνη των ολόσωμων αγίων. Η πολυκαιρία, η υγρασία και η άγνοια έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις αγιογραφίες.
ΑΝΑΓΚΕΣ :Το μνημείο χρειάζεται επειγόντως μια πλήρη μελέτη συντήρησης και προστασίας, η σκεπή από πλάκες έχει αποσαθρωθεί επιταχύνοντας την φθορά του.
(Μνημεία πολιτισμού Δήμου Φυτειών χρήζοντα βοήθεια)
Πηγή: www.fities.org

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Πρόσκληση στην Κοπή Πίτας, από τον Σύλλογο Θυρείου

Ο Σύλλογος Θυρείου σας προσκαλεί στην κοπή πίτας που θα γίνει τη Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 10:00 το πρωί στο HOTEL ΗΝΙΟΧΟΣ, Βερανζέρου 36, Αθήνα.
Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.

Καλή Χρονιά!
Ευχαριστούμε
εκ του Δ.Σ.

Μπλόκαραν τη γέφυρα του Αχελώου, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

Αποκλεισμένη είναι από το πρωί του Σαββάτου (24/1/2009) η γέφυρα του Αχελώου, στο ύψος του Χωριού Στράτος, από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Κομμένη πλέον είναι και η δυτική Ελλάδα, καθώς οι αγρότες αφού πρώτα απέκλεισαν τον Αχελώο στη συνέχεια έστησαν μπλόκο και στη γέφυρα του Εύηνου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μάλιστα οι αγρότες που είναι στο μπλόκο του Αχελώου πέταξαν καφάσια με πορτοκάλια στο οδόστρωμα πάνω στη γέφυρα αφού εκατοντάδες παραγωγοί από το Αγρίνιο, το Παναιτώλιο, τα Καλύβια κ.α. βρίσκονται σε απόγνωση και καταγγέλλουν, ότι οι βιομηχανίες τους ζητούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, σε εξευτελιστικές τιμές.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ, AΠO TON ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ «ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ»

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα», σας προσκαλούμε στην ετήσια κοπή βασιλόπιτας και στη παιδική γιορτή με παράσταση κλόουν, που θα γίνει την στις 7/2/2009, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «ODEON HOTEL» Πειραιώς 42, τηλ. 210 -5233951 και 210-5239200. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου για το νέο έτος 2009.

Σας ευχόμαστε Καλή & Δημιουργική Χρονιά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του συνόλου των φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, για την συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας. Από σήμερα (Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009) έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει οποιοδήποτε ποσό, προκειμένου με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να αγορασθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό το οποίο θα μεταφερθεί στη Γάζα, από το Λιμάνι Πλατυγιάλι Αστακού μετά από πρόταση του Νομάρχη Θύμιου Σώκου. Το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι: Γάζες, ελαστικοί επίδεσμοι, σύριγγες, ουροκαθετήρες, ξυλοκαίνες, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος και μπεταντίν.
Ο λογαριασμός έχει ανοιχθεί στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 412/756890-85.
Κάθε φορέας ή ιδιώτης μπορεί να αγοράζει απ’ ευθείας ιατροφαρμακευτικό υλικό από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (στο Αγρίνιο). Τηλ. 2641039746 και 2641039747.
Ο τηλεοπτικός σταθμός «ΑΧΕΛΩΟΣ T.V» οργανώνει την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 στις 10:00 το βράδυ μεγάλο τηλεμαραθώνιο για τη συγκέντρωση χρημάτων με τα οποία θα αγορασθούν φάρμακα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ο καθοριστικός ρόλος, στην προβολή της πρωτοβουλίας ειρήνης και αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης του συνόλου του τοπικού τύπου (ημερήσιες, εβδομαδιαίες εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί κ.τ.λ.).

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΔΥΟ ΦΑΡΟΙ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΑΝ - ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑ

ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΑ

Την 24- 01-09 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Βασ. Χρησ. Κλαδευτήρα. Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω αυτές τις λίγες σκέψεις για να αναφερθώ στην ζωή του αλλά και στην ζωή του αδελφού του και πατέρα μου Γεωρ. Χρ. Κλαδευτήρα. Ανάγκη που πηγάζει τόσο από την εξ αίματος συγγενική σχέση μου μαζί τους, όσο και για να φέρω στην επιφάνεια την ζωή δύο ανθρώπων από την παλιά εμπορική τάξη του Αστακού της οποίας ο Βασ. Χρησ. Κλαδευτήρας ήταν ένας από τους τελευταίους.
Ο Βασ. Χρησ. Κλαδευτήρας ήταν το δεύτερο αγόρι του Χρ. Κλαδευτήρα και της Φωτεινής το γένος Διβάρη .
Γεννήθηκε στον Αστακό το 1931. Σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου βασίλευε η φτώχεια και η υπανάπτυξη. Την δεκαετία του 1930 άρχισε η εκχέρσωση του βαλτώδους κτήματος Λεσινίου. Η οικογένεια του Χρ. Κλαδευτήρα ήταν από τους πρώτους εκχερσωτές και έτσι άρχισε να αναπτύσσει γεωργική δραστηριότητα στο κτήμα Λεσινίου στην θέση Αγ. Ονούφριος. Πριν όμως αρχίσει να δίνει καρπούς ανάπτυξης και ευημερίας το κτήμα, ήρθε ο πόλεμος, η κατοχή, και ο εμφύλιος που θα πάνε πίσω πάλι την χώρα, την περιοχή, και την οικογένεια μας. Δύσκολη δεκαετία αυτή του 40-50 για όλους και γι’αυτούς.
Μετά την στρατιωτική του θητεία μαζί με τον μεγάλο αδελφό του Γιώργο, ο οποίος έχει ήδη αποστρατευτεί και ξεκινήσει την εμπορική δραστηριότητα, αρχίζουν την συνεργασία τους. Συνεργασία στον εμπορικό τομέα αλλά και στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Φρόντισαν με αγάπη την αποκατάσταση των τριών αδελφών τους. Έστησαν δε λιθαράκι -λιθαράκι την εμπορική τους επιχείρηση που κύρια γνωρίσματα της ήταν η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα, η εργατικότητα, η κοινωνική ευαισθησία και η εταιρική ευθύνη. Όλοι θυμούνται, από αυτούς που έζησαν εκείνα τα χρόνια, ότι οι παραπάνω λέξεις δεν ήταν μόνο λέξεις. Ήταν πράξεις καθημερινές, για τουλάχιστον τρεις (3) δεκαετίες.
Η φήμη και η δραστηριότητες τους δεν περιορίστηκαν μόνο στον Αστακό. Επεκτάθηκαν σε όλη την ενδοχώρα του κάτω Ξηρομέρου.
Παρά την ελάχιστη εγκύκλια παιδεία, η κοινωνική και εμπορική τους στάση δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από εμπόρους με υψηλότερη μόρφωση.
Όσοι τότε έζησαν θα τους θυμούνται να πωλούν σε εποχιακά εργαζόμενους γεωργούς & κτηνοτρόφους, με τέτοια πίστωση που να τους διευκολύνει.
Δάνειζαν δια λόγου, σε πολλούς που είχαν ανάγκη. Πολλοί γονείς προίκισαν τα παιδιά τους με τεράστιες διευκολύνσεις. Γενιές μαθητών από τα γύρω χωριά σπούδαζαν με τεφτέρι για να πάρουν από το μαγαζί, βερεσέ όλα τα χρειαζούμενα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ζήσαμε κοντά τους και εμείς και τα παιδιά, Αριστείδης – Θόδωρος – Χρήστος – Φωτεινή και εγώ, όπως και οι δύο σύντροφοί τους και μητέρες μας, η Μαριάνθη και η Ζωή.
Αξίζει εδώ να γίνει μνεία εν ζωή στις μητέρες μας για την στάση τους και την προσφορά τους. Στάση και προσφορά διπλή. Προσφορά στο σπίτι σαν μητέρες, νοικοκυρές και σύζυγοι, αλλά και προσφορά στις εμπορικές δραστηριότητες των μαγαζιών.
Είναι για μας που ζήσαμε κοντά τους, δύο άλλα σύμβολα.
Θα σταθώ όμως σ’αυτό που εμείς, σαν παιδιά, εισπράξαμε από αυτή την περίοδο. Ήταν για μας το παράθυρο από το οποίο αρχίσαμε να έχουμε πρόσβαση στον κόσμο. Η ίδια η ζωή κάθε μέρα ξεδιπλωνόταν μπροστά μας. Ρουφούσαμε την κάθε ώρα, την κάθε στιγμή.
Την στιγμή της πώλησης εκεί που το προϊόν πρέπει να συνδεθεί με τον πελάτη. Τα χρήματα ήταν λιγοστά. Δεν περίσσευαν.
Το προϊόν της αγοράς για τον πελάτη έπρεπε να είναι το ιδανικό. Ιδανικό στην χρήση, στην αντοχή, στην οικονομία, στον τρόπο πληρωμής. Στοιχεία που με εμπειρικό τρόπο τα δύο αδέλφια προσέγγισαν. Τα πέρασαν στους πατριώτες – πελάτες τους με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι που σε λίγα χρόνια η εμπιστοσύνη που τους έδειχνε ο κόσμος, ήταν τυφλή : Για την ποιότητα, την τιμή και τα περιθώρια διακανονισμού, αν υπήρχαν.
Η διαδικασία των προμηθειών και η σχέση τους με τους προμηθευτές είχε και αυτή την δική της καταγραφή στην μνήμη μας.
Η εξεύρεση του προμηθευτή. Η αξία και η ποιότητα τους. Η διαπραγμάτευση των τιμών, οι χρόνοι παράδοσης και οι τρόποι πληρωμής.
Στοιχεία, που το κάθε ένα αξιολογούνται χωρίς, επαναλαμβάνω να υπάρχει στοιχειώδης εμπορική εγκύκλιος παιδεία. Η οικονομική άνοδος των οικογενειών τους, τους επέτρεπε να αγοράσουν 2 αρχοντικά (Παπούλια – Καρούσου) στο κέντρο του Αστακού. Συνδύασαν έτσι σπίτι και κατάστημα σε ένα ενιαίο οίκημα. Σ’ αυτά τα σπίτια με τα ψηλά ταβάνια και τα μεγάλα παράθυρα μεγαλώσαμε και εμείς τα παιδιά. Από αυτά τα χρόνια κρατήσαμε την εργατικότητα και την τιμιότητα σαν δύο στοιχεία τα οποία διαπερνούν από άκρον εις άκρον τις οικογενειακές δραστηριότητες και ακουμπούν όλες τις ηλικίες, κατ’ αναλογίαν , βέβαια.
Όλα τα πράγματα στην ζωή όμως έχουν ακμή και παρακμή. Έτσι στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια μιας εποχής που αλλάζει. Ο Αστακός από μια «κλεισμένη» και απομονωμένη κωμόπολη άρχισε να έχει πιο εύκολα πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, η ευκολότερη μετακίνηση ανθρώπων και η άνετη διακίνηση των αγαθών, άρχισε να σπάει την κλειστή αγορά του Αστακού.
Πολύ νωρίς, αρκετά νέος, ο πατέρας μου, Γεωρ. Χ. Κλαδευτήρας,
έκλεισε τον κύκλο της ζωής του, πριν δει εμένα γιατρό και τα άλλα του παιδιά, Άρη και Θόδωρο, να μεγαλώνουν, πριν μπορέσει και ο ίδιος να ξεκουραστεί μετά από δεκαετίες δουλειάς. Μόλις 56 χρονών πήγε από την δουλειά και την δημιουργία, στην αιώνια ανάπαυση και σιωπή του θανάτου.
Το μισό των εμπορικών δραστηριοτήτων που αφορούσε τον πατέρα μου έκλεισε. Το υπόλοιπο, που είχε σχέση με τον Βασιλ. Χ. Κλαδευτήρα συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατό του. Η συνεχής φθίνουσα πορεία των εμπορικών δραστηριοτήτων του Αστακού έμελλε να σημαδέψουν τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ήταν για εκείνον μια ιδιαιτέρως επώδυνη πορεία. Μόνος πια, χωρίς την συμπόρευση του αγαπημένου του αδελφού και με τις δουλειές σε συνεχή ύφεση έζησε αυτά τα χρόνια με αξιοπρέπεια. Οι αλλαγές που συντελούνταν στον Αστακό, χαράκωναν και τον ίδιο. Η παλιά εμπορική τάξη της κωμόπολης βρίσκονταν πια στην δύση της. Οι αξίες που τη χαρακτήριζαν , φερεγγυότητα , εργατικότητα, εμπορική ευθύνη, συλλογικότητα, συνεχώς υποχωρούσαν. Νέοι άνθρωποι έκαναν την εμφάνιση τους στον Αστακό, και μαζί με αυτούς νέες αξίες εμφανίστηκαν. Οι καιροί αλλάζουν. Πλέον κυριαρχούν η ανταγωνιστικότητα, ο εύκολος πλουτισμός, η θυσία των πάντων στο βωμό του κέρδους. Ο πελάτης πλέον, δεν είναι ο φίλος, ο πατριώτης, αλλά η ανώνυμη μονάδα με σκοπό το κέρδος. Ο τρόπος των πωλήσεων άλλαξε και ο τρόπος επιλογής των προμηθευτών επίσης.
Έτσι με πλήρη συναίσθηση ο Βασ. Χρησ. Κλαδευτήρας στις αλλαγές που συντελούνταν, αλλά και με έκδηλη την βιολογική αδυναμία του να αντιδράσει στις όλο και αυξανόμενες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, έζησε μέσα σε αυτές. Έφυγε από κοντά μας, αφήνοντας πίσω του όμως τα δύο του παιδιά, Χρήστο και Φωτεινή και την δική του προσωπική παρακαταθήκη στην ψυχή τους. Εργατικότητα, αξιοπρέπεια, θυμοσοφία και χιούμορ. Στράτευση σε αρχές και αξίες. Εταιρική ευθύνη και συνέπεια.
Έφυγε λοιπόν, πριν από ένα χρόνο, από κοντά μας κλείνοντας έναν κύκλο ζωής για τον ίδιο αλλά και για τον αδελφό του Γεωρ. Χρ. Κλαδευτήρα που μαζί ξυπόλητα παιδιά ξεκίνησαν από το Λεσίνι για να γράψουν τη δική τους μικρή ιστορία. Τώρα, αγκαλιασμένοι μας βλέπουν από ψηλά – τα παιδιά τους- φυσική δική τους συνέχεια. Ο Χρήστος και η Φωτεινή , ο Αριστείδης, ο Θόδωρος και εγώ, τους διαβεβαιώνουμε ότι εκεί ψηλά που βρίσκονται δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Θα ζουν για πάντα μέσα στις καρδιές μας.
Θα ζουν για πάντα και στις καρδιές των συμπατριωτών τους, που τους έζησαν και τους βοήθησαν. Αν κάποιους δε, έβλαψαν ή στεναχώρησαν, είναι βέβαιο πως θα τους ζητούσαν την αιώνια συγχώρεση.

Αιωνία τους η μνήμη.

Χρήστος Γ. Κλαδευτήρας
Χειρουργός- Αγγειοχειρουργός
e-mail: gio1908@hotmail.com

ΕΡΙΞΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΟΥΝΑΣ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δήμου Μεδεώνος η ενέργεια αγνώστων (κακόγουστο αστείο) να ρίξουν επικίνδυνο φυτοφάρμακο στο Γενικό Λύκειο Κατούνας. Έριξαν φυτοφάρμακο μέσα στις αίθουσες, μια επικίνδυνη τοξική ουσία, με συνέπεια η κατάσταση να είναι αφόρητη από τη δυσωδία. Το περιστατικό σημειώθηκε, πριν από μία εβδομάδα και παρά το γεγονός ότι έγινε απολύμανση στο σχολείο, οι μαθητές μέχρι σήμερα αδυνατούν ακόμη να μπουν στις αίθουσες. Το φυτοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιούνταν για τα καπνά της ποικιλίας Βιρτζίνια, αποτελεί τοξική απειλή για τη ζωή παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι ανάλογο περιστατικά κατεγράφησαν πρόσφατα σε σχολεία στο Νεοχώρι και στην Αμφιλοχία στα οποία όμως αντί για φυτοφάρμακο, χρησιμοποιήθηκε η ουσία «κρεολίνη».

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗ, O AΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΚΩΝΩΠΙΝΑ


Μεγάλη Ξηρομερίτικη γιορτή… το γιορτάσιο του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα!
Την 19 & 20 Ιανουαρίου 2009 στο χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, μοναδικής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, η οποία κτίσθηκε το 1650 και ανήκε στην Επισκοπή Αετού. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών και με συνεισφορές Μελών και Φίλων.
Ο φετινός εορτασμός είχε κάτι το ξεχωριστό. Το εκκλησάκι του Αη θυμιού… ξαναβρήκε την απωλεσθείσα ανά τους αιώνες ταυτότητά του! Μόλις τον Σεπτέμβριο η σκεπή του ξανάγινε με πλάκες, όπως ήταν στην αρχική της μορφή, ύστερα από προσωπικό ενδιαφέρον του Νομάρχη μας κ. Θύμιου Σώκου, ο οποίος ενέταξε το έργο στο ετήσιο Νομαρχιακό Πρόγραμμα Εκτέλεσης Έργων της Νομαρχίας και στην κατηγορία ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ, ικανοποιώντας έτσι ένα καθολικό και πάγιο αίτημα των Κωνωπινιωτών.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 17.00, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντων των εφημέριων Τρύφου και Κωνωπίνας αιδεσιμότατων κ.κ. Βελισσαρίου Καντούνη και Δημητρίου Χαμαλέτσου. Μετά το πέρας ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία.
Την επομένη 20 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του εφημέριου του χωριού πατήρ Δημητρίου Χαμαλέτσου και με τη συμμετοχή του ιερέα της Νεάπολης πατήρ Δημητρίου Πατσιαλού, παρουσία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου και της συζύγου αυτού, του Δημάρχου Μεδεώνος κ. Γιάννη Σεραφή, του Αντιδημάρχου κ. Λάμπρου Ράπτη, του Προέδρου του Δ.Δ. Κωνωπίνας κ. Κωνσταντίνου Κωστακιώτη, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας κ. Καλλιμάνη Κωνσταντίνου, του Διοικητού του Α.Τ. Κατούνας, Αστυνόμου Α΄ κ. Τηλεμάχου Χρήστου και τοπικών παραγόντων καθώς και πλήθους πιστών από το Χωριό αλλά και από την ευρύτερη περιοχή που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον αύλιο χώρο του .
Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία ότι, προσήλθαν για να εκκλησιασθούν πιστοί όχι μόνο από τα γύρω Χωριά και το Αγρίνιο αλλά και από το μακρινό Αιτωλικό ! Στη συνέχεια στον εντυπωσιακό προαύλιο της εκκλησίας προσεφέρθηκαν γλυκά από τους εορτάζοντες και τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ακολούθησε «κέρασμα» σε καφενείο του Χωριού.
(Δελτίου τύπου του Συλλόγου Κωνωπινιωτών "Οι Δώδεκα Απόστολοι")

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Οι νέοι αντιδήμαρχοι και τα νέα προεδρεία σε όλους τους Δήμους του Ξηρομέρου

Όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για τους ΟΤΑ, οι πρώτες μέρες κάθε έτους είναι αφιερωμένες στις διαδικασίες για τον ορισμό των αντιδημάρχων και κάθε δύο έτη (όπως φέτος) είχαμε επιπλέον και την εκλογή προεδρείου των δημοτικών συμβουλίων. Τα νέα προεδρεία εξελέγησαν την Κυριακή 4 Ιανουαρίου ενώ αρκετοί είναι οι δήμαρχοι που προχώρησαν σε ανανέωση των προσώπων που κρατάνε θέσεις ευθύνης.

Στο Δήμο Αλυζίας η σύνθεση του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής: Πρόεδρος Γιαννείος Κώστας, αντιπρόεδρος Λευτέρης Κατσαούνης και γραμματέας Παναγιώτης Κεραμίδας. Από τον Δήμαρχο Δημήτρη Τριποτσέρη, νέος αντιδήμαρχος ορίστηκε ο Αποστόλης Βελώνας, ενώ στη θέση του παρέμεινε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρκάσης.

Στον Δήμο Ανακτορίου ο Δήμαρχος Γεώργιος Αποστολάκης όρισε καθήκοντα αντιδημάρχων για ένα έτος να αναλάβουν ο Μασούρας Νικόλαος και ο Πέρλης Κωνσταντίνος. Το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου απαρτίζεται από τους: Πρόεδρος Φούντας Νικόλαος, αντιπρόεδρος Λουκία Κακούρη και γραμματέας Γεώργιος Γουρούνας.

Στον Δήμο Αστακού καθήκοντα αντιδημάρχων για ένα έτος ανέλαβαν οι Κολοβός Αλκιβιάδης και Μπαρμπαρούσης Γιώργος, ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του ο Αντιδήμαρχος Κουντούρης Χρήστος. Το νέο προεδρείο αποτελείται από τους: Πρόεδρος Βαγγέλης Χολής, αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Γιώτης και γραμματέας Βαγγέλης Κωσταρέλος.

Στο Δήμο Μεδεώνος αποφασίστηκε το νέο προεδρείο, το οποίο θα αποτελείται από τους: Πρόεδρος: Χρήστος Νάκος, αντιπρόεδρος Παναγιώτης Στούπας και γραμματέας Απόστολος Κατσίκας. O δήμαρχος Γιάννης Σεραφής, όρισε αντιδημάρχους τον Προδρομίτη Σωτήριο και τον Ράπτη Λάμπρο.

Στο Δήμο Οινιαδών, εκλέχτηκε Πρόεδρος δημοτικού Συμβουλίου ο Δημήτριος Λιαπίκος. Νέοι αντιδήμαρχοι ορίστηκαν ο Παντελής Καρατσόλης και ο Νικόλαος Τσουνάκας. Ο Γεώργιος Λαγός παραμένει στη θέση του αντιδημάρχου.

Στο Δήμο Παλαίρου ο Δήμαρχος Σολδάτος Νίκος όρισε αντιδημάρχους τον Μπουρδούβαλη Σωτήριο και τον Τριαντακωνσταντή Θεόδωρο. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου επανεξελέγη ο Ηλίας Καταγής, αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Βήτας και γραμματέας η Μαρία Ντόβα.

Στο Δήμο Φυτειών, ο δήμαρχος Παναγιώτης Τζαχρήστας όρισε νέους αντιδημάρχους τον Απόστολο Γαλαζούλα και τον Γιάννη Γαλάνη . Επίσης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυτειών στην συνεδρίαση της 4/1/2008 εκλέγονται στα όργανα του Δήμου για την διετία 2009-2010 οι παρακάτω Δημοτικοί Σύμβουλοι :Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Θέμης Κουτσομπίνας, Αντιπρόεδρος: Ευθυμία Καραπάνου-Κολοβού και Γραμματέας: Κώστας Πατσιάς.

H ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 26 Ιανουαρίου, θα εμφανίζεται στη σκηνή του ιστορικού ΚΥΤΤΑΡΟΥ της οδού Ηπείρου.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 26 Ιανουαρίου, στη φιλόξενη σκηνή του ιστορικού ΚΥΤΤΑΡΟΥ της οδού Ηπείρου και Αχαρνών, η Ελένη Βιτάλη με την συνεργασία της Αρετής Κετιμέ και του Haig Yazidjian, προγραμματίζουν μία σειρά από παραστάσεις. Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερες αναφορές σε στοιχεία της παράδοσης και περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια (ελληνικά, αρμένικα, ανατολίτικα), λαϊκούς ρυθμούς και τζαζ- έθνικ μελωδίες. Πληροφορίες: Κύτταρο, Ηπείρου 48 και Αχαρνών, Αθήνα, τηλ.: 210 8224134, 210 8822460

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, το Σάββατο 24/1 με θέμα: "Προπτική Καλλιέργειας φυτού ΣΤΕΒΙΑ"


ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ: ΟΧΙ «ΧΑΒΟΥΖΑ» ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ. ΝΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον Αστακό από το συντονιστικό όργανο φορέων και πολιτών του Δήμου Αστακού στις 15/1/09, χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανδρέας Μακρυπίδης ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: «Αγαπητοί συμπατριώτες, Ξηρομερίτες και Αιτωλοακαρνάνες, φίλες και φίλοι Παλαιστίνιοι που ζείτε στη φιλόξενη χώρα μας. Με την παρουσία μας σήμερα εδώ, εκδηλώνουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη ενέργεια των Αμερικάνων να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Αστακού στην μεταφορά πυρομαχικών και εξοπλισμού στο Ισραήλ για να συνεχίσει την γενοκτονία των άμαχων Παλαιστίνιων στη λωρίδα της Γάζας…
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ για τη «φανερή και κρυφή» εξωτερική πολιτική με την οποία αντιμετωπίζει το σοβαρό θέμα μεταφοράς πυρομαχικών στην εμπόλεμη περιοχή εμπλέκοντας τη χώρα μας σε μία απαράδεκτη και καταδικαστική πολεμική επέμβαση του Ισραήλ εναντίων των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Απαιτούμε και διεκδικούμε το Πλατυγιάλι Αστακού να παραμείνει λιμάνι ειρήνης και ανάπτυξης της περιοχής για την ευημερία των κατοίκων της.
Το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο που προγραμματίστηκε , σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνουμε το λαό της Αιτωλοακαρνανίας ότι θα συνεχίσει να είναι ένα εμπορικό λιμάνι για την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των κατοίκων της και δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί ούτε σε στρατικοποιημένη ζώνη ούτε σε «χαβούζα» με την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ και επιθυμούν ξένα και ντόπια, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης με τους ακατάλυτους δεσμούς που έχουν από την εποχή των αείμνηστων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου και των Παλαιστίνιων
Γιασέρ Αραφάτ.
Έμπρακτα και σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και ήδη με εντολή του προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα στη περιοχή της λωρίδα της Γάζας κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ και μέλη της Κ.Ο προκειμένου να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια…».
Πηγή ΦΩΤΟ:
www.astakos.wordpress.com/

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Σοφία Γιαννακά με θέμα τις: «Διαρκείς αντιδράσεις στα σχέδια εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό»

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς το νέο Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, κ. Σ. Καλογιάννη, με θέμα τις «Διαρκείς αντιδράσεις στα σχέδια εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό».
Σοφία Γιαννακά: Τι σχεδιάζει ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης για την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό;
Στην ερώτησή της η Βουλευτής τονίζοντας στην ερώτησή της ότι:
- Η δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της ΒΕ.ΠΕ. Αστακού ως σύγχρονο διαμετακομιστικό / εμπορικό κέντρο, αφού η εκπομπή αερίων και στερεών εκπομπών από την καύση του λιθάνθρακα θα εμποδίσει ουσιαστικά την εγκατάσταση μονάδων χαμηλής όχλησης.
- Οι τοξικές εκπομπές της λιθανθρακικής μονάδας θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
- Η αύξηση της θερμοκρασίας και η όξινη βροχή, που αποτελούν άμεσες συνέπειες της εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας, θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα και τα υδάτινα αποθέματα ολόκληρου του νομού σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.
- Ανυπολόγιστες θα είναι και οι ζημιές που θα προκληθούν στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και στις ιχθυοκαλλιέργειες.
- Τέλος ανεπανόρθωτα θα πληγεί και ο τουρισμός στην περιοχή αφού η λιθανθρακική μονάδα θα αλλάξει ριζικά το φυσικό περιβάλλον και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
Έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:
Α) Προτίθεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να διευκολύνει ή να επιτρέψει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, απαξιώνοντας ουσιαστικά τη ΒΕ.ΠΕ. Αστακού, ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στο νομό Αιτωλοακαρνανίας;
Β) Θα προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στη λήψη μέτρων και στην υιοθέτηση πολιτικών που θα θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξής της;
Γ) Θα λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υποχρεωθεί η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ να παραμείνει συνεπείς στις αρχικές δεσμεύσεις για τις οποίες άλλωστε έλαβε και τους ευρωπαϊκούς πόρους;

Ο Γιώργος Σ. Μπαρμπαρούσης, ανέλαβε ιστορικός σύμβουλος στο θεατρικό έργο «Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος… με κυριεύει.»

Ο Ξηρομερίτης ιστορικός, συγγραφέας Γιώργος Σ. Μπαρμπαρούσης, ασχολήθηκε με την έρευνα, την μελέτη και την αξιοποίηση αρχειακού υλικού για την «Ζάκυνθο στη διαδρομή της Ιστορίας» και ανέλαβε ως Ιστορικός Σύμβουλος, την Ιστορική Επιμέλεια του θεατρικού έργου «Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος…Με κυριεύει». Για καθέναν από τους Ζακυνθινούς που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, είχε φροντίσει να επισυνάψει σύντομα βιογραφικά στοιχεία, υποδείγματα σύγχρονης ιστορικής προσέγγισης, με εμβόλιμο οπτικοακουστικό υλικό συγκεντρωμένο από δεκάδες αρχεία. Το έργο αποτελεί δραματοποίηση των ιστορικών γεγονότων της Ζακύνθου από το 1480 έως το 1864, έχει γραφτεί από τους Διονύση Γιατρά και Κώστα Καποδίστρια. Στα γεγονότα περιλαμβάνονται ο εποικισμός του νησιού από τους Βενετούς, το ρεμπελιό των ποπολάρων, η έλευση των Κρητών προσφύγων, η πτώση της Βενετοκρατίας, ο ερχομός των Γάλλων Δημοκρατικών, το κάψιμο του Λίμπρο Ντόρο, η κατάληψη των Επτανήσων από τους Ρωσοτούρκους, η ανακατάληψη τους από τους Γάλλους Αυτοκρατορικούς, το πέρασμα τους στην Αγγλική προστασία και η ένωση τους το 1864 με την απελευθερωμένη Ελλάδα. Επίσης, προβάλλονται και γίνεται σημαντική αναφορά, στις κυριότερες φυσιογνωμίες της πνευματικής ζωής του τόπου, όπως ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Ούγκο Φώσκολος, ο Γουζέλης, ο Μάτεσης κ.α. Η δράση του έργου εκτυλίσσεται αφηγηματικά από έναν ποιητή σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και θεατρικά μέρη από επαγγελματίες ηθοποιούς. Η σκηνοθεσία είναι των Μπάμπη Σούλη και Κώστα Καποδίστρια, ενώ στον ρόλο του αφηγητή-ποιητή είναι ο ηθοποιός Γιώργος Βούτος. Η θεατρική παράσταση με τίτλο “Ωραία και μόνη η Ζάκυνθος... με κυριεύει”, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009, στις 9 μμ, στο θέατρο «Περοκέ», στην Αθήνα από «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ». Οι παραστάσεις του έργου θα συνεχιστούν αφού στη συνέχεια η. θεατρική ομάδα θα περιοδεύσει σε Ελλάδα και Κύπρο

Ποιος είναι ο Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης
Ο Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης γεννήθηκε το 1965 στα Βλυζιανά και μεγάλωσε στη Μπαμπίνη, όπου μετοίκισε η οικογένειά του το 1972. Σπούδασε στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στο Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διατριβής το Νεοελληνικό διαφωτισμό. Έχει γράψει ιστορικά μελετήματα και σειρά από άρθρα στον περιοδικό Τύπο του Ξηρομέρου. Πολύπλευρος και πολυτάλαντος ο Γεώργιος Μπαρμπαρούσης έχει γράψει τα βιβλία: «Μπαμπίνη: Αρχαίες Φοιτίες» και «Σουλιώτες» που εκδόθηκε σε β΄ έκδοση.

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Αλλάζουμε το πρόσωπο της Πεντέλης
Στην μεγάλη αναδάσωση στο πρώην δάσος του Κοκκιναρά στην Πεντέλη θα συμμετάσχει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ η οποία διοργανώνεται την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, από τον ΣΚΑΪ και τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους. Θα φυτευτούν 40.000 δενδρύλλια, από επιλεγμένα είδη, τα οποία θα προστατευτούν και θα συντηρηθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις καμένες περιοχές του νομού μας(Πλατανίτης Ναύπακτου, Μπαμπίνη Ξηρομέρου κ.α.) στις οποίες απειλήθηκαν και κάηκαν κατοικίες. Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται εδώ και καιρό από τον Σύλλογο μας αναδάσωση στις συγκεκριμένες πληγέντες περιοχές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναδάσωση στην Πεντέλη, μπορείτε να επισκεφτείτε το site του Συλλόγου μας http://www.saif.gr

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΚΩΝΩΠΙΝΑ


ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ


Επιτροπή φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς στον παλαιστινιακό λαό, συγκρότησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου, εκπρόσωποι από το χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των Εργατικών Κέντρων, των Επιστημονικών Ενώσεων, των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Πολιτιστικών Συλλόγων. H Επιτροπή φορέων συγκροτήθηκε σε σύσκεψη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009 και αφορούσε τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό και την απαρτίζουν προς το παρόν τα εξής μέλη:
Κατσούλης Παναγιώτης, αντινομάρχης, Δακαλάκη Παναγιώτα, νομαρχιακός σύμβουλος, Τσιτσιμελή Τατιάνα, νομαρχιακός σύμβουλος, Αναγνωστόπουλος Γιάννης, δήμαρχος Μεσολογγίου, εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ, Πολίτης Βαγγέλης, πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Κοταντάκης Δημήτρης, εκπρόσωπος του επιμελητηρίου, Βρυώνη Δήμητρα, εκπρόσωπος του τεχνικού επιμελητηρίου, Χάρος Μένιος, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ναυπακτίας–Δωρίδας, Παναγιώτου Γρηγόρης, εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου Μεσολογγίου, Μπαϊρακτάρης Δημήτρης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και της ΑΔΕΔΥ, Ψοφάκης Πάνος, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αγρινίου, Ευθυμίου Αποστόλης, εκπρόσωπος της ΕΑΣ Μεσολογγίου–Ναυπακτίας.
Στην προχτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η ανθρωπιστική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί σε κάθε πόλη με τη βοήθεια της επιτροπής, θα φύγει για τη Γάζα με πλοίο που θα αποπλεύσει συμβολικά από το λιμάνι του Αστακού, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ μέσω αυτού.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Χορός Αγραμπέλου: Μουσική ολονυχτία…



Μεγάλη η επιτυχία της χοροεσπερίδας του Συλλόγου Αγραμπελιωτών, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009, τόσο από άποψης προσέλευσης κόσμου όσο και από άποψης διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η αίθουσα του κέντρου «Πιπέρι» κατακλύστηκε από τους συγχωριανούς και τους φίλους μας και πέρασαν ένα ευχάριστο βράδυ, απολαμβάνοντας το όμορφο πρόγραμμα του κέντρου.
Οι Αγραμπελιώτες για μια ακόμα φορά έδωσαν το παρόν με τη δυναμική τους παρουσία και η βραδιά κύλησε πολύ ευχάριστα με έντονο το Αγραμπελιώτικο χρώμα να πλανάται παντού, αφού κελαηδούσε στην κυριολεξία το κλαρίνο και την παράσταση έκλεψε η έκτακτη εμφάνιση του μεγάλου Κλαρινίστα Κώστα Αριστόπουλου.
Μέσα στη θερμή και πραγματικά οικογενειακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε πρώτα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της «μεγάλης οικογένειας» των Αγραμπελιωτών. Την πίτα ευλόγησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Τζανουδάκης Χρήστος και ο Αγραμπελιώτης αξιοσέβαστος ιερέας, ο παπα-Βασίλης Πόπης ο οποίος έκοψε και το πρώτο κομμάτι. Ο πρόεδρος του συλλόγου Τσέλιος Γιώργος μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. Καμπέρη Δημήτρη, Νούσια Αλεξία, Τάσση Χριστίνα, Νούσια Βάσω, Αποστόλου Στάθη και Τάγκα Δήμο μοίρασαν την πίτα μαζί με πολλές ευχές για υγεία και πρόοδο για το 2009.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος Αστακού Στάϊκος Παναγιώτης, ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντός Παναγιώτης, ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας μας Ξενάκης Κυριάκος και στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος Καμπέρης Δημήτρης καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.
Η βραδιά συνεχίστηκε με πολύ γλέντι και χορό. Η εκδήλωση που ήταν ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία του Συλλόγου, ήταν μια ευκαιρία για να διατρανωθεί η ενότητα του Συλλόγου καθώς και η ανοδική του πορεία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: ο Πρωτοπρεσβύτερος Τζανουδάκης Χρήστος, ο πρωθιερέας Πόπης Βασίλειος, ο Δήμαρχος Αστακού Στάϊκος Παναγιώτης, ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κοντός Παναγιώτης, ο π. Βουλευτής Κουρουμπλής Πάνος, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Σάββας Αλέκος, ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας μας Ξενάκης Κυριάκος, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών ο Πρόεδρος Στεργίου Δημήτρης και τα μέλη του Κ.Σ. Μηλιώνης Άγγελος και Κατσαρομήτσος Μάκης, από τον Σύλλογο Αετού ο Πρόεδρος Ντέμος Χρήστος και ο Αντιπρόεδρος Μπάκας Σπύρος, από τον Σύλλογο Βελανιδιάς ο Αντιπρόεδρος Χρόνης Γιάννης και ο επίτιμος Πρόεδρος Γαζέτας Χρήστος, από το Σύλλογο Κωνωπίνας ο Αντιπρόεδρος Κορομηλάς Νίκος και ο Ταμίας Γεροχρήστος Κώστας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προδρόμου Καραγιώργος Σπύρος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειών Σαλτογιάννης Χρήστος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβίτσας Γεωργούλας Κώστας, οι Συγγραφείς Μπερερής Διονύσιος, Τσελεπής Μπάμπης , Μπαρμπαρούσης Γιώργος και Μπαμπάνη Μαρία, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης Μπενέκος Σπύρος και ο Ταμίας Γατσής Νίκος, ο π. Πρόεδρος των Αχυρών Τραυλός Κώστας, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Κατουνιωτών Κουτιβής Βαγγέλης, ο δάσκαλος που υπηρέτησε και στο Αγράμπελο Μπερερής Πέτρος, κ.α.
Για άλλη μια φορά και πάντα με τις κρίσεις των παρευρεθέντων, ο Σύλλογος Αγραμπέλου κατέγραψε άλλη μια επιτυχία στο ενεργητικό του, από άποψη οργάνωσης, εξυπηρέτησης και ψυχαγωγίας. Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν και συνετέλεσαν σε μια ακόμα επιτυχία του Συλλόγου Αγραμπελιωτών.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Σήμερα Κυριακή 18/1, η κινητοποίηση σε Πλατυγιάλι - Αστακό από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ


Σήμερα Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Πλατυγιάλι και στον Αστακό, για να καταδικαστεί η βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και η εμπλοκή της χώρας μας με τη μεταφορά αμερικανικών πολεμοφοδίων μέσω του λιμανιού του Πλατυγιαλίου. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:
Στις 12 μ. συγκέντρωση και πορεία στην παράκαμψη για Πλατυγιάλι του δρόμου Αιτωλικού - Αστακού.
Στις 12.15 μ.μ. περικύκλωση του λιμανιού Πλατυγιαλίου.
Στη 1 μ.μ. αναχώρηση για Αστακό.
Στις 1.30 μ.μ. πορεία στον Αστακό και εκδήλωση στο λιμάνι του Αστακού όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής Γ. Πρωτούλης
Πηγή: Ριζοσπάστης 17/1/09

Παραδοσιακό γλέντι από τον Σύλλογο Τρυφιατών


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου η φετινή ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου των Τρυφιατών, στο κέντρο ΧΙΛΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ Αχαρνών 434, στα Κ. Πατήσια. Μέλη και φίλοι του δραστήριου Συλλόγου, είχαν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας με παραδοσιακά τραγούδια. Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Παναγιώτης Πλαστήρας με την τραγουδίστρια, θρύλο των ελληνικών πανηγυριών Φιλιώ Πυργάκη και τους συνεργάτες τους, παρέσυραν τον κόσμο σε Ξηρομερίτικους δρόμους και όχι μόνο και στην πίστα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ήταν ένα πολύ όμορφο γλέντι.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΜΠΕΛΙΩΤΩΝ


Απάντηση στο ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών ενάντια στην λιθανθρακική μονάδα στον Αστακό και από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθήνα, 9.1.2009
Αρ. Πρωτ. 5396/08
1.Υπουργείο Ανάπτυξης
Γραφείο Υπουργού
2. Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Γραφείο Υπουργού

Σας διαβιβάζουμε, μετά από εντολή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημητρίου Σιούφα, την υπ’ αρ. 91/16.12.08 επιστολή της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), με συνημμένο το ψήφισμα της 14ης Δεκεμβρίου 2008 στο Αγρίνιο με θέμα «ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», για ενημέρωσή σας και τυχόν δικές σας ενέργειες.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: 2 σελίδες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κοινοποίηση:
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Πατησίων 5
Τ. Κ. 10431 Αθήνα
Τηλ. & Fax: 210 5232676


Εγκλήματα στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Συνείδηση» 15/1/2009, το πανέμορφο δάσος της βελανιδιάς λεηλατείτε καθημερινά, από αδίστακτους λαθροϋλοτόμους. Πρόσφατα στην περιοχή λίγο έξω από το χωριό Πρόδρομος προς τη Μάνινα, άγνωστοι λαθροϋλοτόμοι προέβησαν στο κόψιμο 25 αιωνόβιων βελανιδιών μέσα σε 5 ημέρες, τις οποίες αφού τις τεμαχίζουνε τις πουλάνε για καυσόξυλα στο Αγρίνιο. Η γενική εικόνα που παρουσιάζει το προστατευόμενο από τα δασαρχεία δάσος του Ξηρομέρου, είναι τουλάχιστον λυπηρή και απαράδεκτη. Το οργανωμένο κύκλωμα της λαθραίας υλοτομίας που αποτελείται από ντόπιους αλλά και από λαθρουλοτόμους που έρχονται από την Λεπενού, δρώντας ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα έχουν καρατομήσει σχεδόν όλα τα μεγάλα δέντρα, που κοσμούσαν την ιστορική Μάνινα, χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από το Δασαρχείο Αγρινίου. Επειδή τo τελευταίο δίμηνο τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, πρέπει το δασαρχείο Αγρινίου να πιάσει επ’ αυτοφώρω τους παράνομους υλοτόμους και να τους επιβάλει μεγάλες κυρώσεις. Θέλουμε ένα δάσος ζωντανό, όχι πεθαμένο ένα δάσος αντάξιο της ιστορίας του και της ομορφιάς του!!
Πηγή: maheras wordpress.com

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Αλέξης Τσίπρας στον Αστακό: «Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ούτε μία σπιθαμή γης για τη διευκόλυνση μεταφοράς πολεμικού υλικού προς το Ισραήλ.»

«Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ούτε μία σπιθαμή γης για τη διευκόλυνση μεταφοράς πολεμικού υλικού προς το Ισραήλ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και κατοίκων, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, κατά της χρησιμοποίησης του λιμανιού για την μεταφορά πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Η περηφάνια του ελληνικού λαού τσαλακώνεται, όταν μεταφέρονται όπλα από λιμάνια της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται μόνο για μια βάρβαρη πολεμική επέμβαση, αλλά για μια απροκάλυπτη γενοκτονία με την κάλυψη ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επιπλέον, απευθυνόμενος προς τη μαθητική κοινότητα, ανέβασε τους τόνους της κριτικής: «Οι μαθητές σπάσατε τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας του πολιτικού συστήματος με τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου. Και σας είπαν αλήτες και τρομοκράτες και κουκουλοφόρους. Αλλά τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι αληθινοί αλήτες και τρομοκράτες. Είναι αυτοί που τάχα καταδικάζουν την επίθεση κατά αμάχων και, φορώντας την κουκούλα της υποκρισίας, διευκολύνουν το πέρασμα όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νίπτει τας χείρας της» και ότι «φέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος» και την κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες, τονίζοντας: «Πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη για διευκόλυνση του Ισραήλ και των ΗΠΑ και να ανακαλέσει τον Έλληνα πρεσβευτή από το Ισραήλ, αλλιώς θα είναι βαριά η συνενοχή της». Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση, στο παρελθόν, του λιμανιού του Αστακού, ο κ. Τσίπρας είπε: «Όταν η κυβέρνηση Σημίτη ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Αστακού, υποσχέθηκε στο λαό ότι αυτό θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και επενδύσεων. Αλλά με αυτά που έγιναν με τη σκέψη για εργοστάσιο λιθάνθρακα και με την παράνομη διακίνηση όπλων φαίνεται ότι όλα ήταν ψέματα και αυτοί που έχουν για θεό τους τα κέρδη και τα συμφέροντα, το μόνο που έχουν προσελκύσει είναι τοξικά απόβλητα». Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο δήμαρχος Αστακού, Π. Στάικος, και ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των φορέων, Ηλ. Γεωργαλής και ακολούθησε πορεία προς το Πλατυγιάλι.
Πηγή: ΑΠΕ

Φάρμακα αντί όπλα από τον Αστακό, θα σταλούν στους Παλαιστίνιους, με πρωτοβουλία του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου.

ΦΑΡΜΑΚΑ, ΓΑΖΕΣ και αίμα αντί για όπλα στέλνει με πλοίο από το λιμάνι του Αστακού στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Γάζας η τοπική αυτοδιοίκηση. Με πρωτοβουλία του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου και τη συμπαράσταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και άλλων κοινωνικών φορέων απ΄ όλη την Ελλάδα, αρχίζει η συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τον παλαιστινιακό λαό. Η ανθρωπιστική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί σε κάθε πόλη με τη βοήθεια των δημάρχων, θα φύγει για τη Γάζα με πλοίο που θα αποπλεύσει συμβολικά από το λιμάνι του Αστακού, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ μέσω αυτού. «Εμείς στους Παλαιστίνιους δεν στέλνουμε όπλα αλλά φάρμακα και άλλα ιατρικά είδη», είπε στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης κ. Θ. Σώκος, που χθες παρουσίασε την πρωτοβουλία στην ΚΕΔΚΕ. «Από το Πλατυγιάλι θα στείλουμε μήνυμα ότι ο Αστακός είναι λιμάνι ειρήνης, επικοινωνίας και ανάπτυξης των λαών της Μεσογείου», τόνισε ο κ. Σώκος.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=96&ct=1&artid=4496761&nid=0

Δυναμική συγκέντρωση στον Αστακό, από το ΚΚΕ



«Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Οι λέξεις αυτές δεν ήταν μόνο ένα σύνθημα για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που διαδήλωσαν, χτες το βράδυ, στον Αστακό. Δεσμεύτηκαν ότι αυτό το σύνθημα θα γίνει πράξη. Δε θα μείνουν στην αναβολή της μεταφοράς οπλισμού στο Ισραήλ, από τις ΗΠΑ, αλλά θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο την έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Με παλαιστινιακές και κόκκινες σημαίες στα χέρια δήλωσαν πως ο Αστακός, αλλά και κάθε σημείο της χώρας, δεν πρόκειται να γίνει ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
Κεντρική ομιλήτρια στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι οι κομμουνιστές είναι αποφασισμένοι με νύχια και με δόντια να παρεμποδίσουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Υπογράμμισε ότι «όσο εξαρτάται από εμάς, θα δώσουμε παράδειγμα και σε άλλους λαούς. Να βάλουμε κυριολεκτικά και τα κορμιά μας για να μην ηττηθεί ένας λαός, ο οποίος δεν έχει τη δικιά του πατρίδα».
Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι εάν ο παλαιστινιακός λαός καταφέρει να νικήσει - και με κόστος ανθρώπινο, καμία νίκη δεν έρχεται χωρίς θυσίες - έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οπως το Ισραήλ έσπασε τα μούτρα του στο Λίβανο, έτσι να βοηθήσουμε να σπάσει τα μούτρα του και στο θέμα της Παλαιστίνης. Αυτό δε θα έχει οφέλη μόνο για τον παλαιστινιακό λαό, θα έχει παγκόσμια οφέλη. Θα έχει οφέλη για την περιοχή μας, καθώς ζούμε σε μια περίοδο όπου οι εστίες του πολέμου θα πολλαπλασιαστούν. Οταν νικάει ένας λαός είναι ένα μεγάλο βήμα για όλους μας. Εάν σκεφτούμε έτσι, αξίζει η περιοχή του Αστακού, καθώς και όλη η Ελλάδα να γίνουν χώρος συνεχούς υπεράσπισης του παλαιστινιακού λαού, πάλης κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ που έχει ιμπεριαλιστική πολιτική.
Προηγουμένως, στη συγκέντρωση, μίλησε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το φιλειρηνικό κίνημα του νομού της περιοχής, με μπροστάρη το ΚΚΕ, απόψε βροντοφωνάζει ένα ηχηρό ΟΧΙ σε όλους αυτούς που θέλουν το λιμάνι του Αστακού ορμητήριο ιμπεριαλιστών. Με την πάλη μας να βάλουμε εμπόδια, να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του λιμανιού σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών».
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΚΟΒ Αστακού Γεράσιμος Βότσης, τονίζοντας πως «θα είμαστε εδώ και την Κυριακή με την πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΝΕ. Θα είμαστε εδώ και από Δευτέρα και κάθε μέρα μέχρι να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας, μέχρι να αποδεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στον παραλιακό δρόμο του Αστακού. Οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Πηγή: Ριζοσπάστης 15/1/2009

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τοπικούς εκπροσώπους και φορείς στο Δημαρχείο Αστακού.


Καθολική η αντίδραση του λαού της περιοχής
Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αστακού με συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων
Η σαφής εναντίωση και κατηγορηματική αντίθεση του λαού της Αιτωλοακαρνανίας στη χρήση και παράδοση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι για μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και μεταφορά όπλων - μέσω των ΗΠΑ - στο Ισραήλ αναδείχτηκε στη συνάντηση της ΓΓ της ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τοπικούς εκπροσώπους και φορείς στο Δημαρχείο Αστακού.
Στη σύσκεψη, όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι των Δήμων Αστακού, Οινιαδών και Αλυζίας, εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αστακού κ.ά., εκφράστηκε ομόθυμα η αγωνιστική διάθεση να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση ο ελλιμενισμός πλοίων του θανάτου. Αυτή η κατάσταση μεταφοράς στο λιμάνι του Πλατυγιαλού κοντέινερ με όπλα, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά. Το Σεπτέμβρη του 2007 έγινε διακίνηση όπλων με 600 περίπου κοντέινερ προς Ισραήλ, Τουρκία, Βουλγαρία χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα...
Στη συνάντηση παραδόθηκε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αστακού μέσα από την οποία εκφράζεται η καθολική αντίθεση των κατοίκων του Αστακού και ολόκληρου του ελληνικού λαού σε αυτές τις ενέργειες. Το θέμα, σημειώνεται στο ψήφισμα που ανάγνωσε ο δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάικος, «δεν είναι επιχειρηματικό, αλλά καθαρά πολιτικό. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση και να μην επιτρέψει να φορτωθεί ούτε ένα όπλο από οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί να φορτωθούν όπλα από το λιμάνι του Αστακού προς το Ισραήλ, θα αντιδράσουμε δυναμικά». Χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Αλυζίας Δημήτρης Τριποτσέρης και αναφέρθηκε στην επίσης ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που σημειώνει την «αντίσταση σε κάθε προσπάθεια μετατροπής του λιμανιού σε στρατιωτική βάση».
Τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε ο δήμαρχος Οινιαδών κ. Αλετράς, καθώς «την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί παραδέχονται τη διακίνηση όπλων από το λιμάνι του Πλατυγιαλού, η ελληνική κυβέρνηση το αρνείται»...
Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οταν λέμε "όχι" σε αυτό που γίνεται, το λέμε από θέση αρχής. Είμαστε εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου και είμαστε επίσης υπέρ μιας ανάπτυξης φιλολαϊκής. Υπέρ μιας Ελλάδας - συνέχισε - που είναι φιλειρηνική. Οχι στα λόγια αλλά στην πράξη, γιατί στα λόγια όλοι για την ειρήνη κόπτονται, και ο Μπους, η Μέρκερ, ο Ομπάμα και αυτοί όλοι για την ειρήνη μιλάνε. Μιλάμε για την πραγματική ειρήνη και επομένως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Η Ελλάδα είναι δεμένη με πάρα πολλές συμφωνίες είτε σε εθνικό, ευρωπαϊκό επίπεδο και ΝΑΤΟικό. Παλεύουμε να μην ενεργοποιούνται οι συμφωνίες, πολύ περισσότερο παλεύουμε τη ρήξη με αυτές τις συμφωνίες, γιατί όταν θα υπάρχουν θα εφαρμόζονται ανάλογα με την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός μπορεί να δηλώσει με περηφάνια ότι όσο περνούσε από το χέρι του δεν έγινε συνένοχος».

Πηγή: Ριζοσπάστης 15/1/2009

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Αυγείου κόπρος

του Άρη Μπιτσώρη

Η κάλτσα αν πρωτοξηλωθεί κι αμέσως δε μπαλώσεις
τότε θα σκάσει η φτέρνα σου, άσε που θα μαργώσεις.

Σαν το τσουράπι κι ο Αστακός ξηλώνει αγάλι αγάλι
και γίνεται ρεντίκολο, κουρέλι και ρετάλι.

Σαν να μην τρέχει τίποτε μπήκαν οι πρώτες κλούβες
και έτσι διαδόθηκε ότι μασάμε βρούβες.

Γέμισε η θάλασσα κλουβιά κι ενώ ήταν πρώτα τζάμι
τροφές κι αντιβιοτικά μες στο βυθό κατράμι.

Είπαμε: στις Βελανιδιές αθώα τα τσεκούρια
τώρα τ’ αλυσοπρίονα δουλεύουνε με φούρια.

Όμως δεν έχουν τελειωμό όλες αυτές οι εκπτώσεις,
στην Τσαπουρνιά τα υλικά για τις αναγομώσεις.

Στο Πλατυγιάλι απόβλητα θέλουνε να σωριάσουν,
του ηλεκτρισμού οι λιθάνθρακες να μας δηλητηριάσουν.

Και φτάσαμε να φέρνουνε όπλα οι Αμερικάνοι
για να δολοφονούν παιδιά στη Γάζα άλλοι ρουφιάνοι.

Περιήλθε σε απαξίωση λοιπόν αυτό ο τόπος.
Χωρίς αντίδραση από μας θα γίνει Αυγείου κόπρος.

Τά ’παμε τα ματάπαμε και θα τα πούμε πάλι
το ψάρι ιδίως του κλουβιού βρομάει απ΄ το κεφάλι.

Θυμίζω το παλιό ρητό που φρέσκο παραμένει:
πως όσο σκύβουμε παιδιά τόσο βαθιά μας μπαίνει.

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιεί ο Σύλλογος Αστακιωτών την ετήσια χοροεσπερίδα του, στο κοσμικό κέντρο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ HALL», Καρπενησίου 20, Περιστέρι. Τηλ. 210 5756172. Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο Λεωνίδα Παπαρίζο τηλ. 6945263820 και την Λίνα Μάντζαρη τηλ. 6932616633.