Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Η ΚΩΝΩΠΙΝΑ ΣΤΗ ΔΙΝH ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ !



Σταχυολογώντας άρθρα τοπικών εφημερίδων, προβάλουμε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην προσφάτως εκδοθείσα εφημερίδα του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ “TA NEA της Κωνωπίνα”, στο οποίο αποτυπώνεται το ζωηρό ενδιαφέρον και η αγωνία του Συλλόγου για την επικρατούσα κατάσταση στη γενέτειρά τους και ειδικότερα για μνημεία – σύμβολα των τοπικών κοινωνιών του Κεντρικού Ξηρομέρου, όπως είναι τα Δημοτικά μας Σχολεία, καυτηριάζοντας παράλληλα την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, που είναι καθ’ ύλη αρμόδια για την συντήρηση και την διαφύλαξή τους.
Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο

Τα τελευταία χρόνια τα χωριά του κεντρικού Ξηρομέρου, συμπεριλαμβανομένου και του Χωριού μας, βιώνουν ολοένα και περισσότερο παρακμιακά φαινόμενα που είναι πλέον έκδηλα και ορατά και απειλούν με γενικευμένη κατάρρευση περήφανες κοινωνίες.
Από τα βιβλία μαθαίνουμε ότι και άλλες φορές κατά τη μακραίωνη ιστορία μας, διάφορες κρίσεις ταλάνισαν και έθεσαν σε δοκιμασία το κοινωνικό-πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας προκαλώντας πισωγυρίσματα, αλλά πάντα υπήρχε η παλινόρθωση γιατί υπήρχε το υγιές στοιχείο της αυτοσυντήρησης του κοινωνικού ιστού.
Σήμερα τα φαινόμενα είναι εντελώς διαφορετικά και χωρίς ίχνος υπερβολής, η κρίση που διερχόμαστε ίσως είναι η χειρότερη εν εξελίξει κρίση που έχει πλήξει διαχρονικά τον τόπο μας, με ολοένα αυξανόμενα εκφυλιστικά φαινόμενα.
Όσοι χωριανοί μας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στην ιδιαιτέρα μας πατρίδα, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της θλιβερής εικόνας που παρουσιάζει το κτίριο του Δημοτικού μας Σχολείου, που κάποτε… σ’ αυτό φώλιαζαν τα όνειρά μας και δρομολογούνταν οι γνώσεις από τους καλούς μας δασκάλους για την μετέπειτα ζωή μας.
Ιδιαίτερα όσοι ψήφισαν στο 347 Ε.Τ του ορόφου αντίκρισαν λιμνάζοντα νερά που υπήρχαν στην αίθουσα λόγω της βροχής που έπεσε την προηγούμενη ημέρα 3 Οκτωβρίου και δυστυχώς λόγω των σπασμένων κεραμιδιών στη στέγη του Σχολείου βρήκαν πρόσφορο έδαφος και λίμνασαν στο χώρο της αιθούσης προκαλώντας αλγεινή εντύπωση ακόμη και στους πιο αδιάφορους.
Τα τηλεφωνήματα που έλαβε η εφημερίδα μας από χωριανούς μας που κατέβηκαν στο χωριό μας να ψηφίσουν ήταν πολλά και καταγγελτικά .
Η εικόνα του Σχολείου μας, πραγματική κατάντια, που αντικατοπτρίζει ανάγλυφα και στο απόλυτο την παρακμή που διέρχεται σήμερα το Χωριό μας, και το χειρότερο αυτής της υπόθεσης είναι η αδιαφορία όλων μας, που βλέπουμε αυτό το κτίριο – σύμβολο για το Χωριό μας, να παραδίδεται άνευ όρων από εμάς του ίδιους, βορά στις ορέξεις του ανελέητου και αδυσώπητου χρόνου, και τις βαθιές πληγές του ακόμα και σήμερα να τις προκαλούμε εμείς !
Τι να αντικρύσει κανείς ! Το προαύλιο πλήρως εγκαταλειμμένο, μπασκέτες επικίνδυνες, απομεινάρια από τη παιδική χαρά, βρωμιά και δυσωδία, παράθυρα σπασμένα, τουαλέτες κατεστραμμένες, αίθουσες κουφάρια, σκεπή διάτρητη και το κτίριο στέκει ως απολίθωμα περιμένοντας το μοιραίο.
Είναι ΝΤΡΟΠΗ για όλους μας που συμβιβαστήκαμε με την ιδέα της εγκατάλειψης και αδιαφορήσαμε για ένα μνημείο που μας ανήκει, που είναι κληρονομιά μας και έχουμε την υποχρέωση να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι
για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτίριο του πάλαι ποτέ Δημοτικού μας Σχολείου. Την κύρια ευθύνη όμως την έχουν οι τοπικοί μας άρχοντες και πρωτίστως ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ που είναι και υπεύθυνος για την συντήρησή του.
Είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται καμιά απολύτως μέριμνα για την διαφύλαξη της Δημοτικής περιουσίας κ. Δήμαρχε ;
Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αδιαφορία για προπύργια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ;
Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το θέμα του Δημοτικού μας Σχολείου και θα συνεχίσει να το κάνει, γιατί είναι κάτι που μας πληγώνει. Ξέρουμε ότι και άλλοι συγχωριανοί μας διακατέχονται από την ίδια θλίψη έχοντας τους ίδιος προβληματισμούς. Πρέπει όμως, όλοι μας κάτι να κάνουμε. Δεν φτάνει μόνο το ενδιαφέρον και η φωνή του μπάρμπα Δήμου Φραγκάκη, που με αγωνία και παράπονο μας ορμηνεύει ακόμα: «Κάντε κάτι, ξαναγράψτε κάτι στην εφημερίδα γιαυτί την απαράδεκτη κατάσταση.. δεν πάει άλλο..»
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ και με σύμφωνη γνώμη του Δ.Δ. Κωνωπίνας και του Δήμου Μεδεώνος αποφάσισε να παρέμβει με τις όποιες δυνατότητες έχει, δημιουργώντας στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου, το Λαογραφικό Μουσείο Κωνωπίνας, με την ελπίδα πως θα μπορέσει σταδιακά να επαναφέρει τουλάχιστον σε αξιοπρεπή επίπεδα και την εικόνα του Δημοτικού μας Σχολείου.
ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ
, γιαυτό ζητάμε την βοήθεια όλων των χωριανών μας ηθική και υλική, τουλάχιστον όσων ευαισθητοποιούνται με το θέμα του Δημοτικού μας Σχολείου, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε ιερή υποχρέωση και δεν μας αξίζει τέτοιος ξεπεσμός.
Οι εργασίες για το Λαογραφικό Μουσείο θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους.
Όσοι από τους χωριανούς μας επιθυμούν, να προσφέρουν αντικείμενα, χρήσιμα για τον εμπλουτισμό της Μουσιακής Συλλογής του Χωριού μας, να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου μας και με τον χωριανό μας κ. Νικόλαο Ράππο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο