Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μάρκος Βασίλας δήμαρχος Μενιδίου: ζητάμε ο δήμος μας να υπαχθεί στην διοικητική διαίρεση της 'Αρτας.

Για το παρόν, αλλά και το μέλλον του δήμου Μενιδίου μιλά στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ ο δήμαρχος Μάρκος Βασίλας σε μια λίαν ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Ο κ. Βασίλιας δείχνει προς... 'Αρτα σε περίπτωση Καποδίστρια, περιγράφει τον δήμο... δύο ταχυτήτων που διοικεί, τονίζει πως το μέλλον συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, κάνει απολογισμό των τριών χρόνων θητείας και οριοθετεί τους στόχους μέχρι την λήξη της θητείας του.
- Κύριε Βασίλα να ξεκινήσουμε από ένα επίκαιρο θέμα. Πιστεύετε ότι ο Καποδίστριας ΙΙ θα προχωρήσει; Και τι προτείνετε εσείς ως δήμος;
Το αν θα προχωρήσει είναι θέμα της κυβέρνησης. Εμείς πήραμε ξανά απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα και ζητάμε ο δήμος μας να υπαχθεί στην διοικητική διαίρεση της 'Αρτας.
- Για ποιους λόγους το ζητάτε αυτό;
Κοιτάξτε κάποιος θα σκεφτεί την εγγύτητα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ότι το Μενίδι λειτουργεί με την 'Αρτα. Π.χ. τα παιδιά μας μετά το δημοτικό γράφονται σε σχολεία της 'Αρτας, οι συναλλαγές με ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ. γίνονται με την πόλη αυτή. Από την άλλη ένα βασικό στοιχείο είναι ότι το Μενίδι αποτελεί την έξοδο του Αρτινού, είναι το πιο κοντινό παραλιακό μέρος που μπορεί να προσεγγίσει άμεσα. Η απόφασή μας είναι ομόφωνη και με αυτή συμφωνούν και όλοι οι φορείς. Θα θεωρηθούμε δε, πολύ αδικημένοι εάν ανοίξουν παρόμοια θέματα σε όλη την Ελλάδα και το Μενίδι δεν συμπεριληφθεί.
- Πιστεύετε ότι θα προχωρήσει τελικά ο Καποδίστριας;
Για να ξεκινήσει μια κουβέντα σοβαρή θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να βγάλει το πλαίσιο, να δούμε που χωράει ο καθένας σε αυτό και βεβαίως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση έχει στο χέρι της το θέμα και θα πρέπει να εξετάσει την πολιτική βούληση και τα οικονομικά. Εάν δούμε ότι στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει θα συμπεριλαμβάνονται χρήματα για τον Καποδίστρια τότε θα προχωρήσει, αλλιώς το βλέπω πολύ δύσκολο…
- Ο Καποδίστριας Ι ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1999. Σήμερα δέκα χρόνια μετά στο δήμο σας τα πράγματα είναι καλύτερα;
Αναμφισβήτητα ναι. Ο Καποδίστριας Ι πέτυχε και αυτό έγινε γιατί πριν μιλούσαμε για κοινότητες των 100 – 200 κατοίκων πλήρως εξαθλιωμένες και κατακερματισμένες. Τώρα όμως είναι διαφορετικό γιατί από δήμο πάμε σε δήμο. Εγω είμαι υπέρ των μεγάλων δήμων με οργάνωση και υπηρεσίες. Αλλά θα πρέπει να δούμε κυρίως τις αποστάσεις και βεβαίως να μην επικρατήσουν τοπικιστικά κριτήρια, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.
- Αναλάβατε δήμαρχος το 2007. Τρία χρόνια μετά τι απολογισμό θα κάνατε στους δημότες σας;
Ήταν καθαρά επιλογή μου να δρομολογήσουμε κάποια μεγάλα πράγματα, πέρα δηλαδή από το αν θα κάνεις ένα δρόμο και ένα πεζοδρόμιο. Καταρχήν προσπάθησα να οργανώσω το δήμο. Πήραμε απορριμματοφόρο, jcb, μηχάνημα καθαρισμού θαλάσσης (από τους λίγους δήμους που το διαθέτουν), αυτοκίνητο που εξυπηρετεί και το Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ. 'Αρα επιλύσαμε κάποια καθημερινά προβλήματα που δεν θα απασχολούσαν ποτέ μεγάλους δήμους. Από εκεί και πέρα εστιάσαμε σε τρία σημαντικά πράγματα: Τον βιολογικό, την πεζοδρόμηση της παραλίας και το σχολείο. Το σχολείο δημοπρατείται την 'Ανοιξη, η πεζοδρόμηση ξεκινάει τώρα και για τον βιολογικό μπήκαμε στην χρηματοδότηση και είμαστε στην φάση των περιβαλλοντικών όρων. Έχουμε έτοιμες μελέτες μόλις ανοίξει το ΕΣΠΑ και φυσικά το ΣΧΟΟΑΠ που παρουσιάσαμε πρόσφατα.
- Πείτε μας λίγο για το ΣΧΟΟΑΠ;
Το ΣΧΟΟΟΑΠ θα δώσει άλλες προοπτικές. Θα γίνουν περιοχές ιδιωτικής δόμησης, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν μεγάλες μονάδες στον τόπο μας. Έχουμε τελειώσει την πρώτη φάση και είμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης το οποίο θα κρατήσει δύο μήνες. Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη, να απλωθεί το Μενίδι παράλληλα προς τη θάλασσα οριζόντια και όχι κάθετα, δηλαδή με χαμηλό συντελεστή. Και στα χωριά όμως το ΣΧΟΟΑΠ θα λύσει προβλήματα, όπως π.χ. θα οριοθετήσει τα κτηνοτροφικά πάρκα, θα φτιαχτούν περιοχές με ρεύμα – νερό και θα πάει ο καθένας να κάνει την μονάδα του.
- Πως θα ιεραρχούσατε σήμερα τα προβλήματα του δήμου Μενιδίου;
Κοιτάξτε, όσο και αν μπορεί να σας φανεί περίεργο το Μενίδι σήμερα είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Είναι αφενός η έδρα, ένα κομμάτι πόλης που χρειάζεται ότι ένα αστικό κέντρο (βιολογικό, σχέδιο πόλης κ.λπ.). Αφετέρου εάν απομακρυνθείτε 500 μέτρα από αυτή την κωμόπολη συναντάτε μια αγροτική περιοχή που ακόμη μπορεί να μην έχει ούτε τα στοιχειώδη. Δηλαδή δύο διαφορετικοί κόσμοι σε πολύ μικρή απόσταση και μάλιστα δεν καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο.
- Δηλαδή ένας δήμος δύο ταχυτήτων…
Ακριβώς. Π.χ. εάν πεις σε κάποιον στο Μενίδι ότι υπάρχουν στο χωριό κάποιοι δεν έχουν νερό δεν θα το καταλάβει. Ή αν πεις σε κάποιον σε χωριό ότι στο Μενίδι χρειάζονται βιολογικό, θα σου πει «τι είναι αυτό, γιατί να το φτιάξεις»… Στα χωριά λοιπόν έχουμε ακόμη ελλείψεις στο οδικό δίκτυο (αγροτικοί δρόμοι κ.λπ.), υπάρχουν πολυκερματισμένοι οικισμοί που χρειάζονται νερό, ρεύμα, πρόσβαση κ.λπ.
- Πληθυσμιακά ο δήμος πως κινείται;
Υπάρχει αύξηση γενικότερη η οποία προέρχεται όλη από το Μενίδι, δηλαδή αυξάνεται το Μενίδι και καλύπτει και την μείωση των χωριών. Η αύξηση αυτή όμως δεν προέρχεται από μετακίνηση εσωτερικού πληθυσμού, αλλά από κόσμο εκτός δήμου ('Αρτα κ.λπ.). Εδώ θέλω να πω ότι η μεγάλη δυναμική του Μενιδίου είναι το χειμώνα γιατί ευνοείται από το μικροκλίμα του που είναι ζεστό. Μπορεί όλο το χειμώνα ο κόσμος να είναι έξω και γι’ αυτό δεν κλείνει κανένα μαγαζί το χειμώνα.
- Αν σας έλεγαν να περιγράψετε το μέλλον του Μενιδίου τι θα λέγατε;
Ο τουρισμός κυρίως και οι υπηρεσίες δευτερευόντως. Για τον στήριξη του τουρισμού έχουμε κάνει μια μελέτη να μεγαλώσουμε το αλιευτικό καταφύγιο ώστε να δένουν κότερα. Επίσης σχεδιάζουμε να βάλουμε ένα τρενάκι για να συνδέεται η Κόπραινα με το περιβαλλοντικό κέντρο, μια όμορφη παραλιακή διαδρομή 15 λεπτών. Τέλος έχουμε αποφασίσει την δημιουργία ενός ενυδρείου με ψάρια του Αμβρακικού που θα λειτουργήσει και ως κράχτης για την προσέλκυση επισκεπτών.
- Κύριε δήμαρχε να κάνω μια τελευταία ερώτηση. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ο Καποδίστριας εσείς δηλώνετε παρών στις εκλογές του Οκτώβρη;
Είχα πει όταν ορκίστηκα ότι θα μιλήσω όταν ψηφίσουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό. Σίγουρα υπάρχει φιλοδοξία για μια ακόμη τετραετία, όμως δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα. Σε λίγο καιρό πάντως θα έχω πάρει και τις τελικές μου αποφάσεις σε συνάρτηση και με το τι θα γίνει με τον Καποδίστρια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΕΛΛΙΟΣ
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
http://www.aixmi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο