Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία του Ανδρέα Μακρυπίδη στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ελλάδα και προοπτικές εξόδου»



Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στην Πρέβεζα οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε.) με θέμα «Οικονομική κρίση και Γυναίκα». Στην διοργάνωση συμμετείχαν 400 γυναίκες από τα παραρτήματα της οργάνωσης πανελλαδικά όπως Κρήτης, Δωδεκανήσων, Αθηνών, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, Αλεξανδρούπολης και άλλα. Η κύρια ομιλία της συνδιάσκεψης έγινε από τον Βουλευτή και μέλος του τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Μακρυπίδη με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ελλάδα και προοπτικές εξόδου» . Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης αφού πρώτα μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργου Παπανδρέου ανέλυσε την διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που δημιουργεί στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, όπως είναι η μείωση των θέσεων εργασίας και η διεύρυνση της φτώχειας, τονίζοντας πως χρονικά βρισκόμαστε στο μέσο της εξέλιξης της. Στην συνέχεια εστίασε και σύνδεσε την κρίση με την θέση της γυναίκας, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που χρήζουν άμεσης πολιτικής παρέμβασης όπως είναι τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κρίση πλήττει περισσότερο τον αδύναμο κρίκο της κοινωνίας που είναι οι γυναίκες. Οι γυναίκες πλήττονται από την κρίση πρώτες και καρπώνονται τα οφέλη της ανάκαμψης τελευταίες.» Σύμφωνα με στοιχεία που ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης παρέθεσε:
· «1 στις 3 γυναίκες άνω των 65 ετών και 1 στις 4 γυναίκες μεταξύ 16-24 ετών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
· 4 στις 10 γυναίκες δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας
· 1 στις 5 γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη
· 21% των γυναικών κάτω από 30 ετών είναι άνεργη
Είναι προφανές λοιπόν ότι οι γυναίκες βιώνουν το πρόβλημα της ανεργίας εντονότατα. Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει μία εθνική, αναπτυξιακή πρόταση διεξόδου από την κρίση.»
Ο Βουλευτής συνέχισε με την κατάθεση εξειδικευμένων και συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων που απαντούν στην κρίση και στηρίζουν την γυναίκα, την οικογένεια και την εξισορρόπηση επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής:
1. «Προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας
στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας. Δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση.
2. Στήριξη και σύνταξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά
3. Δίχτυ προστασίας, πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για την γυναίκα και την οικογένεια. Στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.
4. Φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία. Διπλασιασμός των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου. Επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών στους σταθμούς. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.
5. Υποστήριξη των ζευγαριών στην προσπάθεια απόκτησης οικογένειας. Καθιερώνουμε μέτρα οικονομικής στήριξης, ιατρικής μέριμνας και φορολογικών ελαφρύνσεων. Εφ’άπαξ παροχή 2000 Ευρώ για κάθε παιδί.
6. Μέριμνα για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία.
7. Στήριξη γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδο-οικογενειακής βίας.»
Επιπλέον ο Ανδρέας Μακρυπίδης επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες ρυθμίσεις στην φορολογική νομοθεσία προκειμένου να καταργηθεί κάθε διάκριση με βάση το φύλο.
Τέλος τόνισε ότι τέτοιες μαζικές πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη αποτελούν το έναυσμα για αφύπνιση και ενεργοποίηση, για δημιουργική σκέψη, για καινοτόμες διεκδικήσεις και αντιλήψεις, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο