Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στη περιοχή Κουβαράς του Δήμου Φυτειών, ενημερωτική επίσκεψη αγροτών για το φυτό Στέβια.

Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος: «Αποδεικτικά πειράματα και οικονομικότητα του είδους Stevia rebaudiana ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια-τρόφιμο στη περιοχή Αιτωλοακαρνανίας» που χρηματοδοτεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009) με επιτυχία, στη περιοχή Κουβαράς του Δήμου Φυτειών, ενημερωτική επίσκεψη αγροτών στους πειραματικούς – αποδεικτικούς αγρούς του προγράμματος, όπως προβλεπόταν από τη σχετική σύμβαση.
Η ενημερωτική επίσκεψη (ημέρα αγρού) ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του αντινομάρχη κ. Γιάννη Λύτρα και του δημάρχου Φυτειών κ. Παναγιώτη Τζαχρήστα.
Την τεχνική ενημέρωση πραγματοποίησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρος Λόλας, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ιστορία, τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, τις χρήσεις, τις απαιτήσεις καθώς και στα αποτελέσματα προσαρμοστικότητας του φυτού από τα πειράματα του προγράμματος στην Αιτωλοακαρνανία όπως και από ανάλογα πειράματα στον Ελλαδικό χώρο που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν στην περιοχή παρουσίασε ο γεωπόνος της Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας, προϊστάμενος του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου του ΕΘΙΑΓΕ, κ. Ηλίας Ντζάνης.
Ο στόχος της επίσκεψης στον αγρό
, που εντάσσεται στη προσπάθεια της Νομαρχίας για πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών πάνω στο τομέα των καινοτόμων καλλιεργειών, πέτυχε πλήρως αφού οι αγρότες ήλθαν σε άμεση επαφή με ένα πραγματικά καινούργιο για τη χώρα μας φυτικό είδος και ενημερώθηκαν σε όλες τις πτυχές της καλλιέργειας του φυτού αυτού τόσο από τους επιστημονικά υπεύθυνους του προγράμματος, όσο και από τους αγρότες που πρωτοκαλλιεργούν το φυτό Στέβια.
Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση των παραγωγών άνοιξε ένα καλό δρόμο για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των αγροτών πάνω σε θέματα νέων καλλιεργειών και τεχνικών παραγωγής.
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε κατάλληλο χρόνο και για άλλες καινοτόμες ενέργειες και καλλιέργειες που διερευνά , όπως ο τομέας των Φαρμακευτικών Φυτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη, ο Διευθυντής Γεωργίας της Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας κ. Κρινής, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας, γεωτεχνικοί των ΕΑΣ, αγρότες της περιοχής, στελέχη ομάδων καπνοπαραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι του αγροτικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο