Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Πραγματικό στολίδι ο Ιερός Ναός του Αι-Γιάννη στο Πρόδρομο Ξηρομέρου.










Πραγματικό στολίδι για το Χωριό Πρόδρομος, αποτελεί ο ανακαινισμένος και σπάνιας ομορφιάς ναός του Αι-Γιάννη του Προδρόμου, που αναστήθηκε κυριολεκτικά μέσα από τους σοβάδες του. Πρόκειται για μια θαρραλέα ανάδειξη, αναπαλαίωση, που κατόρθωσε να νικήσει τον χρόνο και μας μεταδίδει σήμερα την αίσθηση του σπάνιου βυζαντινού μνημείου.
Η εκκλησία αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού Πρόδρομος Ξηρομέρου, είναι βασιλικού ρυθμού και αποτελεί συνέχεια του μοναστηριού που οι κάτοικοι για τις λατρευτικές τους ανάγκες την μετέτρεψαν από μοναστήρι, όπου παλιότερα γνώρισε μεγάλες στιγμές λατρευτικής δόξας (στις αρχές του 19ου αιώνα είχε 6 μοναχούς), σε ιερό ναό του χωριού.
Να σημειώσουμε ότι εντός του ναού, σε έργα που γίνονταν για την ανακαίνιση των στασιδιών, ανακαλύφθηκαν σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες-τοιχογραφίες. Οι εικόνες που ήταν σκεπασμένες με τοίχωμα ασβέστη, βρέθηκαν σε αρίστη κατάσταση και αμέσως άρχισαν εργασίες για την συντήρηση και την ανάδειξη τους.
Από την έρευνα των αρχαιολόγων προέκυψε ότι τις αγιογραφίες, τις σκέπασαν οι πιστοί στα χρόνια της τουρκοκρατίας για να μην τις καταστρέψουν οι τούρκοι και επίσης είπαν: «Η ζωηρή έκφρασης των αγιογραφιών του ναού, η αυστηρά αλλά γλυκιά όψη των αγίων και η αρμονία των χρωμάτων δίδουν σε αυτές μεγάλη αξία και ανάγουν τον Ιερό ναό σε μοναδικό μουσείο νεοβυζαντινής τέχνης».
Οι κάτοικοι καμαρώνουν –και με το δίκιο του-που με περίσσια αγάπη συνέβαλαν, έσωσαν και ανέδειξαν την εκκλησία-μνημείο από την υπομόνευση του χρόνου και συνεχίζουν να δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα μνημεία του χωριού τους.
ΦΩΤΟ: Foto art angelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο