Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Απ. Κοιμήσης, πρόεδρος ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας: Οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 θα γίνουν με νέα αυτοδιοικητικά σχήματα (Καποδίστριας 2).


Με αφορμή το πλαίσιο ανασυγκρότησης του κράτους που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και που δείχνει ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και θα εφαρμοστεί ο νέος Καποδίστριας, η ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, συζήτησε το θέμα προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για το τι θα συμβεί στο αυτοδιοικητικό κίνημα την επόμενη χρονιά.
Το δεδομένο είναι ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 θα γίνουν με νέα αυτοδιοικητικά σχήματα στον πρώτο βαθμό, «με λειτουργικούς και ισχυρούς δήμους», όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Κοιμήσης, και με δεύτερο βαθμό την περιφέρεια με εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο και περιφερειάρχη, ενώ οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα λειτουργήσουν ως νομαρχιακά διαμερίσματα.
«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πηγαίνουμε σε μια διαδικασία ουσιαστικής αποκέντρωσης της κεντρικής εξουσίας, με τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, ώστε να καταλήξουμε, σαν χώρα, να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό ισοδύναμο, που σημαίνει ότι θα λειτουργεί το κράτος με την αρχή της εγγύτητας. Όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να ασκούνται με εγγύτητα στον πολίτη και με την αρχή της επικουρικότητας, ένας δεύτερος βαθμός δηλαδή να λειτουργεί επικουρικά, όπου ο πρώτος βαθμός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Θεωρούμε ότι αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει κάποιο διάστημα, αλλά τα πράγματα από ότι φαίνεται είναι ώριμα και η κοινωνία το απαιτεί, να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους, το οποίο θα υπηρετεί τον πολίτη και δεν θα είναι δυνάστης του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοιμήσης.
Σε ότι αφορά το νομό Αιτωλοακαρνανίας, όταν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο από πλευράς προϋποθέσεων για τη δημιουργία των συζητήσεων και της διαβούλευσης σε σχέση με τους δήμους που θα προκύψουν, η ΤΕΔΚ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για την συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, ώστε ο διάλογος που θα αναπτυχτεί να προσεγγίζει το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν σχήματα που να είναι απολύτως λειτουργικά, γιατί αυτό που προέχει δεν είναι η φιλοδοξία του κάθε προσώπου, αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ. Η διαδικασία αυτή θα έχει σημαντικές διαφορές από αυτή που προσπάθησε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, που εντοπίζονται στο ότι η σημερινή θα συμπεριλάβει και τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα και όχι μόνο τους δήμους της περιφέρειας, που οδηγεί στη λεγόμενη μητροπολιτική αυτοδιοίκηση. Δεύτερη διαφορά είναι ότι τώρα δεν υπάρχει τίποτα προαποφασισμένο σε ότι αφορά τον αριθμό των δήμων και την ανθρωπογεωγραφία, δηλαδή πως θα είναι τα νέα διοικητικά σχήματα, ενώ στην προηγούμενη απόπειρα υπήρχε προκαθορισμένος αριθμός δήμων. Τώρα προχωρά η διαδικασία με ουσιαστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων, όπως επίσης και το κομμάτι του ισχυρού δήμου δεν θα είναι μια απλή διοικητική συνένωση, αλλά θα περιλαμβάνει και μια προσπάθεια λειτουργικής αναβάθμισης. Παράλληλα προωθείται η σύσταση 3 επιτροπών, εκ των οποίων η μια θα έχει το ρόλο σύγκλισης απόψεων όλων των εμπλεκομένων, η δεύτερη θα είναι μια επιστημονική επιτροπή για την προετοιμασία του εγχειρήματος και η τρίτη θα έχει την υψηλή εποπτεία του όλου εγχειρήματος.
Στη συνεδρίαση υπήρξαν πολλές απορίες σχετικά με τα οικονομικά των δήμων και το πως θα καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί τέλος του χρόνου, όπως επίσης και τι θα γίνει με τα προγράμματα, όπως είναι ο ΘΗΣΕΑΣ, η αύξηση της ΣΑΤΑ και το τέλος παρεπιδημούντων. Ο κ. Κοιμήσης απάντησε πως ότι προβλέπουν οι νόμοι θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργού. Ο διάλογος πάντως θα ανοίξει επί της ουσίας όταν θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί το πλήρες πλαίσιο, όπου θα γίνει διαβούλευση.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
http://www.aixmi-news.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο