Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

H τοποθέτηση, του Υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, στην Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για την Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

«Ζήτησα τον λόγο να παρέμβω στην συζήτηση της τροπολογίας για την ίδρυση αυτόνομου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας, αφορμώμενος από έντονα συναισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τον πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος έκανε πράξη την δέσμευσή του για την δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες όλου του λαού της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και στην ηγεσία του υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Υπουργό, τους δύο Υφυπουργούς αλλά και τον Ειδικό Γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης για την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού.
Θέλω να πω ότι τέτοιες υψηλές πολιτικές αποφάσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παιδεία και τον πολιτισμό της χώρας αλλά και μιας συγκεκριμένης ευρύτερης περιοχής δεν μετρώνται με ψήφους. Δεν μετρώνται με οικονομικά μεγέθη. Δεν μετρώνται με θέσεις απασχόλησης.
Μετρώνται με την νοοτροπία και την κουλτούρα των επόμενων γενεών, που θα μεγαλώνουν τα παιδιά μας δίπλα, μέσα σ΄ ένα τόσο σημαντικό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σ ένα ίδρυμα που βεβαίως από την αρχή θέτουμε υψηλούς στόχους ώστε σε μια δεκαετία σε δύο δεκαετίες να είναι ένα ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο το οποίο θα μπορεί να ανταγωνίζεται τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.
Βεβαίως για να γίνει αυτό χρειάζεται να υλοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Για να φτάσουμε εδώ υπήρξε παρελθόν. Και το παρελθόν σαφώς περιείχε την ίδρυση των τριών τμημάτων αλλά και την καθοριστική ίδρυση του τέταρτου τμήματος που έγινε πριν από ένα χρόνο από εισήγηση του συμβουλίου ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον οποίο προήδρευε ο κ. Κυριαζής και εγώ την τιμή να συμμετέχω ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. Τότε πήραμε την απόφαση για τη σύσταση του τέταρτου τμήματος που ήταν προαπαιτούμενο για να οδηγηθούμε στην αυτονόμηση του πανεπιστημίου.
Αυτή η πολιτική έχει παρόν. Ένα παρόν που δημιουργεί σημαντικότατες υποχρεώσεις ημών των πολιτικών αλλά και όλων των άλλων φορέων είτε μιλούμε για την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για την επιστημονική κοινότητα αλλά και των άλλων κοινωνικών εταίρων της περιοχής ώστε πραγματικά να σταθεί αυτό το πανεπιστήμιο στο ύψος των περιστάσεων της εποχής.
Βεβαίως πάνω από όλα αυτό που έχει το νέο Πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο ο καθένας εδώ στην αίθουσα πρέπει να καθορίσει πως το ονειρεύεται.
Πρέπει να σας πω ότι ονειρεύομαι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα πέρα και από τα όρια του Νομού που να αφορά την ευρύτερη περιφέρεια που σαφώς έχει την έδρα του στο Αγρίνιο, που σαφώς θα ενισχυθεί και με άλλα τμήματα στο Αγρίνιο για να δημιουργηθεί η βασική υποδομή και η πανεπιστημιούπολη αλλά και βεβαίως από τμήματα που θα δημιουργηθούν σ’ άλλους Νομούς όπου οι τοπικές κοινωνίες ζητούν να φτιάξουν τμήματα που να ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Έτσι θα φτάσουμε σ ένα μεγάλο, ευρύ και ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο.
Βεβαίως στη γνώση και την παιδεία η γεωγραφικοί περιορισμοί, σήμερα η εκπαίδευση γίνεται από απόσταση, σήμερα που η εκπαίδευση γίνεται από τα ηλεκτρονικά μέσα, από το διαδίκτυο, είναι περίεργο κανείς να ισχυρίζεται ότι πρέπει ένα πανεπιστήμιο να το περιορίσεις μέσα σε μία πόλη.
Ασφαλώς, η γεωγραφία της περιοχής που επιλέγεται για να φιλοξενήσει το νέο πανεπιστήμιο έχει μακρά ιστορία. Είναι η περιοχή, στην οποία γεννήθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, μια προσωπικότητα που δημιούργησε εκπαιδευτικά ιδρύματα της εποχής, σχολεία σε όλη τη χώρα, σε μια περιοχή, όπου πραγματικά οι πρόγονοί μας θα αισθάνονταν υπερήφανοι γι’ αυτή την πολιτική εξέλιξη.
Εμείς αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη και οι επόμενες γενιές θα εισπράξουν το αποτέλεσμα της γενναίας πολιτικής απόφασης της σημερινής Κυβέρνησης.
Κλείνοντας, κυρία Πρόεδρε, ήθελα να πω το εξής: Δεν θα αναφερθώ στο εάν είναι εύκολο ή δύσκολο να φθάσει κανείς στην ίδρυση ενός Πανεπιστημίου, μιας και επιστημονικά ιδρύματα δεν ιδρύονται κάθε μέρα, όπως γνωρίζετε. Αν μεν ήταν εύκολο, τότε τίθεται το ερώτημα, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στη σύσταση του ανεξάρτητου αυτού ιδρύματος. Αν δε ήταν δύσκολο εγχείρημα, τότε ας μην μεμψιμοιρούμε για τον τρόπο με τον οποίο έφθασε να γίνει πράξη αυτό το όραμα ετών, αυτό το όραμα γενεών.
Βεβαίως, αυτό που με τίποτα δεν θα ήθελα να μείνει αναπάντητο και κυρίως, όπου θα πρέπει οι πολίτες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας να γνωρίζουν, είναι η ακριβής θέση των βουλευτών της περιοχής, όσον αφορά την ψήφιση ή όχι της τροπολογίας.
Παρακολούθησα την κριτική, η οποία είναι σεβαστή. Είναι υποχρέωση της Αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική, αλλά πρέπει, μιας και είναι εδώ οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης από το νομό, να ξεκαθαρίσουν, κυρία Πρόεδρε, αν ψηφίζουν ή όχι αυτή την τροπολογία.
Κλείνοντας, θέλω να πω άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της χώρας, που τήρησε αυτή τη σημαντική δέσμευση στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο