Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Άναψαν τα καζάνια στο Αγράμπελο….





Με μεγάλη επιτυχία, στο προαύλιο της εκκλησίας μας που ήταν κατάμεστο από κόσμο, πραγματοποιήθηκαν οι «Αγραμπελιώτικες γιορτές-Αύγουστος» 2009, από τον Σύλλογο Αγραμπελιωτών. Μουσική, γεύση από την αναβίωση του γαμήλιου γεύματος, επίδειξη Αλόγων, ταξίδι πολιτισμού στα Καλάβρυτα πεζοπορία, στη μνήμη του Σωτήρη Μπαμπάνη, παιδική βραδιά, ποδοσφαιρικός αγώνας, ήταν οι άξονες που στηρίχτηκαν οι φετινές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν την Παρασκευή 9 Αυγούστου.

Ειδικότερα το Σάββατο 15 Αυγούστου που πραγματοποιήθηκε η επίδειξη αλόγων από τον ιππικό όμιλο Γουριώτισσας και το παραδοσιακό μαγείρεμα και μοίρασμα δωρεάν γαμήλιου φαγητού (κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη κόκκινη σάλτσα βρασμένα σε μεγάλα καζάνια) έγινε το αδιαχώρητο από την πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου. Ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εκατοντάδες

Συνεχίζουμε την αναβίωση του γαμήλιου γεύματος στο Αγράμπελο για δεύτερη συνεχή χρονιά

(βραστό πρόβατο, κοκκινιστό με μακαρόνι χοντρό, μαγειρεμένο σε καζάνια)

Το έθιμο του γαμήλιου γεύματος αναβίωσε και πάλι στο Αγράμπελο για δεύτερη χρονιά

Η ανάγκη να παρουσιάζονται, πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, που ως τώρα αποτελούσαν τα κύρια στοιχεία των τοπικών εκδηλώσεων και ήθη έθιμα , τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, οδήγησαν τον Σύλλογο Αγραμπέλου να αναβιώσει το γαμήλιο γεύμα με στόχο τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, έτσι ώστε οι παλαιότεροι να «ξαναζήσουν» ξεχασμένες γεύσεις της νεότητάς τους αλλά και των νέων να γνωρίσουν άγνωστες τεχνικές μαγειρέματος σε καζάνια.

Από το πρωί οι γυναίκες ετοίμασαν τα 15 καζάνια, έκοψαν τα κρεμμύδια, άναψαν φωτιά και στη συνέχεια ο μάγειρας έβαλε όλη την τέχνη του για να βάλει τα ανάλογα υλικά σε κάθε καζάνι (κρέας, μακαρόνια, κ.α) για να γίνει νόστιμο το φαγητό. Το παραδοσιακό γαμήλιο φαγητό είναι βραστό πρόβατο, κοκκινιστό με μακαρόνι χοντρό. Αφού σιγόβρασε το φαγητό για πολλές ώρες στα καζάνια, το βραδάκι άρχισε να σερβίρεται με μεγάλους δίσκους σε όλους τους καλεσμένους ζεστό, πεντανόστιμο και αρκετά πικάντικο. Όλοι οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την νοστιμιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο