Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 26/8/09, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Δημήτριος Σταμάτης: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα απόψε να πω δύο λόγια μόνο – και νομίζω ότι θα μου αρκέσουν τα τέσσερα λεπτά –για την τροπολογία η οποία αναφέρεται στην ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Βεβαίως, οφείλω να πω τοποθετούμενος από την αρχή ότι υπερψηφίζω το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Συμφωνώ με τα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά αναφέρομαι ιδιαίτερα σ΄ ένα θέμα που έχει αξία αυτό καθεαυτό, γιατί νομίζω ότι η ίδρυση ενός πανεπιστημίου είναι πολύ σημαντικό θέμα για όλους μας, για όλη τη χώρα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Όμως, εγώ νιώθω μια ιδιαίτερη ικανοποίηση απόψε διότι αυτή η ίδρυση αναφέρεται στο Νομό μου, αναφέρεται στην Δυτική Ελλάδα, αναφέρεται στην πόλη μου ως έδρα Πανεπιστημίου του Αγρινίου, αλλά και στις άλλες πόλεις του Νομού. Αυτή η τροπολογία αναφέρεται επίσης και στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την πρωτεύουσα του Νομού της Αιτωλοακαρνανίας.
Θέλω να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία. Θέλω να συγχαρώ και τον Υπουργό που υπογράφει τη τροπολογία, αλλά επίσης και τον Υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο, όπως και τον έτερο Υφυπουργό κ. Λυκουρέντζο. Ο κ. Ταλιαδούρος ως αρμόδιος Υπουργός επί πολλά χρόνια αγωνίζεται για την επίτευξη αυτού του μεγάλου έργου σύμφωνα με την δική μου εκτίμηση, αλλά και αντικειμενικά. Επαναλαμβάνω ότι η ίδρυση ενός πανεπιστημίου είναι ένα μεγάλο έργο. Συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, κύριε Υφυπουργέ.
Βεβαίως, να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή ο οποίος είχε την τόλμη σε δυσμενείς τότε συνθήκες να αναλάβει αυτή τη δέσμευση πιστεύοντας σ΄ αυτό το έργο και να υποσχεθεί στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας την ίδρυση του πανεπιστημίου. Και μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που πραγματικά θα δώσει και ζωή και πνοή στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα. Θα δώσει ζωή και πνοή στην Αιτωλοακαρνανία. Θα δώσει τη δυνατότητα σε γενιές νέων ανθρώπων να εκπαιδευτούν, να σπουδάσουν, να μας οδηγήσουν σ΄ ένα καλύτερο αύριο, όπως όλοι μας επιθυμούμε.
Άκουσα την κριτική ορισμένων συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πιστεύω και ξέρω βεβαίως ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμφωνεί με την ίδρυση αυτού του πανεπιστημίου, αλλά θα μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι να πω ότι ήταν λίγο μικρόψυχη η τοποθέτηση τους. Αίφνης, τους έκανε κακή εντύπωση γιατί το πανεπιστήμιο ιδρύεται με μια τροπολογία, ενώ ξέρουν και οι ίδιοι πολύ καλά ότι η ίδρυση αυτού πανεπιστημίου είναι καθολικό αίτημα των Αιτωλοακαρνάνων και των ανθρώπων οι οποίοι στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και των ανθρώπων οι οποίοι στηρίζουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα άλλα κόμματα.
Βεβαίως, θέλω να πω ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι βεβαίως η ίδρυση γίνεται μ΄ αυτήν την τροπολογία, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα με την έννοια της υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση, από τους παριστάμενους Υφυπουργούς την ακόμη μεγαλύτερη προσπάθειάς τους – τη διάθεση ξέρω ότι την έχουν – όπως και του Υπουργού κ. Σπηλιωτόπουλου, έτσι ώστε αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά. Το χρειαζόμαστε, μας το είχαν αφαιρέσει, μας το όφειλαν – θα μου επιτρέψετε να πω επί πολλά χρόνια – και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς.
Για να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω το εξής: είχα την τιμή να υπηρετήσω το Νομό Αιτωλοακαρνανίας επί οκτώ χρόνια ως Νομάρχης.
Συνεργάστηκα με όλους τους φορείς και με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και γι’ αυτό σήμερα καταθέτω την άποψή μου και έχω το δικαίωμα να μιλήσω περί καθολικού αιτήματος.
Θυμάμαι ότι όταν ανέλαβα ως Νομάρχης το 1999 το Πανεπιστήμιο Αγρινίου είχε ένα κτήριο, το οποίο ήταν παλαιό Δημοτικό εγκαταλελειμμένο το οποίο ανακατασκευάστηκε και λειτούργησε ως Σχολές Του Πανεπιστημίου Αγρινίου.
Εμείς ως Νομαρχία –σε συνεργασία βεβαίως και με την περιφέρεια- εντάξαμε στο Γ’ κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ένα νέο κτήριο το οποίο ήδη λειτουργεί. Κάναμε μεγάλους αγώνες και μεγάλες προσπάθειες.
Ήδη υπάρχει μια περιουσία εκατόν εβδομήντα οκτώ στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο του Αγρινίου, υπάρχει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα οικονομικά και τη δυνατότητα λειτουργίας αυτού του Πανεπιστημίου.
Πραγματικά, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Υπουργοί, νιώθουμε ευτυχείς εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες. Είμαστε στη διάθεση και της Κυβέρνησης, ώστε με την συνεργασία όλων μας να βοηθήσουμε, όπως είπε προηγουμένως, για την υλοποίηση αυτού του έργου.
θα μου επιτρέψετε μόνο να κλείσω με μια ακόμη ευχή που αφορά το Νομό μου δοθείσης της ευκαιρίας και δοθείσης της τοποθέτησης την οποία κάνω.
Εύχομαι πολύ σύντομα, κύριε Πρόεδρε, να ψηφίσουμε σ΄ αυτήν την Αίθουσα και την ίδρυση του Εφετείου Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπα, πρέπει να γίνει και πραγματικά πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του.
Εύχομαι σ΄ αυτήν εδώ την περίοδο η οποία αρχίζει τον Οκτώβριο η Βουλή να ψηφίσει και την ίδρυση του εφετείου Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο