Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΖΕΦΗ ΔΗΜΑΔΑΜΑ: ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑIΑ ΕΦΗΜΕΡIΔΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ (22-07-2009)

1) Οι νέοι πολιτευτές το 2007 είχατε ελάχιστο χρόνο στη διάθεση σας για την προεκλογική σας καμπάνια. Θεωρείτε ότι το γεγονός αυτό διαδραμάτισε ρόλο στο αποτέλεσμα;
Είναι βέβαιο ότι ο περιορισμένος χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας, με την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2007, επέδρασε ανασταλτικά στην προσπάθεια μας, των νέων πολιτευτών να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες, να μας γνωρίσουν, να ενημερωθούν για το βιογραφικό και τη δράση μας, να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε προβληματισμούς και ιδέες μαζί τους. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι αιτωλοακαρνάνες στήριξαν τους νέους ανθρώπους, μας ψήφισαν και μας έδωσαν δύναμη για το ξεκίνημά μας. Θα ήθελα μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω όλους για τις ψήφους που έλαβα στην πρώτη μου συμμετοχή σε εθνικές εκλογές. Αποτελεί τιμή και ευθύνη για μένα και θα βοηθήσω τον τόπο μου τόσο με την πολιτική μου δράση όσο και με την επιστημονική μου υπόσταση.
2) Θα είστε υποψήφια στις προσεχείς εθνικές εκλογές;
Το “βάπτισμα” των λίγων ημερών της προεκλογικής περιόδου στις εθνικές εκλογές του 2007 νομίζω ότι αποτέλεσε για μένα την απαρχή μιας “στενής σχέσης” με το νομό μας. Ως νέα πολιτικός επιδιώκω να είμαι σε συχνή επαφή με την περιφέρεια μου, αν και η δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο απαιτεί αρκετές ώρες ενασχόλησης και με ενδιαφέρει να είμαι αυτόνομη επαγγελματικά και να μην εξαρτώμαι από τις εκάστοτε κομματικές ή πολιτικές συγκυρίες. Παράλληλα, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, του Τομέα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ καθώς και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΣΤΑΜΕ) έχω τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνω προτάσεις, οι οποίες αφορούν την περιφέρεια και κατά προέκταση το νομό μας. Οφείλω να παραδεχθώ ότι αισθάνομαι δυνατή, είμαι μια νέα επιστήμων και νέα στην πολιτική και έχω τη διάθεση να προσφέρω στο νομό σε συνδυασμό με τη συστηματική προσπάθεια και το σχέδιο που υλοποιεί ο Γ.Α. Παπανδρέου για τη χώρα. Την τελική απόφαση για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κόμματος στις εθνικές εκλογές ωστόσο, θα λάβουν τα κομματικά όργανα και φυσικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
3)
Υπάρχουν αντιξοότητες για μια νέα γυναίκα πολιτικό στην Αιτωλοακαρνανία;
Η Αιτωλοακαρνανία είναι η πατρίδα μου. Η καταγωγή μου είναι από ένα ορεινό χωρίο της Ναυπακτίας, την Αράχωβα και αγαπώ και σέβομαι την περιοχή μας με τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφιές της. Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκα μειονεκτικά ως γυναίκα στον τόπο μου. Αντίθετα έλαβα το σεβασμό από τους συμπατριώτες μου, τη στήριξη και την ενθάρρυνση ως νέα γυναίκα, ως μητέρα να συνεχίσω και να επιτύχω. Εξάλλου, οι αιτωλοακαρνάνες πιστεύω ότι είμαστε σύγχρονοι άνθρωποι, χωρίς αναχρονιστικά στερεότυπα, ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες του τόπου μας ενδιαφέρονται ενεργά για τα κοινά και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις απόψεις των πολιτικών και όλων όσων ζητούν την ψήφο τους έχοντας αναπτυγμένο κριτήριο για τις επιλογές τους. Προσωπικά, νοιώθω τους ανθρώπους αυτούς κοντά μου και εκτιμώ ότι το ίδιο νοιώθουν και εκείνοι για μένα
4) Τελικά πόσες γυναίκες χωράνε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;
Θεωρώ ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με το φύλο. Στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούμε να συμμετέχουν κατά 40% γυναίκες. Θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες αν θέλετε την άποψή μου. Εκτιμώ όμως ότι οι πολίτες έχουν βαθύτερες ανησυχίες και προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα. Οι προσδοκίες από τους υποψήφιους σχετίζονται με τις γνώσεις τους, τη διάθεση προσφοράς, την ακεραιότητα, και τη δυνατότητα να βρουν λύσεις στα αυξημένα προβλήματα της περιφέρειας. Ενδεχομένως οι γυναίκες να τα καταφέρνουν καλύτερα στα παραπάνω.
5) Οι κομματικοί μηχανισμοί με την σημερινή τους μορφή έχουν μέλλον;
Όχι ρητά και κατηγορηματικά όχι. Οι ανάγκες της κοινωνίας έχουν “φύγει μπροστά” ενώ οι κομματικοί μηχανισμοί είναι “πίσω”. Απαιτείται μια ριζική αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των κομματικών μηχανισμών με το άνοιγμα στην κοινωνία, στους νέους, στις σύγχρονες και σύνθετες ανάγκες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου έχει συχνά αναδείξει τις παρούσες δυσλειτουργίες και έχει σχεδιάσει τη σταδιακή μετάβαση σε άλλες ευέλικτες και λειτουργικές κομματικές δομές με αιχμή τη συμμετοχική δημοκρατία, την αξιοκρατία, διαφάνεια, το συλλογικό και όχι το ατομικό όφελος, τη διαφάνεια και τη διαβούλευση. Το στοίχημα είναι δύσκολο. Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα σε άρθρο μου στην εφημερίδα σας, είμαι πεπεισμένη ότι οι κομματικές πρακτικές έχουν φτάσει σε τέλμα και απαιτείται νέα προσέγγιση του πολίτη με ειλικρινή διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και επιχειρήματα. Δεν αρκούν οι μεγαλοστομίες και οι λαϊκισμοί, αυτά δεν πείθουν κανέναν.
6) Οι νέοι απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την πολιτική. Το έδειξαν έντονα και στις ευρωεκλογές. Το κόμμα σας έχει αντίδοτο για το ζήτημα;
Νομίζω ότι η ερώτηση συνάδει και με την προηγούμενη απάντησή μου για την κομματική δυσκαμψία και την “απόσταση” από τον πολίτη. Τα σκάνδαλα, οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αν και η άποψή μου είναι ότι η αποχή δεν είναι στάση, αντίθετα πιστεύω ότι απαιτείται συμμετοχή και ανατροπή, δεν μπορώ να αγνοήσω τους πολίτες, όλους όσους αγωνίζονται με πολλές δυσκολίες καθημερινά και διαπιστώνουν τον αλόγιστο πλουτισμό του ενός ή του άλλου που ασχολείται με τα κοινά και δεν λογοδοτούν ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας και το ίδιο λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη δημοκρατική αναδιάταξη της χώρας, την αξιολόγηση και τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα και σε όλους και την αυτονόμηση της πολιτικής από οικονομικά και άλλα συμφέροντα.
Δε νοείται σήμερα ένας υπ. βουλευτής, ή ένας υπ. νομάρχης ή δήμαρχος να χρειάζεται χιλιάδες ευρώ για να κάνει προεκλογικό αγώνα. Προσωπικά ο Γ.Α. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, για το δραστικό περιορισμό των δαπανών και τον ενδελεχή έλεγχό τους. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να αναδείξεις το προφίλ σου ως υποψήφιος πολιτικός και να συνομιλήσεις με τους πολίτες πέρα από τα πολυτελή γραφεία, τα πανάκριβα και αντιοικολογικά φυλλάδια και τα δωρεάν γεύματα και είμαι σίγουρη ότι πολλοί από αυτούς που θα ζητήσουν ψήφο στις επερχόμενες εκλογές θα επιλέξουν άλλες σύγχρονες μεθόδους. Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί ότι απαιτείται και αντίστοιχα από τους πολίτες να θέσουν νέα κριτήρια επιλογής αυτών που θέλουν να τους εκπροσωπούν επί της ουσίας και όχι λόγω επικοινωνιακών και πανάκριβων καμπανιών.
7) Τι νέο θα φέρει στον τρόπο διακυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ αν έρθει στην εξουσία;
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι έτοιμο να τολμήσει. Να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά με όλους όσους θέλουν πραγματική αλλαγή και εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και χωρίς αυτούς οι οποίοι διαιωνίζουν αναχρονιστικές πρακτικές. Η σύγχρονη και αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου παρουσίασε πρόσφατα τους πέντε βασικούς εθνικούς στόχους για την ενίσχυση της χώρας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία κυβερνά δίχως πυξίδα και στρατηγική, παρουσιάσαμε το σχέδιο μας αναλύοντας τους στόχους, καθορίζοντας τα μέσα και τα εργαλεία και εξειδικεύοντας σε βάθος τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με σαφές χρονοδιάγραμμα: α. Έμφαση στην εξωτερική πολιτική ώστε η Ελλάδα να είναι ηγέτιδα και όχι επαίτης στο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο, β. Βιώσιμη/πράσινη ανάπτυξη για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και όχι την κατασπατάληση τους -κάτι που η Αιτωλοακαρνανία έχει βιώσει στους δικούς της υδάτινους πόρους-, έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αναδιάρθρωση και ποιοτική αγροτική παραγωγή, σε νέες σύγχρονες πράσινες, επιχειρηματικές δυνατότητες, αλλά και σύγχρονο ποιοτικό τουρισμό, γ. Δημόσια δωρεάν παιδεία υψηλής ποιότητας σε όλους με γενναία χρηματοδότηση, δ. Σύγχρονο, αξιόπιστο κοινωνικό κράτος για τον πολίτη (υγεία, κοινωνική πολιτική), ε. Δημοκρατική αναδόμηση του κράτους. Τέλος στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά, στον ευτελισμό των πολιτών. Νέες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους, ενίσχυση του εισοδήματος για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση, φορολογική δικαιοσύνη, μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων με νέες δυνατότητες και μέσα ανάπτυξης.
8) Από την επαφή σας με τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί πράγματι ένα σύγχρονο “παράδοξο μοντέλο αρνητικής ανάπτυξης” τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ένας τόπος πλούσιος σε φυσικούς πόρους με πολλές δυνατότητες στην ανάπτυξη των σύγχρονων παραγωγικών διαδικασιών, με έμπειρο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, βρίσκεται σήμερα δέσμιος κυβερνητικών επιλογών οι οποίες αδιαφόρησαν και οδήγησαν με κοντόφθαλμες και ψηφοθηρικές -πολλές φορές- επιλογές, σε αδιέξοδη και χωρίς μέλλον αγροτική πολιτική, στην ανυπαρξία οποιασδήποτε μορφής τουριστικής αξιοποίησης, στην έλλειψη βασικών υποδομών οδοποιίας, συγκοινωνιακού δικτύου, υποδομών υγείας παρά τις προσπάθειες της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και αρκετών ΟΤΑ, οι οποίες όμως έχουν να αντιπαρατεθούν με τον αυταρχισμό και τη “κομματική γραμμή” της κεντρικής διοίκησης της ΝΔ.
9) Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας;
Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΣΤΑΜΕ) μου επιτρέπει να έχω μια συστηματική εικόνα και να συνδράμω στη διαμόρφωση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την περιφερειακή ανάπτυξη και πολιτική αλλά και να “αναγάγω” τις συγκεκριμένες προτάσεις στο επίπεδο του νομού μας ώστε να αναδεικνύονται οι δόκιμες λύσεις. Μπορώ να πω με βεβαιότητα, λόγω και της επιστημονικής μου εξειδίκευσης στην περιφερειακή ανάπτυξη, ότι πραγματοποιείται από την επιτροπή μια λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών ανά περιφέρεια με επεξεργασία σειράς παρεμβάσεων με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης και προόδου. Για το νομό Αιτωλοακαρνανίας απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της αντιμετώπισης των προβλημάτων του αγροτικού τομέα που για πολλά χρόνια ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες. Οι αλλαγές στην καπνοκαλλιέργεια δεν αντιμετωπίστηκαν με την απαραίτητη υπευθυνότητα αφήνοντας έμπειρους και ικανούς ανθρώπους εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ωθώντας αυτούς στην ανεργία, στη μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος. Ο νομός μας χρειάζεται άμεση στροφή σε νέες καλλιέργειες με έμφαση στις βιολογικές μεθόδους παραγωγής, στη βιολογική κτηνοτροφία και στις ανάλογες υποδομές, οι οποίες θα στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Συγχρόνως, πρέπει να δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό των ιχθυοκαλλιεργειών, στην ισόρροπη στήριξη της αλιείας, σε νέες μεθόδους προώθησης των προϊόντων μας (ονομασία προέλευσης), στην αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας με άξονα τη πράσινη ανάπτυξη αλλά και στην ενίσχυση των νέων μορφών ήπιου ή εναλλακτικού τουρισμού (ορεινού, μοναστηριακού τουρισμού κ.α.), σε νέες επενδύσεις και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ορθολογισμό και σχέδιο. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει τις δυνατότητες και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό να γίνει “πρότυπος νομός πράσινης ανάπτυξης” σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αρκεί η πολιτεία και οι αρμόδιοι να έχουν στρατηγική και να υιοθετούν πολιτικές που θα προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο