Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Στον Ακαρνανικά όρη (κορυφή Περγαντή) θα εγκατασταθεί σύντομα Αιολικό πάρκο.

Την Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευή Αιολικού Πάρκου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Περγαντή» των Δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου (Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009).
Ο προϋπολογισμός του έργου που θα κατασκευάσει η εταιρεία «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.» είναι 40 εκατομμύρια ευρώ και οι δεκαεννέα (19) ανεμογεννήτριες θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 38 MW.
Στο μεταξύ, χθες, (Τρίτη 14 Ιουλίου 2009) κατά την περιοδεία του σε δημοτικά διαμερίσματα του Αστακού, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επισκέφθηκε μονάδα φωτοβολταϊκών στο Βασιλόπουλο που παράγει ρεύμα ισχύος 99,45 MW.
«Το μέλλον στη χώρα είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι η πράσινη ανάπτυξη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και συνδέεται με την αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας στον τομέα αυτό. Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Η Αιτωλοακαρνανία πλέον είναι ένας νομός αυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στην περιοχή μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όσο ρεύμα καταναλώνεται στην Αιτωλοακαρνανία τόσο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προεκλογικά αλλά και παλαιότερα είχα τονίσει ότι η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να γίνει πρότυπο πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καταφέραμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο παρά τις δυσκολίες. Επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη έχουμε κέρδος και στην οικονομία και προστατεύουμε το περιβάλλον» είπε σε δήλωσή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία ήδη λειτουργεί το πρώτο Αιολικό Πάρκο της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 24 MW. Έχει εγκριθεί και δεύτερο αιολικό πάρκο της ίδιας εταιρείας επίσης στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων ευρώ και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 20 MW.
Αναμένεται η ολοκλήρωση και η λειτουργία ενός ακόμη, μικρού, υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι του Δήμου Ινάχου, το τέταρτο κατά σειρά φράγμα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος περίπου 10 MW.
Υ.Γ: ΑΠΟ ΤΟ BLOGS ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS:
Το BLOGS ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS, είναι υπέρ της ήπιας μορφής Ενέργειας, η οποία προστατεύει το περιβάλλον, αφού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο εκπέμπεται από την καύση των υδρογονανθράκων και των στερεών καυσίμων και προσφέρει στην εθνική οικονομία μια φθηνή και καθαρή ενέργεια. Όμως επειδή τα Ακαρνανικά Όρη είναι προστατευόμενη περιοχή λόγω του ότι είναι ενταγμένη στο κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου «Φύση 2000» (Natura 2000) και έχει περιληφθεί, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, υπάρχει περίπτωση η αιολική ενέργεια να δημιουργήσει και ζημιογόνες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Πρέπει λοιπόν να μελετηθεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με κάθε λεπτομέρεια, να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις με την τοπική κοινωνία (Οργάνωση Ανοιχτών Λαϊκών Συνελεύσεων) αλλά και η απαραίτητη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτή την επένδυση, ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας των Ακαρνανικών ως περιοχή διατήρησης της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο