Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Στο «πόδι» οι καπνοπαραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 58.000 παραγωγοί και οι οικογένειές τους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν το 70% του εισοδήματός τους (568 εκ. ευρώ) με την επερχόμενη διαφοροποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν οι καπνοπαραγωγοί. Οι ίδιοι και τα μέλη των 58.000 οικογενειών τους βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους με την επερχόμενη διαφοροποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων.
Η σχετική απώλεια που θα έχουν από το εισόδημά τους οι καπνοπαραγωγοί ανέρχεται σε 568 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμά η ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων).
Συνέντευξη Τύπου δόθηκε για το θέμα του καπνού από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα, τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργο Γωνιωτάκη, τον πρόεδρο της οργάνωσης «ΚΑΠΝΙΚΗ» Λάκη Ιορδανίδη και τον γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννη Τσιφόρο.
«Ούτε ένα βήμα θετικής εξέλιξης δεν σημειώθηκε από το 2004. Κι αυτό αφορά όλους τους παραγωγούς», υπογράμμισε ο κ. Καραμίχας, ενώ ο κ. Γωνιωτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τους καπνοπαραγωγούς» και υποστήριξε ότι «κάποιοι καπνοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το 70% των επιδοτήσεων που εισπράττουν».
Για «κοινωνική έκρηξη» στις καπνοπαραγωγικές περιοχές μίλησε ο κ. Ιορδανίδης, προεξοφλώντας ότι οι παραγωγοί «θα αντιδράσουν δυναμικά ανεξαρτήτως κομματικής σημαίας». Ο πρόεδρος της οργάνωσης «ΚΑΠΝΙΚΗ» παρουσίασε το ιστορικό των εξελίξεων με τις επιδοτήσεις στον καπνό:
Το ιστορικό «Οταν ελήφθη τον Απρίλιο του 2004 η απόφαση για τον καπνό, με τον Σάββα Τσιτουρίδη υπουργό τότε, πανηγυρίσαμε γιατί φάνηκε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, σύμφωνα βεβαίως με τα σενάρια που διακινούνταν.
Πειστήκαμε πως μετά το 2009 θα ξεπερνούσαμε εύκολα τον Β Πυλώνα και δεχθήκαμε την ολική αποσύνδεση, με βάση βεβαίως τα χρήματα που παίρνουμε. Σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν στην Αθήνα και αλλού, όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους βουλευτές και τους νομάρχες, μας διαβεβαίωναν ότι θα πάρουμε το σύνολο των χρημάτων. Αλλωστε οι συσκέψεις δεν κρατούσαν ούτε 5 λεπτά».
Την ανησυχία της ΠΑΣΕΓΕΣ για το αν υπάρχει δυνατότητα νέας τροποποίησης του ΠΑΑ εντός του 2009 εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Τσιφόρος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πόροι του Β Πυλώνα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο αν, όπως σημείωσε, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εργαζόταν με τεκμηρίωση, σοβαρότητα και δεν θα τα άφηνε όλα για την τελευταία ώρα».
Ο κ. Τσιφόρος αποκάλυψε ότι στα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ φάνηκε «απίστευτο» πως για 7 μήνες, από 11/2008 έως 5/2009, δεν είχαν ασχοληθεί οι υπηρεσίες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με το πώς θα εφαρμόσουν όσα αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας για τον καπνό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο