Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ημερίδα στην Παλαιά Βουλή για τους Οκτώ (8) Αιτωλοακαρνάνες Πρωθυπουργούς.





Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29 Απριλίου 2009, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Παλαιάς Βουλής η ημερίδα με θέμα: "Από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη έως τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα", Οκτώ (8) Αιτωλοακαρνάνες πρωθυπουργοί, που διοργάνωσε η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «η έξοδος», υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και με την στήριξη των Δήμων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Την εκδήλωση που άρχισε στις 7:00 τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και προλόγισαν ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας Στάθης Λουκόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Χούτας. Αμέσως μετά οι ομιλητές της εκδήλωσης, παρουσίασαν το έργο και τη ζωή των οκτώ (8) Αιτωλοακαρνάνων πρωθυπουργών ως εξής:
Επαμεινώνδας Δεληγιώργης: Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Δήμαρχος Μεσολογγίου.
Σπυρίδων Τρικούπης:
Γρηγόρης Κωσταράς, καθηγητής φιλοσοφικής σχολής Αθηνών.
Ζηνόβιος-Ζαφείριος Βάλβης:
Αριστείδης Καβάγιας, Εκπαιδευτικός.
Δημήτριος Βάλβης:
Μιχάλης Κοτίνης, Δρ Νομικής.
Χαρίλαος Τρικούπης:
Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής, Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Νικόλαος Στράτος: Μαρία Σωτηρίου, πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας.
Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός:
Θωμάς Χούτας, Πρώην Βουλευτής.
Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας:
Θανάσης Παπαθανάσης, Δήμαρχος Ναυπάκτου.
ΦΩΤΟ: foto art angelos

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τουριστικού οδηγού Αιτωλοακαρνανίας και στην Αθήνα.



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων στη Στοά του βιβλίου στην Αθήνα η παρουσίαση του τουριστικού οδηγού της Αιτωλοακαρνανίας. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος. Για τον τουριστικό οδηγό μίλησε ο οικονομολόγος Φαίδων Στράτος και ο δημοσιογράφος Κωσταντίνος Ζούλας.
Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Μαγγίνας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστος Βερελής, ο οποίος τόνισε τον ρόλο του αεροδρόμιου του Ακτίου στην τουριστική ανάπτυξη του νομού (Το 'Άκτιο είναι ένα μικρό "Ελευθέριος Βενιζέλος") και εξήρε την όλη προσπάθεια. Αναλυτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε και ο συγγραφέας των κειμένων κ. Λίνος Υφαντής. Θα σταθούμε στους δύο δημοσιογράφους, τον Αντώνη Αλαφογιώργο και τον Κωνσταντίνο Ζούλα, που κατάγονται από το νομό μας. Ο πρώτος από την Βόνιτσα και ο δεύτερος από τον Αστακό. Διαπρέπουν όπως είναι γνωστό με τις εκπομπές τους στην ΝΕΤ και χθες με λόγο απλό, άμεσο και επικοινωνιακό έδειξαν την αγάπη για το τόπο μας. Χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος ήταν και ομιλητής μίλησε για το τόπο καταγωγής του, τον Αστακό και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παρόλο που δεν γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, αυτός δηλώνει ότι κατάγεται από εκεί. Παράδειγμα προς μίμηση για εκείνους που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης: ο πρώην βουλευτής Καραγκούνης Ανδρέας, οι πολιτευτές της ΝΔ Δημήτριος Πελέκης και Χρήστος Μοσχανδρέου καθώς και η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Ζέφυ Δημαδάμα.
Πηγή: http://agrinio-news.blogspot.com

Κλείνει το σχολείο της Παπαδάτου και υποβαθμίζονται τα σχολεία Κατούνας, Παλαιομάνινας και Παλιάμπελων, λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών.


Με απόφαση του υπουργού Παιδείας (8-4-2009) κλείνει το δημοτικό σχολείο της Παπαδάτου και υποβαθμίζονται τα δημοτικά σχολεία της Κατούνας από 9θέσιο σε 7θέσιο, της Παλαιομάνινας από 5θέσιο σε 4θέσιο και των Παλιάμπελων από 3θέσιο σε 2θέσιο, λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών. Αναλυτικά οι καταργήσεις, υποβιβασμοί και οι συγχωνεύσεις, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, έχουν ως εξής:
Α. ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Καταργούνται από το σχολικό έτος 2009-2010 οι παρακάτω σχολικές μονάδες κατά Δ/νση και Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης ως εξής :
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
3Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Παπαδάτου
5Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μακύνειας
Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου
6Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
1ο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μυρτιάς
Β. ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Υποβιβάζονται
από το σχολικό έτος 2009 - 2010 οι παρακάτω σχολικές μονάδες κατά Δ/νση και Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, ως εξής :
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
1Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών από εξαθέσιο σε πενταθέσιο
2ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού από επταθέσιο σε εξαθέσιο
2Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
20ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου από οκταθέσιο σε εξαθέσιο
Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου από δωδεκαθέσιο σε δεκαθέσιο
Δημοτικό Σχολείο Γιαννουζίου από διθέσιο σε μονοθέσιο
3Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
2ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης από οκταθέσιο σε επταθέσιο
Δημοτικό Σχολείο Παλαιομάνινας από πενταθέσιο σε τετραθέσιο
4Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Δημοτικό Σχολείο Κατούνας από εννεαθέσιο σε επταθέσιο
Δημοτικό Σχολείο Κεχρινιάς από διθέσιο σε μονοθέσιο
6Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
2ο Δημοτικό Σχολείο Θεστιέων από επταθέσιο σε εξαθέσιο
Δημοτικό Σχολείο Παραβόλας από οκταθέσιο σε επταθέσιο
7Ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Δημοτικό Σχολείο Παλιάμπελων από τριθέσιο σε διθέσιο
Γ. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Συγχωνεύονται από το σχολικό έτος 2009-2010 οι παρακάτω σχολικές μονάδες κατά Δ/νση και Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, ως εξής:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
1ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελίων με το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικών σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικών.
4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαρλεσίου με το πενταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου.

Συμμετοχή Καραμούζειου Γυμνασίου Αστακού στην 8η Μαθητιάδα, που θα διεξαχθεί από 8 έως 13 Μαΐου, στην Πρώτη Σερρών.

Το Καραμούζειο Γυμνάσιο Αστακού είναι το πρώτο σχολείο της περιοχής μας που θα συμμετάσχει στην 8η Μαθητιάδα. Η Μαθητιάδα είναι ένα είδος μαθητικής ολυμπιάδας που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Πρώτη Σερρών. Φέτος θα διεξαχθεί από τις 8 ως τις 13 Μαΐου. Συμμετέχουν γυμνάσια από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, υπάρχουν αθλήματα και για ΑΜΕΑ, ενώ παράλληλα με τα αθλήματα διεξάγονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι μαθητές μένουν στο Μαθητικό Χωριό με έξοδα της οργανωτικής επιτροπής, ενώ καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα μετάβασής τους στην Πρώτη. Κάθε σχολείο οργανώνει το δικό του περίπτερο για να προβάλει τη συμμετοχή του. Η περσινή Μαθητιάδα είχε 28 συμμετοχές και γνώρισε μεγάλη επιτυχία και προβολή από τα Μ.Μ.Ε. Φέτος συμμετέχουν 105 Γυμνάσια (58 αποστολές από Ελλάδα και 47 αποστολές από 41 χώρες της Ομογένειας).Η Μαθητιάδα δεν αποτελεί όμως μόνο τόπο συνάντησης αλλά και συμμετοχής σε πολιτιστικά δρώμενα και αθλητικούς αγώνες. Η φετινή Η΄ Μαθητιάδα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή 35 Ολυμπιακών αθλημάτων (142 τελικοί αγωνισμάτων). Παράλληλα με τους αγώνες διεξάγονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων από αθλητές με αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας των μαθητών και των θεατών σε Ολυμπιακά, Παραολυμπιακά αθλήματα, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δρώμενα. Στις κεντρικές αθλητικές εγκαταστάσεις διεξαγωγής της Μαθητιάδας λειτουργεί το «Παραολυμπιακό Πάρκο» σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και με στόχο τη γνωριμία των παιδιών τόσο με τα παραολυμπιακά αθλήματα όσο και με την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Τα Γυμνάσια που συμμετέχουν, λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές δράσεις οι οποίες έχουν σκοπό την πολιτιστική ανάδειξη του τόπου τους και καλύπτουν όλο το φάσμα των καλών τεχνών. Οι δράσεις αυτές έχουν επίσης σκοπό την ενεργή συμμετοχή των μαθητών αλλά και των θεατών της Μαθητιάδας. Τέλος, στο πλαίσιο της «Πράσινης Μαθητιάδας» πραγματοποιούνται δράσεις με σκοπό την αφύπνιση των συμμετεχόντων για την προστασία του περιβάλλοντος, με κυρίαρχη τη δημιουργία του «Πάρκου Ελιάς».
Πηγή: http://dimotikoastakou.blogspot.com/

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Προβολή του Δήμου Φυτειών στην εφημερίδα «Τα νέα της Αιτωλοακαρνανίας»


«Φυτείες: Πύλη του Ξηρομέρου». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα «Τα νέα της Αιτωλοακαρνανίας» δημοσιεύει τρισέλιδο εκτενές αφιέρωμα για τις ομορφιές του Δήμου Φυτειών. Η εφημερίδα δημοσιεύει και συνέντευξη του δημάρχου Φυτειών Πάνου Τζαχρήστα, ο οποίος επισημαίνει: «Η ύπαρξη πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος (λίμνες Οζερός και Αμβρακία), τα αξιόλογα μνημεία Ι. Μονή Λιγοβίτσίου, ανεμόμυλος, Άγιος Στέφανος, αρχαίες Φοιτίαι, Παναγία η μαυρομάτα, το κλίμα, οι φιλόξενοι άνθρωποι, η πληρότητα των υποδομών και βέβαια η γεωγραφική μας θέση ως θέα και ως δυνατότητα πρόσβασης σε άλλους προορισμούς, καθιστά το δήμο μας ενδιαφέροντα προορισμό όχι μόνο για μια μικρή εκδρομή αλλά για πολυήμερη διαμονή» και κατέληξε: «η εντός του έτους παράδοση του κόμβου Κουβαρά στη κυκλοφορία , δημιουργεί καθήκοντα και ευκαιρίες όχι μόνο στη δημοτική αρχή αλλά και στη κοινωνία του δήμου μας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και την ευκαιρία και τους επισκέπτες μας». Στο φύλλο της εφημερίδας επίσης υπάρχουν κείμενα ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά που συνοδεύονται με φωτογραφίες που αναδεικνύουν τις φυσικές καλλονές και τη πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του δήμου Φυτειών.
Πηγή: http://papadatou.blogspot.com

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Η «ΡΙΖΑ ΑΓΡΙΝΙΩΤΩΝ»


Το περιοδικό «Ρίζα Αγρινιωτών» κυκλοφόρησε ανανεωμένο, με πλούσια ύλη. Πρόκειται για την τριμηνιαία περιοδική έκδοση του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών, το περιεχόμενο της οποίας καλύπτει κυρίως ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα που αφορούν το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία.
Το συγκεκριμένο τεύχος, που είναι το 72ο , διακρίνεται για την ποικιλία και την ποιότητα της θεματολογίας του, αφού άνθρωποι με ξεχωριστό γραπτό λόγο και μεράκι μετουσίωσαν την πνευματική τους εργασία σε ένα εξαιρετικό έργο, στο οποίο αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η παράδοση και ο πολιτισμός της γενέτειράς μας σε διάφορες χρονικές περιόδους. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται πρόσωπα του ακαδημαϊκού χώρου, επιστήμονες, αλλά και νεαρά σε ηλικία άτομα γεμάτα όρεξη να προβάλλουν και να αναδείξουν μιαν άλλη όψη της ιδιαίτερής μας πατρίδας.
Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα που αφορούν: Tη μεσοπολεμική ναοδομία στο Αγρίνιο, το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, μια προσωπική αφήγηση από τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, την παιδαγωγική της...χειροδικίας στο Αγρίνιο, τη μαρτυρία μιας παλιάς φωτογραφίας του 1902, καθώς επίσης και αφιερώματα στο σιδηρόδρομο της Αιτωλοακαρνανίας και στον οργανισμό προαγωγής υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας». Επίσης, στις σελίδες της «Ρίζας» μπορεί να διαβάσει κανείς την τρέχουσα πολιτιστική-και όχι μόνο-επικαιρότητα, κριτική και παρουσιάσεις βιβλίων, ποιήματα αλλά και τις δραστηριότητες των μελών του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα πρόσωπα τα οποία επιμελούνται την έκδοσή του. Πρόκειται για την Πρόεδρο του Συλλόγου κα. Μόλλη Βότση (210-8016123) και το Γεν. Γραμματέα κ. Ανδρέα Μπρέσιακα (6942910571).
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το Σάββατο 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο των εν Αθήναις Αγρινιωτών ο εορτασμός του πολιούχου της πόλης μας στο μικρό ναό του Αγίου Χριστοφόρου, παρεκκλήσιο του Ι.Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου. (Βυζαντίου 14 και Μαραθωνομάχων)

Προτάσεις από τη νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων και των αθλητικών υποδομών.


Ομόφωνα δεκτή έγινε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, η εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη, η οποία αφορούσε στην κατάσταση των αθλητικών υποδομών του Νομού μας και στη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων από το αρμόδιο υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, η οποία καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για την άθληση της νεολαίας του νομού. Συγκεκριμένα η κατάσταση των αθλητικών υποδομών ανά δήμο, ειδικότερα στο Ξηρόμερο, έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ
Υπάρχουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα κλειστό γυμναστήριο. Το Εθνικό στάδιο Βόνιτσας απαιτεί χρηματοδότηση της τάξης του 1.500.000 ευρώ, για κατασκευή εξέδρας, συνθετικού χλοοτάπητα, αποδυτήριων και ταρτάν στίβου. Το δημοτικό στάδιο Βόνιτσας χρίζει άμεσης επισκευής του χλοοτάπητα, ενώ τα γήπεδα του Αγ. Νικολάου, του Θύρρειου, του Δρυμού, των Παλιάμπελων και του Μοναστηρακίου, στερούνται περίφραξης, φωτισμού, εξεδρών και χρειάζονται μερική βελτίωση των αποδυτηρίων. To κλειστό γυμναστήριο Βόνιτσας χρειάζεται βάψιμο, συντήρηση των αποδυτηρίων, εξωτερικό φωτισμό και ανάπλαση του εξωτερικού του χώρου. Στο ναυταθλητικό όμιλο χρειάζεται κατασκευή αποθηκευτικού χώρου και στην Νέα Καμαρίνα κατασκευή γηπέδων μπάσκετ-βόλεϊ.
ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κανδήλας, Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα) και τρία γήπεδα μπάσκετ (Μύτικα, Αρχοντοχωρίου και Βάρνακα). Τα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν έχουν εξέδρες, χλοοτάπητα, αποδυτήρια και οι περιφράξεις τους είναι υποτυπώδεις. Ανάγκη επέκτασης του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου Κανδήλας.
ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
Υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου (Αστακός, Μαχαιρά, Σκουρτού). Το γήπεδο του Αστακού είναι με περίφραξη, χωρίς όμως χλοοτάπητα, εξέδρες και χώρους υγιεινής-αποδυτήρια. Χρίζουν αλλαγή περίφραξης και κατασκευή αποδυτηρίων, τα γήπεδα της Μαχαιράς και της Σκουρτούς. Υπάρχει ακόμη στον Αστακό κλειστό γήπεδο μπάσκετ, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες. Υπάρχουν επίσης τέσσερα γήπεδα μπάσκετ (Αστακός, Καραϊσκάκη, Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι), τα οποία έχουν μόνο περίφραξη και βόλεϊ-τένις στον Αστακό μόνο με περίφραξη και χλοοτάπητα.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
Υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου (Κατούνα, Τρύφος, Αετός και Κονοπίνα), τα οποία είναι χωμάτινα, χωρίς αποδυτήρια και εξέδρες, καθώς και 2 γήπεδα μπάσκετ ασφαλτοστρωμένα.
ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
Υπάρχουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου, χωρίς χλοοτάπητα και εξέδρες, με ελλιπή αποδυτήρια ( έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος κτλ), τα οποία έχουν όλα περίφραξη. Στο Νεοχώρι υπάρχει δημοτικό στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου, διαδρόμους ταχύτητας, γήπεδο μπάσκετ & βόλεϊ, αποδυτήρια και ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχουν όμως χλοοτάπητας και εξέδρες. Απαιτούνται αλλαγή περιφράξεων και βελτιώσεις των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, στα γήπεδα Λεσινίου και Πενταλόφου, καθώς και κατασκευή χλοοτάπητα και εξεδρών στο γήπεδο Κατοχής.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
Υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου (Πάλαιρος, Πλαγιά), με περίφραξη, χωρίς χλοοτάπητα και ηλεκτροφωτισμό. Το γήπεδο της Πλαγιάς χρειάζεται νέα περίφραξη και κατασκευή αποδυτηρίων. Στην Περατιά υπάρχει χώρος άθλησης (αθλοπαιδιά), χωρίς όμως περίφραξη. Στην Πάλαιρο το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο είναι χωρίς ταρτάν.
ΔΗΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
Υπάρχουν δυο γήπεδα (Φυτείες, Παπαδάτου). Απαιτούνται εξέδρες, ηλεκτροφωτισμός και αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο Φυτειών, καθώς και βελτίωση της περίφραξης και των αποδυτηρίων στο γήπεδο της Παπαδάτου, το οποίο είναι στρωμένο με χαλίκι. Τέλος ζητείται η κατασκευή γηπέδων 5χ5, στους οικισμούς Ρίβιου, Κουβαρά και Αγίου Στεφάνου.
Στην παραπάνω αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται το σύνολο σχεδόν των αθλητικών υποδομών του Νομού μας, πρέπει να προσθέσουμε το κλειστό Γυμναστήριο του Αγρινίου, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από το 1997 και «σαπίζει», καθώς και τη μη ύπαρξη κλειστού κολυμβητηρίου στο Μεσολόγγι.
Τέλος αποφασίστηκε ο περαιτέρω εμπλουτισμός με στοιχεία της παραπάνω κατάστασης, καθώς και η προσπάθεια σε συνεργασία με τους δήμους – στους οποίους άλλωστε ανήκουν τα περισσότερα γήπεδα - από κοινού διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων βελτίωσης τους, καθώς και την δημιουργία νέων υποδομών άθλησης.

Υ.Γ. ΑΠΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Με μια πρώτη ματιά διακρίναμε ότι στην κατάσταση δεν περιέχονται στο Δήμο Αστακού τα γήπεδα Χρυσοβίτσας και Μπαμπίνης, στα οποία είναι κακός ο αγωνιστικός χώρος και η περίφραξη τους. Επίσης στα χωριά Πρόδρομος και Αγράμπελο υπάρχουν υπό διαμόρφωση μικρά γήπεδα τα οποία εύκολα μπορεί να γίνουν γηπεδάκια 5Χ5.

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Πράσινο φως για δοκιμαστική καλλιέργεια της στέβιας στην Αιτωλοακαρνανία.


Θετικό, στην πρόταση του αρμόδιου αντινομάρχη Γιάννη Λύτρα για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Σχολή Γεωπονικών Επιστημών-Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος) για χρηματοδότηση Ερευνητικής Πρότασης για τη δοκιμαστική καλλιέργεια του φυτού Στέβια στην Αιτωλοακαρνανία, ήταν χθες το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Σκοπός της ερευνητικής πρότασης που έχει κόστος 8.500€ είναι: Να μελετηθεί η Stevia rebaudiana παραγωγικά και οικονομικά με Αποδεικτικά σε δύο αντιπροσωπευτικές εδαφοκλιματικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με Ομάδες Παραγωγών μέσα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. – Σταθμός Έρευνας Καπνού Αγρινίου και του Τμ. Δ/σης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων – Τροφίμων Αγρινίου.
Να γίνει στις Αποδεικτικές καλλιέργειες ενημέρωση-εκπαίδευση των ενδιαφερομένων αγροτών που επιθυμούν να μετατρέψουν μία μη αποδοτική καλλιέργεια τους, αλλά και φορέων του δημοσίου/ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων για τη γεωργία.
Να γίνει μελέτη οικονομικότητας της νέας καλλιέργειας σε συνθήκες παραγωγού ώστε να τεκμηριωθεί η προοπτική της στέβιας ως εναλλακτικής καλλιέργειας στην περιοχή.

Η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσε ειδικό έντυπο, με οδηγίες προστασίας του Πολίτη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.


Με ένα νέο έντυπο με τίτλο «Ξέρεις πώς να προστατευτείς;» και περιεχόμενο οδηγίες προστασίας του Πολίτη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ολοκληρώνεται μια σειρά εξειδικευμένων εκδόσεων της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας με θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Προηγήθηκαν έντυπα με κείμενα για την προστασία από τους σεισμούς, την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προστασία από τον καύσωνα.
Το νέο έντυπο θα σταλθεί στους Δήμους του Νομού, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες ενώ θα διανέμεται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.
Όλοι οι οδηγοί που εκδόθηκαν από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας περιέχουν σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και πληροφορίες για την προστασία των πολιτών από φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους.
Οι συγκεκριμένες εκδόσεις αποτελούν έναν από τους τρόπους ενημέρωσης που επέλεξε η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας ώστε οι πολίτες του νομού να μάθουν να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, τους συνανθρώπους τους και τις περιουσίες τους.

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Ανάπτυξης Ι. Μπούγα, στην έναρξη του Συνεδρίου των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, στο Αγρίνιο.

Παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Μπούγα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στο Παπαστράτειο η εναρκτήρια τελετή του 9ου Συνεδρίου του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AIC FORUM). Τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας των χωρών μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής - Ιονίου για την ανάπτυξη της διακρατικής επιχειρηματικότητας, τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού ενεργειακού τοπίου, καθώς και την προώθηση της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας, τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας, χαιρετίζοντας σήμερα στο Αγρίνιο τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 1ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός κ. Μπούγας επεσήμανε ότι μπροστά στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου, κάθε χώρα λαμβάνει μέτρα θωράκισης της οικονομίας της, που θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει το σκόπελο. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στοχευμένες πολιτικές, όπως ο ισχύων επενδυτικός νόμος, το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δις, τα προγράμματα εγγυοδοσίας του ΤΕΜΠΜΕ, οι νέες δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ, κ.α.
Ωστόσο, η πρωτοφανής αυτή οικονομική κρίση, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη συνεννόησης και στενής συνεργασίας, καθώς και λήψης συντονισμένων μέτρων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως το μόνο δρόμο για την επάνοδο στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την πρόληψη ολέθριων καταχρήσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται, υπογράμμισε ο Υφυπουργός, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη αλληλεξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών και θα πρέπει, επομένως, να τα κατευθύνει στη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, τη δημιουργία κοινών υποδομών, την ενθάρρυνση του εμπορίου και των επιχειρηματικών σχέσεων και συνεργασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου, ως ένα σημαντικό φόρουμ διαβούλευσης και συνεργασίας των χωρών της Αδριατικής σε τομείς όπως η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος και ο πολιτισμός, υποστηρίζει, δε, κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, που ενισχύουν την εξωστρέφεια του επιμελητηριακού θεσμού.
Ο κ. Μπούγας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα, της Αδριατικής και του Ιονίου, είναι το άμεσο γεωγραφικό περιβάλλον μας, η γειτονιά μας, ένας χώρος όπου κινούμαστε και αναπτύσσουμε σχέσεις και συνεργασίες σε βάθος αιώνων. Έχουμε κάθε λόγο να συμβάλουμε θετικά στην κοινωνική - οικονομική ανάπτυξη και στην εδραίωση συνθηκών ευημερίας σε όλη αυτήν την περιοχή. Γι’ αυτό και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου, ως ένα σημαντικό έναυσμα για την περαιτέρω συνεργασία των χωρών που βρέχονται και ενώνονται από την Αδριατική. Αυτό, εξάλλου, είναι και το κλειδί για την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Οι κυβερνήσεις θέτουν τα θεμέλια γι’ αυτή τη συνεργασία, αλλά οι ιδιωτικοί φορείς και κυρίως ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να χτίσουν πάνω σε αυτά».

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, ανακοίνωσε η Νομαρχία Αιτ/νίας.

Η Δ/νση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτ/νίας προσπαθώντας να ενημερώσει τους πολίτες του Νομού, γνωρίζει τα παρακάτω:
Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση από την γρίπη των χοίρων στην Αμερική με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μεξικό και στις ΗΠΑ. Η γρίπη των χοίρων είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης (πυρετός με αιφνίδια έναρξη, βήχας, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονόλαιμο, ανορεξία, κ.α) και οφείλεται σε καινούριο στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α με ορότυπο Η1Ν1.
Ο ιός μεταδίδεται από τους χοίρους στον άνθρωπο. Όμως στο Μεξικό το νέο στέλεχος του ιού έχει γονίδια από χοίρο, άνθρωπο και πτηνά και υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται αερογενώς (με σταγονίδια από βήχα, κλπ) από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας (δηλαδή παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού).
Για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν φάρμακα (αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη).
Στην χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλημα με την συγκεκριμένη νόσο, ούτε στους ανθρώπους ούτε στους χοίρους. Κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργαζόμενες θα ενημερώνουν τους πολίτες για ότι νεότερο.
Τα μόνα που συνιστά η Διεύθυνση Υγείας είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής που αφορούν προστασία από όλες τις ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται αερογενώς.
Τα μέτρα είναι:
1. Συχνό και καλό πλύσιμο χεριών
2. Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους.
3. Αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές με κρούσματα (Μεξικό, ΗΠΑ, κ.α.)
4. Σύσταση για μαγείρεμα κρέατος σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 70 βαθμούς Κελσίου για αρκετή ώρα.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Στο Αγρίνιο θα βρεθεί αύριο Τρίτη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας και θα χαιρετίσει το Συνέδριο του Φόρουμ των Επιμελητηρίων.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας, αύριο, Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 9:30 π.μ. θα χαιρετίσει το 9ο Συνέδριο του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 1ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Το Συνέδριο θα λάβει χώρα από 27-29 Απριλίου στο Αγρίνιο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Παπαστράτειο Μέγαρο». Το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου ( AIC FORUM) αποτελεί μία διασυνοριακή ένωση που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεταξύ Εμπορικών και Οικονομικών Επιμελητηρίων επτά χωρών από την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας πρόκειται για «μία εκδήλωση ευρέως κοινοτικού ενδιαφέροντος, με στόχο την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης προόδου όσον αφορά την διασυνοριακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο» .

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Αδυνατούν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη λειτουργία του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.


Αδυνατούν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Δασαρχείου Αμφιλοχίας αλλά και των άλλων δασικών υπηρεσιών της περιοχής, λόγω της υποστελέχωσης σε όλα τα επίπεδα (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες).
Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των συναρμοδίων Υπουργείων σε σχετική ερώτηση του Χρίστου Βερελή.
Ο Χρίστος Βερελής στις 27/02/2009 ανέφερε ότι: "Το Δασαρχείο Αμφιλοχίας είναι αρμόδιο για μια τεράστια έκταση που υπερβαίνει σε μέγεθος την έκταση άλλων ολοκλήρων νομών της χώρας μας. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Βάλτου που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των εκτάσεων του Νομού Άρτας και για την περιοχή του Ξηρομέρου που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο της έκτασης του Νομού Λευκάδας. Επί σχεδόν 1,5 χρόνο η θέση του Δασάρχη ήταν κενή και καλύφθηκε πρόσφατα. Η υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, κ.ο.κ.) υπερβαίνει το 70%. Συγκεκριμένα προβλέπονται 9 δασολόγοι, και υπάρχουν μόνο δύο, προβλέπονται 18 δασοπόνοι και υπάρχουν μόνο 3, προβλέπονται 35 δασοφύλακες και υπάρχουν μόνο 10, προβλέπονται 6 διοικητικοί υπάλληλοι και υπάρχουν μόνο 3. Πέραν όλων αυτών, η υπηρεσία διαθέτει μόνο 2 αυτοκίνητα για τις υπηρεσιακές ανάγκες!
Ο Χρίστος Βερελής θέλοντας να καταδείξει ακόμη περισσότερο το μέγεθος των προβλημάτων που επικρατούν στην Υπηρεσία, σημείωνε ότι κατά δήλωση της νεοτοποθετηθείσας Δασάρχου Αμφιλοχίας, ακόμη και η διάθεση καυσίμων για τις απαραίτητες μετακινήσεις των υπηρεσιακών στελεχών του Δασαρχείου δεν υπερβαίνουν το ύψος των 5.000 ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και οι υπηρετούντες σήμερα λίγοι υπάλληλοι, κατ’ ουσία αναγκάζονται να περιορίζονται στις ελάχιστες επισκέψεις στην περιοχή ευθύνης τους".
Το Υπουργείο Εσωτερικών στην απάντηση αρχικά ενημερώνει τον Βουλευτή ότι για το 2008 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέστειλε αίτημα πλήρωσης 118 κενών οργανικών σε ειδικότητες δασικών υπαλλήλων στην συνέχεια αποκαλύπτει όμως, ότι από τα συναρμόδια Υπουργεία εγκρίθηκε η πλήρωση μόλις δέκα θέσεων δασικών υπαλλήλων για όλη την Δυτική Ελλάδα.
Δυστυχώς από την παραπάνω απάντηση προκύπτει ότι για την μεγαλύτερη δασική υπηρεσία στη χώρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν δεκάδες κενές οργανικές θέσεις, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τα Δάση, τις Δασικές Εκτάσεις, την προοπτική επιβίωσής τους για το περιβάλλον και για τους κατοίκους γενικότερα.

Το γεφύρι στο χωριό Αετός Ξηρομέρου, έγινε μαντρί για αιγοπρόβατα…


Λίγο έξω από το χωριό Αετός Ξηρομέρου, στον επαρχιακό δρόμο Αετού-Αρχοντοχωρίου, υπάρχει ένα γεφύρι κάτω από το οποίο περνάνε τα άγρια ορμητικά νερά ενός χειμάρρου που ξεκινάει από τα Ακαρνανικά όρη. Επειδή ο χείμαρρος τα τελευταία χρόνια σπάνια κατεβάζει νερά, ο ντόπιος κτηνοτρόφος το μετέτρεψε σε στάνη, σε στάβλο ζώων, σε μαντρί για κατσίκες, πρόβατα και αγελάδες…

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Σεισμός 4 Ρίχτερ κοντά στη Κατούνα.


Ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στις 15:45, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (21 Απριλίου 2009). Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές του νομού και ειδικότερα στην Αμφιλοχία και το κεντρικό Ξηρόμερο, αφού το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή μεταξύ Αμφιλοχίας και Κατούνας.
Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε στα νοτιοδυτικά της Αμφιλοχίας, 2 χιλιόμετρα από την Κατούνα, ενώ επίσημη ενημέρωση από σεισμολόγους δεν υπάρχει σχετικά με το ρήγμα που «έδωσε» τον συγκεκριμένο σεισμό. Στην περιοχή υπάρχουν πάντως ενεργά ρήγματα που δίνουν σεισμούς και μεγαλύτερου μεγέθους, οι σεισμολόγοι πάντως δεν ανησυχούν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν εκδόθηκε ανακοίνωση σχετική με τον συγκεκριμένο σεισμό, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους. Μετά τον σεισμό της Τρίτης, ακολούθησαν και άλλες μικρές σεισμικές δονήσεις και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας αναφέρεται πως η ακολουθία είναι φυσιολογική σε μια περιοχή τέτοιας σεισμικής δυναμικότητας, οπότε και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Να σημειωθεί πάντως πως στην περιοχή της Κατούνας την δεκαετία του '60 είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας κάτοικος να τραυματιστούν αρκετοί και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε χωριά του κεντρικού Ξηρομέρου.
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1966
«Στις 4.40 το πρωί της 29ης Οκτωβρίου 1966 το τμήμα της περιοχής Ξηρομέρου, πλήγηκε από σφοδρότατο σεισμό. Τα θύματα ήταν ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες.
Ο σεισμός αυτός, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, χαρακτηρίσθηκε ως τεκτονικής φύσεως μετασεισμός, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο τη σεισμογενή περιοχή, βορειοδυτικά της κωμοπόλεως Κατούνας.
Το 1965 είχε σημειωθεί και άλλος σεισμός, μικρότερης έντασης, με ελαφρότερες ζημιές, οι οποίες επανεξετάσθηκαν μαζί με εκείνες που έγιναν το 1966.
Το καταπληκτικό με το σεισμό της 29ης Οκτ. 1966, ήταν ότι δεν έγιναν αμέσως αντιληπτές οι τρομερές καταστροφές που προξενήθηκαν στις οικοδομές. Ο σεισμός αυτός, ενώ δημιούργησε στα κτίρια πολλές και μεγάλες ρωγμές και ενώ έκαμε τα περισσότερα απ' αυτά ετοιμόρροπα, πολύ λίγα, συγκριτικά, κατάρρευσαν. Προφανώς, γι' αυτό το λόγο και δε δόθηκε, παρά ελάχιστη σημασία και δημοσιότητα στις καταστροφές. Φυσικά και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν πολλά ανθρώπινα θύματα, δε δημιούργησε σοβαρή εντύπωση και στους πληγέντες ακόμα, οι οποίοι,
μετά από τον πανικό και το φόβο του σεισμού, αισθάνθηκαν ανακούφιση και χαρά που σώθηκαν οι ζωές τους.
Αργότερα όμως ακολούθησε η διαπίστωση της πραγματικότητας, ότι έμειναν χωρίς στέγη κι άρχισαν τις ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Πέρασε έτσι αρκετός καιρός μέχρι να δικαιωθούν και να λάβουν τις σχετικές
αποζημιώσεις.
Με τις αποζημιώσεις και τα δάνεια που δόθηκαν, από τότε μέχρι σήμερα, κατεδαφίσθηκαν ή επισκευάσθηκαν πολλά από τα παλιά λιθόκτιστα σπίτια του χωριού και στη θέση τους στήθηκαν άλλα πιο σύγχρονα, πιο άνετα και το κυριότερο αντισεισμικά.
Από το σεισμό του 1966 βυθίστηκε, σ' ένα σημείο του, το ανάχωμα της γέφυρας της λίμνης Αμβρακίας, "Σαμάρι", μ' αποτέλεσμα, και μέχρις ότου αποκατασταθεί η ζημιά που προξενήθηκε, να διακοπεί η συγκοινωνία του εθνικού δρόμου Αγρινίου - Ιωάννινων και να χρησιμοποιηθεί ο δρόμος Κουβαρά - Φυτείες - Παπαδάτου - Σαμάρι.»
Πηγή: Από το βιβλίο "Η Παπαδάτου Ακαρνανίας" του Κυριάκου Κόκκαλη

Πηγή: http://www.panaitoliki.gr/

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΡΚΟΥΔΩΝ

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ κι ο ΒΑΙΟΣ ξαναβρήκαν τη μαμά τους…


Το πρωί του Σαββάτου, 11 Απριλίου θηλυκή αρκούδα με 2 μικρά ηλικίας μόλις 3-4 μηνών «εισέβαλε» σε εκτροφείο αγριογούρουνων, λίγα μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Πτολεμαΐδας. Η αρκούδα πέρασε άνετα το χαμηλό φράχτη σε αναζήτηση τροφής, αφήνοντας έξω τα αρκουδάκια της να περιμένουν. Η ύπαρξη υποτυπώδους ηλεκτρικής περίφραξης στο εκτροφείο με μία μόλις σειρά σύρματος (απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις σειρές και με διαφορετική διάταξη) δεν εμπόδισε καθόλου την αρκούδα.
Το γεγονός έγινε αντιληπτό στις 10.30 το πρωί από τον ιδιοκτήτη του εκτροφείου, Γιώργο Κακλίδη ο οποίος ειδοποίησε την ομοσπονδιακή θηροφυλακή και την αγροφυλακή.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε για το περιστατικό από τον τοπικό θηροφύλακα της ΚΟΜΑΘ Γιώργο Τριανταφυλλίδη που έσπευσε πρώτος στο εκτροφείο. Παρά την άμεση υπόδειξη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να απομακρυνθούν όλοι οι παρευρισκόμενοι ώστε η αρκούδα να αισθανθεί ασφαλής και να επιστρέψει στα μικρά της, ο ιδιοκτήτης ήδη είχε συλλάβει και απομακρύνει τα μικρά.
Για το περιστατικό ενημερώθηκαν ακόμη η τοπική αστυνομία αλλά και η δασική υπηρεσία ενώ στο σημείο έφθασαν, ο εκπρόσωπος της ΚΟΜΑΘ Γιάννης Ισαάκ, η κτηνίατρος της Καλλιστώ, Suzane Riegler, ο βουλευτής του νομού Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης και τα τοπικά κανάλια.
Από το μεσημέρι ξεκίνησε επιχείρηση ασφαλούς απόδρασης της αρκούδας και επανένωσης της οικογένειας. Αφού απομακρύνθηκαν οι περίοικοι, απομονώθηκαν τα μικρά σε ασφαλές και ήσυχο μέρος. Στις 18.30, ώρα που ξεκινάει το σούρουπο –οπότε η αρκούδα ξανακινείται με άνεση καθώς είναι από φύση νυκτόβιο και μοναχικό ζώο- τα αρκουδάκια τοποθετήθηκαν σε ξύλινη κατασκευή κοντά στο σημείο εισόδου της αρκούδας στο εκτροφείο και απομακρύνθηκε ακόμη και η ομάδα ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που μαζί με τον θηροφύλακα διαχειρίστηκαν όλη την επιχείρηση διάσωσης της οικογένειας αρκούδων.
Στις 10.30 το βράδυ η αρκούδα αισθάνθηκε πια ασφαλής, βγήκε από το εκτροφείο πήρε τα μωρά αρκουδάκια και η οικογένεια επανενώθηκε και απομακρύνθηκε στην ευρύτερη περιοχή Άσκιου Όρους.
Το περιστατικό «τονίζει» για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έναρξη των επιδοτήσεων που προβλέπουν τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα για την αγορά ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων για την πρόληψη ζημιών από μεγάλα θηλαστικά.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και φέτος κάνει έκκληση στο αρμόδιο Υπουργείο να ανοίξει άμεσα και με προτεραιότητα την επιδότηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων (μέτρο που ήδη έχει προβλεφθεί με χρονικό ορίζοντα 2007 ως 2013) προκειμένου να γίνει εφικτή η συμβίωση ανθρώπου και αρκούδας στις σημαντικές για το είδος περιοχές και να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση φόνων αρκούδας λόγω της αναζήτησης τροφής σε ανθρώπινες παραγωγικές μονάδες.
Να επιστήσουμε την προσοχή σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες ορεινών περιοχών με πληθυσμό αρκούδας ότι σε περίπτωση εύρεσης μικρών αρκούδων στο δάσος χωρίς μητέρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επεμβαίνουν και να τα μετακινούν, ούτε και να πλησιάζουν. Η μητέρα βρίσκεται κάπου κοντά και θα επιστρέψει και αν αντιληφθεί οποιαδήποτε απειλή για τα μικρά της θα τα υπερασπιστεί ενώ αν τρομάξει υπάρχει κίνδυνος να τα εγκαταλείψει. Σε περίπτωση διαπιστωμένου φόνου της μητέρας αρκούδας είναι καλό να ειδοποιείται ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η δασική υπηρεσία, η αγροφυλακή ή άλλος αρμόδιος φορέας χωρίς και πάλι να γίνεται καμία επέμβαση από απλούς πολίτες.
Η περίοδος κινητικότητας θηλυκών αρκούδων με μικρά μόλις άρχισε, μετά το χειμέριο ύπνο. Οι επόμενοι 8 μήνες είναι πολύ κρίσιμοι τόσο για την επιβίωση του απειλούμενου είδους όσο και για την καλή κατάσταση των δασών που είναι ο βιότοπός που θρέφει και φιλοξενεί τις αρκούδες.
Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βάσω Πετρίδου
Επικοινωνία/Ευαισθητοποίηση κοινού

Για περισσότερες πληροφορίες:
Βάσω Πετρίδου: 6937 422537
Λάζαρος Γεωργιάδης: 6972640062

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Aνοιξιάτικη Ξηρομερίτικη φύση, ανθισμένες κουτσουπιές στο Πρόδρομο.




Φθάνοντας στο Πρόδρομο, μένεις άναυδος από την πανδαισία των χρωμάτων και των συναισθημάτων παρακολουθώντας την ανοιξιάτικη φύση. Στα ριζά του χωριού συναντάμε ένα τοπίο απόλυτης αρμονίας και ομορφιάς. Οι ανθισμένες κουτσουπιές (Cercis siliquastrum) με τα σκούρα ροζ άνθη τους είναι εκπληκτικής ομορφιάς, είναι ένα εξαιρετικό θέαμα άνοιξης.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Πληγή για το περιβάλλον οι παράνομες αμμοληψίες στη λίμνη Αμβρακία, καταγγέλλει ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΩΠΙΝΙΩΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
“ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ”
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1982
Τ.Θ. 3083
102.10 * ΑΘΗΝΑ
Ηλεκτρονική Δ/νση:
http://www.konopinaps.gr/
Ηλεκτρ.Ταχυδρ.- email: info@konopinaps.gr


ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Μεδεώνος κ. Γιάννη Σεραφή
Αντιδήμαρχο Ράπτη Λάμπρο
Μέλη Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Μεδεώνος
Πρόεδρο του Δ.Δ.Κονοπίνας κ. Κωνσταντίνο Κωστακιώτη
Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Δ. Κονοπίνας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας/Γραφείο κ. Νομάρχη
κ. Διοικητή Α.Τ. Κατούνας
Πολιτιστικό Σύλλογο Κατούνας
Πολιτιστικό Σύλλογο Αετού
Πολιτιστικό Σύλλογο Τρύφου
Σύλλογο Φίλων Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα».

Κύριε Δήμαρχε,
Σας γνωρίζουμε ότι, στη Λίμνη Αμβρακία και στη παραλίμνια περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας του Δ.Δ. Κονοπίνας, του Δήμου Μεδεώνος και συγκεκριμένα στον αιγιαλό «Χαλιάς», αριστερά του αντλιοστασίου της Κατούνας, διαπιστώθηκε κατά τη πρόσφατη επίσκεψή μελών του Συλλόγου μας εκσκαφές χαλικοληψία με πρόσφατα αποτυπωμένα ίχνη του σκαπτικού οχήματος που έκανε την εξόρυξη με καταστροφή του μοναδικού –ίσως- γιαλού λίμνης με χαλίκι στην πατρίδα μας και σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος.

Επειδή, η Λίμνη Αμβρακία λόγω του ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντός της, υπόκειται και προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000 με α/α καταχώρησης 152 και κωδικό GR2310007 SCI, και για αποτροπή του κινδύνου διατάραξης του οικοσυστήματος της περιοχής, παρακαλούμε όπως εξετάσετε-ερευνήσετε το θέμα και ενεργήσετε άμεσα, για την πρόληψη των αυθαιρεσιών που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.
Αθήνα, 23 Απριλίου 2009
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΟΛΗΣ

Διαμαρτυρία για παράνομες αμμοληψίες στη Λίμνη Αμβρακία και για παράνομο κόψιμο Βελανιδιών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του ΛΟΥΝΤΖΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
Ευφρονίου 80 – Καισαριανή
Τηλ 6947732762
Δημότης Μεδεώνος

Κύριοι,
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην γενέτειρά μου (Δ.Δ. Κωνωπίνας) διαπίστωσα με λύπη ότι η μοναδική βοτσαλωτή παραλία της λίμνης Αμβρακίας (η οποία προστατεύεται και από διεθνής συμβάσεις υπέρ της προστασίας της φύσης) έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Η παραλία αυτή, για όσους δεν την γνωρίζουν, ονομάζεται Χαλιάς και βρίσκεται στην θέση που βρίσκονται και τα αντλιοστάσια των Δημοτικών διαμερισμάτων Κωνωπίνας και Κατούνας. Στην εν λόγω παραλία (την οποία γνωρίζω πολύ καλά από την παιδική μου ηλικία αφού κοντά σε αυτή βρίσκεται κτήμα με ελιές της οικογένειάς μου) έχει γίνει συστηματική αμμοληψία με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αρχική μορφολογία της παραλίας. Τα ίχνη της αμμοληψίας ήταν πολύ πρόσφατα, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι συγκεκριμένοι παρανομούντες λειτούργησαν με θρασύτητα, αφού βρισκόμασταν σε εορταστική περίοδο και πολλοί ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας θα έκαναν μια επίσκεψη στην περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
Υπάρχουν φωτογραφίες καθώς και επώνυμες καταγγελίες που πιστοποιούν το έγκλημα αυτό. Επίσης μεταβαίνοντας πλησίον του εξωκλησιού Άγιος Χριστόφορος (200 μέτρα αριστερά της διασταύρωσης του επαρχιακού δρόμου Κατούνας -Παππαδάτου με το δρόμο που οδηγεί προς το εξωκλήσι της Αγίας Άννας) διαπίστωσα ότι δύο αιωνόβιες βελανιδιές είχαν γίνει βορά στις ορέξεις ασυνείδητων υλοτόμων.

Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είχα την διαβεβαίωση ότι καμμία άδεια δεν δόθηκε στην περιοχή για κόψιμο δέντρων βελανιδιάς. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι αυτά τα δέντρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και της ιστορίας του αυτού του τόπου. Αποτελούν μνημεία που πρέπει να προστατεύουμε και όχι να κακοποιούμε.
Τόσα χρόνια μας υπηρετούσαν με διάφορους τρόπους και δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε όταν γερνάνε γιατί τότε είναι που τα χρειαζόμαστε περισσότερο από πριν.
Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες αυτών των εγκλημάτων στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας μέρα εκατοντάδες συμπατριώτες μας από όλη την Ελλάδα να εκφράζουν την οργή τους και την αγανάκτησή τους δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους στην προστασία της φύσης και την τιμωρία των ενόχων.
Εγώ από την πλευρά μου καταγγέλω αυτές τις παρανομίες και περιμένω από τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Μεδεώνος, Νομαρχία Αιτωλ/νίας, Δασαρχείο Αμφιλοχίας, Τοπικούς Συλλόγους υπέρ της προστασίας της φύσης κλπ), να σταματήσουν ΤΩΡΑ αυτό το έγκλημα που συντελείτε σε βάρος της Αιτωλοακαρνανικής Φύσης.
Περιμένω απαντήσεις από όσους νιώθουν την ανάγκη να το πράξουν.
Ευχαριστώ.
Λούντζης Γεράσιμος

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Διαμαρτύρεται για παράνομες αμμοληψίες που απειλούν να διαταράξουν το οικοσύστημα της Λίμνης Αμβρακίας.


Για τις παράνομες αμμοληψίες που απειλούν να διαταράξουν το οικοσύστημα της Λίμνης Αμβρακίας, διαμαρτύρεται ο ευαίσθητος πατριώτης Τάσος Πραμαγκιούλης. Η διαμαρτυρία του έχει ως εξής:
ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΛΗΨΗ ΧΑΛΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΝΩ ΑΥΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ NATURA 2000. ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΡΑΜΑΓΚΙΟΥΛΗΣ ΤΑΣΟΣ

Με λαμπρότητα πανηγύρισε τo ιστορικό μοναστήρι Άγιος Γεώργιος Πόρτας, στη Μπαμπίνη.




Γιορτάστηκε και φέτος την Πέμπτη 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και θαυματουργού, στο μοναστήρι του Άγιου Γεώργιου Πόρτας στη Μπαμπίνη. Την ημέρα της γιορτής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία με την παρουσία πλήθος πιστών, με φόντο το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και τα αρχαία τείχη (να δούμε πότε θα αξιοποιηθούν!) οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα του Τροπαιοφόρου και αντάλλαξαν ευχές. Ακολούθησε μικρή Δεξίωση έξω από το προαύλιο του ναού και προσφέρθηκαν ψητή προβατίνα, γλυκίσματα και ντόπιο κρασί, από το πολιτιστικό σύλλογο Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης». Όσοι είχανε την τύχη να βρεθούμε στο μοναστήρι του Αι Γιώργη, η φύση τους αποζημίωσε με τη δύναμή της, αφού πάνω από τα καμένα, είχε φυτρώσει ένα καταπράσινο χαλί με πανέμορφα σχέδια από σειρές λουλουδιών.

Οικολογικό «έγκλημα» στη Κωνωπίνα. Ασυνείδητοι κόψανε την αρχαιότερη αιωνόβια βελανιδιά της περιοχής.


Έγκλημα εκ προμελέτης είναι αυτό που έγινε στη Κωνωπίνα, όπου ασυνείδητοι λαθρουλοτόμοι έκοψαν την αρχαιότερη πάνω απο 1.000 ετών βελανιδιά (Δρυς) της περιοχής. Σε όλο το Ξηρόμερο εδώ και πολλά χρόνια «ανθεί» η παράνομη υλοτομία από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες που οργώνουν τα βουνά και τις πλαγιές και κόβουν μεγάλες βελανιδιές και άλλα δένδρα. Σοβαρές είναι οι ευθύνες του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, το οποίο συνήθως σπεύδει όταν πια είναι αργά. Η κοπή της βελανιδιάς στην Κωνωπίνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών φίλων που ζητάνε από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας τον εντοπισμό του ασυνείδητου και την παραδειγματική τιμωρία του για να περιοριστούν οι παράνομες υλοτομήσεις στη περιοχή.
Πηγή: makis-GREECE
www.panoramio.com/photo/21495522

Εγκαίνια του KAΦKA Αμφιλοχίας





Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας, την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 5 μ.μ. από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Μάριο Σαλμά. Το Κέντρο Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας είναι ένα προνοιακό ίδρυμα δυναμικότητας 60 κλινών άρτια εξοπλισμένο που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου και πολλοί από τον πολιτικό, κοινωνικό χώρο.

Λίμνη Λυσιμαχία: Σε απόγνωση οι αγρότες αφού η στάθμη των νερών έχει υπερβεί το όριο και χιλιάδες στρέμματα γης έχουν κατακλυστεί από τα νερά.


Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες αφού η στάθμη των νερών της λίμνης Λυσιμαχίας, έχει υπερβεί το επιτρεπτό όριο, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν κατακλυστεί από τα νερά. Για το θέμα αυτό ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Σπύρο Σπυρίδωνα τα ακόλουθα:
«Σε συνέχεια των αναφερομένων σχετικών εγγράφων μας, επανερχόμενοι σας γνωρίζουμε ότι η στάθμη των νερών της λίμνης Λυσιμαχίας έχει υπερβεί το επιτρεπτό όριο, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να έχουν κατακλυστεί από τα νερά της λίμνης και οι αγρότες της περιοχής – ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου – να βρίσκονται σε απόγνωση. Το εν λόγω φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της κακής συντήρησης της τάφρου ΔΙΜΗΚΟΣ, μέσω της οποίας γίνεται η παροχέτευση των νερών της λίμνης στη μη αρδευτική περίοδο. Στο έργο της Ενωτικής Τάφρου πέρα από τη μη λειτουργία των θυροφραγμάτων υπάρχει και παρακαμπτήρια τάφρος, η οποία κατασκευάστηκε στο παρελθόν χωρίς σχεδιασμό, με αποτέλεσμα τα νερά να οδηγούνται άσκοπα και χωρίς κανέναν έλεγχο προς τη Λυσιμαχία, ανεβάζοντας τη στάθμη της στο ανώτατο όριο.
Για την ρύθμιση της στάθμης της λίμνης Λυσιμαχίας χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια η σήραγγα Λυσιμαχίας, η οποία παροχετεύει τις πλημμυρικές παροχές στις αρδευτικές διώρυγες ΔΧΧ και ΔΧΧVIII. Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο διώρυγες παρουσιάζουν βλάβες, οι οποίες επιδεινώνονται με τη μη συμβατή χρήση τους (αποχέτευση και όχι άρδευση).
Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή το πρόβλημα κρίνεται σοβαρό και κατεπείγον, παρακαλούμε να επιληφθείτε αρμοδίως για την άμεση επίλυσή του.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Νέες ενημερωτικές πινακίδες για τη Κωνωπίνα




Ο Σύλλογός Kωνωπινιωτών Ξηρομέρου συμβάλλοντας στην ανάδειξη και προβολή του Χωριού τους, προέβει στην κατασκευή πληροφοριακών πινακίδων σήμανσης αναγνωρίσιμες, που θα διευκολύνουν την καθοδήγηση και την προσβασιμότητα των οδηγών – επισκεπτών στο Χωριό τους. Κατασκευάσθηκαν με τα πιο σύγχρονα και ενδεικνυόμενα υλικά και τοποθετήθηκαν σε κατάλληλα σημεία που έχουν καταγραφεί, προς διευκόλυνση της προσβασιμότητας στην Κωνωπίνα. Η τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων αφορούν τη Κωνωπίνα αλλά και τη σήμανση αξιοθέατων μνημείων του χωριού με χιλιομετρικές αποστάσεις και εικόνες, προκειμένου να ενημερώνεται ο ταξιδιώτης για τη Κωνωπίνα, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Ορθόδοξα μνημεία της περιοχής.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί: Επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων και πριν του αγροτικού δρόμου της ανηφοριάς για Παπαδάτου. Στο τέλος της ανηφόρας της Λάσπης και επί το επαρχιακού δρόμου Κατούνας – Φυτειών. Στο Σαμάρι. Στη διασταύρωση Κατούνας. Στις δύο εισόδους του Χωριού. Ενδεικτικές των εκκλησιών: Αγίων Αποστόλων, Αγίας Άννας, Αγίου Ευθυμίου - Αγίου Νικολάου και απομένει να τοποθετηθεί άλλη μία πινακίδα που έχει ήδη κατασκευασθεί, ενδεικτική των εκκλησιών μας Αγίων Θεοδώρων, Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων και των τοποθεσιών του πηγαδιού της Καλίτσας και του Παλιόκαστρου.

ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ THN KYΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ-ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή 26 Απριλίου 2009:
Ώρα 10.30
π.μ.:- Τέλεση Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ώρα 11.00 π.μ.:- Κατάθεση στεφάνων στο χώρο του τόπου θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (έναντι Παλαμαϊκής Σχολής).
Ώρα 11.30 π.μ.: Εκδήλωση στο Βυρώνειο Κτίριο (Πλώσταινα) για τον εορτασμό της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (Διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου), η οποία περιλαμβάνει:
Ομιλία με θέμα «Η έξοδος του Μεσολογγίου και το Φιλελληνικό Κίνημα» από την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Ροδάνθη Φλώρου.
Παρουσίαση με προβολή διαφανειών του θέματος «Το Μεσολόγγι πηγή έμπνευσης για Έλληνες και Φιλέλληνες ζωγράφους» από τη φιλόλογο καθηγήτρια και μέλος του Δ.Σ. της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Έλενα Ζαβιτσανάκη.

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Νεφελώδης και βροχερή η σημερινή μέρα στo Ξηρόμερο.



Μετά τον καλό καιρό του Πάσχα, νεφελώδης και βροχερή είναι η σημερινή μέρα στo Ξηρόμερο, κυρίως από το πρωί και μετά. Βαθμιαία ο καιρός από το απόγευμα άρχισε να βελτιώνεται και εξελίσσεται με διάσπαρτες νεφώσεις στα Ακαρνανικά και ομίχλες.