Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Μεγάλη η καταστροφή στην λίμνη Αμβρακία, από την υπεραλίευση δρομίτσας, στο σημείο όπου εκβάλει ο «Ρίβιος».

Εκμετάλλευση ενός μοναδικού φυσικού φαινομένου
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΓΟΝΟ

Ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πόλο έλξης και παρατήρησης για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνον τις τελευταίες ημέρες γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολίτες που προφανώς και δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες στο ευαίσθητο περιβάλλον της λίμνης.
Εξαιτίας και των πολλών χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων το ποτάμι Ρίβιος που εκβάλλει σε μεγάλες ποσότητες αυτήν την περίοδο στη λίμνη Αμβρακία (σ.σ. οι κάτοικοι το ονομάζουν «έσπασε ο Ρίβιος»), έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα φυσικό φαινόμενο πραγματικά εντυπωσιακό, μιας και χιλιάδες μικρά ψάρια «συνωστίζονται» στην κυριολεξία στο σημείο αυτό και σε μια περιοχή διακοσίων περίπου μέτρων. Η διαφορά θερμοκρασίας του Ρίβιου σε σχέση με την λίμνη, προφανώς δημιουργεί τις συνθήκες για αυτήν αυτή την διαδικασία, που σύμφωνα με τους ντόπιους αφορούν στην αναπαραγωγή του πολύ γνωστού και κοινού «λιμνίσιου» ψαριού, της δρομίτσας. Όπως αναφέρεται η δρομίτσα αυτήν την περίοδο, προτιμά τα ζεστά νερά του Ρίβιου για να εναποθέσει εκεί τα αυγά της, όμως χιλιάδες από αυτά τα ψάρια και φυσικά και ο γόνος τους εξοντώνονται από ερασιτέχνες ψαράδες που συλλέγουν ανεξέλεγκτα εκατοντάδες κιλά με απόχες!
Στην περιοχή, ειδικά τις βραδινές ώρες, ερασιτέχνες ψαράδες, που γνωρίζουν εδώ και χρόνια αυτό το φυσικό φαινόμενο, με απόχες στα χέρια συλλέγουν τεράστιες ποσότητες του συγκεκριμένου ψαριού, χωρίς κανέναν έλεγχο και προφανώς έτσι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα με τον έτσι κι αλλιώς μικρό ιχθυοπληθυσμό της λίμνης.
Η νομοθεσία προβλέπει την αλίευση συγκεκριμένων ποσοτήτων και μεγεθών ψαριών
στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η δράση των ψαράδων δεν έχει όρια και μαρτυρίες κάνουν λόγο για αλίευση εκατοντάδων κιλών από ένα μονό άτομο! Προφανώς οι ψαράδες δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργούν, γι'αυτό και απαιτείται να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που σαφώς πρέπει να ενεργοποιηθούν, ώστε να σταματήσει αυτή η απόλυτη αναρχία-απληστία των συγκεκριμένων ερασιτεχνών αλιέων που έχει σαν αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό χιλιάδων ψαριών και την αποδυνάμωση του ιχθυοπληθυσμού της λίμνης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνομιλητής μας, «Κοπάδια από δρομίτσες ανεβαίνουν από τη λίμνη διαπλέουν ανάδρομα την κοίτη του ποταμού , φτάνουν στις πηγές και παραμένουν εκεί για μέρες. Ντόπιοι και περαστικοί ψαρεύουν εύκολα μεγάλες ποσότητες . Δρομίτσες με ονομασία προέλευσης!!"Ριβιώτες !!!" Οι επισκέπτες κάνουν αίσχη με την απληστία τους, πρέπει να γίνει φορέας διαχείρισης , ώστε να διασφαλισθεί το εισόδημα των πραγματικών ψαράδων και η αναψυχή των ερασιτεχνών.»
πηγή:εφημερίδα ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο