Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς, για τη συνάντηση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, για την διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

Με αφορμή την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στη Σκουρτού, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς καλεί όλους τους φίλους της Βελανιδιάς και του Περιβάλλοντος, τους πολίτες του Δήμου Αστακού, τους Ξηρομερίτες, τους Αιτωλοακαρνάνες, να παραστούν στη συνάντηση για να ζητήσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων, για να διασώσουμε το δασικό μας πλούτο, το τεράστιο Βελανιδιδάσος, ένα από τους ελάχιστους πλέον, εναπομείναντες δασικούς πνεύμονες του νομού μας, που παραμένει απροστάτευτο, έρμαιο του κάθε Λαθροϋλοτόμου.
Η επικείμενη επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από πρόταση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού, στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας θεωρείται κομβικό σημείο για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα του Νομού. Για πρώτη φορά η εν λόγω Επιτροπή θα επισκεφθεί το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα έπειτα από τις μακροχρόνιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογός μας, για την ανάδειξη του βελανιδοδάσους και την ένταξή του σε καθεστώς προστασίας.
Η λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, σε συνδυασμό και με άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες συρρίκνωσαν δραματικά το μοναδικό σε μέγεθος και ποιότητα οικοσύστημα της ήμερης βελανιδιάς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες με πρωτοβουλία είτε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ (που είναι και οι αρμόδιοι φορείς), ώστε να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) στο πλαίσιο του Ν. 1650/1986 για την ένταξη του δάσους σε καθεστώς προστασίας είτε ως Εθνικό Πάρκο, είτε ως Περιοχή Οικοανάπτυξης.
Η επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμπίπτει χρονικά με ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει δεχθεί το βελανιδοδάσος τα τελευταία χρόνια: την μαζική κοπή 25 και 12 δέντρων βελανιδιάς σε δύο διαφορετικά σημεία του δάσους. Είναι μοναδική η ευκαιρία της ανάδειξης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και πιέσεων που υφίσταται το βελανιδοδάσος, αλλά και της τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας θεσμικής προστασίας του.
Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς θεωρεί ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει αφενός στην κήρυξη του Βελανιδιδάσους ως προστατευόμενη περιοχή και αφετέρου στην αποτελεσματική διαχείρισή του. Η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου αυτής της περιοχής, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή και να εντάξουν το δάσος σε πρόγραμμα προστασίας, ως Ευκαιρία για την Διαφύλαξη της Φυσικής μας Κληρονομιάς. Έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν την καταστροφή του και τους ζητάμε να το πράξουν.
Εμείς τα μέλη του συλλόγου βελανιδιάς, αγωνιζόμαστε για την προστασία του δάσους της βελανιδιάς που αποτελεί δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, για να κερδίσουμε την υγεία, τη ζωή, το αύριο και το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο